Happy New Year

ÖNSKAR ER ETT GOTT NYTT ÅR !!

















Bitter sweet ..



Stackare ..  men det ser ju så kul ut.


Sista dagen 2011

Oj var tar tiden egentligen vägen ..

Ju äldre man blir desto fortare går den.  Känns nästan skrämmande! =/

Håller på att griljera en skinka i ugnen.
Vår första tog slut så fort och jag hittade en "minimini" i affären.
Har även bakat det snabba fröknäcket till.

Tänkte nu ge mig på en nyårsmil om det inte är för halt ute.
Räknade ut att jag har sprungit ungefär 75 mil under hela 2011!
Är jag rätt nöjd med - kanske ska satsa på 100 mil 2012!?

Annars har vi alltid haft som tradition i säkert 10 år att gå ut
och åka pulka mitt på dagen.
Och sen grilla korv som lunch för att efter det gå hem och basta
& göra sig iordning inför kvällen.
MEN ingen snö nu ju..
Får se om det ändå blir lite korvgrillning.




Förra nyårsbrasan





Nyårslöfte någon??

Nyårslöfte ??

 

Egentligen har jag inte varit så mycket för nyårslöften .. 
(Brukar för det mesta klara av det utan nyår ;)

Har ganska stark självdisiplin då det gäller det mesta ..
Isåfall är det istället så att det kan bli för mycket av det jag tänkt göra
ex. äta bättre, träna mer ..   Inte bra det heller.

 

Så ska jag ge ett löfte borde det istället vara att ta det lite lugnare ..
Men det kan bli svårt, jag är ju liksom sån som person.


Annars tror jag på att ha ett datum där man BESTÄMT sig!

Vad det nu gäller .. sluta röka, börja träna, äta bättre ..  kanske mindre godis ??

 

Men jag tror att man ska sätta ett rimligt krav på sig själv.

Har man inte tränat innan kan man kanske "smyga" in det att
ex varje torsdag kväll ska jag simma och
varje söndag fm ta en lång promenad (varför inte med stavar) ..
Lite lugnt för att sen öka på..

För det är inte vad man gör som är det viktiga utan regelbundenheten.
Om man har tidsbrist är 30 minuter ibland tillräckligt.

 

Likaså med kosten ..  ex äta grönsaker vid varje måltid eller 
sluta dricka läsk & äta godis i veckorna.
Bara ta det då det är "fest"  och då måttligt!?

 

Och det ena ger liksom det andra ...
börjar man träna är man inte sugen på massa socker, onyttigt.

 

Regelbunden träning och näringsrik kost är dessutom
något som kan göra att du presterar bättre på jobbet/skolan
och hinner med fler roliga saker på fritiden eftersom den
totala energinivån är högre för aktiva personer.

 

Sen är man ju olika - jag är ju "ANTINGEN ELLER"
så för mig funkar bäst allt eller inget...

 

Sen kan man ju ge det en tidsgräns (ex 2 månader)
då hinner man verkligen känna efter hur mycket bättre man kommer må!!

 

LYCKA TILL nu om ni har något löfte!!





Vackraste lördagsgodiset ??





Att bestämma sig & att ha ett mål - då blir det lättare ..


Fyllda parmesankorgar

Hittade ett jättegott tips hos Lisa på väldigt gott tilltugg som passar utmärkt ex nyårsafton!

Har inga måttangivelser utan jag bara höftade lite ...

Man behöver

Riven parmesanost (funkar nog med Västerbotten med)
Creme fraiche
Hackad rödlök
Rom / Caviar
Svartpeppar
ev räkor/kräftstjärtar + dill

Sätt ugnen på 200 °

Riv parmensanost och lägg i högar på bakplåtspapper på plåt.

Grädda ca 5-8 min tills dom blir gyllene.
Ta ut plåten och forma flarnen till korgar snabbt.
Flarnen är ganska varma och behöver formas inom
30 sek-1 min innan dom stelnar.
Lägg dom i något skålformat ex äggkoppar.
 
Låt stelna och fyll med creme fraiche, rödlök & rom. 

Lite nymald peppar på det.

Jättegott!!





Dippsåser eller såser till sallader eller ex grillat

Min bror frågade mig om jag hade tips på lite goda dippsåser.
Både som man kan dippa grönsaker,
oststavar, korv & chips (varför inte ostchips) i.

Det har jag givetvis ;)

Salsadipp

2 dl creme fraiche
1 dl tacosås (utan socker)

Blandas i skål.


Vitlöksdipp/sås

2 dl creme fraiche (el matyoghurt)
1-2 pressade/hackade vitlöksklyftor
1 tsk persillade
2 tsk olivolja
Salt & peppar

Blandas i skål


Ostdipp

2 dl creme fraiche
1 dl finriven smakrik ost (gärna västerbotten)

Blandas i skål


Romdipp

2 dl creme fraiche
1 burk philadelfiaost
1 finhackad rödlök
50 gr stenbitsrom

Blandas i skål


Guacamole

2 avokado
1 dl creme fraiche (eller majonäs)
0,5 tomat
saften av en 0,5 lime
1- 2 pressade vitlöksklyftor
persillade
salt, peppar efter smak

Mosa avokadon.
Skär tomatköttet i tärnor (släng kärnhuset)
pressa i vitlöken och blanda i 
övriga ingredienser och rör runt! Ställ kallt.


Aioli

1 helt ägg
1,5 tsk fransk senap/dijonsenap
1-2 pressade vitlöksklyftor
2-3 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl neutral oliv eller rapsolja (ej kallpressad)
salt
vitpeppar


Blanda allt i en handmixerbägare och mixa ihop allt i några sekunder. KLART !

Jag häller över i en glasburk och det håller ca en vecka i kylskåp.




Härliga fredag ..




Tar mig dessutom en sovmorgon idag!
På årets sista arbetsdag ..

Ska träna lite nu på morgonen & hoppas mina tjejer vill äta frukost med mig sen ..

Ska överraska dem med nybakta scones tänkte jag !  =)









Kycklingfilé med ädelostsås

Idag köpte jag 1 kg fryst kyckling som jag tinade &  
delade längs med och stekte först på spisen,
kryddade och sen lät eftersteka i ugnen.
Blir så saftigt och gott då.

Wookade brysselkål, champinjoner, paprika & sockerärter i lite vitlök & smör.

Smälte ca 100 gr ädelost i 2 dl grädde och kryddade med 1 msk mortlad rosépeppar.


Mums !!




Tips på goda förrätter

.

Nyårsafton är väl den dagen då man gärna vill göra en tre-rätters.
Av alla rätter är det nog förrätten jag gillar mest.
Har hänt att jag beställer fler förrätter istället för huvudrätt när jag är på restaurang.

Här är tre av mina favoritrecept.


Chevre Chaud
4 pers

 

4 skivor surdegsbaguette eller lantbröd

(har sett ett recept där man bytte ut brödet mot skivad kålrot .. har inte testat dock)
200 gram getost

2 msk flytande honung

1 rödlök

Körsbärstomater eller vanliga tomater

1 påse ruccola

50 gram pinjenötter eller valnötter

Balsamicovinäger

Olivolja

 

Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

 Skiva getosten i skivor, cirka 1 cm tjocka.  Hetta upp smör i en stekpanna och
stek brödskivorna på hög värme, 2 minuter per sida.
Det går även bra att rosta brödskivorna i brödrost.

 Lägg bröden på plåten och lägg på getosten. Ringla över honung.

 Gratinera tills osten fått fin färg, det tar cirka 4-5 minuter.

 Gör i ordning salladen under tiden.
Ringla över lite olivolja och balsamico. Salta och peppra.

 Lägg en getosttoast bredvid salladen på tallriken.

8Rosta pinjekärnorna eller hacka valnötterna och strö över getosten.
Ringla över ytterligare lite honung.

 

 

 




Räksallad med mango, avokado och rödlök

4 port


600 g räkor, som Du skalar

2 st mango, tärnade (funkar med fryst med)

2 st avokado, tärnade

1 stor rödlök, tärnad

1 röd chili, finhackad

1 lime, saften ifrån


Blanda samman ingredienserna och fördela i 4 glas.





 

Pilgrimsmusslor provance

4-6 port
(beroende på hur stor förrätt du vill ha)


12 st pilgrimsmusslor

 

1 dl bacon i tärningar

 


Rostade tomater

8-12 st cocktailtomater

 

 

1 msk olivolja

 

 

1 knippa(en) timjan

salt

peppar

 

 

 

 

 

Persiljesmör

2 st vitlöksklyftor finrivna

 

 

3 msk persilja finhackad

 

80 gram smör rumstempererad


Grönsaker

2 st kvisttomater

 

 

4-6 st små potatisar (om man vill)

 

 

1 msk olivolja

 

 

100 gr haricot verts eller 0,5 paket

 

Gör så här:

Stek bacontärningarna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Sätt ugnen på 125 °. Lägg cocktailtomaterna i en ugnssäker form.
Blanda dem med olivolja och timjan. Salta och peppra.
Rosta i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Blanda vitlök, persilja och smör.

Skålla, skala och kärna ur kvisttomaterna. Skär dem i tärningar.
Skär potatisen i tunna skivor. Stek dem i oljan i 4–5 minuter.
Tillsätt haricots verts och stek tills potatisen är mjuk.
Tillsätt tomattärningarna och låt persiljesmöret smälta över.

Halstra musslorna ca 1 minut på varje sida i en het panna.

 Fördela grönsakerna på fyra tallrikar.
Lägg på musslorna och garnera med bacontärningar och rostade cocktailtomater.

Receptet är komponerat av Fredrik Eriksson och kommer ur boken "Fredriks fiskar" (Natur & Kultur).

 

 

 (Bilderna är lånade från google)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bota MS med LCHF !??

Detta verkar helt otroligt!

Kolla om ni har tid, en MS-sjuk kvinna har genom att ändra sin kost
(äta mer naturlig LCFH? och obesprutad mat) blivit frisk från MS.



 


Dags för morgonjogg ..


Kan vara lite läskigt i mörkret ..
MEN så skönt efteråt!!








Vad är LCHF ?


LCHF står för Low Carb High Fat vilket betyder lite kolhydrater och mycket fett.

Fettet ska helst vara naturligt mättat, till exempel smör, grädde, fet fisk eller kött.

En enkel regel för allra bäst effekt är - gå inte över 20g kolhydrater per dygn!
Du måste börja läsa på förpackningarna och räkna och kanske i värsta fall väga din mat.
Men oftast inte så avancerat, en tumregel kan vara att om ett livsmedel har mer än 5g kolhydrater/ 100g så är den inte LCHF-godkänd! Sen får du räkna ut hur mycket du kan äta av den för att komma upp i 20g kolhydrater.

Är faktiskt enklare än man tror.

Hittade det bra tips beskrivna på kokaihop.se ... 

Ät:

  • Kött: Alla sorter. Nöt, gris, vilt, kyckling. Här behöver du inte skära bort fettranden på köttet eller ta bort skinnet på kycklingen. 
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Men undvik panerad fisk. Paneringen innehåller brödsmulor.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett.
  • Naturligt fett och feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen. Det blir både godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås är två exempel på såser. Smör, kokosfett, olivolja och rapsolja är några exempel på naturliga fetter.
  • Grönsaker: Kål av alla sorter. Blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål, sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat.
  • Mejeriprodukter: Välj det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde 40 procent, crème fraiche 34 procent, feta ostar. Grekisk eller turkisk yoghurt  10 procent. Var försiktigare med vanlig mjölk och fil eftersom de innehåller mycket mjölksocker. Undvik helt smaksatta och sockrade lättvarianter.
  • Nötter: Alla sorter.
  • Bär: I måttliga mängder till LCHF-plättar eller LCHF-pannkakor eller tillsammans med turkisk yoghurt och nötter. Bär är också gott tillsammans med vispad grädde.

Drick vatten till maten till vardags och ett glas vin om det är fest.

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat.
  • Kaffe: gärna med vispgrädde i.
  • Te: Svart, grönt, rött, vitt …


Undvik helst det här.

  • Socker (och sötningsmedel): finns i läsk, saft, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor.
  • Stärkelse: finns i bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare.
  • Margarin: använd äkta smör istället.
  • Öl och cider: innehåller massor av socker. Öl innehåller maltsocker.
  • Frukt: ät sparsamt som godis.

Det här kan du unna dig vid särskilda tillfällen och när det är fest.

  • Alkohol: torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka och drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: i måttliga mängder. Välj choklad med minst 70 % kakao.
  • Eftterrätter och kakor á la LCHF.

 
Det här kan du äta till frukost.

  • Ägg och bacon: smörstekt ägg och bacon blir en riktig LCHF-frukost.
  • Yoghurt: yoghurt med hög fetthalt som turkisk youghurt eller grekisk yoghurt.
  • Omelett 
  • Rester: rester av gårdagens middag funkar som frukost.
  • Kaffe med grädde
  • Makrill: en burk makrill i tomatsås och kokt ägg funkar fint som LCHF-frukost.
  • Kokt ägg: kokt ägg, kanske med lite majonnäs.
  • Avokado:  avocado med gravad lax och crème fraiche blir en god LCHF-frukost.
  • Smörgås: gör en smörgås på gott LCHF-bröd 
  • Finn crisp: en tunn bit Finn crisp-bröd med mycket pålägg.
  • Ost: en rejäl ostbit.
  • LCHF-macka: LCHF-bröd med skivat kokt ägg och majonäs, finhackad gräslök, salt och peppar
  • Brieost: en bit brieost och lite skinka eller salami.


Du kan laga de flesta recept i kokböcker om du undviker kolhydratrika ingredienser.
Öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde.

  • Kött: Kött-, fisk- och kycklingrätter med grönsaker och fet sås. 
  • Grytor: grytor, soppor och gratänger tillagade enligt LCHF  :

Många klarar sig bra på två eller tre mål om dagen. Men här är några tips på vad du kan äta om du blir sugen på något däremellan.

  • Rullar: rullar av ost eller skinka med någon grönsak
  • Oliver: goda marinerade oliver av varierande slag.
  • Nötter: gott och nyttigt mellanmål.
  • Ost: en bit ost funkar fint som mellanmål á la LCHF.
  • Ägg: ett kokt ägg är ett lättfixat mellanmål.
  • Makrill: makrill på burk i tomatsås.


Om du alltid blir sugen mellan måltiderna äter du antagligen för lite fett. 
Äter du LCHF - var inte rädd för fett. Ät mer fett tills du är mätt.


Fredagsmys eller barhäng. Ibland kan det vara gott att unna sig något litet till ett glas rött.

  • Nötter: alla sorter
  • Korv: med hög kött- och fetthalt, skuren i småbitar, skär en lika stor ostkub och sätt ihop med tandpetare.
  • Grönsaker med dipp: välj grönsaker som växer ovan jord t.ex. stavar av gurka, bitar av paprika eller blomkål.
  • Färskostrullar: rulla in en klick färskost av valfri sort i en skiva salami, lufttorkad skinka eller gurka hyvlad på längden.
  • Oliver: marinera själv eller köp färdigmarinerade. 
  • Ost-chips: små parmesanchips, eller ostchips av västerbottenost eller annan smakrik, hård ost du gillar.


Oliver eller nötter kan ersätta chips framför tv:n.


Har du svårt att leva utan bröd? Finn crisp med smör och pålägg är ett sätt att komma runt brödsuget.
Eller prova att baka ett LCHF bröd.  Ju mer smör och pålägg du lägger på desto mindre bröd och kolhydrater behöver du för att bli mätt.


Det här kan du servera till kött, fisk och kyckling i stället för potatis, ris och pasta.

  • Blomkål: Blomkålsmos, ugnsstekt blomkål i skivor, gräddkokt blomkål eller blomkålsris i form av riven blomkål som läggs i kokande lättsaltat vatten i någon minut.
  • Vitkål: olika varianter t.ex. vitkålsspagetti ( kokt strimlad vitkål).
  • Sallad: använd grönsaker som växer ovan jord och blanda i olika sorters ost. 
  • Kokta grönsaker: broccoli, blomkål eller brysselkål.
  • Ostgratinerade grönsaker: squash, aubergine, fänkål eller andra grönsaker.
  • Gräddstuvade grönsaker: t.ex. vitkål, brysselkål, grönkål eller spenat.
  • Zuccini: strimla till "pasta" eller wooka i halvmånar
  • Aubergine: gott att ugnsbaka eller steka som pytt
  • Avocado: skiva eller ät avocadohalvor som tillbehör till kött och fisk.
  • Röror: av varierande slag. 
SÅ hur kommer man igång!? 

Släng pastan, släng ketchupen, släng småkakorna osv. Om du är seriös med ditt LCHF:ande så kommer du aldrig vilja äta de igen ändå.  Ha inget hemma som kan trigga överätning, hetsätning eller avsteg från LCHF:en. Du kommer inte få några hälsofördelar/fettminskning om du ska smyga in pasta och fikabröd titt som tätt ändå. 
Det finns många kokböcker att köpa eller recept att hitta på nätet. Annars är det lätt att "göra om " vanliga favoriter.



LYCKA TILL ..  Det är enklare än man tror  !  Tycker i a f jag.




..





Att välja lyckan...

Jag är oftast en väldigt glad & positiv person.

Fast jag mår också dåligt ibland men tycker ändå att det inte är så ofta och
jag tror ofta att det beror på att jag anser att jag har möjlighet att välja .. 

Välja att försöka vara positiv även om det är tungt.
Jag försöker se det halvfulla glaset istället för det halvtomma.

Jag mår bra av det & försöker även peppa andra när de har down-perioder.

Jag tror man själv kan bestämma hur man ska må till viss del.
Att man själv ansvarar för sin lycka..
Mycket sitter i "huvudet" det är jag övertygad om.

Kanske är lätt att göra då man för det mesta har det bra.
Jag menar jag har ett bra jobb att gå till varje dag,
en familj som jag älskar & som älskar mig,
mat på bordet varje dag, många goda vänner,
en kropp som orkar träna o s v.

Sen ibland så tar jag mig en depphelg & bara mår skit ..
Men då väljer jag oftast det på något sätt.

Jag har märkt att det ibland är provocerande för vissa att man är glad & positiv -
men ofta är det ju de människorna som mår dåligt!?
Så ibland får man nästan dåligt samvete för att man mår bra & är lycklig.

Men jag har valt -  jag vill vara lycklig och må bra ! 
Sen blir jag också väldigt glad när andra gör det.











Piglördag ..

Från Wikipedia:

"Onsdag
(fornsvenska: óðins- dagher) är den veckodag som kommer
efter tisdag och före torsdag  (NÄHÄ!!??;)  och kallas ibland "lillördag".
Ordet kommer ifrån "piglördagen", vilken inföll på onsdagar,
det var då pigan enligt traditionen hade ledigt eftersom hon inte fick vara ledig på den riktiga lördagen.
Enligt äldre uppfattning veckans fjärde dag,
men sedan internationell standard infördes 1973 räknas onsdagen som veckans tredje dag."

Lite kul tyckte jag ... 
Är ju kanske inte så tokigt ändå ..  
ska kanske införa att man slipper städa & laga mat på onsdagar !! 
Lite semester från hemmet på onsdagar !?




I alla fall är det "Skinkgympa" här på gymmet som jag ska gå på.
Kan behövas få lite pepp.
Har iof försökt träna en hel del både löpning & styrka
men ibland är det lite extra peppande med gruppträning.




Så ikväll är det dax för lite Kniiip ;)


Italiensk köttfärslimpa i tomatsås

Idag tänkte jag bjuda på köttfärslimpa..


Italiensk köttfärslimpa i tomatsås
4 port.

ca 600 g köttfärs
2 hackade vitlöksklyftor
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl smaksatt färskost


Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
Smör
1 burk krossade tomater
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1½ tsk balsamvinäger
2 tsk oreganor
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175 °. 
Blanda köttfärsen med ägg,  vispgrädde,
kalvfond, vitlök, salt och peppar.
Forma färsen till en limpa i en ugnsform, gör en urgröpning i mitten
där du lägger i färskosten & täck över..
Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.

Skala och finhacka vitlöken till tomatsåsen medan köttfärslimpan står i ugnen.
Fräs vitlöken tillsammans med smör i en kastrull/hög stekpanna.
Tillsätt krossad tomat, vispgrädde, kalvfond, oregano, salt och peppar.
Låt småputtra i ca 10 minuter.
Servera såsen med köttfärslimpan, broccoli 
och en god sallad (för LCHF) eller kokt potatis.
Jag wokade även lite aubergine till.




Med inspiration av: LCHF Husmanskost med Anna Hallén

 


...

















Yogi Tea

Nu har bror & hans familj åkt vidare hem och jag har hunnit med en timme på gymmet.

Sitter nu och äter mina chokladdoppade lakritskola (så de tar slut;) &
dricker Yogi Tea (Cinnamon spice) - det godaste temärket som jag vet !
 
Är goda alla smaker i alla fall de jag smakat och det är en hel del.
Är lite kul med alla yogaövningar som finns på paketen.

" Yogi Teas fantastiska smaker är resultatet av
modern kunskap förenat med femtusenårig ayurvedisk filosofi.
Den vise indiern Yogi Bhajan tog med sig sina ayurvediska kunskaper
om hälsosamt liv och yoga till västerlandet, där han började lära ut det.
Efter varje yogapass bjöd han på ett av sina värmande,
väldoftande teer av ekologiska örter och kryddor.
Hans elever kallade teerna för Yogi Tea.
Den mest populära kryddblandningen kallas Yogi Tea Classic,
och doftar underbart av kanel, kardemumma och ingefära.
I serien finns örtte, kryddte, chaite, rött te och grönt te.
Alla har en mycket karaktäristisk, spännande och exotisk smaksättning.
Dessutom är de ekologiska och KRAV-märkta
. "

 (Källa: Kung Markatta)


Just nu är dessa som passar till vinter & jul mina favoriter:




Choco





Cinnamon Spice




Green Chai


Finns att köpa på hälsokost eller i välsorterade livsmedelsbutiker.



Skinklåda med brysselkål och tomat

Hittade ett recept på Tasteline som jag tänkte testa!
Är man inte galen i brysselkål fungerar det säkert jättebra med broccoli eller blomkål.

Säkert perfekt på lite rester av julskinkan, känns ju också lite "lätt" & nyttig
efter allt (i a f för mig) frosseri.



Skinklåda med brysselkål och tomat

600 gram  brysselkål 
1 st  gul
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1,5 cocktailtomater
3 dl   rökt skinka s
2,5 dl grädde
1,5 dl 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Ansa och koka brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.

Hacka lök och vitlök i smör tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt skinka, tomater, grädde, brysselkål och krydda med oregano, salt och peppar.

Låt koka upp och häll sedan allt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera 10 minuter.

Recept: Mia Troberg Elonq





En extra julklapp på mellandagsrea !!

Denna pepparkvarn har jag klickat till mig här på Campadre .. 

Visst är den snygg & så praktisk med både salt & peppar i samma kvarn!

Och vilket fynd - över halva priset!

Nu även fraktfritt under mellandagarna!


Så var julen ..

för 2011 nästan över.

Imorgon är det vardag igen ...  jobbar resten av veckan.
Ingen extra ledighet här inte.
Det blir annat nästa år med fler lediga dagar.

Gårdagen hos syster var väldigt mysig.
Jättegod mat och även en tomte som tappade skägget .





Olika tomtar, olika dagar, olika syskon, olika känslor, olika skägg ... ;)


Då var det över ..

Vi hade en fin julafton med nära & kära.

Åt mycket mat och en hel del kolhydrater som jag undvikit i ett halvår.
Har sen knappt sovit inatt och fick höra att det kan bero på alla kolhydrater.. 

Vi besökte midnattsmässan som var väldigt mysig med mycket gospelsång.
Tände där ett ljus för min saknade far.

Tomten var också snäll...  fick bl a ett fint halsband .. (av maken).

Idag blir det juldagsmiddag hos lillasyster och hennes familj.
Hennes lilla Elsa är tyvärr inte så pigg så jag hoppas det går bra ändå.
Det blir kalkonmiddag som hon göra så bra!

Men nu ska jag ut på en joggingtur ...
















Men VAR är snön ...


När juldagsmorgon glimmar ..

Det är fortfarande så där lite pirrigt att vakna när det är julaftonsmorgon...

Fast annars vet jag inte vad julkänslorna tar vägen när man blivit "lite" äldre.
Kanske beror på att det inte är snö ute eller
att barnen blivit så stora så det inte är lika spännande längre.
(Fast igår tror jag att de var lite pirriga trots sina snart 15 & 17 år).

Man minns ju känslan när man var barn,
man vaknade alltid tidigt, & fick leta den gömda julklappen hemma.

Fick nästan alltid någon pysselsak som man kunde sysselsätta sig med
och sen - den L Å N G A väntan !! Det var ju nästan lite plågsamt.

Våran tradition är att kl 14 kommer gästerna, vi fikar lite, dricker lite glögg.
Sen tittar de som vill på Kalle och resten hjälps åt med maten
som vi äter efter. Tomten brukar komma runt 18-tiden.
Sen efter öppnandet spelar vi spel resten av kvällen.
Har alltid en julklappslek som är så kul!

I år ska vi även gå på midnatssmässan, det är riktigt mysigt!

Önskar er alla en härlig fin jul!!











GOD JUL !!

Är jag tjatig eller ...??

Men de är ju SÅ bra !!! 



Avocadosalladen med stort A

 

 
 

På mitt julbord (även påsk mm) finns alltid denna sallad med. Ett recept jag fått från en kompis!

Den är verkligen fräsch & matig. Går egentligen att använda vilken sallad man vill ha & gillar. (Till julen har jag ibland i även rödkål som jag stekt upp lite lätt först.)  Även gott att ha parmesanost i.


Så här gjorde jag:

300 gr färsk babyspenat
1 knippe ruccola
3 avokado
½ citron
50 gr valnötter
½-1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap (dijon)
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt

Ev. parmesanost 


Lägg spenat & ruccola på ett uppläggningsfat.


Dela avokadon, tag bort kärnan och ta en sked och gröp ur avokadon som en stor hel "halva".
Skiva den och lägg den över över spenat/ruccolan.


Droppa citron över och smula över valnötterna.


Blanda olivoljan, vinäger, senap, vitlök & salt och ringla över salladen.

 

 

Här med lättwokad rödkål i botten.
 
 
 

Blomkålsjansson

Gjorde idag en Blomkålsjansson som jag hittade på efter Mias grundrecept.
Smakade bara lite - ska ju ha den imorgon
men det blev mkt gott, det är ju så gott med anjovis !

Du behöver

1 stort blomkålshuvud
1 skivad gul lök
smör
1 burk anjovisfileér
2 dl riven ost
2 dl grädde
1 ägg

Skiva blomkålen ganska tunt.
Smörj en ugnssäker form och grunda med ett lager blomkål.
Bryn den stekta löken lätt och lägg över hälften på blomkålen.
Häll av anjovisen men spara lagen.
Lägg hälften av anjovisen över löken och avsluta lagret med ca ½ dl riven ost.
Upprepa hela lagret och avsluta med blomkål. Jag hade 3 lager blomkål.
Vispa ihop ägget med grädden & resten (1 dl) av osten och häll över.

Gratinera i ugn 175° i ca 35-40 minuter.






Dan före ...

Så var det dagen före dopparedan då!!

Tog lite sovmorgon, har hunnit med ett löppass och styrka efter det
så nu är jag laddad med energi för dagens bestyr.
Är inte så mycket idag för det mesta gjorde jag igår.

Ska göra en "Jansson" på blomkål, fröknäcke & en fiskpaté.

Sen kommer lilla Axel med sina föräldrar i em. Längtar efter honom ..



Morgonjogg på G ...  ;)





Önskar er alla en härlig jul !



Glöm INTE blåsa ut ljusen ...  !!




Köttfärspaj LCHF

En god paj som även givetvis kan göras med vanligt pajskal.
 


LCHF-skal :

4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör

Fyllning:

1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
500 gr köttfärs
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk färsk/frysta örter ( alt. 2 tsk torkade)
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 dl riven ost
10 skivade cocktailtomater

Gör så här:

Vispa ägg och grädde. Smörj rejält en pajform, häll i äggstanningen
och grädda i ca 5 minuter på 200° till pajskalet "stannat".  (Eller gör vanlig pajskal).

Bryn den hackade löken/vitlöken i stekpanna. Lägg i köttfärsen & bryn till färsen är stekt.
Häll i vatten och tomatpuré. Låt puttra till vätskan kokat bort.

Blanda i örtkryddorna och fördela köttfärsen i pajformen.
Blanda grädde, creme fraiche och ost i en seperat bunke.

Häll smeten över köttfärsen. Fördela tomaterna över pajen.
Grädda på 225° i ca 15 minuter.

Servera med god sallad till.

Mina sillar 2011

Så enkelt & så mycket godare än att köpa färdiga burkar ..

Jag köpte inläggningssill som jag lade in i 1-2-3 lag för några dagar sen.
Men det finns ju även 5-minuterssill som är jättesmidig.

Jag gjorde även Saffranssill med den färdiga

Creme fraichen Gourmet saffran/tomat som jag är tokig i.

Blandade bara i sill i bitar i cremen & klart!!



Currysill med äpple

½ sats inlagd sill
½ rödlök
1/4 grönt äpple
½dl crème fraiche
½ msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar
1 msk curry
½ tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
ett stänk vitvinsvinäger

Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar.

Finhacka rödlök och äpple.

Blanda ihop creme fraiche, majonäs & dijonsenap och blanda sedan i kryddorna. 

Smaka av med salt och peppar och vänd ner sillen.


Västerbottenost-sill

ca 400 gr inlagd sill
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1,5 dl riven västerbottensost
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
salt, peppar

Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar och blanda sedan övriga ingredienser.
Vänd ner sillen och smaka av med saltet och peppar.



Örtagårdssill med vitlök

1/2 sats inlagd sill
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 frp frysta örtagårdskryddor
1 stänk vitvinsvinäger

Låt sillen rinna av väl i ett durkslag.  Skär filéerna i mindre bitar. 
Blanda övriga ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar och vänd ner sillen.

 

Jag får rysningar ..



LÄNGTAR TILL JULI !!!


Provsmakat ...

Åhhh så gott!

Nu har jag provsmakat mina sillar.
Det blev citron/dillsill, currysill, saffransill, västerbottensill och örtagårdssill.
De blev riktigt goda måste jag säga.

Även ett par frönknäcke med ljummen julskinka blev det!

Den är ju alltid godast när den är nygriljerad !

Även en stor mugg med LCHF glögg har jag "testat" ..

Firar ju att jag är ledig i 4 dagar !! =)




Äkta vaniljpulver


Istället för vaniljsocker använder jag numera ekologiskt vaniljpulver som innehåller enbart finmalda vaniljstänger. Burken är inte stor men man använder oftast så lite så den räcker ändå ett bra tag.

Om man hellre vill använda vaniljsocker så byt ut vaniljpulvret mot dubbel mängd vaniljsocker.

Finns att köpa på ex Ica.

"Äkta vaniljpulver består av enbart malda vaniljstänger och har en naturlig vaniljsmak till skillnad från vaniljsocker och vanillinsocker.


Äkta vaniljpulver är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång. Vaniljpulver är lika bra och god som vanlig vaniljstång men lättare att använda och dosera. Det innehåller inget socker, inga färgämnen och inga tillsatser. Det är alltså helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare vanilj än vaniljsocker.


I alla recept där vaniljsocker används så kan man byta ut det mot mellan en fjärdedel och hälften så mycket äkta vaniljpulver för att få lika mycket vaniljsmak. Därför blir inte äkta vaniljpulver så mycket dyrare som man kanske först kan tro eftersom man inte behöver ta lika mycket.


80% av världens export av vanilj kommer från Madagaskar. Vanilj kommer från en orkidé. De skördas omogna och sedan vänds och svettas de i 3-4 månader tills de fått sin brun-svarta färg.


Vanilj är den dyraste kryddan efter saffran och kan användas i desserter, vispad grädde, kakor, glass, kaffe, te m.m.


Vaniljpulver har lågt GI eftersom det inte innehåller något socker.


Näringsvärde: 1 tsk, ca 2 gr innehåller 6.78 kcal, 0 g fett, mindre än 1 g kolhydrater, 0 g socker, 0 g protein.


Källa: http://www.recepten.se/info/vaniljpulver.html




Fyll inte livet med dagar ...

Fyll dagarna med liv !!!














Dan före dan före dopparedan ..

Idag har jag "fredag" för jag är ledig imorgon !!!

Så skönt det ska bli med några lediga dagar, ja lediga & lediga ...
Blir ju lite fullt upp med alla julbestyr men det är ju trevliga sådana!

Ikväll ska jag göra färdigt sillen och tror jag ska göra julskinkan med.
Börjar bli lite sugen på en skink-knäckemacka nu !!  ;)
Ska förresten göra egen senap med har jag tänkt.



Smörknäck i micro

Jag och Agnes har gjort knäck nu. Detta recept tycker jag är det lättaste och godaste.
Hittade det för många år sen i en receptblandning från Svenskt Smör.

Smörknäck

100 gram smör
½ dl vispgrädde
1½ dl socker
1 dl sirap
½ dl hackad mandel

Blanda allt (utom mandeln) i en ganska rymlig microsäker glasskål.
Full effekt 8-10 min (mina blir perfekta på 9 minuter). Gör gärna kulprov.

Blanda i mandeln & häll i knäckformar.



Chokladdoppad lakritskola

Några smaker som verkligen gifter sig är ju choklad & lakrits!
Så nu har jag gjort lakritskola som jag chokladdoppat - jättegott !!

Chokladdoppad lakritskola
ca 60 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,5 påse turkisk peppar (0,75 dl)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Gör så här:
Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade
turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
 Låt det koka upp under omrörning.
Låt det sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar
120 grader eller tills smeten klarar kulprovet
(droppa en bit i kallt vatten, om smeten går att forma till en kula är kolan klar).
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Se till att den stelar ordenligt innan du skär den.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
Skär eller klipp med sax den stelnade kolan i bitar.
Smällt chokladen över vattenbad.
Doppa varje kolabit i den smälta chokladen.
Använd en gaffel och låt kolan rinna av ordenligt
innan du ställer den på ett galler eller ett bakplåtspapper.
Strö på lite havssalt innan chokladen har hunnit stelna.
Förvara kolan kallt.





Receptet kommer från Johanna Westman


Test om välbefinnande .. ;)

Ett lite kul test från Iform om hur mycket man går upp av godsakerna i jul ...

Sen är det ju inte det man äter mellan jul & nyår som är det "farliga" ..
utan det man äter mellan nyår & jul! ;)

Så njut (med måtta) av allt du tycker om med gott samvete!
Det ska i alla fall jag göra.







Visst ser salladen god ut !?? Kommer med ett recept på en jättegod "julsallad" senare ..


Svårt att hitta träningstid (lust) ..??

Mitt bästa tips om du har svårt att få tummen ur för att träna är att schemalägga träningen


Bestäm dagen innan att - imorgon ska jag ex ta en morgonpromenad,
ta gärna fram kläderna så de är lätta att hoppa i - då är huvud & kropp inställda på det.
För mig funkar det!

Och ska man på gymmet så lägg upp träningen innan,

ex  20 min uppvärmning på cross,

3x15 triceps,  ryggresningar, upphopp, lounges och plankan 3x1 minut .  

 

Sen är det ju så bra med gruppträning eller träning med en kompis för man
"sviker" inte i första taget .. 

Lika är det om du ska ut och springa - bestäm innan hur långt! Då orkar man mycket mer.
Funkar på mig oavsett om jag springer 2, 5 eller 10 km.


Och hur långt jag än springer så känns det som om jag inte skulle orka

en meter till  när jag är klar med det jag bestämde.. 



Och man ångrar ju ALDRIG att man tränat ...  hur jobbigt det än var att ta sig dit...

Eller hur!!?


 









Bio med mamma

Igår kväll var jag och min käre mor på bio och såg filmen "Simon och ekarna".
En film av Marianne Fredrikssons succéroman.

Jag har inte läst boken än (fast jag har den hemma) men kommer garanterat göra det nu. 

I huvudrollen ser vi (en som vanligt) lysande Bill Skarsgård och
som hans mamma en fantastisk Helen Sjöholm.

En gripande historia som jag verkligen kan rekommendera.




Sveriges nya hunk ??


Arla Thaipanna

Jag är Smartson testpilot på Arla Thaipanna så det lagade vi idag.

Det var väldigt lätt att göra.
Jag strimlade 4 kycklingfileér,
1 stor röd paprika
och
5 cm purjolök. 
Sen fräste jag detta i kokosolja i en stekpanna.
 (Har ingen wokpanna men det går lika bra med stekpanna.) 
Sen la jag i en påse wokgrönsaker som fick steka med en stund
och i med grädden + smaksättningen.

Vid serveringen lade jag på lite cashewnötter.


Smaken tycker jag kunde vara lite starkare
så ska jag göra det igen tar jag nog i lite röd currypasta extra.

Men snabbt gick det  & gott var det!







Tänkvärt ...








Vad är Sukrin ?

I många LCHF recept används Sukrin i stället för socker.
Många undrar vad det är och jag gör det lätt för mig ...


"Sukrin, Sötin, sötning utan kalorier och blodsockerpåverkan, Erythritol,

Sukrin och sötin används istället för socker i kaffe, te, bakverk, sylt, som sötning
eller till hemgjort godis.

Vad är sukrin/sötin?
Sukrin och sötin är samma sak. De säljs bara under olika varumärken och av olika grossister.

De består av en 100% naturlig och ekologisk produkt, baserad på en sockeralkohol som kallas Erythritol. Erythritol finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.

Sukrin och sötin görs genom fermentering (jäsning) av kolhydraterna (dextros/glukos) i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till Erytritol. Det är samma process som vin, ost och yoghurt går igenom.

Fördelar med sukrin/sötin/erythritol:
- inga kalorier
- smakar och ser ut som socker
- bra för diabetiker, eller för dem som vill ha kontroll på sitt blodsocker, GI noll
- 100% naturlig, finns i frukt och svamp
- skadar inte tänderna
- fungerar som en antioxidant

Näringsinnehåll per 100 g sukrin/sötin/erythritol:
Energi: 0 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater totalt: 100 g
- varav socker: 0 g
- varav sockeralkoholer: 100 g
Fett: 0 g

Användning:
Används som ersättning för socker. Kan värmas och användas vid bakning.
Sukrin/sötin bör max utgöra en femtedel av de totala ingredienserna.

Till en kaksmet på 1 kilo bör sukrinmängden ligga på 100 gram för att få lagom sötma.
Jäsningen blir inte lika kraftfull som vid vanligt socker men brukar bättra på sig i ugnen.

Om man vill omvandla 1 dl socker till sukrin/sötin så är sötman densamma,
det vill säga den motsvarar 1 dl sukrin eller sötin.

(Fast personligen tycker jag att den smakar sötare än socker så jag brukar minska lite)

Vad säger forskningen om sukrin/sötin?
Sukrin har använts i Japan och USA i flera år men bara sedan 2006 i Europa.
Studier visar att sukrin är säker och utan biverkningar som andra sockeralkoholer kan ge,
till exempel diarre och gaser.

Studier visar att erytritol absorberas snabbt av kroppen och utsöndras oförändrat via urinen.
Både djur- och toxikologiska studier samt kliniska studier har visat att erytritol är säkert.
Även om det konsumeras dagligen i stora mängder.
Slutsatsen är att erytritol är säkert för livsmedelsanvändning."
(Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)

Källa: www.plushalsa.se



Nedräkningen börjar ..

Åter måndag och denna vecka är en 4-dagars för mig! Härligt !

I kväll är det "julmys" med mitt gamla arbete.

Vi dricker glögg, äter godis, sjunger julsånger (så underbart!) och delar ut julklappar!

En mycket trevlig kväll brukar det bli där man får träffa alla gamla arbetskamrater!





Det är ju så härligt att sjunga allsång - varför gör man inte det oftare!?





Quorn & grönsaksgryta

Panik .. ingen lunchlåda att ta med till jobbet!!
Jag har bara 30 minuters lunch och där jag jobbar
finns inget lunchställe i närheten så det gäller att ha med sig mat varje dag.

Kollade frysen och hittade en påse med qourn i bitar,
grönsaker har jag alltid gott om
så det fick bli en slags Qourn & grönsaks-gryta.
Blev faktiskt riktigt gott.
Nu har jag lunchlådor i 3 dagar!
Passar bra eftersom jag ska bort både måndag & tisdagkväll
så några avanserade middagar blir det inte i början på veckan.

Jag hade:

1 påse Qourn i bitar
ca 2 dl fryst blomkål
1 paprika
4 cm purjolök
½ zuccini
ca 2 dl frysta bönor
3 dl grädde
1½ msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
1 tsk oregano
1 tsk dragon

Stekte upp qourn i rapsolja, skar grönsakerna i bitar och lät de steka med i ca 5-7 minuter.

Hällde på grädde, balsamvinäger, fond, senap & sist kryddorna.

Smakade av med lite salt & peppar.


Saffranspannkaka LCHF

Smakade saffranspannkaka när vi var på Gotland för många år sen och brukar sen dess göra det varje jul istället för Ris-a-la-Malta som jag inte är så förtjust i.

Jag gör den som LCHF med mycket mandel. Den är inte så söt med 1 msk Sukrin så vill man ha den lite sötare väljer man lite mer. Äter man inte LCHF kan man byta ut sukrinet mot 1 dl vanligt socker.


SAFFRANSPANNKAKA

Du behöver
:
4 ägg
1-2 msk Sukrin
1 tsk äkta vaniljpulver
500 g keso
1 dl hackad sötmandel
3 dl vispgrädde
1 påse saffran

Till formen
:
smör
1 dl skållad hackad mandel
eller mandelflarn

Sätt ugnen på 175 °.

Vispa ihop ägg & Sukrin. Blanda i övriga ingredienser.

Smörj en form med smör och lägg i hälften av hackade mandeln/mandelflarnen.
 
Häll i kaksmeten och strö över resten av mandeln.

Grädda kakan i ca 30 minuter.

Servera gärna med hallon eller björnbär & vispad grädde.








Rocky Road

Det enklaste & godaste julgodiset enligt mig ...


Rocky road

200 gr mörk choklad
200 gr mjölkchoklad
25 gr smör
1 brk kondenserad mjölk  (397 gr)
2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 msk vaniljsocker)
2,5 dl marshmallows i små bitar
2,5 dl jordnötter

  

Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar.
Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.

Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows och jordnötter -
men rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen.

Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Skär i rutor. Förvara i kyl.



4:e advent

Himmel & plättar vad fort tiden går.
4:e advent redan & julafton om några dagar.
Känns som om tiden går fortare ju äldre man blir - SCARY !!! =/

Hade en mycket trevlig kväll igår med härliga gäster.

Idag blir det ganska lugnt, ska lägga in sill,
göra saffranspannkaka och lite andra julförberedelser.

Ha en härlig 4:e advent & var rädda om er !! 


Frusen cheesecake med smak av pepparkaka & saffran

Har ju tidigare bakat pepparkaksmuffins och tänkte testa om man kan
använda det till ex. botten på en cheescake.
 Som ett alternativ till den vanliga då man använder hårda pepparkakor.
Vill man istället ha de hårda kakorna är det ca 200 gr.


Pepparkaksbotten:
5 pepparkaksmuffins
50 gram smör  

 Fyllning:

200 gram Philadelphia
3 st äggulor
0,75 dl sukrin (eller 1 dl socker)
1 tsk äkta vaniljpulver
1 paket saffran
3 dl vispgrädde


Gör så här:

.
Smält smöret och smula ner pepparkaksmuffinsen och blanda ihop till en deg.
Platta ut i en rund form.
Grädda i ugn 200° i  ca 5-7 minuter.

Dela äggula med äggvita. Vispa äggula, saffran
(mortla gärna saffranet först med lite av sukrinet), sukrin, vaniljpulver
och färskost i en bunke.
Vispa grädde i en annan bunke till ett fast skum.
Vispa äggvita till hårt skum i en tredje bunke. (Förresten heter det bunke..?.;)

Vänd ner grädden i äggblandningen.
Rör försiktigt ner den vispade äggvitan och blanda det försiktigt.

Vänd sedan ner smeten på pepparkaksdegen
och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering.

Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.


Här garnerad med björnbär & granatäppelkärnor.


SÅ trött ..

idag .. Har sovit så oroligt och vaknade med huvudvärk! Inte kul alls.
MEN nu snöar det !! Så juligt det blev direkt då det är vitt ute på marken.

Desstom klädde vi granen igår.
Brukar normalt inte göra det förrän dagen innan julafton men man hinner ju inte njuta av den så länge då. Blev ännu mer godis gjort igår Rocky Road och lakritskola.

Nu har jag precis var inne på Campadre.se och fyndat hudkräm från Skin Science - jättebilligt!

Kolla  här för de har väldigt mycket fina erbjudande!

Nu blir det lite städning, julklappsinslagning, handling och ikväll får vi gäster !


Gräddkokt brysselkål

Hittade ett recept i Aftonbladets söndagsbilaga på
Gräddkokt brysselkål
.

Testade att göra det idag då vi köpte färdiggrillad kyckling.
Det var verkligen mycket godare än vad jag trodde. R
ekommenderas varmt!  Varför inte på julbordet! 
Passar nog till vilket kött som helst annars.

DU behöver:

1 kg brysselkål
8 scharlottenlökar
3 dl vispgrädde
4 msk dijonsenap
Salt
Peppar
Färsk timjan
(I receptet hade de även 100 gr torkad tranbär men jag uteslöt det)

Gör så här:

Snoppa och koka brysselkålen i lättsaltat vatten 7-8 minuter.
Akta så de inte blir överkokta - blir så tråkiga i färgen då.
Häll av vattnet.

Hacka löken och fräs mjuk i smör.
Slå på grädden och koka ihop ca 10 minuter till stuvningen tjocknat.
Tillsätt senap och smaka av med salt & peppar.
 
Halvera gärna brysselkålen och blanda med stuvningen.
Garnera med timjan. Klart !



=/ ...
här skulle det vara ett foto som jag tog innan vi åt upp maten.
Men det fanns inte på kameran!!!??


Pias Fröbröd

Fick detta recept av en fd arbetskamrat Pia.
Ett jättegott bröd och lätt att göra, det gillar jag!
Blev sådär härligt krispigt av alla frön!

Fröbröd

3 ägg
3 dl riven ost  (gärna med lite smak)
1 msk majonäs
2 msk keso
5 dl frön/nötter (sesamfrö, linfrö, solrosfrö, pumpakärnor, nötter ev torkad frukt )
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda ihop ägg, ost, majonäs, keso och bakpulver.
Häll i frön, hackade nötter & ev torkad frukt.
(Jag hade 1 dl vardera av sesam, solros, pumpa, lin och 1 dl hackade valnötter)
Bred ut på bakplåtspapper och lägg på en liten ungsplåt 20x30.
Smeten ska bli ganska platt.

Grädda i 220° ca 20 min.


Tråkigheter

Så skönt med fredag igen.

Har tyvärr varit en jättejobbig vecka då min pappa har dött.
Han har varit dålig flera månader efter en stor hjärtoperation då en hjärtklaff hade läckt. 
Och han hade visat en hel del förbättring så vi hade så stort hopp.
Men hoppet räckte tyvärr inte så på luciadagen var det över.
 
Känns extra jobbigt eftersom han bodde långt ifrån mig.
Min lillebror har fått ta mycket ansvar med allt både under sjukdomstid & dödsfall.
All kärlek till honom.

Hoppas få träffa min kära far en dag!
Saknar honom ...


Vintervackert ..












Köttfärsgratäng med spenat & valnötter


Här är ett recept min dotter fick hos en kompis för många år sen.

Jag gör det nu som LCHF men i originalet är det pasta i botten på formen.



Gratäng med köttfärs, spenat & valnötter

1 stor zucchini (eller 300 gr kokt pasta)
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
500 gr nötfärs
1 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 msk kalvfond
2 tsk oregano
1 msk rödvinsvinäger
50 gr babyspenat
200 gr färskost vitlök/örter
½ dl valnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 °.

Halvera zucchinin längsmed och skär sen skivor.
Stek i smör, salta lite och lägg åt sidan.

Stek sen lök & vitlök mjuk och tillsätt köttfärsen.
Låt den bryna med en stund, tillsättt tomater, grädde, vinäger & oregano.


Låt koka ihop tills det tjocknat och smaka av med salt/peppar. Blanda i spenaten. 


Lägg lite köttfärssås i botten på en ugnsform, lägg över stekta zucchinin

och toppa med resten av såsen. Klicka över färskosten och strö över valnötter.

Gratinera i ca 10 minuter.




Min gratäng med zuccini (och spetskål denna gång).




Orginalet med pasta i botten


Något att tänka på ..








Godis

Visst ser det härligt ut !??




Fetalax med blomkålsmos

Idag blev det Fetaostgratinerad laxfile med blomkålsmos.

EN av barnens favoriter när det gäller fisk. Lätt & så himla gott.
De vill dock ha potatismos istället för blomkålsmos.
Men potatismoset blev som "limmig" kräm ! =/ ..  Vet inte vad jag gjorde för fel !?
Jag tog iof handmixern (som jag använt till blomkålsmoset), kanske beror på det.
Och trots att jag försökte "fluffa" upp det så blev det lite som klister.
Kan ju bli så av sommarpotatis vet jag.
Tacka vet jag då blomkålsmos - så gott !!!  ;)


Fetaostgratinerad lax

500 gr laxfile
200 gr fetaost
3 dl creme fraiche
2 msk örtkryddor (jag hade fryst Provencal)
salt, peppar

Lägg laxen i ugnssäker form. Salta & peppra lite.
Mixa ihop fetaost & creme fraiche till en kräm.
Blanda i örtkryddor och bred över laxen.
Gratinera i ugn 200° i ca 15 minuter.


Blomkålsmos

1 blomkålshuvud i små bitar
2 dl grädde
50 gr smör
2 msk philadelfiaost (jag hade med gräslök)
salt, peppar

Koka upp grädden och lägg i smör & blomkålen.
(Jag brukar dela blomkålshuvudet i 4 "kvartar" och sen skära 2 cm stora skivor).
Koka under lock i ca 10 minuter - rör om då & då och kolla så det inte kokar torrt.
När den känns mjuk kan man ta bort locket så den mesta vätskan kokar in ordentligt.
Mixa sen med handmixer eller elvisp och lägg i osten. Smaka av med salt & peppar.






Affirmera mera ...


Säg till dig själv ... varje dag !!



ÄNTLIGEN - min tur.... =)



Har köpt biljetter till 2012-08-30  - Stockholms Stadion - here I come !! 

 Ticnet.se " Vissa band bygger sina egna monument att blicka utöver världen från;
de väntar inte på att någon ska göra det för dem.
Sedan Coldplays första nedtecknade noter har deras monument vuxit
och idag är det svårt att missa det vart man än står.
I ett ömtåligt gränsland av det grandiosa och
det intima har Coldplay förblivit vitala
och det är därför konsert efter konsert blir utsålda.
De är kanske världens mest framgångsrika band just nu
och deras konsert på klassiska Stadion i Stockholm kommer inte att göra
någon besviken."


 LÄNGTAR !!  =)

-- 









Kramar

Min dotter hade följande inlägg på sin blogg som jag tyckte var så fint.
Vet inte om det stämmer men nog är det härligt att kramas!!

"8 kramar om dagen behöver du för att vara glad.
12 kramar om dagen för att känna dig älskad.
Så kramas"

Finns ju så många olika slags kramar.
Kramar för vänskap, glädje, kärlek & tröst

Just nu skulle jag vilja ge min lillebror Mathias en STOR kram ! <3















Lucia


Så var det då Lucia igen ...

Nu har man ju inte småbarn som lussar längre
så tyvärr blir det nog inte att se något luciatåg live .. 

Men jag har tittat på tv´n lite nu på morgonen.
Med tända ljus, så där mysigt stämmningsfullt.

Ha en härlig lucia !!



En av dem bästa !!!!





Sista ..

träningsveckan innan juluppehållet blir lite hektisk.

Idag har vi haft styrke/fys-pass,
imorgon är det Öppet Hus med mix-träning kl. 18.00-20.00,
onsdag är det Sumba &
torsdag Viryayoga och slutligen
fredagen tar jag mitt morgonpass.

Tror jag tar mig en vilodag på lördag ..

Ska bli lite skönt med ett uppehåll från gruppträningen.
Så får man längta lite, man får hitta på annat istället.

Långa promenader (även jogging) i snö (?) är ju härligt.
Är lite sugen att testa skidor med .. har flera på jobbet som åker (på längden då).






Kokospannkakor

Måndagar brukar jag försöka äta vegetariskt
så nu har jag gjort kokospannkakor som smakade toppen! 
Och eftersom jag hade gott om saffran slängde jag i ett paket av det med.
Gott med lite varma hallon & grädde !

Kokospannkakor

5 ägg
4 dl grädde
4 dl fet mjölk
1/2 dl kokosmjöl
½ dl fiberhusk
1 dl kokosflingor
1 tsk äkta vaniljpulver
ev. 1 påse saffran
1 nypa salt

Blanda alla torra ingredienser i bruk och vispa ner vatten & grädde.
Blanda sist i äggen och låt svälla ett par minuter.
Stek tunna pannkakor i kokosolja eller smör.




Inspiration från Åse


Grillkrydda

Jag är lite försiktig med färdiga kryddblandninger
eftersom de ofta innehåller så mycket socker,
glutamat, E-nr och annan stärkelse.

Det är jättelätt att blanda egna blandningar.
Dessutom är det nyttigare och godare.
Här är ett recept på en god:

Grillkrydda

Du behöver:

2 msk vitlökspulver
2 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
2 msk chilipulver
1 msk chilipeppar
1 tsk curry
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen koriander
½ tsk malen vitpeppar
lite salt efter smak

Blanda allt och förvara i en liten burk.
Jag brukar spara tomma kryddburkar,
diska ur, ta bort etiketter & göra egna att sätta på.

Varför inte ge bort i present !??

Har även ett recept på tacokrydda som jag tycker är toppen.



Monday













Även dans runt granen förbränner kalorier ..

Om jag dansar runt granen 10 minuter förbränner jag 57 kalorier enligt iForm ..

Kolla testet lite kul .. ;)



Trillingnöt

Den godaste biten i Alladin tycker jag är trillingnöten.
Jag har nu gjort mina egna, hur lätt som helst!

Så här gjorde jag:

100 gr hasselnötter
150 gr mörk choklad (eller vilken "färg" ni vill)

Rosta hasselnötterna antingen i torr stekpanna.
 Gnugga av skalen.

Smält 100 gr choklad i mikron ca 1 minut.
Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.
Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper med en matsked.
Låt stå svalt tills nötterna stelnat.

Smält 50 gr choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna.
Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp.
Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.


Pepparkaks cake balls

Hittade ett trevligt recept hos Victoria på lätt godis! De blev jättegoda!

Jag hade LCHF pepparkaksmuffins i frysen som jag använde mig av.
Tog 5 minuter totalt tror jag!


Pepparkaks cake balls
cirka 20 stycken

250 gr mjuk pepparkaka
100 g philadelphia
200 g choklad

Gör så här

Jag tinade muffinsen i en burk i micron, då blev de lätta att smula sönder och blanda med philadelfiaosten till en smidig deg. Jag rullade små bollar och lät dem stelna i frysen ca 15 minuter.
Smälte choklad i micron i en glasskål 1-2 minuter och slängde i hälften i taget av bollarna, rullade runt dem i chokladen och lade dem på bakplåtspapper. Sen stelnade de snabbt och färdiga att njutas!

Man kan också använda sig av 200 gr vanliga pepparkakor.
Eller egentligen säkert vilken kaka som helst mjuk som hård!
Ska testa med kladdkaka ngn gång! Låter väl gott !?
Eller av saffransmuffins!!  :P





Snickers LCHF

Ang LCHF så är ju detta godis oavsett om det inte är extra socker tillsatt så ät det med måtta ..
 lätt att glömma när något är gott ;)


Snickers

Det här behövs:

200 gram Mörk choklad 70 %
½ dl Grovt hackade nötter (jag hade salta jordnötter)
2 msk kokos
Jordnötssmör (utan socker) vet inte riktigt hur mkt

Smält först 100 gr choklad och häll ut på bakplåtspapper i en form. 

Lägg nötter & kokos över chokladen och låt stelna kallt.
Bred ut jordnötssmör, smält resten av chokladen och häll över.
När det hela stelnat något skär i bitar och ställ kallt.



Härligt men farligt ..???

Nyduschad efter ha avverkat ett 9 km långt löppass i härligt väder
men dock ganska halt väglag emellanåt.
Är ju lite rädd för att halka & ramla.
Har hänt alltför många gånger redan.. 

Men det gick bra denna gången,
enlig min gps-klocka avverkade jag 550 kalorier!
Känns bra efter gårdagens frossande av
 både god mat & hemlagat godis.

Men är det lördag så är det! Då unnar jag mig det jag vill.

Idag är det dansuppvisning med lilla dottern.
Ska bli kul att se.

Recepten på godiset jag gjorde bl a Snickers,
TrillingnötCake balls kommer strax.
Och i fredags gjorde jag ju Amarettotryffel.

Ha en härlig 3:e advent!






Vet min plats .. ;)

Idag har jag stått vid spisen nästan hela dagen !!

Exprimenterat, bakat, lagat mat !! Jag älskar det .. jättekul !!

Blev som sagt en 3-rätters och en massa godis (recept kommer ..)




Men nu är det tv och lite vin som gäller (ska smaka lite godis med)  !




Nobelmiddag /Räkröra, Fläskfile m fylld paprika / Saffranspannakotta

Nobeldagen till ära äter vi en 3-rätters här hemma.
Jag föreslog för familjen att vi skulle ha l
ångklänning
på men jag fick inte riktigt gehör .. ;)

Till förrätt gör vi en räkröra:

500 gr räkor med skal
½ finhackad rödlök
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ avokado i små bitar
½ msk pressad citron
½ dl hackad dill
salt
peppar
citron & dill till garnering

Skala räkorna & blanda med övriga ingredienser.
Spara gärna några till garnering.
Jag lägger röran på en Oopsie och övrig familj får på en toast.
Garnera med räkor, citron & dill.
Jag gillar även hackat ägg i men stora dottern
är inte förtjust i det så jag skippar det idag.


Varmrätt

Fläskfilé med fylld paprika, rödvinssky & ädelostkräm

Hittade ett recept här som verkade SÅ gott !! 
Ändrar det lite ..


600 gr  fläskfilé
salt, peppar

Skär köttet i skivor,  salta och peppra.
Stek gärna i grillpanna eller stekpanna.

Svampfylld paprika

4 röda paprikor
6 färska tärnade champinjoner
100 gr tärnade kantareller
3 skivor hackad bacon
1 hackad gul lök
1 broccolibukett skuren i små bitar
1 dl grovriven blomkål
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 dl riven lagrad ost
Smör

Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhuset.
Stek hacket i smör och smaka av salt och grovmalen svartpappar.
Fyll paprikorna, strö över osten och gratinera i ugnen på 175 ° i ca 20min.

Rödvinsky

4 dl rödvin
2 finhackade baconskivor
1 finhackad vitlök
1 msk finhackad gul lök
2 msk kalvfond
1 tsk sukrin (eller socker)
1 msk färsk timjan
1 msk grädde
30 gr smör
Salt
Peppar

Fräs lökarna och fläsket i smör, slå på rödvinet och fonden
samt timjan och låt reducera till 2/3 delar.
I med grädde, resten av smöret, smaka ev. av med salt och nymalen vitpeppar.

Ädelostkräm

2 dl grädde
50 gr ädelost

Koka upp grädden och osten i en kastrull och låt reducera till hälften.

Servera fläskfilén med paprikorna, såserna & lite körsbästomater med basilikavinägrett.
Övriga familjen åt kroketter till.

Dessert


Vad kan passa bättre än en saffranspannakotta  !!! Jag hittade ett bra recept hos Åse.
Jättegott !!

5 dl grädde
2 gelantinblad
ev 2 msk sukrin + 0,5 krm stevia (eller motsvarande 50 g socker)
0,5 g saffran (1 paket)
1 vaniljstång (eller ekologiskt vaniljpulver)
Björnbär till garnering

Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Koka upp grädden och saffran och låt sjuda i ca 10 minuter.
Dela vaniljstången och gröp ut innanmätet med en kniv.
Lägg ner vaniljstång + innanmätet i grädden tillsammans med sötningen.
Dra åt sidan och lägg i gelatinbladen.
Låt stå ett tag och svalna lite sila sedan bort vaniljstången och portionera upp i glas.
Lägg ev plastfolie ovanpå så slipper ni hinnan! Ställ kallt 2-3 timmar.

Garnera innan servering med björnbär (eller vad du vill)






Happy Saturday







20120830




Amarettotryffel

Fick Ölandsbladet till jobbet igår.
 

Där var lite olika godisrecept
Bl a något som hette "Konjakskulor" som jag ändrade om lite.
Jag bytte dessutom ut konjak mot Amaretto (mandellikör)


 Man behöver:
1 dl grädde
250 gr hackad mörk choklad
1 msk kakao (gärna rawcacao)
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1-1,5 msk amaretto (eller konjak, rom, whiskey - vad du gillar) 


Så här gjorde jag:
Koka upp grädde, lägg i den hackade chokladen 
och rör tills den smält.
Blanda ner kakao, vanilj & amaretto/konjak/rom.
Antingen lägg i ex knäckformar
eller låt svalna kallt och 
forma små kulor som man kan lägga i knäckformar.
Jag gjorde hälften / hälften och
garnerade de första med hackad mandel och
rullade de andra i kokos.
Förvara svalt.



Mums ... blev lite för gott ..  ;)


Knäckebröd LCHF

Köpte färdigskivad julskinka på Ica igår
och blev så sugen på det på en knäcke-macka.

Har därför bakat eget LCHF-fröknäcke.
Hittade ett recept hos Therese som jag ändrade lite ..

Väldigt lätt och smidigt! Och blev jättegott!!

Så här gjorde jag:

Knäckebröd

2 dl helt linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrö
½ dl krossat linfrö
1 msk fiberhusk
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt

Blanda allt i en skål och låt stå i ca 15 min tills det blivit klibbigt.
 Bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Använd en sked som du blöter i vatten.
Förskär i rutor så det är lätt att dela sen.
Torka i ugnen på 150 grader i 50-60 min.
Låt svalna och bryt sedan i bitar.





Goda räkpajen

En räkpaj som jag gör om och om igen.
Och så lätt att göra.
Jättegod även med kräftstjärtar.
Jag brukar göra den som GI med sojamjöl
men det går givetvis med vilket skal man än vill ha.
Orginalreceptet har jag hittat på Arla.

Pajskal:
100 gr rumsvarmt smör
2 msk fiberhusk
2 dl sojamjöl
½ dl dinkelsikt

Fyllning:
3 ägg
250 gr keso - chilismak tycker jag är godast
(ofta blandar jag egen chilikeso, = keso, chili, paprika)
200 gr skalade räkor
2 dl riven lagrad ost (gärna västerbotten)

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna med smöret och ställ kallt i ca 20 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter i 200°.
Vispa upp äggen och blanda i övriga ingredienser.
Häll blandningen i skalet och grädda i ugn i ca 25 minuter till den stelnat.

Servera med en god sallad till.




Äntligen ..









Viryayoga

Virya yoga dvd trailer from Fredrik Redelius on Vimeo.


Mmmm julskinka på egengjort knäcke ...

Har kommit hem från yogan precis. Vi fick testa Viryayoga idag,
lite annorlunda mot den Vinjasayoga jag annars går på.

Blir alltid så hungrig efter ett yogapass och
hade ju bakat eget fröknäcke tidigare idag
så det fick bli en knäckemacka med julskinka på
& det godaste teet ever:
YogiTea med Cinnamonsmak !!
SÅ passande nu på vintern.

SÅ här såg mitt kvällsmål ut !! ;)



 


Receptet på knäcket kommer imorgon (jättelätt att göra)


Underbara citron-cupcakes

När vi var hos goda vänner i Norrland förra sommaren bjöd de på dessa underbara muffins. Tror att receptet kommer från Pernilla Wahlgren.  Goda är de i alla fall !!

Citronmuffins  
( 12 stycken stora )

100 gram smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 citron ( rivet skal )
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °.
Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga
muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda i ugnen i ca 10 -15 minuter ( beroende på hur stora de är)
Låt de svalna innan du lägger på frostingen.

Frosting
100 gram philadelphiaost
50 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker ( ev. behövs lite mer)
2 msk saft från en citron
1- 2 droppar röd karamellfärg
Toppa med strössel eller Godis

Frostingen:
Rör ihop samtliga ingredienser kan behövas mer florsocker, det ska bli en
trögflytande frosting  att spritsa eller bre över muffinsen.
Toppa sedan med strössel eller annat kul/gott.




Lånad bild


Isgata

Så var det torsdag I G E N !! 

Jobba heldag, fikaklubb på jobbet, barnen har aktiviteter & själv har jag yoga.

Torsdagen är den enda dagen vi inte äter middag ihop
på grund av alla em/kvällsaktiviteter.
Blir ofta "Gott-o-Blandat" till middag (läs rester).

Men det är ganska ok ..  Eftersom man vet att det är FREDAG imorgon ..

Lite mer tid att fixa mat & lite festligare mat och
för det mesta ett glas vin till maten .

Ha en trevlig dag och gå försiktigt ute för det svinhalt !!




Happiness

Läst på webben ...





En dag

Har nu sett filmen "En dag" .

Filmen baseras på David Nicholls roman med samma namn.

Den handlar om Dexter och Emma som lär känna
varandra under sin examen den 15 juli.

De blir goda vänner och man får följa dem över 20 år,
och just denna dag (15 juli) möts de ofta.

Genom en unik vänskap får man får följa dem
genom skratt, tårar, gräl och missade möjligheter.

 Spelas av Anne Hathaway & Jim Sturgess.

En fin film som jag kan rekommendera.

Och säkert är boken ännu bättre.






Kantarellsoppa


Åhhh vad gott det är med vin i maten !!
Har inte använt mig så mycket av vitt vin tidigare
(kan bero på att jag inte gillar att
dricka det) men det passar verkligen i gräddiga såser ..

Det behöver inte vara något märkvärdigt vin men jag har läst mig till att ett
fruktigt vin (ej lagrat i ekfat) är det bästa.
Jag har t o m köpt vitt matlagningsvin från Ica och det funkade jättebra.

Nu när det är så kallt & ruggigt ute passar det så bra med soppa.
Så idag gjorde jag kantarellsoppa med kantareller
som jag fått från min väninna Catarina!

Och det passar även med vitt vin här ! ;)

Man behöver:
Ca 4-500 gr kantareller
1 gul lök
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 msk lantbuljong (eller fond/buljongtärning)
Smör
Salt
Svartpeppar
Färsk dill


Gör så här

Fräs kantarellerna i smör.
Lägg den frästa svampen åt sidan och fräs löken i smör. 
Lägg i lök, buljong/fond, grädde, creme fraiche, vatten och vin i en kastrull.
Tillsätt 2/3 av svampen (spara resten till servering).

Smaka av med salt, peppar och låt soppan koka några minuter.
Häll upp i tallrikar/skålar och garnera med resterade svamp & dill.



Serverade med vitlöksbröd (här med vitlöks-oopsie till mig)


Lite så här känner jag mig nu ...

Kan ni hitta rätt ord ???









Lax med ädelost & vitvinsås

Idag åt vi lax som jag fyllde med ädelost och en vitvinsås till.  
Såsen blev jättegod tyckte jag, har inte gjort vitvinssås tidigare.
Jag serverade ostgratinerat blomkålsris till !

Man behöver:
500 gr laxfilé
100 gr ädelost (eller fetaost) 
salt, peppar

Vitvinsås
1 finhackad gul lök
1 dl torrt vitt vin
½ msk lantbuljong
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 dl finhackad dill
salt. vitpeppar
1 stor klick smör

Gör en ficka i laxfilen och fyll med ädelost.
Lägg i en ugnsform & stek i ugn 200° i ca 10 min.

Gör sås under tiden:
Hetta upp smör i en kastrull och fräs upp löken tills den blivit mjuk.
Tillsätt vinet och låt det reducera till hälften.
Blanda ner creme fraichen & grädden.
Låt den koka upp och blanda sist i dill & en smörklick.





Ostgratinerat blomkålsris

Jag gillar verkligen blomkål och allt man kan göra med den.
Hittade ett tips som jag ändrade om lite.
Prova - jättegott som tillbehör till ex kyckling, lax  mm

1 rivet blomkålshuvud
1 st finhackad liten gul lök
2 st finriven vitlöksklyfta
1 dl finhackad fänkål (eller rotselleri)
1 dl vitt vin
1 msk lantbuljong (eller fond)
salt & peppar
1 st fintärnad paprika
½ dl pinjenötter
3 dl riven ost

Koka det rivna blomkålet i 10 sekunder,
häll av vattnet i ett durkslag.
Fräs lök, vitlök och selleri i smör eller kokosfett.

Lägg i den rivna blomkålen och fräs i några minuter,
slå på buljongen låt koka ihop ca 5 minuter.  
Smaka av med salt & peppar.

Lägg över i en ugnssäker form och strö över osten, paprikan och pinjenötter.
Gratinera i ugnen på 200 ° tills osten smält och fått en fin färg.




Var med & tävla om Iphone 4S




Visst är den fin !!??

Gå in & lämna en motivering här:

http://fotokobran.se/2011/december/tavling-iphone-4s.html?_tmp=d953306b3fe9e0aff797eec720216e8de0f58772


Visheten själv ...





“Vad är det för dag idag?" frågar Nalle Puh
"Det är Idag", svarar Nasse
"Åh! Min favoritdag!", säger Nalle Puh


Vänner ..

Har haft en härlig eftermiddag/kväll med godaste vännerna från tidigare arbeten ..
Började med en hudvård/make-up rådgivning på Body Shop
och slutade på Pipes of Scottland med flera vinglas i kroppen
då vi firade några födelsedagar!

Alltid så mysigt att träffas !!
Har alltid så trevligt ihop!!!

<3




Hemmaträning ??

Emellanåt så tränar jag en del hemma.
Har flera dvd´s och redskap jag använder.
Som jag säkert nämnt är jag ju en "morgontränare".
Tycker det är skönast innan frukost med bara en kopp kaffe i magen.
Sen mår man så otroligt bra sen hela dagen!
Det varierar mellan Zumba, Pilates, Boxing, Yoga, Funktionell träning 
eller Styrketräning, om jag inte är ute och joggar då.

En DVD jag skulle vilja ha är Annika Sjö & Michael Hanssons.



Tror jag ska köpa mig en i julklapp.


Sen är det ju tyvärr platsbrist, jag önskar ibland att man kunde ha ett träningsrum
men så är inte fallet utan det är vardagsrummet som gäller.


Här ett mycket tips från Paolo Roberto:



Jag har denna på DVD och han är tuff .. ;)


Tänkvärt ..


Pepparkaksmuffins LCHF

Blev så sugen på pepparkaka så jag bakade pepparkaksmuffins idag.
Gott med lite ädelost på !!

Receptet är samma som saffransmuffinsen men jag bytte ut saffranet mot
2 msk pepparkakskryddor.


Pepparkaksmuffins (12-14 st)

4 ägg
½-1 dl Sukrin
125 gr smält smör
2 msk pepparkakskryddor
1 dl vispgrädde (eller 1 dl kesella 10%)
3 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
100 g philadelphiaost
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljarom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °.
Vispa sockerersättning och ägg poröst.
Smält smöret och blanda med pepparkakskryddan.
Vispa ner smör,  grädde (eller kesella) och philadelphiaost i äggblandningen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Portionera upp i muffinsformar och grädda i ca 20-25 minuter.



Jag fyllde en muffins med ädelost som jag ska fika på nu !


Kebab LCHF

 
 
 

 

Idag gör vi egen kebab på köttfärs.
Är lätt att göra & gott att äta - precis sådana recept jag tycker om.

Servera antingen med ugnsstekta grönsaker ex aubergine, vanligt pitabröd eller en LCHF-brödvariant.

Gör ibland en aioli eller en sås baserad på turkisk yoghurt, de recepten hittas här.



Kebab:

500 gr nötfärs (eller lammfärs)
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk oregano
2 tsk citronsaft

Blanda ihop allt till smidig "deg".


Dela i 4-5 delar & kavla ut en del färs i taget mellan 2 bakplåtspapper.
Dra bort det översta pappret & vänd ner köttet i het stekpanna med olja.


Efter en stund släpper det andra pappret.
Ta bort pappret och vänd köttet.


Skär i strimlor och servera i bröd tillsammans med
ex. sallad, tomat, gurka, paprika, rå lök, pepperoni.


Sås:

2 dl Creme fraiche 
3 msk majonäs
½ tsk vitvinsvinäger,
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
½ tsk chilipulver 

Blanda allt & smaka av med salt och cayenne-peppar.


LCHF-bröd:

250 gram avrunnen keso
1,5-2,0 dl riven ost
3 ägg
Salt & peppar

Hårdvispa äggvitorna – ha gärna i lite salt för att få det ordentligt hårt.


Mosa keson och äggulorna tillsammans.
Rör sedan i den rivna osten.
Krydda efter smak.


Vänd försiktigt i de vispade äggvitorna.


Klicka ut röran (6-8 st beroende på hur stora du vill ha dem) 
med en sked på en plåt med bakplåtspapper.


Grädda på ca 175°C i ca 20 minuter eller tills de har en gyllenbrun färg.

 

 

 

 
 
 








 
 
 

Campadre

Jättefina erbjudanden!! Jag har beställt träningskläder för halva priset!!

Passa på -  fri frakt idag  !! 

Öppet köp till 13 januari!



http://campadre.se/tipsa/786965




Grönkålschips

Faktiskt så var detta mycket godare än jag trodde ! Och med lite vitlöksdipp blir det nästan som vilka chips som helst! Blir väldigt krispigt & går säkert smaksätta med vad man gillar.

Egentligen är det ett Raw-food-recept där de ska torka i ugnen helst över natten på låg temperatur men jag hade lite bråttom så jag snabbgjorde dem.

Du behöver:

Grönkål (Spetskål  fungerar har jag läst)
2-3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
Flingsalt
Ev paprikapulver

Riv grönkålen i bitar (tag bort den grova stjälken i mitten ) i en skål,
ha över flingsalt & ev övriga kryddor och olivolja.
Blanda om  och strö ut på plåt. In i ugnen (80-100°) ca  30 minuter,
känn efter ett de är riktigt  torkade. 

Vill du ha Raw-food ska de torka i ugnen 60° ca 8 timmar.





 


Blåbärspaj (LCHF)

Till efterrätt idag gjorde jag en blåbärspaj.

Jag tyckte den var kanongod - så där gott tuggmotstånd som man får av alla nötter.

Grundeceptet kommer från Birgitta Höglund.

Blåbärspaj

Du behöver
250 gr blåbär
2 dl mixade nötter (gärna rostade, funkar säkert med solrosfrön med)
½ dl sesamfrön
2 tsk agavesirap eller Sukrin
50 gr smör
2  äggulor
½ tsk äkta vaniljpulver
1 nypa havssalt

Gör så här

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.
(Jag hade rostade mandlar, paranötter).  
Rör ner sesamfrön och agavesirap/sukrin, låt fräsa en stund.
Tillsätt lite havssalt och vaniljpulver.

Ta upp hälften av nötröran i en egen bunke.
Låt svalna en stund, rör ner de två gulorna i bunken. 

Fördela äggröran i botten på en pajform. Fördela blåbären ovanpå.

Strössla den andra nötröran ovanpå. Grädda i 175° i ca 15 min.

Servera ljummen med vispad grädde eller hemgjord vaniljsås.



Kyckling i ugn

Idag har jag haft besök av några kusiner, moster & mamma.

Då bjöd jag på:

Kyckling i ugn

6 st kycklingfiléer
2 hackade vitlökslyftor
1 msk smör
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk soja
4 msk persilja
1 paket stekt bacon i bitar
4 dl riven ost
salt, peppar

Sätt ugnen på 200°.

Dela kycklingen i mindre bitar & stek (nästan färdig)
tillsammans med vitlöken i smöret.
Salta & peppra. Lägg i en ugnsform.
Blanda creme fraiche med grädde, senap, vitvinsvinäter,
soja, persilja och bred över kyckligen.
Strö över baconbitar & riven ost.

Gratinera i ugn ca 20 minuter.

Gott med blomkålsris (eller vanligt ris) & sallad till.





Frukt eller inte ??

Jag undrar hur nyttigt det är med frukt egentligen??

Enligt kostdoktorn.se :
 "Faktum är att det är lite av en myt att frukter innehåller mycket vitaminer.
Det är sant att citrusfrukter innehåller mycket c-vitamin,
men det är i stort sett allt.
Äpple exempelvis skulle man behöva äta
 runt 10 kilo av varje dag för att få i sig dagsbehovet av flertalet,
men inte alla, vitaminer."


Frukt innehåller ju mycket socker så har man ett "sockerbegär"
ska man nog undvika att äta för mycket frukt.

Äpple innahåller 8,2 gr kolhydrater & banan 18,3 gr kolhydrater.
"Som jämförelse innehåller cola-läsk 10,9g kolhydrater/100g.
Men det är väl ändå annan sorts socker?
Nej egentligen inte: 4.0g sackaros, 3.4g fruktos, 3.5g glukos.
Apelsin och äpple innehåller alltså nästan lika
hög sockerkoncentration som i coladryck, banan ännu mer.
Och inte särskilt mycket annat."

!!!


Enligt LCHF ska man ju äta frukt som godis inte mellanmål.
Men visst är det gott & praktiskt att ta med.

Man blir så kluven av allt som skrivs ..  ska nog ta mycket med en nypa salt.
Men jag som förut ätit minst 2-3 frukter om dagen saknar det faktiskt inte.
Och jag har alltid hävdat att det är tack vara att jag äter så mycket frukt som jag aldrig är sjuk, (knappt ens förkyld.) Men jag mår faktiskt bättre än någonsin nu.
Har inte ätit frukt (förutom ett par äpplen) på över 3 månader nu.

Däremot äter jag fortfarande en hel del grönsaker men det är ju inte lika "sockertriggande"




Stora dottern äter banan


God morgon ...

Hoppas ni får en härlig dag !!













1202


Tacogratäng

Idag gjorde jag & barnen tacogratäng.

Mannen ska ha herrmiddag & ska bjuda på
Fläskfilé med Whiskeysås.

Slår kanske tacogratängen men den är väldigt god den med.


Så här gör jag:

500 gr köttfärs
2 hackade vitlöksklyftor
Tacokrydda (gör gärna egen)
2 dl Creme fraiche
200 gr Philadelfiaost gärna med vitlök/örter
Strimlad purjolök eller paprika efter smak
2 dl riven ost


Stek köttfärs, vitlök en stund & krydda med tacokrydda.
Blanda ihop creme fraichen med Philadelfia-osten.
Bred ut blandningen i en ugnsform & lägg över tacofärsen.
Strö över purjo, paprika & sist osten.
Gratinera i ugn 200 ° i ca 10-15 minuter.

Gott till är de vanliga tacotillbehören & jag gillar ostchips till.







Jag har fått paket !!

Har beställt lite hud/hårvårdsprodukter från
Dermoshop som kommit idag!
Alltid lika kul när sådant kommer
känns lite som julafton.
Jag tycker de har väldigt bra & prisvärda produkter.


Ischoklad (Lchf)


Här är något annat som är lätt att göra & gott att äta  !
Har "kryddat" med lite kardemuma & havssalt.
Även gott att blanda i lite rostade hackade (eller hela) nötter i.


Ischoklad


75 g smör (eller ekologiskt kokosolja )
200 g 70% choklad
½ tsk kardemumma (kan uteslutas)
lite havsalt att strö över


Smält smöret, rör ner chokladen, kardemumma och
häll upp i ischokladformar strö över lite havssalt !





Sönderspelad musik ..

Varför måste alla reklamradiokanaler sönderspela all bra musik!
Så tråkigt att höra samma låtar om och om igen. Man tröttnar ju så till slut.

Jag har nackdelen att ha typ radioskugga på mitt jobb så
jag får bäst in reklamradio-kanalerna.
Kommer ofta på mig själv att jag inte lyssnar till slut,
är ju inte ngn bra egenskap egentligen.


Annars är min favorit just nu :



Julklappstips ...

Ofta ska man försöka hitta på något till någon som redan har allt!

Varför inte göra en egen julklapp , ex müsli i en fin burk ... recept finns här  




Saffranstryffel

Detta ska jag testa snart !!
Fast jag byter nog ut konjaken mot rom...  :P


Saffrans tryffel med konjak

Se fler

recept från bliaze på kokaihop.se.

Glöggträff

Idag ska jag på lite glögg-mys hos en gammal "kollega".
Vi har egentligen inte arbetat på samma företag ihop men haft daglig telefonkontakt.

Sen brukar vi gå på puben tillsammans med ett gäng från mitt gamla arbete.

Jättekul att fortfarande ha kontakt. Jag fäster mig så vid människor, man blir som en familj.



Så var det December ..



Men var är snön ..??  Kan vänta på sig lite till tycker jag.


RSS 2.0