Oslagbart vid 24-slaget !!!

Finns det något annat man vill lyssna på då !!??
 
 
 
 
 
Åter önskar jag er alla en härlig kväll/natt
och ett underbart 2013  !!

Sista lördagen i år...

 tillbringade hela familjen på Öland.
Vi besökte Halltorps Gästgiveri för en övernattning.
 
I paketet ingick 5-rätters middag!
Jättegott men efter tredje rätten slutade man nästan njuta!
Blev så proppmätt att jag fick ont i magen.
Synd på så fin mat..  för gott var det!
 
 
 
En underbar fast "suddig" Créme Caramel ..
 
 
 
Det finns en relaxavdelning där vi tillbringade några timmar.
Badade bubbel utomhus och "isvak"  & bastu inomhus.
 
 
 
 
Förbereder här nu lite mat/dessert inför morgondagen.
Kommer lite vänner hit imorgon på lite nyårsfirande.
 
 
Är just nu inne i en svacka med allt vad socialt nätverk heter.
 
Kommer förmodligen dra ner en hel del
(känns som om jag sagt det förr ... ;).
 
 
om jag inte hittar hit imorgon önskar jag er alla
 
Gott Nytt År  !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kycklingkebab

 
 
 
Sugna på lite Kebab så här efter all julmat gjorde jag egen.
Gjorde denna gång på kyckling men går lika bra med fläskfile eller karré.
 
Så här gjorde jag:
 
4 kycklingfiléer
3 msk olja
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
1-2 tsk spiskummin
1 msk sambal oelek
2 tsk citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
1½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
 
Strimla kycklingen ganska tunnt.
Blanda övriga ingredienser i en bunke och lägg sen ner kycklingen.
 
Låt marinera i ca en timme.
 
Stek sen i olja tills det är klart.
 
 
Jag hade stekt zucchini, paprika, champinjoner, guacamole & sallad till.
Övrig familj ville klyftpotatis & tzatziki så det gjorde jag till dem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SÅ var julen över ..

 
 
Julen har varit mycket bra. Fick t o m en kyss från tomten innan han skulle på jobb !!! ;)
 
Vi var hemma hos oss med svärföräldrarna på julafton.
Juldagen åkte vi till lillasyster där nästan hela syskonskaran inkl mamma var.
Vi sov över och på annandagen bjöd syster på kalkon - är gott när hon gör den!
Har ärligt talat aldrig själv lagat kalkon och nästan lovade henne att inte ta över den rollen.. ;)
 
 
Är ledig dessa dagarna och börjar jobba först den 2/1. Härligt!!
 
Idag har varit en härlig slappardag, började iof med en löptur och sen lite tuff ben/rumpaträning.
Städat lite & läst. Började med den sista i Hungerspelen-triologin (Revolt). Grymt bra!!
 
 
 
 
Imorgon ska jag med yngsta dottern på stan en sväng.
 
På lördag sen åker vi på lite mini-spa till Halltorps Gästgiveri  på Öland.
Fick ett erbjudande från Groupon jag inte kunde motstå.
 
 
 
 

Julaftonsträningen ...

 
blev av - och jobbigt var det som attan !!
 
 
 
 
 
 
MEN så härligt efteråt, mössan var blöt!
Stackars tomte som ska låna den sen .. ;)
 
Det kommer nog ingen tomte hit men maken ska "tomta" hos andra.
 
SÅ ha en härlig julafton och mysiga nästkommande dagar!!
 
Ska själv till lillasyster imorgon och träffa fler syskon/mor!
 
 
 
 

God Jul !!!

 
 
 
 
 
 
 
Vill önska er alla en riktigt fin jul nu !!
 
 
 
 
Här är förra årets tomtar!! I år kommer det ingen ... :(
 
 

Fröknäcke x 3

 
Idag har jag tripplat receptet för fröknäcket!
Det går åt i dessa tider sen har jag även tänkt ge bort lite i julklapp.
 
Jag gjorde även en av satserna med olivolja istället för kokosolja. Blev lika bra !!
Och kan ju vara bra att veta OM man inte gillar kokos (finns iof utan smak med),
eller inte har det hemma. Samma med fröerna, jag blandar lite olika varje gång.
Bara mängden slutar på densamma.
 
 
Här kommer grundreceptet igen :
 
 
Fröknäckebröd

1 dl solroskärnor/ pumpakärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ dl smält kokosfett eller olivolja
2½ dl vatten
½-1 tsk  havssalt
Lite flingsalt att strö över
 
Sätt ugnen på 150°.
(eller 42° för raw-tillagning)

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Smält oljan i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.

Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.

Smaka av om smeten är lagom salt.
Låt stå och svälla en stund och häll sedan upp på en plåt med bakplåtspapper,
kavla ut till en tunn kaka (enklast med teflonbakplåspapper över)
Strö över lite flingsalt.
Förskär ev  i rutor så stora du vill ha dem.
Jag brukar nu istället dela dem efter.
 
Grädda i ugnen ca 45 min, stäng av värmen och låt stå en stund i eftervärme.
(Har du 42° (raw) på ugnen behöver de stå 8-10 timmar.)
 
 
 

Rödkål

 
 
 
Något mer jag gillar på julbordet är rödkål.
Äter den helst med ugnsomelett & champinjonsstuvning.
 
Har gjort min egen några gånger nu.
 
SÅ här gör jag:
 
1 rödkålshuvud (ca 500 gr)
1 gul lök
1 syrligt äpple
lite smör
2 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
½ tsk salt
5 kryddnejlikor (mortlade/malda)
ev lite vatten
 
 
Strimla rödkål, lök & äpplet.
Bryn i smör några minuter i en stekpanna.
Häll över i en större kastrull och tillsätt honung, vinäger och kryddor.
Tillsätt ev lite vatten så det inte bränns.
Låt koka på låg värme under lock i ca 45-50 minuter.
Rör om då och då.
 
Smaka av med lite vitpeppar och ev mer salt.
 
 
 
 
 
Kryddnejlika
 
 
 

Currysill & Saffranssill

 
(Överst på bilden är den romsås jag gör till den varmrökta laxen. Är också god att lägga i sill i.
Är iaf lika delar creme fraíche & majonäs, hackad rödlök & röd stenbitsrom)
 
 
 
I år blir det bara vi och makens föräldrar på julafton.
Så laga MASSA mat känns inte så kul eller heller ok.
 
Men det finns vissa saker jag bara måste ha.
Två  av dem är currysill & saffransill som i alla fall jag älskar.
 
I år är jag bekväm och köper 5-min sill.
 
Och currysåsen jag blandar den i gör jag så här:
 
Currysill med äpple
 
½ sats inlagd sill
½ rödlök
1/4 grönt äpple
3 msk crème fraiche
3 msk msk majonnäs
salt och vitpeppar
1/2 msk curry
1 krm paprikapulver
ett stänk vitvinsvinäger
 

Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar.

Finhacka rödlök och äpple.

Blanda ihop creme fraiche, majonäs och blanda sedan i kryddorna.

Tillsätt den hackade rödlöken & äpplet.

Smaka av med salt och peppar och vänd ner sillen.

 

 

 

 
 
 
 

Till Saffransillen gör jag bara min saffransioli och blandar med sillen.

Lätt och snabbt !!  Och dessutom gott !!!

 

Aioli med saffran
 
1 ägg
3 dl neutral rapsolja
1 msk dijonsenap
1 msk vinäger
1-2 pressade vitlöksklyftor
½-1  pkt saffran
salt, peppar
 
Lägg alla ingredienser i en mixerskål och mixa ihop tills det tjocknar.
Smaka av med salt & peppar.
 
Låt stå en stund och rör om igen så saffranet fördelar sig riktigt.
Vänd sen ner sillen - låt stå svalt, gärna ett dygn.
 
 
 

 

 

 

Förra året gjorde jag även

Västerbottenostsill & Örtagårdssill


Känslan ...

 
 
 
när man efter 97 dagars löpvila tar sig ut på en tur och lyckas springa 5 km i lugnt tempo
utan att det gör ont i benhinnor eller ens är jobbigt =  LYCKA !!!
 
Sen efter kör bodycomfs magutmaning :
 
Sätt en timer på en minut och gör följande övningar utan vila mellan.
Gör tre varv. Vila en minut mellan varven samt lite korta stunder när du behöver.
 
Planka med benlyft 
(stå på armbågar och fötter, lyft ett ben i taget, ett litet lyft)
Sidoplanka  med möte
  ( stå i sidoplanka på hand och fötter (eller knän) och möt med samma sidas armbåge och knä. Byt sida efter halva tiden.)
Dynamisk planka 
(vandra mellan armbågar och händer)
Masken 
(stå med händer och fötter nära varandra och gå sakta ut med händerna så långt du kan utan att tappa din aktiva core, gå tillbaka med händerna så nära fötterna du kan komma. Här finns ett filmklipp)
Mountainclimber 
(stå i plankposition, hoppa fram med en fot i taget till utsidan på handen)
 
 
Pust ! DEN var jobbig ..
 
 
 
Nu är det sillinläggning, knäckebrödbak mm som gäller !!
 
 
 
 
 

Nedräkningen har börjat ..

 
 
Robbie, Robbie, Robbie ..  ;)
 
Gör det igen och igen - nya bra låtar.
 
Här är ytterligare en !!
 
Bara 6 månader kvar nu ...
 
 
 

Träna på julafton !!??

 
Hur gör ni - tränar ni något på julafton??
 
 
Jag brukar inte det, däremot har vi en tradition att gå ut en lång runda hela familjen.
Vi besöker några vänner och delar ut julkort, ibland har vi glögg med som vi bjuder på.
 
Men i år tänkte jag träna ett pass på morgonen innan (barnen sover nog länge ändå ;).
 
Läste på Pias blogg  att hon skulle göra ett pass som Lotta (Fokuserad energi) lagt upp.
 
 
Julaftonspasset!!!
 
13 övningar per varv = 13 min/varv.
Utrustning: ... För att göra allt enligt listan så kan man ha hantel
eller kettlebell, pilatesboll eller TRX/redcord.
ELLER så gör man varianter som inte kräver någon utrustning.
 
 Intervallset: 50 sek jobba/övning + 10 sek vila - sen till nästa övning.
 
Efter 1 varv, vila 2-3 minuter och kör sedan ytterligare 1-2 varv .
Jag tänkte mig 3 varv !!
 
Dessa övningar gör jag:
 
Enbensburpee eller burpee med rull (1,29 på klippet)
Stand kneel stand med eller utan vikt
 
 
Längtar nästan redan nu!! ;)
Får ju lite nästan sommarfeeling för passet påminner ju om vår trädgårdscirkel!!
 
 
 
 
Vad säger ni ??  Hänger ni på !???
 
 

Egna godis favoriter !!

 
 
 
Jag är egentligen en "godisgris".
Och jag gör gärna mitt egna, då får man ju det som man vill !!
 
Älskar allt med choklad - och nötter!
Och kokos - gjorde häromdagen Bountys som är mycket goda.
Recept hittar du här:
 
Har bl a gjort Snickerskulor som också är jättegoda.
 
För ett tag sen testade jag göra "mandelkulor" .. åh så gott det var..
 
0,5 – 1 msk kokosolja
2 msk mandelsmör
1 dl finhackad mandel
2 msk honung
2 krm salt

50 gr mörk choklad
kokos/sesamfrö
  

Lägg mandelsmör och honung i en kastrull.
Smält samman ingredienserna på låg värme.

Tillsätt salt och kokosolja.
Börja med den mindre mängden olja.
 Rör samman allt till en fast smet.  
Ifall smeten inte binder samman tillsätt lite till.
Smeten ska bli ganska fast.

Vänd ner sötmandeln och blanda samman allt.
Dra av från värmen och låt svalna något.

Rulla massan till små kulor (ej för stora). Ställ gärna in i frysen en stund.
Doppa kulorna sen i smält choklad.
 
Rulla i kokos/sesamfrö/hackade nötter ..
 
 
(Glömde ta foto tyvärr men här är en bild på Snickerskulorna)
 
 
 
 
Rocky Road Fudge
 
är en annan favorit. (Icke LCHF-vänlig dock)
Har bloggat om det förut men här kommer receptet igen :
 

200 gr mörk choklad

200 gr mjölkchoklad (gärna helnöt)

25 gr smör

1 brk kondenserad mjölk  (397 gr)

1 tsk äkta vaniljpulver

2,5 dl marshmallows i små bitar

2,5 dl valfria nötter

 

Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med smörpapper.

 Hacka chokladen ganska smått.

 

Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.

Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.

 

Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.

Blanda i nötterna och sist i marshmallows -

men rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen.

 

Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.

Skär i rutor. Förvara i kyl.

 

 

 

 

Vanligt chokladbräck är så enkelt.

 

Bara smälta mörk choklad, blanda i hackade nötter,

mandelflarn, kokosflarn eller vad man gillar.

Bre ut på bakplåtspapper tunnt strö gärna över lite flingsalt

(jag hade med citronsmak) och ställa kallt.

 

Gott även att smaksätta chokladen med ex lakritspulver, kardemumma, mintextrakt.

 

Sen bara dela i lagom bitar.

 

 

 

Och ännu enklare är ju Trillingnöt:

 

Rosta hasselnötter och lägg i smält choklad.

Lägg på bakplåtspapper tre och tre och ställ svalt!

 

 

 

 
 
 
 
 
 

4 timmar ...

 
kvar att jobba "i år" !!
 
Sen ska vi äta julbord på jobbet.
Dukade och pysslade för fullt där igår.
Gjorde lite godis jag ska ta med.
 
Sen har vi jullov till den 2 januari!
 
SÅ skönt ..  och inget särskilt planerat.
 
Ja ..  förutom jul & nyår då!!
 
 
Men det tar vi sen !!
 
Ha en skön dag ...
 
 
 
 
 

Mandelmassa (mjölkfri/paleo)

 
 
 
 
Här är ett recep som är så enkelt och så gott!
 
Gott som det är, kanske göra godis, doppa i choklad rulla i kokos/nötter.
 
Eller som fyllning i ex bullar, muffins eller till semlor.
 
Till ca 1 dl mandelmassa behövs:
 
 
2 dl mandelmjöl
1 msk honung
1 msk kokosmjölk
 
Vispa ihop någon minut till massa.
 
 
Här rullade jag in rostade hasselnötter och chokladdoppade.
Lite kokos över så är det klart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite tid över ??

 
För mig passar morgonträning perfekt!
Har nästan alltid runt 30 minuter på morgonen som jag kan träna på utan
 att jag blir alltför stressad sen, eller behöver gå upp tidigare än jag brukar.
 
Har nyligen (är lite sen här tror jag) upptäckt Zuzana Light som har många
träningstips / filmer på Youtube : ZWOW.
Varierande övningar olika långa.
 
Perfekt för att inte tröttna!!
 
Denna med hantlar gjorde jag i morse:
 
 
 
 
10 Push press
10 Thursters
10 Back Curl Lunge
10 Preacher Curl
10 Weighted Lunge Jumps
10 Broad Jump Burpee
 
5 rundor på tid
 
 
Jag gjorde på 17:37, kan säga att jag skakade efter !!!
 
 

Kryddig lövbiffsgryta

 
 
 
 
 
Bjöd syrran förra helgen på lövbiffsgryta.
Tanken var att bara ha kokosmjölk i men hade inte så det räckte.
Fyllde på med grädde istället och det passade nog henne mer
för hon är inte tokig i kokossmaken tyvärr .. ;)
 
Blev smakrikt och gott i alla fall.
 
  Kryddig lövbiffsgryta
 
600 gr lövbiff
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk curry
200 gr champinjoner
1 msk shoyu (soja)
1 tsk sambal oelek
½ msk lantbuljong ( el ½ tärning)
1½ dl kokosmjölk
1 dl grädde
ev. 1 dl vatten.
 
Strimla lövbiffen och bryn några minuter i olja tillsammans med curry och vitlök.
Tillsätt champinjonererna och låt steka med några minuter.
 
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Späd ev med lite vatten om det blir tjockt.
 
 
Jag serverade med kokt finstrimlad blomkål och sallad.
 
 
 
 

VILL HA !!! Gococo Compression

 
Testade springa lite på bandet i helgen.
Kändes jättebra och nu är jag sugen på en tur ute ..
 
Skulle så gärna vilja ha ett par kompressionsstrumpor
som lite stöd för benhinnorna (som doktorn rekommenderade).
 
De från Gococo är så snygga med tycker jag!
 
Fina Annie (Live it, Love it) har en tävling där man kan vinna ett par.
 
 
 
 
 
 
Har ni testat ???

Lite om allt ..

 
 
 
Oj vad helgen går fort..  ändå har vi inte gjort något särskilt.
 
Fredagen började med ett läkarbesök ang mina benhinnor/värk i höfter.
Har faktist varit lite orolig att jag skulle ha början till artros.
Flera i min släkt lider av detta - inget vidare alls har jag förstått ..
 
Min läkare gjorde några rörelseprov på mig och sa att artros kan vi utesluta.
Shit, så skönt.. 
 
De tog även prover för att utesluta reumatisk värk, vilket han hade svårt att tro att jag har.
Så nu är det bara att hålla tummarna att det inte är det heller.
 
Han tror att det är benhinnorna som ger mig mjukdelsvärk ... !?
Har nu en kur voltaren jag ska ta i 2 veckor.
 
Och vila från träning behövde jag absolut INTE göra !! Tvärtom ..
Det blev jag nog mest glad över ..  ;)
 
Efter läkarbesöket flyttade jag min arbetsplats till ett annat kontor.
Ett nytt helrenoverat och större än det jag har.
En hel del jobb med det med, samtidigt som jag skulle sköta själva jobbet!!
Får börja tidigt imorgon för att hinna ikapp lite ..
 
 
Lördagen blev det julklappshandling - KLAR NU !!!  Så skönt.
Fast mindre skönt att handla bland denna hemska hysteri .. =/
Hade ändå inte många att köpa till - har dragit ner jättemycket.
Nästa år ska jag inte köpa en enda julklapp tror jag!!
 
 
 
Imorse fick jag till ett skönt träningspass.
Sprang t o m lite på bandet (12 minuter vågade jag bara).
Har ju inte sprungit en meter på fyra månader.
Men det gick bra och känns inte nu heller ... :)
 
 
Ikväll blev det Paleo-pizza. Gjorde denna pizzabotten.
Och toppade med egengjord tomatsås, skinka, tomater,
avokado, beasås och klickade getfärskost på toppen.
 
 
 
 
En skön och trevlig helg har det varit!
Jobbar nu bara 5 dagar till sen ledig i 12 dagar.
Härligt !!
 
 
Är ni jullediga något ??
 
 
 
 
 
 
 

Stekt inlagd strömming (glutenfri)

 
 
 
 
 
Något jag verkligen gillar så är det stekt inlagd strömming.
 
Jag har svårt att "rucka" på vissa saker och här är det inläggning med socker
trots att jag försöker undvika socker som sötning i matlagning..
 
Men så sällan som det händer så har jag gott samvete ändå !!
 
Jag panerar strömmingen med mandelmjöl och steker den i ugnen.
Det är så smidigt och blir heller inget matos av det.
 
 
Så här gör jag Stekt inlagd strömming:
 
Koka först upp lagen som är:
3  dl vatten
½-1 dl socker
1 dl ättikssprit
1 tsk salt
6 grovstötta vitpepparkorn
 
Låt koka ett par minuter och ställ sen svalt.
 
ca 500 gr strömming (rensad & urbenad)
dill
persilja
ca 2 dl mandelmjöl
1 tsk salt
3 krm vitpeppar
25 gr smör
 
1 morot
½ rödlök
ev. dill
 
 
Sätt ugnen på 250 °. 
 
Klipp av fenorna på strömmingen och skölj den.
Torka av på dem papper och lägg på skärbräda.
Lägg dill, persilja i mitten och vik ihop filéérna.
 
Blanda mandelmjöl med salt & peppar.
Vänd de vikta fileérna i mjölblandningen.
 
Lägg smör i en långpanna och låt det smälta i ugnen.
Lägg sen strömmingen på det smälta smöret och tillaga sen ca 15 min.
Vänd efter halva tiden.
 
Tag ur från ugnen och låt fisken svalna.
 
Ta en glasburk och lägg den stekta avsvalnade strömmingen i botten.
Fyll på med skivade morötter och rödlök (ev. dill).
Häll lagen över, sätt på locket och låt stå i kyl ca 2 dagar.
 
Klart att äta och är hållbart i kyl i minst en vecka!
 
 
 
Gott som det är till kokt ägg, kanske lite majonässås.
 
 
 
 
 
Gott till en avocadosallad.
 
 
Här på surdegsvörtbröd

Bountykulor (mjölkfritt / Paleo )

 

 

Favvogodiset som jag aldrig tröttnar på ...

Perfekt till jul och så lätta att göra!!

 

Testade denna gång med honung istället för sukrin.

Bytte dessutom ut grädde mot bara det feta i kokosmjölken.

Blev något lösare smet men gick med tålamod att rulla.

Och lika gott som innan tyckte jag att det blev.

 

Men här är "orginal"-receptet med grädde & sukrin om man hellre vill göra det..

 

 

Bountykulor


½ dl honung
50 gr kokosolja (virgin)
200 g riven kokos 
2 dl kokosmjölk, det feta som är överst i KALL burk
100-200 g 70% mörk choklad
(beroende på hur tjockt lager du gillar)

Gör så här:

Smält sötningen och kokosolja.
Tillsätt kokosgrädden  och rör om.
Låta sjuda någon minut och ställ sen åt sidan,

häll gärna över i en bunke.

Låt stå svalt en stund och rulla sen bollar av smeten.
Kan vara lite kladdigt men det brukar gå bra.

(Jag brukar fukta händerna så går det lättare)
 
Ställ in i frysen i ca 30 min.

Smält chokladen i ett vattenbad eller micro och doppa kulorna däri.
Låt stelna i kyl.

Sen är det bara att äta och njuuuuuta!!!

Förvaras i kylen och går mycket bra att frysa!

 

 

 

Orginalreceptet kommer från Annika Rogneby

 

 

 


Lusse lelle ..

 
När jag var "yngre"  och bodde hemma hos mamma/pappa älskade jag denna morgon! 
Gick alltid upp tidigt för att i mörkret tända ljus och sitta och titta på Lucia på TV.
 
Men jag tycker att det helt har förlorat sin charm, är inte alls så mysigt längre.
Om det beror på att jag "vuxit" ifrån det eller att det helt enkelt är tråkigare TV det vet jag inte.
Men jag ska ge det en chans i dag - börjar om 15 minuter ..
 
 
Nu dessutom har jag inga "små" barn som lussar för oss längre.
Det saknar jag däremot!!
 
Sen blir man (iaf jag) så otroligt matt av denna pepparkaksdebatt!!
Ibland blir jag skrämd och så förbannat irriterad ..
Hörde t o m att de nekade en liten kille att vara lucia .. vad skulle det gjort!?
 
 
På mitt förra jobb (på en morgontidning) kom alltid stadens luciatåg.
Det var vackert, de är ju så duktiga på att sjunga med - oftast körtjejer.
 
 
 
Blir ni lite lussade för ??
 
 
 
 
Haha fota ett luciatåg var inte så lätt 2004 med en dålig kamera ...  ;)
 
 
Märkliga bilder .. 
 
man kan nästan tro att det spökar !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lussebullar (mjölk / glutenfria)

 
 
 
Nu fick jag tummen ur att baka lussebröd.
Jag gör oftast runda bullar istället för "katter".
Men gjorde några få "riktiga" just för syns skull . ;)
 
Hittade ett recept som jag blev inspirerad av hos Ealina.
 
Så nu kan jag lussefika imorgon!
 
 
Så här gjorde jag:
 
6 ägg
2,5 msk kokossocker (el honung)
1 kuvert saffran
½  tsk vaniljpulver
1 dl smält kokosolja
1 dl kokosmjölk
2 tsk bakpulver
4 msk fiberhusk
 
pensla med:
1 ägg
hackad sötmandel (eller russin)
 
 
 
Sätt ugnen på 175°
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt saffran, vanilj, kokosmjölk & den smälta oljan.
 
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner det i smeten.
 
Låt svälla några minuter och baka sen ut till bullar/lussekatter.
Fukta gärna fingrarna med vatten så går det lättare.
 
Pensla med uppvispat ägg och garnera ev med mandel eller russin.
 
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12 12 12 12 12

 
 
Lite magiskt nästan med dagens datum !!
Är ju sista gången man upplever liknande ..
 
 
Vore kul att göra något särskilt en sådan här dag ..
men förlovad och gift är jag ju redan  ;)
 
 
Sen finns det ju annat man kan ägna en extra tanke på:
ex.  One minute for peace.
 
 
 
Gör ni något särskilt idag ??
 
 
 
 
 
 

Vilken härlig kväll ..

 
 
 
Igår var det avslutningspass på mitt gym.
Då kör vi "lite-av-varje-pass-i-ett".
 
Det var en energikick av högsta grad.
Kom hem lycklig, trött och väldigt hungrig.
 
Startade kl. 17.30 med glögg & pepparkakor.
 
Sen träningspasset som var:

 18:00 - Sumba
18:30 - Cirkelträning
19:00 - Afro
19:20 - Step
19:40 - Yoga
20:15 - avslutning med lottdragning
 
Förra året vann jag en helkroppsmassage.
I år blev det inget tyvärr ..
 
Det är ett par pass till denna vecka; ons Sumba & tors Step
men sen har gruppträningen uppehåll ca en månad.
Ev blir det något step-pass i juldagarna med.
 
 Det är på gott och ont vi har uppehåll vid lov (vinter & sommar).
Mig passar det för jag gillar träna annat vid avbrott.
Det blir lätt att man nästan "bara" går på passen och glömmer annat kul man kan göra.
 
Sen blir det roligare att komma tillbaka sen - man får "längta" lite ...
 
Men tränar det gör jag, skulle inte må så bra av att bara vila.
 
 
Brukar ni ta träningssemester vid jul ??
 
 
Många nya som ville testa yoga ..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rostas med fräsch C-vitaminsallad

 
 
Vi var och handlade hos "bonden" för några dagar sen.
 
Köpte bl a några skivor Rostas, har vad jag vet inte ätit det som stekt köttbit innan.
 
Så här skriver Wikipedia om rostas:
"Rostas är en form av nötkött som består av den inre muskeldelen av rostbiffen.
Rostas är den näst möraste nötköttsdetaljen efter oxfilén.
På en hel rostbiff ingår även rostasfilén.
Rostasfilén är billigare än oxfilé och är nästan lika mör.
Rostas används ofta i matlagning och köttet är relativt mört.
Köttet tillagas oftast på samma sätt som oxfilé eller
vanlig rostbiff, eller så används det till fondue eller raclette"
 
 
Var först lite sugen på att göra fondue för det var länge sen,
men vi valde att steka köttet istället. Det blev väldigt mört och gott.
 
Som tillbehör gjorde jag pommes av sötpotatis och kålrot.
Sötpotatisen blir jättgod men kålroten tyckte jag blev lite bitter i smaken.
Jag hade även persiljesmör och aioli till.
 
Jag gjorde en sallad till med mycket C-vitaminrika ingredienser.
 
 
I salladen hade jag:
 
blandad sallad
avokado
kiwi
paprika
valnötter
granatäppelkärnor
 
Dressing:
3 msk olivolja
½ msk vinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk torkad persilja
salt, peppar
 
Blanda sallad, skivad frukt, grönsaker & nötter i en skål eller på ett fat.
Blanda ihop ingredienserna till dressing och ringla den över.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

High Five ..

 
Såg ett pass som Bodycomf utövat och jag ville utmana mig själv lite.
 
Började med tabataintervaller på Crosstrainer 12 min.
 
Sen High Five:
 
Fem övningar x fem varv.
 
Bodycomf gjorde:
 
5 push-ups
10 burpees
15 grasshopper
20 svingar
30 dubbelhopp med hopprep
 
 
men jag bytte ut hopprepet mot benböj
(känns skonsammare mot benhinnorna i dagsläget)
 
 
  
 
 
5 x Push-ups
 
 
10 x Burpees
 
 
15 x Grasshopper (knä möter armbåge dvs 15/sida)
 
 
 
20 x Svingar 12 kg KB
 
 
 
 
30 x Benböj med 8 kg KB
 
 
 
Fick till tiden :
 
 
 (14 min 57 sek )
 
 
Sen blev det magträning som följer:
 
3 varv av
 

Fällkniven med 8 kg KB: 20 rep.
Russian twist med 8 kg KB: 30 rep.
Sidoböj med 12 kg kettlebell:  20 rep/sida
Benindrag på pilatesboll:  20 rep.
Plankan:  1 min

 
 
 
Grym träning på kort tid !!
 
 
 
 
 
 
 
 

Pepparkaksbollar

 
 
 
Goda bollar istället för pepparkakor .. 
 
SÅ här gjorde jag:
(12 st)
 
½ dl mandelsmör
1 msk honung (el 4-6 dadlar)
1 msk kokosolja
½ dl raw cacao
1 tsk äkta vaniljpulver
1 msk kallt kaffe
1-2 msk pepparkakskrydda
ca 2 dl mandelmjöl
 
Jag vispade ihop allt utom mandelmjölet till en smet.
Hällde sen ner mandelmjölet så det blev ganska fast.
 
Gjorde sen bollar som jag rullade i kokos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fick till det ..

Det var länge sen nu - känns som jättelänge !!
 
Som jag var på step-pass. Men igår fick jag till det.
 
Kände tyvärr av mina benhinnor ganska snabbt.
Försökte då köra lite utan bräda - gick ju hur bra som helst.
Blev som ett kombinerat & roligt step/aerobics pass.
Hoppas, hoppas jag inte gjorde inflammationen värre .. =/
 
Jag älskar verkligen step !!
Tror det beror på att jag älskar att dansa men är så förbannat dålig på det.
Step ger lite samma känsla men man är på & runt sin bräda. Lite lagom svårt sådär ..
Och man känner endorfinerna bubbla..
  
Tempot är perfekt och vår instruktör är jätteduktig och peppande.
 
Igår var lite extra kul för vi fick med 2 äldre karlar (55+) som var på gymmet.
De hade aldrig sett en bräda tidigare men jag är sjukt imponerad hur de lyckades genomföra passet.
De gav heller inte upp och de påstod att de skulle komma tillbaka ..  men jag tror det när jag ser det !! ;)
 
Efter stepen tog jag ett 90 min yogapass.
Härligt att avsluta en torsdag så !!!
 
 
 
Och SÅ skönt med fredag !!!
 
Imorgon kommer min syster och hennes härliga dotter Elsa.
Har inte träffat dem på ett tag nu så det ska bli så mysigt.
Jag pratar med henne i telefon ganska ofta och hon är så duktig att prata.
Hon är dock bara 2½ år och man förstår nästan allt vad hon säger.
 
 
Ha en skön dag därute !! 
( Står nu -15,7° på min utetermometer. Brrrr ...)
 
 
Härliga Elsa i somras. Stora dottern är fotograf.
 
 
 

Grönkålssoppa med aioli och ägghalvor

 
 
 
 
 
Soppa är en liten favorit här hemma.
Särskilt nu när det är så kallt och ruggigt ute.
Gjorde därför en grönkålssoppa som påminner om spenatsoppa.
 
Grönkål är ett riktigt superlivsmedel. Innehåller mycket C, A & E-vitamin.
Dessutom både järn & magnesium. Det är en bra antioxidant.
Och ska även vara virus och bakteriedödande ...
Kan ju inte bli bättre !!
 
 
Det fanns inte färsk grönkål i vår lilla butik så jag fick köpa fryst
men nu brukar det finnas gott om färsk i större butiker.
 
Jag hade grädde i, tänkte faktiskt först testa med kokosmjölk men fick lite protester här hemma.
 
Om du köper färsk - köp lite extra och testa göra grönkålschips. Det är riktigt gott !!!
 
Köpte en färdiggkokt julskinka i lördags (för vi var så sugna) som vi sen griljade.
Detta åt vi med fröknäcke till soppan idag.
 
 
Jag hade:
 
1 gul hackad lök
500 gr fryst grönkål (gå lika bra med färsk)
8 dl vattten
2 dl grädde
2 msk lantbuljong (eller 2 buljongtärningar)
olivolja
salt
vitpeppar
 
kokta ägg
aioli
 
Fräs den hackade löken tills den blir lite mjuk.
Häll i den frysta grönkålen (om man har färsk hacka den lite lätt).
 
Tillsätt vattnet och låt sjuda ca 20 minuter.
Mixa den slät och häll i grädden och låt koka ytterligare 5 min.
 
Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Serverera med kokta ägghalvor & gärna en klick aioli.
 
 
 
 
 

Snabb hallon & kokosglass

 
 
 
 
Hade sparat ett recept som jag såg att Pia hade gjort.
Jag ändrade lite men här har du hennes tips!!
 
 
Så här gjorde jag:
 
 
1 äggvita
½ tsk äkta vaniljpulver
1 dl kall kokosmjölk (av det feta överst)
1 dl frysta hallon
1 msk mandelsmör
kokoschips
 
Vispa upp äggvitan med vaniljen så den blir fast.
 
Mixa ihop hallon med kokosmjölken och mandelsmöret till en smet
som sen vispas ihop med äggvitan till en kräm glass.
Klar att äta direkt om man vill !!
 
Jag ställde in min i frysen, tog ut efter ca 20 min och
vispade någon minut och frös den ca 20 minuter till.
Gott med lite knapriga kokoschips på!
 
 
 
  
 
 

Thailand 2012

  
 
 
 
Så var det helt plöstligt  "vardag" igen ..
 
Sägs ju att borta bra men hemma bäst fast jag vet inte !?
Jag hade väldigt gärna stannat lite till.
 
Men visst är det skönt att vara hemma också.
Det är ju en mysig tid framför oss nu, advent & jul.
 
Vi har i alla fall haft en härlig resa. Vädret blev bättre än jag hoppats.
Visst hade vi en del molniga och regniga dagar men värmen var där hela tiden.
Och regnet varade oftast bara runt en halvtimme.
Ett par dagar lite längre men det var nästan också lite skönt.
 
Maten var god som alltid, finns inga dåliga restauranger - inte vad vi har råkat ut för.
Började första veckan säga att jag ville ha "medium" styrka för de frågar ofta.
Men medium är ofta väldigt starkt i svenska mått och fast jag gillar stark mat
så bad jag de sista dagarna om lite mindre styrka för att riktigt njuta.
 
Hotellet var ganska litet och bungalowen låg precis vid havet både på gott och ont.
Nackdelen var att hög/lågvattnet gjorde att det var höga vågor som kom in till stranden.
Nattetid slog det så hårt att det skallrade i rutorna. Man påmindes hela tiden av Tsunamin -
särskilt eftersom det var just på denna stranden den slog hårdast till i Kao Lak.
Sanden på stranden försvann lite med tidvattnet varje dag.
 
 
Vi njöt alla fall verkligen av semestern, slappade & läste mycket böcker.
Det blev många massage och andra behandlingar - är ju så billigt.
 
 
Varit väldigt "jetlaggad" hela veckan. Känner att det är först nu jag börjar bli "människa!
 
 
Vi tog väldigt mycket bilder med "riktiga" kameran i Thailand som vi lagt in i dotterns dator.
Hade tänkt lägga ut några här men det strular med att lägga över dem till min dator.
Så jag har bara de jag tog med mobilen här nu .. 
 
 
En gunga vid White Sand beach
 
 
Dessa underbara bad ...
 
 
många roliga hopp ..
 
 
 
 
 
 
 
  
Vågor
 
 
 
 
 
 Vågorna slog med en enorm kraft
 
 
 
 Chong Fah - vattenfall
 
 
 
Besökte ofta marknaden i Khao Lak
 
 
 
Fanns härliga frukter & grönsaker
 
 
.. och annat som såg mindre härligt ut !  =/
 
 
 
 
 
De goda pannkakorna och en kokosdrink ..
 
 
 
Lunchdags vid White sand beach
 
 
 
 
 
 
Törstsläckare
 
 
 
Maken råkade ut för en brännmanet - snabbt på med vinäger så försvann svullnaden
 
 
 
 
Besökte en sköldpaddsfarm
 
 
 
Dessa vackra tempel
 
 
 
 
 
 
 
Min far som gick bort lucia förra året skulle fyllt år så vi tände en Khom Loy för honom.
 
 
 
 
 
 
 
Blev många "behandlingar" . 
 
Här njuter maken av massage. Vi gjorde många sådana allihopa.
 
 
Tjejernas tur
 
 
 
Jag och stora dottern gör Fish Spa
 
 
 
Njöt tidig kväll på balkongen med bok och ett glas vin innan ...
 
 
 
.. förberedelser inför kvällens middag.
 
 
 
 
Här ser man hur tidvattnet dragit ut sanden från stranden.
När vi kom såg man knappt stenarna, detta är dagen innan vi åker hem.
 
 
 
 
 
 
Vi tog en båtutflykt med snorkel & bad
 
Här är vi på Koh Hong
 
 
Minne från Tsunamin.
 
 
Skärgården i Phang Nga
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Badar från båten - ca 12 meter djupt är det här
 
 
 
Dessa underbara frukter avnjöts varje dag
 
 
T o m dessa är mycket godare än här hemma,  bananerna är så söta ...
 
 
Här underbart goda friterade bananer köpta på marknaden.
 
 
 
Kyckling med cashewnötter åt nog något av barnen varje dag 
 
 
Kycklingsallad
 
 
 
 
 
 
 
Blev mycket räkor & fiskrätter - den ena godare än den ändra!
 
 
Tom Ka Gai
 
 
White Snapper in garlic & pepper
 
 
 
Sticky rice - ris kokat i kokosmjölk, serverat med mango och kokosmjölk. Gott men väldigt sött !
 
 
 
Och sist kommer några av alla underbara solnedgångar:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Minimuffins med pepparkakssmak & hasselnötter

 
 
 
 
Testade baka lite paleomuffins med pepparkakssmak.
Hittade ett recept hos Sara som jag bytte ut lite ingredienser på.
Gjorde de i småbrödsformar - de blir så söta då !
 
Så här gjorde jag:
10-12 st
 

2 ägg
1 msk kokossocker
1 tsk pepparkakskrydda
ca 3/4 dl mandelmjöl
1 msk honung
1/2 tsk bakpulver
2 msk smält kokosolja
20 rostade delade/hackade hasselnötter

 

Sätt ugnen på 175°.

 

Vispa ägg och socker fluffigt.

Blanda i honung och den smälta oljan.

Tillsätt sen de torra ingredienserna förutom nötterna.

 

Häll smeten i formarna och lägg över lite nötter.

 

Grädda i ugn ca 8-10 minuter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pork nuggets ..

 
 
 
Vi pratade nuggets på jobbet häromdagen.
Och jag hade redan tagit fram en fläskytterfilé från frysen.
Men varför inte göra nuggets av den !!? SÅ det gjorde jag.
 
Var riktigt gott !! Går säkert med vilket kött som helst egentligen.
 
Så här gjorde jag:
 
 
ca 600 gr fläskytterfilé
2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrö
4  hackade vitlöksklyftor
1 näve färsk hackad basilika
1-2 ägg
1 tsk salt
peppar
olivolja/kokosolja
 
Sätt ugnen på 175°.
 
 
Skär köttet i så små/stora bitar du vill ha dem.
 
Vispa upp ägget med vitlök och basilika.
 
Blanda ihop mandelmjöl, sesamfrö, salt & peppar.
Lägg det i en burk eller i en plastpåse.
 
Doppa köttbitarna först i äggblandningen och sen i mjölblandningen.
 
Stek i olja någon minut så de får lite yta, lägg sen över i en ugnsform
och stek sen färdigt i ugnen ca 10 minuter.
 
 
Jag hade ugnsrostad sötpotatis, sallad med geost och
den goda bearnaisesåsen jag köpte på slottets julmarknad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0