Räkröra med ägg och avokado




Igår kväll så gjorde vi bara en räkröra att lägga på bröd.

Det är  enkelt och väldigt gott.

Jag tog inga mått men jag blandade ungefär i:

 500 gr oskalade räkor
3 kokta ägg
2 avokado
Gurka
Paprika
ca 1 dl Majonäs
½ hackad rödlök
Hackad dill
Salt & peppar
Chiliflakes

Skala räkorna och lägg åt sidan.
Hacka grönsakerna, ägg och avocado.

(Enklast så här: dela avokadon, tag bort kärnan
och skär ner till skalet ett rutmönster med en matkniv,
tag sen en sked och "gröp" ur så får du färdiga tärningar.)

Blanda majonäs i en bunke med rödlök och dill.
Rör i de hackade ingredienserna försiktigt.
Smaka av med salt & peppar.
Strö över chiliflakes efter smak.


Jag serverade på detta brödet som jag först bottnade med
ruccolasallad och garnerade lite med tomat och paprika ..









Valborg

Så var det valborgsmässoafton idag !!

Jobbar idag som en vanlig måndag.
Fast jag slutar vid 14.30 måndagar så det är ganska ok ändå!

Tänkte åka till gymmet direkt över för lite träning.

Sen ikväll tar vi vår "tradition".
Vi är några familjer här i byn som i många år firat Valborg ihop.
Vi började när barnen var små - de gick på dagis ihop så det
var p g a dem vi började det hela.

Nu är barnen stora och vill inte följa med längre men
vi föräldrar fortsätter att umgås så här.

Det startar iaf med ett besök på byns pizzeria.
Det är ganska många som gör lika så det brukar vara fullsatt.
Är jättetrevligt för man känner ju de flesta.

Sen går vi till majbrasan när den tänds vid 20.00.
Lika mysigt att vara där och träffa många från byn ...
allt från barnens dagisfröknar till grannarna.

Sen avslutar vi kvällen hemma hos någon av oss familjer
där vi äter efterrätt & ha "efterfest" ..

Brukar bli väldigt trevligt!

Men varför är det alltid SÅ kallt på valborg -
jag brukar alltid ha vinterjacken på för annars fryser man ju som attan!

Hur "firar" ni valborg ??



Veckans träning

Blev en annorlunda vecka med träningen.

Tränat direkt efter jobbet några gånger och det brukar jag inte göra.
Men det är inte så dumt  - då blir man ju "ledig" på kvällen sen ...

Måndag: Cirkel-Fys 60 min

Tisdag: Yogan inställd så LEDIG !!

Onsdag:  Styrka biceps, axlar, rygg efter jobbet 60 min
Jägarvila klarade jag 3 min 6 sek

Torsdag: Morgonlöpning (bara 3,5 km- är försiktig i början), +
Strykecirkel 4 x 15, 5 olika övningar - ben/rumpa 25 min

Fredag: Löpning intervaller 20 min,  Styrka bröst, rygg

Lördag: Cym Cirkel 40 min + Glöd Yoga 75 min

Söndag: Vila

Har även varje dag gjort 25 armhävningar
3 x 1 min planka enl min utmaning.




Plankstek med fläskfilé & blomkålsmos





För många år sen köpte vi plankor på en marknad på Öland.

Har använt dessa två ggr sen dess tror jag.
Lite synd för det är faktiskt gott & trevligt att tillaga maten såhär.

SÅ igår gjorde vi det. På LCHF-vis.
Fick även trevligt besök av svåger med familj.

Så här gjorde vi:

Vi började med att skiva fläskfilé i ca 3 cm tjocka skivor.
Brynde dem lite lätt & kryddade med salt & peppar.

 Gjorde blomkålsmos som jag även hade i en äggula i.
Gör moset lite "fastare" gärna lite mindre grädde för det vätskar sig lite i ugnen.
(Gjorde även vanligt potatismos som barnen hellre ville ha.)


Kokte grön färsk sparris i saltat vatten, lite lätt.

"Gröpte" dvs tog bort foten ur färska champinjoner
 och fyllde med färskost (vitlök/örter).

Delade tomater och lite basilikakrydda på dem.

Sen blev det uppläggning:

Tomat i "hålet", spritsade mos runt, fläskfilé, sparris och champinjon.

Gratinerade i ugn ca 15 minuter.

Lade sist på bearnaisesås.







Aj aj ..

Börjar känna av kroppen efter träningen igår ..

Hade riktigt ont i foten igår kväll, bultade runt hela hälen .. =(
Börjar bekymra mig riktigt nu .. 
Kanske dags för ett läkarbesök!?

Träningen var ett Cirkelpass med maskiner och
snabba löpsteg upp & ner på bräda mellan maskinerna.
Antingen var det de stegen som ger värk eller
så var det glödyogan där man ju sträcker ut
foten/hälen ganska rejält flera gånger.
Värmen gjorde dessutom att man lättare och djupare gjorde detta.


Hade inte ont under passen någongång.
Och jag har ju värk i hela kroppen just nu
så det kanske bara är en del av det ..


Fick dessutom kramp i vaden under skulderstående.
Får nästan alltid det och det gör ju fruktansvärt ont.
Igår nästan skrek jag .. och det gör ont även det idag!

Ajajaj ..  detta blev ett riktigt klago-tycka-synd-om-inlägg !!

;)




Snickerskulor



Jag älskar jordnötssmör och allt man kan göra med det.

Hittade ett recept hos Annika Rogneby på Snickerskulor
och jag givetvis snabb att pröva !
Gott som attan ..

När jag ska chokladdoppa något tycker jag det är
enklast när "godiset" är kallt, helst nästan fryst.
Då stelnar chokladen snabbt och det blir inte lika kladdigt.


Snickerskulor

Man behöver:

0,5 – 1 msk smör
2 msk  jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
0,5 dl sukrin melis
50 gr mörk choklad
Garnera ev. med sesamfrön

Gör så här:

Finhacka jordnötterna.
Lägg jordnötssmör och sukrin melis i en kastrull.
 Smält samman ingredienserna på låg värme.

Tillsätt smöret och rör samman allt till en fast smet.
Börja med den mindre mängden smör.
Ifall smeten inte binder samman tillsätt lite till.
Smeten ska bli ganska fast.

 Vänd ner jordnötterna och blanda samman allt.
Dra av från värmen och låt svalna litegrann.

Rulla massan till små kulor (ej för stora).
Lägg gärna i frysen en stund.
Smält chokladen och doppa kulorna sen i smält chokladen.
Använd gärna en gaffel och låt chokladen rinna av.

Lägg kulorna på bakplåtspapper och förvara dem kallt.
Toppa kulorna med ex. sesamfrön eller kokos.






Glöd Yoga




Nu har jag testat en variant på Bikram yoga !!

Jag blev medbjuden av en kompis som tränar på ett större gym inne i stan.

Vi började med Cirkel Gym, effektivt och kul.
15 stationer 40 sek på varje i 3 varv.

Rejält svettig blev man, tog ut mig rejät sista varvet.
Fick byta kläder inför nästa pass.

Vi satt i massagestol 15 minuter innan yogan började.

Glöd-Yogan har jag länge tänkt testa men det har inte blivit av innan.
Ett yoga-pass i 35° värme. Trodde det skulle kännas varmare.
Men jag gillade värmen mycket, kändes skönt för musklerna.
Själva yogapasset kanske var sådär ..
Det var direkt inget flöde i som jag är van vid.
Några nya "asanas" fick jag testa på.
Enligt väninnan finns det en annan instruktör som är lite tuffare.
Skulle gärna vilja testa henne med någon dag.

Efter passet duschade & bastade vi.
Känns nästan som man varit på Spa.

Detta stora gymmet har ett enormt utbud.
Jag är väldigt sugen på att börja här.
Men det ligger en bit bort, man måste ta sig dig med bil.
Och det kostar mer än dubbelt än där jag tränar nu...

=/ .. så svårt !!


Hur mycket är ni beredda på att lägga ner på träning !?


Förmodligen kommer jag bo därborta isåfall för det finns så mycket kul .. ;)
Kanske inte är så populärt här hemma !?

Jag får fundera lite till !!



Vårkänslor och het yoga


Känner att det är något i luften .. 
är det våren som är här för att stanna!

Det liksom spritter i kroppen - en skön känsla.
Ska ta tillvara på den .

Idag kommer en kompis och hämtar mig kl 8.00.
Hon har bjudit med mig på "sitt" gym.
Ett betydligt större än där jag tränar.

Idag ska jag få testa deras Cirkelgym och Glödyoga!!

Glödyogan är en variant av Bikramyogan i 35° värme.
Har LÄNGE velat testa detta så det ska bli så spännande.
Har dock lite träningsvärk och då är det inte alltid skönt med
yoga men värmen kanske mjukar upp detta.

Har haft funderingar på vad man ska ha på sig!?
Det kanske blir varmt med 3-kvartsbyxor .. 
hm har ett par cykelbyxor i garderoben - tar nog med dem.

För övrigt blir det en lugn dag.
Blir lite god mat ikväll och kanske en film.

Ska ni göra något kul idag !?



Typ tapastallrik


Det goda kan också bli det lätta.
Ibland köper vi hem "färdigt" och lägger upp.



Här har vi:
 varmrökt lax, romsås, 4 ostar från Castello:
brieost, ädelost, pepparost, Marqius (min favvo den med oranget runt),
sallad och hittade en burk med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater.







Mmm jättegott!!



Idag



FREEEEDAG ....


En kväll med bedårande Laleh



Ikväll har jag och döttrarna varit på konsert med Laleh.

Jag tycker hon är grym ..  så fräsch, spröd & känslosam.
Hon har en härlig utstrålning, är rolig och man blir 
lycklig när man ser & hör henne.




Gå och se henne om ni har möjlighet och gillar henne.


Just nu är min favoritlåt "Elephant" men denna är också kanon med en härlig video.








Kokosmuffins med hallon




Gjorde dessa muffins och tog med till jobbet.

De blev riktigt goda tycker jag - recept hittade jag hos Åse.

(Testade första gången med att även ha i
3 msk kakao och bytte ut mjölken mot kesella.
Men de blev ganska torra även om smaken var god.
Ska göra cake-pops av dem istället!)



Man behöver:

3 ägg
1 dl Ica Stevia strö eller liknande
(jag hade 0,75 dl Sukrin + 0,5 krm Stevia)
0,5 dl bakepro
2 tsk bakpulver
1 dl kokosmjöl
1 dl kokosflingor
100 gr smör
1/2 dl mjölk
Hallon

Sätt ugnen på 200°.

Vispa äggen med sötningen. Det ska bli ganska pösigt.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält smöret och blanda i mjölken.

Fördela vätskan i äggsmeten och
blanda sist mjölblandningen.

Klicka ut smeten i 12 muffinsformar,
 tryck ner några hallon i varje.

Grädda i ca 11-13 min.







Och så här såg de mindre lyckade ut - fast de smakar bättre än de ser ut ..


Fantastiska Sverige ...

Jag måste säga att trots att vi ofta klagar på
vårt land så är det ändå ganska fantastiskt.

Med alla årstider & avstånd som gör miljön så olik varandra.

Det är vackert, rent och luften känns för det mesta fräsch.

Vi gillar att resa & campa och har varit runt en del.
Här kommer lite bilder om vad vi sett & gjort.

Härliga minnen för oss ...



Västerviks skärgård



En vinterdag 2006



En rastplats i Dalarna



Ystad



Göteborg



en camping i Borlänge



en kväll i Övertorneå



Uppsala kungshögar



Underbar klematis



Höga Kusten -bron



En skärgård i Blekinge



På ett scoutläger utanför Kristianstad .. ;)



Vimmerby (på fotbollsläger)



På väg hem Norrland någonstans ..



Björkö-Arholma (Norrtälje skärgård)



Kinda kanal någonstans ..



Almedalen Visby Gotland



Picknick på Öland



En solnedgång i Klintehamn (Gotland)



Solnedgång i Borlänge (Mellsta)



Rix-FM festival i Kalmar



Påsk i Norrköping



Hoburgen (Gotland)



Skuleberget i Docksta



Ale stenar Kåseberga Ystad



Piren i Norrköping



Växjö



En vinter i trädgården



Tylösand



Norrfällsvikens camping  (Höga kusten)



Solliden på Öland



På tur i småländska skogen



Gotland utanför Visby



Regnig midsommar på Öland



Jag testar klättring på Tosselilla



Dalälven





Har ni några smultronställen - favoriter här i Sverige??

Alltid bra med tips ..


Thai kycklingsoppa



Resa till Thailand är bokad !! Hittad på Campadre väldigt prisvärd.

Kan verkligen rekommendera Campadre - jag har fyndat massor där.
Mycket, även märkesvaror, för mer än halva priset ibland.
Nu för tiden har de väldigt ofta fraktfritt med.
Gå gärna in och registrera er - det kostar ingenting!


Så idag firar vi med lite thaisoppa.
Mycket enkel att göra, går ju ha i mer grönsaker om man vill.
Är också gott att ha lax istället för kyckling.


Thai kycklingsoppa

500 gr Extra Creamy Coconutmilk 
(funkar även med vanlig)
500 gr passerade tomater
1 msk lantbuljong (fond)
2-3 tsk röd currypasta
100 gr champinjoner
300 gr kyckling (eller lax)
Salt och peppar
ev. koriander (helst färsk)

Koka upp kokosmjölk, tomater, currypasta och buljong.
Strimla svamp & kyckling och tillsätt i soppan.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera gärna med koriander.

Gott till är fröknäcke med ost.






Pink is pretty ...

















































Moussaka bild för bild



Jag känner mig tjatig om denna moussaka men den är så enkel & god.

Nu när jag gjorde den tog jag bilder under "resan" så jag ska
"visa" hur enkel och smidig den är att göra.


Här är ingredienserna:

2-3 stora aubergine
(ibland har jag även i lite zucchini)
500 gr lammfärs (går även med nötfärs)
1 hackad gul lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (gärna körsbärstomater)
1-2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond (eller Shoyu)
salt, peppar
valfria örtkryddor, gärna färska såsom oregano, basilika, timjan
150 gr fetaost
1 mozzarella
ca 2 dl grädde


Sätt ugnen på 200°.




Skiva auberginen i knappt cm-stora skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

Salta skivorna lite lätt och förgrädda dem i ugnen ca 10 minuter till de börjar få lite färg.




Stek lammfärsen (nötfärs) i smör/olja (jag brukar blanda)
tillsammans med lök/vitlöken.

Blanda sen i tomater, balsamvinäger och fond.
Låt vätskan koka in ganska mycket.
Smaka av med salt & peppar.
Sist i med örterna.








Varva aubergine, sås och riven fetaost i en ugnssäker form.

Toppa med riven mozzarella och häll över grädden.

Grädda i ugnen ca 15 minuter.




Klart att serveras !!





Jägarvila ..




Har ni testat??

Blev inspirerad när jag såg Mästarnas Mästare.

Man fy attan vad jobbigt det är ..

Första gången jag testade fixade jag 2 min 11 sek
sen kände jag mig nästan illamående !!
(Kanske det berodde på att jag kört 30 min hård kettlebells innan!?)

Igår testade jag igen innan Cirkelfys-passet.
Började skaka i benen vid 2 minuter & ramlade ihop vid 2,44.
Sen hade jag knappt någon energi under hela fyspasset ..

Att det ska vara så svårt!!

Jag har ett mål att klara iaf 3 minuter.


Hur förbereder man sig bäst tro, någon som vet ??






Nästa utmaning blir väl att göra den på ett ben !!??  ;)


Två säkert helt..

.. underbara lopp måste vara dessa:



London marathon som ju precis varit - så det missar jag .. ;)




Eller "Tower of London Jog" som även är ett välgörenhetsevent.





Har även sett att Topp-Hälsa erbjuder resor
till New York för att springa en Tjejmil!

Låter inte det underbart! Var inte så jättedyrt heller ..
Det är något jag absolut skulle kunna tänka mig.

Fast egenligen gillar jag inte sådana "tävlingar".
Brukar springa ett tjejlopp här i staden på 5 km och
det kan göra mig jättestressad och nervös.

Lite konstigt för 5 km springer jag ju minst när jag väl springer.
Tror det kan bero på att jag aldrig springer med andra,
gillar faktiskt mest att springa själv.




Har ni något lopp eller aktivitet som ni ska delta i ??


Remouladsås







Gjorde en fräsch och god remouladsås.


Recept hittade jag hos Erika och jag lade till lite curry.


Remouladsås med curry

10 cm gurka
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk curry
0,5 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Grovriv gurkan och krama ur vätskan.
Blanda övriga ingredienser och
smaka av med salt och peppar.


Vi hade såsen till kokospanerad torsk & blomkålsmos.



Fiskpinnar med remouladsås



Testade göra fiskpinnar på LCHF-vis.
Fick inspiration hos Ryska Dockor

LCHF-fiskpinnar

400 g fryst torskblock
(eller färsk fisk)
 1 dl kokosnötsmjöl
2 ägg
2 dl kokosflingor
1½ tsk salt
nymald svartpeppar
kokosolja till stekning

Gör så här:

Tina fisken och separera sedan filéerna.

Sätt ugnen på 175°.

Tina fisken och torka filerna med hushållspapper.
Dela dem i avlånga bitar.

Tag tre skålar där du i: 

nr. 1: vispar upp äggen lite lätt

nr. 2:  blandar kokosnötsmjölet med salt och peppar.

nr. 3: lägger i kokosflingorna

Börja med att vända filébitarna i kokosmjölet,
sedan i ägget och avsluta med att vända dem i kokosflingorna.

Stek i kokosolja tills de fått färg och
stek sedan klart i ugnen i ca 10 minuter.

Servera gärna med blomkålsmos och remouladsås.








Here I Go Again




Ny vecka nya tag !!

Nu jobbar jag en hel 5-dagars-vecka men
sen är det många veckor med lite lediga dagar.

Härligt - snart är det semester.

Idag ska jag på cirkelfys och tisdag blir det yoga.
Sen har jag inte bestämt längre.


På torsdag ska jag och döttrarna gå på Laleh.
Det ska bli kul - vi gillar henne skarpt!

Kanske vi tar ett restaurangbesök innan !?


Ha en härlig måndag ..


Pizzasallad




Ikväll blir det egenlagad pizza.

Har även gjort en pizzasallad på färsk vitkål
den blir så mycket godare tycker jag.

Så här gör jag:

½ finstrimlat färskt vitkålshuvud
(går även om det inte är färskt)
1 strimlad rödlök
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 tsk oregano
malen svartpeppar efter smak


Blanda den strimlade vitkålen i en bunke.
Stöt den en stund med en träsked så
den börjar vätska sig lite.
(Blir saftigare då).

Blanda i strimlade rödlöken.

Tag en ny burk och blanda ihop
olja, vinäger och kryddor.

Ringla dressingen över vitkålen
och blanda ihop allt ordentligt.

Låt helst vila några timmar.

Håller flera dagar i kylskåp,
blir nästan godare och godare.




Blev njutjogg ..

Min smygjogg blev en härlig njutningsrunda.
Solen sken inte men det var ändå härlig luft.

Blev en runda i skogen där det blommade för fullt.

Hade härlig musik i öronen bl a fr musikalen Hair
som peppade och gav massor av energi.

Foten kändes bra under hela rundan -
bara att avvakta och se nu då.

Jag stannade t o m för att plocka en bukett blommor.





Smygjogga

Har ju egentligen lovat mig själv att inte springa på 6 veckor..
Nu går jag in i min 5:e vecka och just nu känns foten bra.

Är så sugen, har dessutom köpt nya jogginsskor ..
Tror jag ska ta en smygrunda, bara en liten en på 3 km med lite lätt jogging.




Börjar även få träningsvärk i överkroppen efter ett rent "grispass" igår på gymmet.
Jag typ "straffade" mig själv för det var ett tag sen jag tränade ren ök.
Har kört KB, yoga förvisso men det känns ibland inte tillräckligt.
Så väcka kroppen med lite lätt jogg kan ju bara vara bra !?  ;)


Annars har jag tränat denna vecka:

Måndag: Cirkelfys (hade träningsvärk i 5 dagar!!)
Tisdag: Yoga 75 min (startade med 10 min cross)
Onsdag: Sumba (avslutade med 10 min cross)
Torsdag: Kettlebells 40 minuter
Fredag: Funktional Training DVD 45 min
Lördag: Styrka ÖK på gym 1 tim
Söndag: Förmodligen 3 km lätt jogg

Förutom detta har jag utfört min utmaning:
3 x 1 min planka
25 armhävning

I torsdags testade jag även göra Jägarvila
Fy vad tungt det var .. klarade 2 min 11 sek -
det ska jag slå någon gång!

Annichen Kringstad klarade 4 min 50 sek
i Mästarnas mästare !!



(Bild från tidigare omgång)



Har ni något rekord på jägarvila ??



4-pepparfärsbiff




Jag gjorde köttfärsbiffar och blandade i alla pepparsorter vi hade
(kunde inte riktigt välja).

Har för mig att det finns en färdig kryddblandning som man kan köpa innehållande
just dessa fyra sorter: grön, rosé, svart & vitpeppar. Men jag vet inte säkert.
Jag mortlade i alla fall hela korn av dessa (jag tog nog mest av grön & rosé).


Så här gjorde jag:

600 gr nötfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
1-2 tsk pepparblandning (enl ovan) 
smör

Sås:
3 dl grädde
1 dl Cantadou (4 peppar)
½ msk kalvfond
1 tsk Shoju (soja)
ev. ½-1 tsk pepparblandning

Blanda ägg, grädda och kryddorna och tillsätt färsen.
Gör biffar och stek i smör.


Blanda grädde, Cantadouosten i en kastrull, låt koka upp tills färskosten smält in.
Tillsätt fond, soja ev mer av pepparblandningen.
Koka några minuter på svag värma och smaka av med salt.

Jag hade lite gräddkokt vitkål, broccoli och sallad till.







Nötbollar




Testade att göra Annika Rognebys smörbollar.
Enkla och smidiga och går bra att frysa.
Man kan smaksätta med vad man gillar
jag hade Raw kakao (Voltaire).

Så här gjorde jag:

Ca 10-12 stycken


2 dl nötmjöl (jag hade 1 dl hasselnöt + 1 dl mandel)
50 gram smör
1 msk ekologisk kokosolja/kokosfett
1 msk sukrin + 1/4 krm stevia
2-3 tsk starkt kaffe
0,5 tsk vaniljpulver
3 tsk raw cacao

Blanda rumsvarmt smör med kokosolja,
rör ner resterande och blanda till en smet/deg.
Ställ kallt en stund.

Rulla sedan små bollar som du rullar i ex. kokosflingor.
(Fukta gärna händerna innan du rullar - går lättare då).




Liten fikautflykt




I söndags var vi ut på landet där det finns ett mysigt litet lantfik,
det var härligt fint väder så vi satt ute i trädgården.





Makens val





Stora dotterns val ..





Lilla dotterns val ...



Själv nöjde jag mig med en stor mugg väldigt gott te.
(Fast viss norpade jag några räkor, och någon sked
av båda kakorna smakade jag också ...;).


Visst är det mysigt med dessa lite gammaldags
kafeér som finns lite här & var i landet.

Tyvärr är det ofta väldigt mycket "sockerbakverk" och
inte alltid alternativ till de som undviker det.
Men det börjar kommma mer och mer har jag sett.

Sen kan man ju också be dem göra något som kanske
skulle passa även en LCHF:are ex en räkmacka - utan macka 
(kokt ägg, majo & räckor), lite grönsaker, ost & salami på en tallrik ...


Hur gör ni ..  brukar ni specialbeställa när ni är på café/restaurang ??

Lördagspepp













 

 




Fläskfilégratäng med ädelost




Det här var en god gratäng som är smidig att förbereda inför ex en bjudning.

Hittade grundreceptet hos Åse men jag gjorde lite ändringar.


Fläskfilégratäng med ädelost

500 gr strimlad fläskfile
2 msk Shoju (soja)
1 msk kalvfond
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1 strimlad purjolök
8-10 skivade champinjoner
1 strimlad paprika (jag tog ½ gul +½ röd)
1 msk smör

Sås:

3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
150 g gräddädel
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 tsk soja

Sätt ugnen på 200°.

Lägg det strimlade köttet i en bunke med soja, olja, kalvfond och vitlök.
Låt köttet marinera ca 15 minuter. Bryn det lite lätt några minuter.

Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör.
Lägg hälften i en smord ugnssäker form. Fördela kött och marinad ovanpå.

Koka upp grädde, creme fraiche och ädelost.
Krydda med timjan, soja och svartpeppar.
Häll såsen över köttet och fördela resterande grönsaker ovanpå.

Stek färdigt i ugnen ca 15 minuter.

Smörstekt vitkål och sallad är gott till.


 

 


Jag vill hjälpa till ..

För varenda unge
Foto: © UNICEF/Asselin


Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan.
I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn
mot stelkramp,
polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget,
men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället.
 Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat.
Det är också bra.

Vill du också vara med och förändra barns liv?
Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder.
För 100 kronor i månaden är du med och ser till att
 barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn?
För varje bloggare som publicerar den här bloggposten
mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin.
Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj


Och ..



Så var den här igen .. 
jag tycker helgen börjar idag redan!!

Har ytterligare en helg helt utan planer.
Är inte så vanligt hos oss men sen
löper helgerna med aktiviteter i många veckor.

Hoppas på fint uteväder, ska så lite fröer har jag tänkt.
Har köpt tomat, ruccola, sockerärter, mynta, dill & persiljefröer.
Jag tycker det är så gott att plocka från egna trädgården.



Jag fick några frön från svarta körstbärstomater (från Nya Zeeland)
av en arbetskamrat och så här såg det ut för 3 veckor sen!
Ska bli spännande och se hur det tar sig ..




Har köpt dessa fröer, har inte odlat ruccola tidigare men
det är något som jag verkligen gillar i sommarens sallader.

Brukar ni så något ???



Krukor för örter

Vilka fynd man kan göra på Campadre .

Har klickat till mig denna fina kruka nu
som jag ska ha vårens & sommarens örter i.

Den är praktiskt "självvattnande"
(och det passar mig kan jag säga;).







Är iof också lite såld på denna fina kruka 
som finns på Åhléns att köpa.








Visst är de fina ...


God färdig balsamicodressing




Denna är så underbart god !!

Särskilt till sallad med ost i
t ex feta, parmesan eller haullomiost.

Innehåller dock en del socker men man
behöver ganska lite för att det ska ge smak.

Så det unnar jag mig ibland !!

Har ni smakat den ??

Har sett ett recept på Balsamicoreduktion
som jag tror påminner om denna men
ibland är det skönt att slippa göra allt själv.

Jag brukar ibland göra en jättegod haricot verts-sallad
med en parmesankrutonger över där denna passar så bra.
Mycket passande till sommarens grillstunder.

Recept kommer här vad det lider ...


Idag ..




börjar jag dagen med 40 minuter Kettlebells.
Härlig men ganska jobbig träning.


Sen blir det jobb till 16.00.
Idag har vi fikaklubb - det bästa med torsdagar!
Vi är ett gäng på jobbet som turas om att baka
och bjuda de andra på och det är just på torsdagarna.

Liksom fira att imorgon är det fredag ..
Vi har en kille med i klubben och  det är hans tur idag.



Sen ikväll är det tjejträff med gamla arbetsgänget.
Ska bli så mysigt att träffas igen -
förmodligen kommer en liten bebis med !!!

Äta & dricka gott - och umgås några timmar
med de härligaste vänner som tänkas kan.

Kan man ha en bättre torsdag!!!??




Blev..

ett härligt och glatt spontant
Sumba-pass ikväll !!

Var ett tag sen nu så det var extra kul.

Tog även lite extra på crosstrainern för flåset
och lite armhävningar & plankor
(enligt min utmaning).

Härligt! Nu ska jag duscha och lägga mig och läsa en stund.

Sov gott!!


Kycklinggratäng med basilika och dijonsenap




Här är en kycklinggratäng som är enkel att göra.


Man behöver:

4 kycklingfileér
salt, vitpeppar
3 msk fryst basilika (går med färsk med)
3 msk dijonsenap
5 dl vispgrädde
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk Shoyu (soja)
3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Dela kycklingen i 3 delar/filé.
Bryn i smör, salta och peppra lite.
Lägg i ugnssäker form.

Vispa ihop senapen med grädden
och blanda sen i vitklök, soja och basilika.
Häll såsen över kycklingen
och strö över osten.

Gratinera i ugn ca 25 minuter.

Jag serverade smörstekt vitkål/fänkålsröra, sparris och sallad till.







Bryssel collage

Min väninna ska åka till Barcelona.
Dit vill jag också åka någon dag.


Passar därför på att göra bildcollage från vår härliga Brysselresa i höstas.

Gillar man mat & dryck som vi så är Belgien ett utmärkt resemål.
Kan rekommendera deras persiko- och körsbärsöl.
Mycket godare än det låter !

Underbart god choklad har de med...




Här finns även väldigt mycket att se.

Vi tog  tåget till vackra Brygge
som jag varmt kan rekommendera.

Kändes ibland som man var med i en saga - så vackert!





Finns ofta billiga flyg hit och på en weekend hinner man mycket.
Vi var här i 3 nätter och vi hann med en hel del.


OnsDagsInspo






















Fläskpannkaka




Gjorde en LCHF-fläskpannkaka
som även påminner om ugnsomelett.

Receptet kommer från Airam.

2-3 paket bacon
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
50 gr smör
250 gr keso
150 gr ost i små tärningar

Sätt ugnen på 225 °.

Skär bacon i tärningar och stek i stekpanna.

Lägg smör i en långpanna och smält i ugnen.

Vispa ihop ägg, grädde med keso.

Lägg sen i bacon i det smälta smöret och lägg över osttärningarna.
Häll över äggsmeten och grädda i ca 20 minuter.

Jag värmde frysta lingon och hade till.



Nytt träningspass

Igår var jag på gymmets gruppträning.

Det var ett nytt pass - stationsträning.

9 stationer, 1 minut på varje i 3 varv.

Vi gjorde bl a

Plankan
Sit-Ups på boll
Climb jumps
Snabba step på bräda
Sidobox
Ryggresningar
Biceps
Utfall m hantel
Kettlebells swing

Jag tog i som attan  - tävlade med mig själv.
Känner träningsvärken kommer smygande nu - härligt!

Och i kväll är det yoga - där var nytt pass förra veckan.
Mycket styrka där så det kan bli tufft att gå dit med träningsvärk.

Men träningsvärk är ibland en skön värk !



Är förberedd ..




Köpte nya löparskor i lördags så nu är jag laddad ..
Ska vänta april ut men sen så !!



 
De var SÅ sköna - jag älskar Asics ...


Hittade även en mycket prisvärd






bikini på Stadum inför vår solresa
till Rhodos om några veckor !!


(Bild från stadium.se)



Har ni shoppat inför vår/sommar än .. ??


Khaled Hosseini

Har nu läst Khaled Hosseini båda böcker:
"Flyga drake" och "Tusen strålande solar".

Underbara böcker som jag verkligen kan rekommendera!

Båda böckerna utspelas i Afghanistan under den 
oroliga tid när talibanerna övertog makten.

Böckerna är väldigt gripande och har ett vackert talande språk.


Flyga drake

är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet.
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en turbulent tid i Kabul.
Och trots att de växer upp sida vid sida lever de i två helt skilda världar.
Amir är en rikemansson medan Hassan är son till Amirs fars tjänare
och tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket.




Flyga drake har också filmatiserats
- jag såg filmen innan jag läste boken.
Vilket jag tycker var synd för det gör att jag hakar upp
 mig på saker i boken  som inte riktigt stämde med filmen. 
Fast filmen är klart sevärd!


* * *


Tusen strålande solar

(som jag tycker är snäppet bättre) handlar om Mariam och Laila.
Två olika kvinnor som är bortgifta med samma man.
De har olika syn på kärlek och familj. Tillsamman utstår de
ett ständigt våld omkring sig, både i hemmet och på Kabuls gator.
De kommer varandra närmre och blir som  mamma och dotter för varandra.
Till slut kommer deras starka vänskap kommer till sist att förändra deras liv.



Kycklingrullader med auberginefyllning




Hittade ett recept hos Ryskadockor  på rullader med skinksnitzlar som såg så gott ut.
Jag ändrade lite på receptet, gjorde med kyckling bl a  och det blev mycket bra.


Så här gjorde jag:

ca 700 gr tunt skivad kycklingfilé
(finns att köpa färdigskivad eller skär när den är halvtinad)
1 liten aubergine
6 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 dl paranötter
½ dl persilja
1 msk fransk senap
salt & peppar
smör


Sätt ugnen på 200°.
Skär auberginen i små tärningar och stek i smör.
Hacka champinjoner, vitlök, paranötter smått,
  blanda i och låt steka med några minuter.

Blanda i persilja, senap och smaka av med salt & peppar.

Lägg en sked fyllning på en kycklingskiva och rulla ihop.
Fäst med tandpetare.
Stek rulladerna runt om i smör tills de får lite färg.

Lägg i ugnsform (bottna med fyllningen om det finns något kvar).

Stek klart i ugnen ca 15-20 min.


Till sås gjorde jag så här:

Häll i ½ dl vatten i stekpannan så det blir lite steksky.
Häll i 3 dl grädde, 1 msk balsamvinäger och 2 tsk fransk senap.
Låt koka upp tills det tjocknar något.
Smaka av med salt & peppar.

Jag stekte vitkål i smör som jag hade till.






Shopping i London


Vill man shoppa är London en härlig stad.
Här finns precis allt!!

Vi hade som mål att försöka köpa second hand
och dottern ville köpa Doc Martens.

Vi åkte till Shoredicht där det finns gott om vintage och second hand
dessutom var det en trevlig loppmarknad där på lördagen.
Jag köpte bl a en rödprickig klänning.




Absolute Vintage och systerbutiken Blondie



Vill man handla fint så finns ju varuhusen bara ett stenkast ifrån varandra -



Burberry




Harrods




Harvey Nichols




Min favorit - Godiva !! Underbar choklad ...



Annars är den enkla vanliga shoppingen ju på Oxford street
Där finns de flesta prisvänliga butikerna.

Vi köpte smink på Boots.




Med tonårsdöttrar gick det inte att undvika Primark ..
billigt som Ullared och köer därefter.
Folk var som galna!


På söndagen gick vi till Camden för alla marknader som finns där.

Och där kan man snacka MARKNAD - där fanns precis allt.
Ett härligt ställe om man gillar Vintage & second hand.



Camden Stables var min favorit - fanns jättemycket fint.
Här hittade vi bl a söta spetsklänningar och Doc Martens.


Här är några av våra inköp:


Sol ute - sol inne




Idag känns det så bra (trots söndag som ju brukar ge lite ångest ibland).

Solen skiner ute och det ser så skönt ut.

Jag har lyckats sova gott hela natten så jag är verkligen utvilad.

Har härlig träningsvärk efter att kört ett ök-pass på gymmet igår.

Hade en härlig kväll med oväntat besök av en av mina äldsta bästa vänner
med pojkvän. Vi åt & drack gott och skrattade mycket - så härligt !!

Har inga planer alls idag så jag ska bara ta det lugnt och njuta
och hoppas känslan håller sig kvar hela dagen ...


Ska ni göra något kul idag ???






Träning & LCHF

Hittade en jättebra föreläsning av Jonas Bergqvist vars bok jag håller på att läsa.

Mycket intressant & sund inställning ..  kolla här :






Smörstekt vitkål/fänkål



Jag gillar vitkål väldigt mycket och här är
ett gott tillbehör som går snabbt att göra.

Eftersom fänkål också har blivit en favorit
blandar jag även i det men det går
lika bra med bara vitkål.

Till ca 4 portioner:

½ vitkålshuvud
1 fänkål
smör
salt & peppar
ev. ½ dl grädde
ev. 1 msk dijonsenap

Skär kålen i mindre bitar och bryn
i smör på låg värme 5-10 minuter.

(Vill man ha det lite extra krämigt
häll i lite grädde & dijonsenap.)

Smaka av med salt & peppar.






Blomkålsmos



Fick förfrågan om recept på blomkålsmos och såg att jag inte
lagt in något "enbart" under fliken tillbehör.
SÅ här jag ett.

Jag brukar ibland även blanda i broccoli och
det går ju även bara med broccoli.

Så här gör jag i alla fall.

(Går även att tillaga i micro på full effekt ca 10 min
då i en stor skål med 1 dl grädde i botten)


Blomkålsmos

1 blomkålshuvud i småbitar
2 dl grädde
25 gr smör
3 msk philadelfiaost
salt & peppar

Koka upp grädde & smör. Lägg i blomkålen och
låt koka tills blomkålen är mjuk under lock.
Tar ca  8-10 minuter.

Mixa ihop, blanda i färskosten 
& smaka av med salt & peppar.


Ibland river jag i lite ost gärna västerbotten eller parmasan.
Blir extra gott om man t ex gratinerar moset.


Ostchips på enkelt vis

Har tidigare berättat om ostchips då jag rivit hårdost.
(Undviker färdigriven då den innehåller saker jag vill undvika.)

Ibland köper jag färdigskivad ost ex präst eller gouda.
Smidigt att bara dela på och direkt lägga på plåt.

Krydda med valfri krydda ex grillkrydda, dill, persillade, vitlök, paprika, chili ...

Jag kryddade denna gång med dill & paprika.





Grädda på 200° i ca 5-7 minuter, men passa så de inte bränns.





Låt de svalna så är de lätta att dela på sen.

 

 






Här med vitlöksdipp & guacamole.


Mat & dryck i London


När det gäller mat & dryck i London så finns precis allt att välja på.

Vi unnade oss även fika varje dag. Vilka härliga bakverk det finns!!
(Inget LCHF här inte ... ;)



Började på Arlanda med en härlig räksallad





för att sen festa loss på härliga muffins & kaffe.





På planet tog vi smarrig tapasbricka ..



Hade engelsk frukost på hotellet som innebär rostat vitt bröd ..
inget för mig så jag hade mina fröknäcke med mig !!
Passade bra med hotellets kokta ägg på ...





Godaste kaffet fanns på Costas .. och härliga bakverk.





På vår lokala pub "The Mitre" ... åt vi


Fish & Chips



Getostsallad med rödbetor



På Spagetti House utanför teatern åt jag


återigen en sallad denna gång med brie & knaprigt fläsk.



Var inte så hungriga på kvällen så det blev lite
öl och småplock på puben ..


Minikycklingpaj med sojasås



Nachostallrik




Och öl till det ...




I Camden åt vi amerikanska hamburgare på Haché.



Jag tog en jättegod lammburgare med Cole Slaw och en belgisk öl till det.



På kvällen åt vi italienskt på Taormina i Bayswater.


Jag åt kyckling i vitvinsås och gröna bönor



På måndagen fikade vi på The Orangeri i Kensington Park
(tanken var Afternoon Tea men vi var för tidiga)


Muffins med grönt te



Chokladtårta




Godaste morotskakan jag ätit tror jag



Hittade Hummingbird Bakery i Notting Hill ..



Vilka bakverk det fanns!!! (Fick tyvärr inte fota därinne).


Rocky Road muffins



Åt Mexikanskt på Taqueria i Notting Hill.












På flyget blev det ännu mer fika ...







Men nu är det andra tag som gäller!


Visst blir man glad ..

av gult !??



































HA EN HÄRLIG FREDAG !!!


En vanlig torsdag

Saknar just nu rejäl träning. Särskilt löpningen.
Är även försiktig med Sumba och annan träning som innebär hopp.
Blev ju lite extra slitage på foten under Londonresan.
Vi gick säkert 2 mil om dagen i ganska högt tempo emellanåt.

Har kört lite hemma med bl a Kettlebell och i morse körde jag
en DVD med Paulo Roberto på 2x15 minuter.

Känner faktiskt lite begynnande träningsvärk i ben/rumpa.
Funkar ett tag men nu längtar jag ut.

Fortsätter också min egen utmaning med 25 armhävningar
och 3 minuters planka varje dag som gått lysande.
(Även i London på väldigt trångt utrymme ..)


Ikväll är det 90 min yoga som ska bli skönt.
För nu har jag inte yogat på en vecka.

Men först är det middag - idag blir det kokt vitkål med köttfärsås
som jag pimpat med några klickar färskost, valnötter & parmesanost.




Min kompis som jag yogar med kommer snart -
då ska vi kolla lite Londonfoton.

Ha en trevlig torsdagskväll !!


London

Det var första gången för min familj i London.
Och det var över 20 år sen jag var där så
det var som att göra det på nytt.

Vi har verkligen turistat runt HELA London.
Tog en sightseeing buss första dagen.
Det var smidig då man kunde hoppa av och på
under 24 timmar - olika turer vad man var intresserad av.


Nu följer lite bilder  ...




Vi bodde precis intill Hyde Park där vi promenerade varje dag.
Detta var en vanlig syn där - fullt med ekorrar.

Och JOGGARE .. tror jag sett 1000 löpare under dessa dagar.
Det såg så skönt ut i dessa vackra parker som finns.




Parlamentet och Big Ben







Trafalgar square





Westminster Abbey





Tower Bridge





Tower of London




London Eye - Europas högsta pariserhjul 135 m högt





Buckingham Palace










Her Majestys Theatre där ...




vi såg  "Phantom of the Opera"
och Peter Jöback spelar just Phantomen.

Föreställningen var riktigt bra!!
En magisk upplevelse..

Man kände sig lite stolt när Peter som siste man
kom ut under stående och kraftiga applåder.




Vilka kontraster ..





Vi var även på Madame Thussauds. Det häftigaste där var 4D-filmen man fick "uppleva".




Här startar Oxford street.




God glass finns här.




Picadilly cirkus





Tyvärr var det fler människor som var långlediga - långa köer till mycket.



En av Londons första tunnelbanestationer


En vårig sallad




Idag blev det en sallad med lite våriga smaker.

Blandade lite sallad med grillad kyckling i bitar,
lättkokt sparris, avokado, paprika, tomat, gurka,
rödlök, soltorkad tomat & parmasanost.

Jag toppade med Lallerstedts ceasardressing och lite balsamicokräm.




Vardag igen ..

Så var det då vardag igen.

Har tillbringat några dagar i London med familjen.
Har varit en härlig resa där vi verkligen "turistat" oss.

Och smidig med tidsinlagda inlägg då eftersom jag inte har så
teknisk utrustning som är funkar bra att blogga ifrån.
"Dessutom är ju semester semester ..  "

 Det var så mysigt att umgås med familjen hela dygnen,
är inte så ofta man har barnen så nära längre (de är 15+17 år).
De hade ingen dator eller telefon med så det var
bara oss föräldrar att umgås med  .. ;)

Det blev många långa promenader,
god och ganska bra mat men 
tyvärr alltför mycket kolhydrater i form av
öl, muffins (fanns ju hur mkt som helst) och godis.
Och börjar jag kan jag inte sluta.

Fast har jag semester så har jag ...


Men det blir nya tag nu igen!




Londons mest fotograferade telefonkiosk


Det kommer fler bilder senare...


15 år ...




Idag fyller yngsta dottern 15 år !

Oops ..   vad tog den tiden vägen.

Är ju inte klokt vad tiden går fort!!
Känns som det var bara några år sen
man låg på förslossningen och fick
uppleva det bästa någonsin för andra gången!

Vilken känsla - vilken lycka!

Har glädjen att ha varit med om det 2 gånger.



Här är hon nybliven 5-åring ...


Grattis söta Agnes på 15-årsdagen!!


Snacka om härlig barfotalöpning

Hittade denna på yotube .. 
och vad sugen man blir på att bara springa ut !!

Underbar film ...   ;)




Cocobello

INGET RECEPT MEN ETT TIPS ...





Åhh  vilken underbar glass jag ätit!!





Kunde inte låta bli att köpa kokosglass som jag såg i affären.
Har varit så svårt att få tag i förut!

Nu har Alvestaglass börjat tillverka.
Såg dessutom att de gör LCHF-glass
men den har jag inte smakat än!

Är det någon som testat LCHF-varianten ??



Laxlåda i ugn med grönsakstopping






Gjorde lax i ugn som jag toppade med grönsaker.
Som vanlig när barnen ska äta brukar jag lägga grönsakerna
över halva gratängen - för det ju "farligt att äta" ..  ;)
Så kanske man ska öka lite på grönsakerna om man vill ha mycket!




I alla fall tyckte barnen det var jättegod sås.
Så här gjorde jag:

Lax i ugn med grönsakstopping

4 laxfileér
lita salt & peppar
½ purjolök
½-1 paprika
½ fänkål
½-1 zucchini
3 dl grädde
150 färskost (gärna med örter/vitlök)
½ tsk salt
1 tsk persillade


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Lägg laxen i ugnssäker form.
Salta & peppra lite.

Strimla grönsakerna smått och stek lite lätt i smör någon minut.
Täck laxen med den frästa grönsaksröran.

Vispa ihop grädde med färskost och krydda med salt & persillade.
Häll såsen över laxen och gratinera i ugn ca 20 minuter.

Jag hade blomkål och sallad till.







Saffranspannkaka med färska hallon




Idag tog jag jag fram en saffranspannkaka från frysen.

Tycker det är så gott med färska hallon och grädde till.

Här är receptet.

Tycker kanske det egentligen mer är mellanmål och dessert
men idag fick det bli lunch innan ett yogapass.






LCHF & påsk




De flesta högtider passar ju en LCHF:are
men påsken måste nog ändå vara den bästa.

Så mycket ägg och äggrätter sen jag började
äta LCHF har jag inte ätit tidigare.
Och det finns ju så mycket gott man kan göra.

Lamm är också något som jag verkligen
tycker är gott och som passar till påsken.

Hade tänkt göra lammstek men det blev
dessa smarriga lammfärsbiffar i stället.


När barnen var små brukade vi alltid måla ägg till påsken.




Men nu är det mest dessa ägg som lockar ..






Vårig kycklinggryta med blomkåls & broccoliris




Lagade en kycklinggryta som vi tyckte smakade lite vår ..

Så här gjorde jag:

4 kycklingfiléer
2 dl krossade tomater
2 dl vitt vin
½ purjolök
½ squash
½ röd paprika
½ orange paprika
2 msk fryst provensalska örter
1 msk lantbuljong
2 dl grädde
1 msk Shoyu (soja)
salt, peppar

(Blev mycket ½-or ..   men allt är en smaksak och jag "tager vad jag haver"  ;)

Skär kycklingen i  bitar och stek i smör eller olja.
Strimla grönsakerna och lägg i grytan när kycklingen fått lite färg.

Häll på vinet och låt koka in några minuter innan
du häller i tomaterna, kryddorna, buljong och grädden.
Smaka av med salt och peppar.

Låt puttra på svag värme i 10 minuter.


Jag gjorde blomkålris och rev även ner en broccoli i.



En lång fredag - men ack så härlig ...



























Gott & färdigt att serveras

Kan rekommendera dessa trevliga och goda förpackningar
från Ridderheims - färdiga att servera !

Perfekt att ställa fram som de är som lite plockmat.

Min favorit är "Fredagslyx" ...


Vardagsfest:
Perinotomat i chilimarinad,
deliktesslök i balsamvinäger och honung,
Cheritotomat i basilikamarinad,
mild chili tricolore,
gremolatamarierade manchegoost och
halkidikioliver med citron.




Fredagslyx:
Rostad söt minichili,
Pomamoretomat i vitlöksmarinad,
rostade vitlöks- klyftor,
portugisiska lantoliver,
stora spanska kaprisbär och
lagrad cheddar med grönt äpple och chili.



Olivprovning:
Grillade oliver i en neutral marinad,
Cerignola Giganti i en het marinad baserad på chili, paprika och persilja,
Halkidikioliver i en marinad kryddad med koriander, basilika och vitlök.
Queenoliver marinerade i Parmesan, basilika och vitlök.
Kalamataoliver och
Portugisiska lantoliver i en neutral marinad som lyfter fram den härliga smaken.
I oliv- brickan ingår även rolig och matnyttig information om varje oliv.


Avundsjuk ..

Jag känner mig avundsjuk på alla löpare som jag läser om i olika bloggar.

Jag vill ju också springa ...

Men foten blev sämre då jag försökte sist
så jag MÅSTE vila den om jag ska blir bra.

Fast deppig är jag allt, hade ju kommit igång så bra.

Undrar hur mycket man tappar när man löpvilar i flera veckor!?





Lovat mig själv att vila april ut - sen ska jag testa igen.
Då har jag vilat i nästan 6 veckor .

Längtar ....


Lutfisk med vitsås




Tillhör kanske mer julen än påsken men bjöd ändå
 min mor på lutfisk, ingen annan här hemma gillar det.

Såsen är god till annan vitfisk med.


Vitsås

40 gram smör
3 stora msk creme fraiche 34%
(eller philadelfiaost)
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Smält smör i en kastrull.
Tillsätt creme fraiche och grädde.
Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar
Eventuellt kan du tillsätta lite mer smör.


Tillaga lutfisken enligt förpackningen och servera
såsen med massa kryddpeppar till. Jag hade även chiliflakes. 
Min mor hade potatis och jag nöjde mig med broccoli och gröna ärter.







Dymmelonsdag























Bloggstress ... =/




Jag har drabbats av "bloggstress" .. !!!

Trots att jag verkligen tycker det är jätteroligt
att blogga känner jag mig stressad av det.

Så stressad att jag ibland nästan får ångest ..

Känner att jag "måste" göra inlägg varje dag .
Är också lite kluven om vad jag ska blogga om.
Blir ju mest recept och träning vilket kan kännas tjatigt tycker jag.

Klart att när man jobbar "nästan" heltid, har familj & hus
och tränar mellan 5-7 timmar i veckan så finns inte hur mycket tid som helst!
Och man vill ju också att det ska bli ett "bra" resultat ...

Men sen är det ju så kul med alla nya bloggvänner man fått.
Särskilt med alla trevliga kommentarer man får.
Vänner med liknande intressen som ofta får mig att skratta!


Ibland undrar jag varför jag bloggar ..!? 

Min tanke var att lägga ut mina recept som en egen receptbok
och kanske föra lite träningsdagbok.

Tror också det handlar om att få bekräftelse.
Både beröm för utförd träning och trevliga recept.

Kan ni känna likadant ??

Så länge jag tycker om det så kan det ju bara vara bra!


Men nu ska jag på yoga och coola ner lite ..  ;)


LCHF frallor

Bakade frallor till frukost.
Hittade recept hos Henrik.

De var mycket goda och det går bra att frysa dem.

LCHF-frallor

3 ägg
1 1/2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
1/2 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Vispa äggen hårt och blanda med
yoghurt, vispgrädde, vatten och smör.

Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
Sikta (genom en sil) ner i den andra bunken och blanda väl.

Låt smeten svälla ca 10 minuter.

Klicka ut 6-8 klickar på en plåt och forma till runda bullar.
(Går lätt med fuktade händer.)

Grädda i 15-20 minuter.








Köttfärs & gorgonzolapaj




Hittade ett recept hos "En liten chili" som såg så gott ut.
Jag gjorde en egen variant på den.

Hade köpt en ny ost, en blandning av
Gorgonzola & Mascarone jag ville testa.



Pajskal:

2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr osaltat smör
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten

Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter.
Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.

Kavla ut och lägg i en pajform.
Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.
Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.



Köttfärsröra:

ca 500 gr köttfärs
2 pressade vitlöksklyftor
150-200 gr gorgonzola
2 dl krossade tomater
 2 msk balsamvinäger
2 tsk sambal oelek
1 msk Shoyu (soja)
0,5 purjolök
1 paprika
5-6 st färska champinjoner
salt och svartpeppar
riven ost

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 °.

 Bryn köttfärsen med vitlök och krydda med salt och svartpeppar.
Smula i gorgonzolan och låt smälta.

Häll över de krossade tomaterna, balsamvinägern, sambal oelek och soja
och låt koka ihop tills det inte är så mycket vätska kvar.

Strimla purjolöken, paprikan och champinjonerna och tillsätt dem.
 Häll över köttfärsröran i pajskalet.

Strö till sist riven ost överst och grädda sedan pajen 20 minuter.

Servera med sallad och gärna en vitlökssås.



(Lite bränd i kanterna dock .. )


LCHF & träning




Denna boken har jag köpt nu på bokus.com.
Ska bli spännande att läsa den ...

Det här är en guide till vad som är rätt mat och rätt träning -
men framför allt till hur rätt mat och rätt träning hänger ihop.
Jonas Bergqvist är noga med att bygga boken på vetenskap och erfarenhet.
Han går igenom olika upplägg av konditions- och styrketräning,
vad som sker i kroppen och vilka resultat man kan förvänta sig.
Han visar hur LCHF fungerar utmärkt vid viss träning,
 men också hur striktare varianter av LCHF
inte är optimalt vid annan typ av träning.
Här får du dessutom veta vilka eventuella modifieringar
av LCHF-upplägget som krävs för maximal
träningsupplevelse och träningsprestation.

Källa: Bokus.com

Någon som läst den ??


Veckans träning - v. 13

Måndag: Yoga 30 min

Tisdag: Kettlebells 40 min, Yoga 75 min

Onsdag: Yoga 45 min, Sumba + Styrka 80 min

Torsdag: Yoga 90 min

Fredag: Kettlebells 40 min + Yoga 20 min

Lördag: Yoga 80 min

Söndag: DVD träning med Caroline Nilsson
"17 brännande minuter - Hela Kroppen" +
"17 brännande minuter - Ben & rumpa"
25 armhävningar
1 min x 5 plankan



Ingen löpning nu på några veckor.
Yoga-utmaningen är fixad och över.

nya utmaningen har startat -
Varje dag i april göra:
25 armhävningar
3 x 1 min planka


Vilken festkväll !!

Var ju på Rockabillyfest igår.

Och vilken härlig kväll det blev !!!





Jag vann första pris för bäst klädda tjej !!!




Här är maken och jag med vår skjuts!

Det blev en härlig kväll där alla "klätt ut sig" ..
 eller som jag tycker klätt upp sig för det är ju så snyggt mode.


Maten var så klart tjock grillad korv med mos & räksallad !!





Visst är det roligt med temafester där man får "tänka till" lite ...


Utmaning april, april ..

Nu har jag förutom min löparutmaning (100 mil/2012) 
haft utmaningar i februari (Emelies) och
mars (yoga minst 20/dag).

Så tänkte under april göra det lite lättare ..

1. Plankan varje dag 3 x1 min (minst)
2. Minst 25 armhävningar på tå varje dag

Någon som hänger på ??

Kan ju ge platt mage & fina armar till semestern ??  ;)





RSS 2.0