Lasagne LCHF

Allvarligt så tror jag inte att jag skulle känna någon skillnad
på denna lasagnen och en "vanlig" ..

Till och med dottern sa "den är ju godare än den andra" ...
(den andra var en Dafgårds 1kg som de normalt älskar =/ )


Pastaplattor

6 ägg
knappt 2 dl philadelfiaost (gärna smaksatt)
0,75 dl fiberhusk
½ tsk salt

Sätt ugnen på 150°.
Vispa ihop ägg med philadefiaosten poröst. I med salt & vispa i fiberhusken.
Bred ut på två bakpappersklädda plåtar och
lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.
Kavla ut så "degen" blir tunn - helst ut till kanterna.

Grädda i 10 minuter med båda papprena på!
Låt svalna, ta bort det översta pappret & skär så stora bitar som passar formen.


Jag gjorde sen köttfärssås

1 kg köttfärs
1 stor hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré 
1 msk Lantbuljong
1 msk balsamvinäger
1 msk oregano
salt, peppar
späd ev med vatten / grädde


Lägg plattor & köttfärsås i lager i ugnssäker form.

Jag rev en mozzarellaost över och
sen kokte jag upp
2 dl grädde
ca 3 dl riven ost
som jag toppade allt med.

Gratinerade i ugnen ca 15 minuter.

Serverade med en sallad.







"Bästa maten "

Jag känner att jag nästan blir rädd över vad t o m
Livsmedelsverket tycker hur/vad hälsosam mat ska vara..

Jag är inte expert eller så utan jag har bara mitt sunda förnuft att lita på.

Och då handlar det även om vad barnen får för mat i skolan!

Jonas Colting var med på Kvällsöppet igår -
han är så bra i att uttrycka sig så jag lånar hans citat här:

"Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten.
Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju
där inga problem med diverse halvfabrikat,
margariner och lättprodukter.
Där är det nämligen bara kalorierna som räknas.
Kvalitet som begrepp är en dimension
som man inte riktigt verkar kunna relatera till.
Kalorisnålt och magert, är devisen man följer.
Hur bisarrt och vedervärdigt det är att
som riktmärke använda sig av sådana parametrar,
behöver jag väl knappast påpeka? "

"Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i
grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte.
Det handlar inte om kött eller inte.
Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa!
Det handlar om en investering i långsiktighet och
att skolan också i matsalen
ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt,
om vad som är nyttigt och onyttigt.
Och om man tror att en kost bestående av margariner,
dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och
annan insulindrivande mat är svaret,
har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning.
Antingen det eller så har man stuckit huvudet
långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter."


Skrämmande eller hur !?

Frågan är ju också om det verkligen skulle bli dyrare
för skolorna att servera mer "ren" hemlatad mat??
Jag tror faktiskt inte det.



Ser maten lockande ut ???  =/


I Did It ...

Fasiken vad jag känner mig nöjd!

Trodde aldrig att jag skulle fixa springa "ikapp" de två första veckorna.. 
Och då har det varit kallt, mörkt & halt!
Fast jag gillar iof lite kallt & mörkt (men inte halt).
Jag har sprungit en hel del på band också iof.

Men januari - 100 km är avklarat!!


Bara 11 månader kvar då ..



Blivit med Stevia!

Nu har jag köpt Stevia för första gången.

Har bara använt mig av Sukrin innan vid LCHF-bakning och är inte jätteförtjust i smaken.
Har förstått att bästa smaken får man om man blandar Sukrin med Stevia.

Ska testa så fort jag hinner!

Har hittat ett recept på Jordnötsglass som verkar galet god
som jag ska försöka göra en LCHF-vänlig variant på.

VI ska ha "Mello-gäster" på lördag så det är efterrätten är det tänkt!

Jag har haft svårt att hitta så där jättegoda LCHF-efterrätter som "alla" skulle gilla.
Kanske blir bättre sockersmak nu med både stevia/sukrin ..!?

Är det ngn som har tips på god efterrätt så hojta till!!!



Kycklingfilé med basilika & mozzarellatäcke

Detta var inte dumt alls ..  gillar de italienska smakerna.
Och så där gott krispigt täcke ..
(Blev inspirerad av ett recept jag sett på kokaihop.se)


Kycklingfilé med basilika & mozzarellatäcke

Man behöver:

500 gr kycklingfilé
1 pkt mozzarellaost
½ kruka basilika
1 msk grön pesto (är nog gott med den röda med)
3-4 soltorkade tomater
50 gr valnötter
Salt
Peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Dela kycklingfilén längsmed och bryn den gyllenbrun.
Salta och peppra.
Lägg i ugnssäker form.
Skär mozzarellaosten & soltorkade tomaterna i små tärningar,
hacka basilikan och valnötterna.
Blanda ost, tomater, basilika, pesto & valnötter i
en bunke och bred ut över kycklingen.
Gratinera i ugn ca 15 minuter.

Jag gjorde en oreganosås till

1 vitlöksklyfta
½ gul lök
2 dl creme fraiche
½ msk lantbuljong (eller fond)
1 msk balsamvinäger
(blir mycket vinägersmak så älskar man inte det så ta en ½)
1 msk oregano
smör

Finhacka vitlök & lök och bryn i smöret i en kastrull.
I med övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter.


Serverade med kokt blomkål, gröna bönor & en sallad till.






Ägg

Ägg blir det att man äter ganska många nu.
Men det är gott och man kan variera det oändligt.

Bästa sättet tycker jag att koka det perfekta lagom hårdkokta ägget är:
Lägg ägg och vatten i en kastrull med lock, låt koka upp.
När det börjar koka, stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar med lock
 och ställ en äggklocka på 7-8 minuter.
När klockan ringer, häll av vattnet & fyll på med kallt.
Låt stå en stund innan de skalas.

Miljövänligt & äggen blir perfekta.


Ägg är verkligen ett superlivsmedel fyllda med
protein, fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
De svenska äggen är helt fria från salmonella
vilket gör att man kan äta dem råa.
Mest protein får man dock om man tillagar dem.

En myt är att för mycket ägg är "farligt" då det innehåller kolesterol.
MEN ägget innehåller det goda kolesterolet HDL som istället är nyttigt.

Ett perfekt mellanmål i bra förpackning att ta med.

Tips på goda äggrätter:

Plättar

Ugnsomelett med köttfärsfyllning

Majonäs/äggsallad

Äggmuffins





Så här kan man kan göra "romantiska" ägg ..  ;)


Fyllda fläskrullader med blomkål & broccoligratäng

Det här med rullader är lite kul.
Man kan ju fylla med det det mesta som man gillar.

Denna gång fyllde jag med salami, mozzarella & soltorkade tomater.

Gjorde en sås som jag "kryddade" med lite glögg för lite sötma.
Hade i champinjoner & kantareller.
Till det en blomkåls- broccoligratäng.


Så här gjorde jag:

8 små fläsksnitzlar som jag bankade ut
8 skivor salami
1 mozzarellaost
4 soltorkade tomater (i olja)
8 blad basilika
salt, peppar

½-1 blomkålshuvud
1 stånd broccoli
2 dl riven ost
2 dl grädde
salt, peppar

100 gr champinjoner
100 gr kantareller

3 dl grädde
½ dl rödvinsglögg
½ msk balsamvinäger
2 tsk lantbuljong
lite soja
salt, peppar


Efter att ha bankat ut snitzlarna lade jag först salami på,
sedan delade jag osten i 8 stavar som jag lade på,
delade tomaterna och i med dem tillsammans med 1 basilikablad.
Rullade dem så fyllningen är helt "inbakad" och fäste med tandpetare.
Salta & peppra.
Stek lite gyllenbrun runtom och lägg på ugnssäkert fat och l
åt bli färdigt i ugn 5-10 minuter.

Dela blomkål & broccoli i mindre bitar och låt få ett uppkok i saltat vatten.
Häll av vattnet och lägg kålen i en ugnssäker form. Ev lite salt/peppar. 
Häll på ost och grädde och gratinera i ugn ca 15 minuter.

Stek svampen mjuk i smör och lägg på ett fat.

Häll i grädde i stekpannan, glögg, balsamvinäger och buljong.
Låt koka ihop några minuter och smaka av med salt & peppar.
Häll i svampen och lägg i ruladerna och håll varmt till gratängen är klar.



Utförd träning v. 4

Denna vecka har jag tränat en hel del.
Blivit mycket löpning så hittills i januari har jag avverkat 94,5 km!
Inte så illa med tanke på att fram till den 11/1 hade jag bara sprungit 15 km.

Träningen v. 4

Måndag:  Meditiation 20 min, Löpning 9 km + Styrkepass 60 min
Tisdag:    Löpning 5,25 km
Onsdag:  Löpning 10,5 km + Stryketräning 30 min+ Sumba 60 min
Torsdag: Meditation 20 min + Löpning 3 km + Yoga 90 min
Fredag:   Löpning 5,25 km
Lördag:   Löpning 9 km
Söndag:  Yoga 60 minuter + Löpning 7,5 km

Mitt mål är ju att meditera 3 ggr i veckan
(vilket jag även skriver in som träning -själslig sådan;)
och då räknar jag även in yogan där.

Har idag haft en rensardag och även frostat av frysen.
Blev ett snabbt hopkok till lunch med LCHF-pasta och
en pastasås på champinjoner, salami, körsbärstomater,
vitlök, krossade tomater & en skvätt grädde.





Nu ska det bli en lugn & skön kväll.
Ska laga lite mat, fyllda skinkrullader med broccoli & blomkålsgratäng.




Mysig gårdag ..

Igår startade jag morgonen med en 9-km löptur.

Sen direkt vidare till Simhallens relaxavdelning
(men först till Citygross där jag glömt min plånbok i fredags...!!!)

Där väntade goda vänner som jag tillbringade förmiddagen med.
Det är så härligt med dessa träffar!
Vi åt en massa god plockmat & drack lite vin.






Efter det åkte vi vidare till lillasyster på kalas
Där väntade även lillebror så det blev mys med 2 syskonbarn!

Syster gjorde pastagratäng men sparade köttfärs till mig som jag åt
med en härlig sallad (fylld med fetaost & oliver) och härligt vitlöksdressing.

De åt hallontårta & jag hallon med grädde !!

Lätt att vara LCHF-are även när man är bortbjuden.





Att hantera stress ...

Stress kan ibland vara bra .. men inte alltid.
Och ibland är det svårt att varva ner och man vet inte varför man är stressad.
Det bästa är att hitta en bra balans i vardagen.






Hälsosamma sätt att hantera stress

  Träna och hitta en träning du verkligen kan njuta av. 
Träna gärna 3-5 ggr/veckan. 

  Gör andningsövningar 2-3 gånger per dag. 

Testa gärna yoga som även renar kroppen från slaggprodukter.

  Meditera ett par gånger i veckan. Det kan vara en guidad meditation,
det kan det vara sittande till din favoritmusik eller på en lugn plats.

 Undvika ohälsosamma livsmedel i din kost, förädlade livsmedel,
raffinerat socker och för mycket koffein gör så att kroppen blir stressad. 
I den mån du kan äta färska ekologiska grönsaker/frukt och bra kött.  

Ta dig egentid att göra det du verkligen vill göra.
Gärna några timmar i veckan.



Mindspiration










Macarons

Jag och dottern testade göra Macarons förra veckan  ..

Hittade ett recept med "färdigt" mandelmjöl här,
tänkte slippa besväret med att mala själv..

Det var lite svårt att "spritsa" ut marängen så jag klickade istället ut dem.
Blev lite stora, skulle använt en liten sked istället.
Men det var ändå lättare än jag trodde.
Detta är första gången jag gör dem så de blev inte jättefina .. 
Men kommer nog testa igen någon dag

Så här gjorde jag iaf..

Macarons /Makroner 


Blir ca 25 "färdiga" kakor


170 g florsocker (knappt 3dl)

110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
Ev lite pastafärg (jag hade vanlig röd karamellfärg)
Ev några droppar essens/arom
(eller smaksätt med 2 msk kakao / rivet skal från 1 citron)


Gör så här:

Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil.
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke.
Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan
(ev tillsammans med lite färg och arom).
Blanda tills du har en jämn smet.

Spritsa direkt på bakpapperklädd plåt (gärna tefonpapper om du har)
rundlar knappt stora som femkronor. 
Låt kakorna vila på plåten i 30- 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°.
Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 min.
Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek,
men underdelen ska släppa från mattan/bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.

Låt kakorna svalna och fyll sedan med valfri fyllning.


Jag hade chokladsmörkräm:

100 g mjukt smör
3/4- 1 pkt florsocker
3 msk mjölk
1½ msk kakao

Vispa smöret mjukt och klumpfritt med elvispen, tillsätt florsockret,
lite i taget medans du vispar på låg fart.
Rör sedan i mjölken och kakaon.
Fortsätt sedan att vispa på medelfart i några minuter så krämen tjocknar till sig ordentligt.
Den skall vara riktigt fast i konsistensen.
Bred/ spritsa på en kaka och lägg ihop dem två och två.





En salig blandning ..

Idag efter jobbet åkte vi till det stora möbelvaruhuset.
Stora dottern skulle ha ett skrivbord och lite annat smått & gott.

Först hade vi tänkt laga fredags-mys-middag hemma ikväll
men vi var så hungriga när vi var där så vi åt där.
Får mysa med lite annat istället.

Nu har jag förberett för i morgon fm ska jag & goda väninnor på lite mini-spa.
VI ska till stadens Äventyrsbad på relax. Bubbla, basta och bara umgås för några timmar.
Jag har gjort ostchips, guacamole förberett brie-ost, oliver, salami i burkar.
Ska även ta med några Cake-pops som är kvar !!
Och vin ska vi dricka. Redan kl. 10.00 !!  ;) 

Brukar bli en härlig dag sen efter det.
Man är ren & mjuk, fått prata familje- världsproblem med underbara vänner,
mätt i magen & lite lagom rusig redan runt 13.00 då vi brukar vara klara.



Dagen middag blev på IKEA idag! Kålpudding, ratatouille & bearnaissås .. 
En salig blandning .. men var helt OK.


Att vinna är inte allt ..

"Att vinna är inte allt -
men att vilja vinna är allt"

Såg citatet på Biggest Looser men minns inte vem som myntat det.
Men det fastnade i huvudet på mig ...
För visst ligger det mycket i det - viljan är det viktiga!!



Duktig kille det här ...


Happy friday ..













Snabba rester och iväg igen ..

Idag är en sån dag man inte hinner vad man önskar man gjorde!

Handlade efter jobbet, var fler som hade fått lön märkte jag ...

Som tur har jag matlådor i frysen så idag
fick det bli Kållådan jag gjorde för ett tag sen.

För nu ska jag iväg igen.
Är yoga idag och tänkte eftersom det är dagen som det är
springa lite på bandet innan. Börjar komma ikapp nu ... ;)

Men imorgon är det ju härlig fredag igen !!!





Namaste


De är inte snygga ..

( ser faktiskt hemska ut!!!  )

MEN jag är hemskt sugen på att köpa ett par ..





Någon som har testat ??


Löpningens dag !

Idag torsdagen den 26 januari är det
Löpningens dag !!

Har ett urklipp från vår lokaltidning med en massa olika "dagar" som finns.

Ska ni ut och löpa idag ??

Jag tar nog en sväng innan yogan ikväll.

Jag antar att det är löpning som i jogging de menar ..
annars passar det mig ändå för jag har påbörjat den andra "löparveckan" ..;)




Mellanmål efter träning Kokos/choklad/hallon - Smoothie

Kände mig lite matt efter sumban och behövde snabb energi!

Mixade kokosmjölk, hallon & vassleprotein (chokladsmak)
Skivat äpple med jordnötsmör ..

Yuimme ..


Torsk i dillsås

Idag blev det torsk i dillsås.
Är så lätt & blir så gott.

Jag gjorde blomkålsmos till.

Torsk i dillsås

Man behöver:

400 gr torsk
4 dl creme fraiche
2 msk dill (går bra med frusen)
2 tsk vinäger (eller citron)
salt (kanske ½ tsk .. tog aldrig mått ..)
peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Lägg fisken i botten på en ugnsform. Salt & peppra.
Blanda creme fraiche med dill, vinäger och smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen över fisken och gratinera i ugn ca 20-25 minuter.


Jag hade blomkålmos och en sallad till.


Blomkålsmoset gjorde jag så här:

(Brukar annars koka det i grädde men testade vatten idag, blev bra det med.
Kanske lite lenare i smaken med grädde.)

1  blomkålshuvud
2 msk smör
2 msk philadelfiaost
salt, peppar


Dela blomkålen i mindre bitar och koka tills den är mjuk.
Mixa med smör, philadelfia och smaka av med salt & peppar.











Eller hur ..









Brunstkalendern

Tänkte ta en sovmorgon idag då jag ska på möte kl. 09.
Sovmorgon & sovmorgon!? Sovmorgon för mig är att sova till 07 !!

MEN blev väckt kl 05 av en telefon som urladdat & pep för fullt.

Gick ju inte att somna om efter det!!

Så nu har jag laddat min telefon med en CD-bok jag börjat
lyssna på " Brunstkalendern ",
och ska faktiskt bege mig till gymmet när de öppnar 06.30.

Springa lite på bandet och lyssna på bok !!

Kan bli lite trevligt, liksom "två flygor i smällen" ..  ;).

Dessutom är det en väldigt trevlig bok,
ger både skratt & tårar!

Jag kan verkligen rekommendera den.



Korvstroganoff med LCHF tagliatelle

Vi gjorde korvstroganoff häromdagen med lammkorv ..
Jag tycker väldigt mycket om lammkött i alla former.
Men det går ju givetvis att använda vilken korv man gillar,
helst med mycket köttprocent i.

Jag testade också göra LCHF tagliatelle - jättegott!
Är så glad att jag testade, funkar att göra lasagne av
eller andra pastagratänger.

Var lätt och gick fort att göra!

Så här gjorde jag:

Korvstroganoff

400 gr lammkorv
200 gr champinjoner
2 hackade gula lökar
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
½ tsk salt
2 krm svarpeppar
ev späd med lite vatten

Strimla korv, champinjoner och stek tillsammans med hackade löken några minuter.
Blanda i övriga ingredienser och låt koka ca 5 minuter späd ev ut med lite vatten..
Klart !!



Jag serverade LCHF tagliatelle till som jag hittat recept hos Åse:

Räcker till ca 4 personer.

4 ägg
1,25 dl philadelfiaost  (jag hade med vitlökssmak)
½ dl fiberhusk
½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 °.
Vispa äggen poröst. Tillsätt färskost, fiberhuskoch salt och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut så det blir tunt - ända till kanterna.
Låt papprena vara kvar under gräddningen.

Grädda i ca 10 minuter.
Låt svalna och ta sedan bort översta pappret och skär sedan tunna strimlor av degen!


Balans ..

Visst är det ett vackert ord!?

Ett ord som betyder och är viktigare än man tror.
I alla alla för mig. Men säkert även för de flesta.

Vet inte om det beror på att jag är född i stjärntecknet Vågen
men för att jag ska må bra måste jag ha just balans.

Är lite kul det här med stjärnecken ..

Så här brukar det stå om vågen:

"Vågens tecken står för balans, och som våg är du glad,
charmerande och vänlig och har en stark känsla för rättvisa.
Du är intelligent och klarsynt och tar gärna strid för orättvisor
och ojämlikhet, varhelst du stöter på detta.

Vågen är även sällskaplig och lätt att ha att göra med.
Du anpassar dig bra till olika situationer och
känns ofta harmonisk och avslappnad.
Du är mycket mån om dina nära och kära.

Den som är född i vågens tecken trivs i
glada och festliga sammanhang.

Den är en social och utåtriktad natur med
god förmåga att knyta kontakter, med alla sorters människor.
 
I relationer och samarbete är vågen diplomatisk
och hänsynsfull, rättvis och välmenande.

Vågen är även mån om att göra ett gott intryck
och tycker inte alls om bråk och stridigheter.

Den föredrar balans och harmoni och kämpar för rättvisan,
både för sig själv och för andra.
De avskyr all osämja och gräl.

Vågen är angelägen om att det ska väga jämnt i vågskålarna;
inget får bli fel eller orättvist för någon.
Vågen kan dock ha svårt för att fatta beslut
och är mycket angelägen om att inte trampa andra på tårna.

Vågen brinner för etiken och dennes känsla för rättvisa är mycket stark,
och hans eller hennes principer kan försvaras med alla vapen.
Vågen tvekar inte ett ögonblick att riskera allt för vad han tycker är rätt,
håller sällan inne med sina åsikter om denne uppfattar ämnet väsentligt,
och verkar aldrig slås ner eller förlora sin kraft.
Trots detta behåller vågen alltid ett lugn och brusar sällan upp."


Jag känner verkligen igen mig!
Någon mer som gör ??

LöparUtmaningen ..

Min löparutmaning börjar stressa mig ..
(Att springa 1000 km under 2012 - gärna 100 km/mån).

Är lite efter eftersom jag inte sprang så mycket de första två veckorna av året.

Sen springer jag bara på morgonen (ute)
och ev. inför ett gruppträningspass på band.
Och på helgerna då jag försöker ta en mil någon av dagarna.

Idag tog jag 9 km innan styrkepasset så nu har jag hittill sprungit 54 km.

Och så har det ju kommit snö hit nu ..
men har ändå tänkt springa iaf 5 km imorgon om det inte är för halt.

Jag tycker det är skönare & skönare att springa
så kan jag hålla mig skadefri ska jag nog fixa det.


Ceasardressing

 

 

Av alla sallader så tycker jag Ceasarsallad är den godaste.

Idag ville familjen bara äta korv med bröd och eftersom jag hade färdigstekt kycklingfilé i frysen, bacon & sardeller och dessutom rester av sallad i kylen fick det bli en sådan till mig.

Och hemligheten med smakupplevelsen är ju dressingen. Men jag hade inte parmesanost hemma så jag
bytte ut den mot Västerbottenost.

Annars gör jag dressingen så här:


Ceasardressing
1 helt ägg
3 tsk fransk senap/dijonsenap
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
2-3 dl neutral rapsolja (ej kallpressad)
2-3 sardellfilér
½ dl fint riven parmesanost
salt
vitpeppar

(OBS..  alla ingredienser ska vara rumstempererade.)
Blanda allt i en handmixerbägare och mixa ihop allt i några sekunder.
Smaka av med salt & peppar - KLART !


Som grönsallad kan man ta lite vad man har.
Godast är dock Romansalladen tycker jag.
(Men idag hade jag rester från igår och det funkade utmärkt)


Men jag brukar ha till 1 port ca:

½ "huvud" romansallad
5 cm gurka
1 tomat
1/4 paprika
rödlök
2-3 skivor stekt bacon i småbitar
1 stekt/grillad kycklingfilé i bitar
riven parmesanost
(eller som i detta fallet Västerbottenost)


Toppa rikligt med dressing över.






GRATTIS sötaste syster ..

Idag fyller min lillasyster Rebecca år !!

Jag har en hel del syskon - 6 stycken (2 systrar, 4 bröder) !!  
(vilket är jättekul idag.. men inte om du frågade mig när jag var 15  ;)

Och idag vill jag gratulera R på 35-årsdagen -

STOR KRAM - hoppas du får en fin dag!


Minnen ..

"Livet är inte de dagarna som passerat
utan de dagarna man minns .."

Mads Mikkelsen i Fritidsresors reklam kan inte ha mer rätt tycker jag.



(Kunde inte låta bli att ta med en bild .. lite ögongodis ;)


För visst är det de härliga minnena man har
det som ger livet erfarenhet, hopp och mening.

Sen säger man samtidigt att man ska leva i nuet
 och inte tänka tillbaka för mycket.

Viktigt är ju också att man går vidare och inte ältar saker.
Gäller nog mest då det är mindre trevliga saker man minns.
Fast även goda minnen kan man fastna i.

Men visst är det härligt då man tänker tillbaka på trevliga saker,
tittar i gamla fotoalbum eller filminspelningar man gjort,
pratar minnen med ex mormor,
pratar gamla resor man gjort, barnens födelse mm.




Minne från Paradise Beach - Thailand 2007



PS .. Sen älskar jag även Vings reklam med Maria Montazami
(Hon är ju så skön - får mig alltid att le)


Yoga med Blossom

Istället för meditation satte jag i DVD´n med Blossoms Fitness yoga 2.
Det var längesen jag gjorde den så den kändes "ny" nästan.

Den är ett bra komplement mot vanlig yogaträning.
Lite roliga, annorlunda ställningar (asanas).

Passade bra en söndagseftermiddag då snön yr utanför fönstret.






Ikväll ska jag laga LCHF-pizza med inspiration från Peter Jezewski.

Det är världens godaste pizza tycker jag!!






Ugnsomelette med köttfärsfyllning

Omelett kan man nästan variera oändligt ..

Här är en variant i ugnen som är god.
Fylls med köttfärsröra & "ostlock".
Nästan som paj ..

Köttfärsomelett

Botten:
4 st ägg
1 dl grädde
½ tsk salt


Fyllning:
500 gr köttfärs
2 hackade vitlöksklyftor
10 cm strimlad purjolök
2 msk tomatpuré
3 msk grädde
1 tsk oregano
salt
peppar

Lock:
2 dl riven västerbottenost (el annan)
1 dl grädde
100 gr philadelfiaost
10 oliver (jag hade gröna)
10 cocktailtomater

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. 

Vispa äggen med grädden, salt & oregano. Häll i en smord gratängform.
Grädda i ugnen 8-10 minuter. Gör fyllningen under tiden ...

Bryn vitlök och purjolök lite lätt och tillsätt köttfärsen.
Låt den bryna tills den är genomstekt. Salta och peppra.
Tillsätt tomatpurén, grädden (ev lite vatten) och låt puttra några minuter.
Lägg sen köttfärsröran över omelettebotten.
 
Fördela oliver och halverade tomater över köttfärsen.
Blanda grädde, philadelfiaost och den rivna osten i en bunke och bred blandningen
överst. Grädda ca 10 minuter.

Gott med sallad till.





Så fint med snö ..


Även om jag inte är jätteförtjust så är det ändå en
lite pirrande glädjekänsla när man tittar ut och ser SNÖ !!!

Känns ändå lite konstigt eftersom våra snödroppar blommar ...


Det är ju alla fall väldigt vackert !
Man blir sugen på en promenad där det knastrar så härligt under skorna.


Får det nog bli idag !









Men först ska jag dricka ur kaffet och ta en söndagsmeditation..





Kramens Dag ..



Det är ju Kramens Dag idag enligt den almanackan jag har !!!
 













Fläskfilé med härligt fräs och underbar sås

Tillbehör är A och O vid en matupplevelse.

Här är ett recept på härligt fräs-tillbehör till kött.
Inspiration fick jag av Lisa Förare på taffel.se.
Rotselleri anser jag är ganska OK även vid LCHF (knappt 5 gr/100)
och det är så gott att steka (gärna i ugn).

Jag hade det till fylld ugnsstekt fläskfile som jag lindat bacon runt
efter tips från Daniella . Serverade den goda gourmétsåsen till,
(fast jag "råkade" byta ut persilja mot dill och det var minst lika gott).


Fylld ugnsstekt fläskfilé

1 fläskfilé
salt, peppar
100 gr Creme Bonjour /gräslök
100 gr fetaost
5 soltorkade hackade tomater
basilika
1 pkt bacon

Sätt ugnen på 180°.
Gör ett snitt i fläskfilén.
Mosa ihop fetaosten med Creme Bonjour & soltorkade tomater.
Fyll fläskfilen med cremen och lägg i lite basilika.
Linda bacon om (fäst gärna med tandpetare) och
bryn först i stekpanna några minuter.
Sätt en termometer i låt steka färdigt i ugn till graderna visar ca 63°.

Fräs:

50 g smör
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1 litet fast syrligt äpple
200 g rotselleri
1 tsk torkad timjan (eller 1 msk färsk)
1-2 tsk balsamvinäger

Skala och tärna rotsellerin i centimeterstora tärningar.
Hetta upp smör i en liten tjockbottnad stekpanna på hög värme.
Lägg ner rotsellerin och stek, rör om lite då och då.

Skala, kärna ur och tärna äpplet ungefär lika stort.
Lägg ner äpplen och hasselnötter när rotsellerin är
ordentligt mjuk, efter knappt 10 minuter.

Stek vidare tills allt är brynt och.
Lägg timjan när allt börjar bli klart.

Krydda med salt och svartpeppar.
Smaka av vinäger. 

Servera med såsen & sallad. Övriga fick även ugnsstekt skivad bakpotatis kryddad med persillade.






Till efterrätt gjorde yngsta dottern en pannacotta + chokladmousse i glas toppad med jordgubbar.






LCHF plättar

Helgerna är det gott med lite "extra" frukost ..

Dessa plättar gjorde jag som födelsedagsfrukost idag!

Jättegoda verkligen .. Receptet har jag hittat på Kostrådgivarna.

Jag hade kokosfett med kokossmak men det funkar lika bra med utan smak.
Men jag gillar kokossmaken så den tycker jag mest om.


LCHF-plättar
(2 port - ca 20 plättar om du steker i plätt-lagg)

Man behöver:

50 gr ekologiskt kokosfett (mjuk & rumstempererat)
4 ägg
1 dl grädde
2 tsk fiberhusk
lite salt
ev. vaniljpulver eller kardemumma

Vispa fettet så det blir mjukt och knäck i äggen.
Blanda i övriga ingredienser.

Stek gärna i plättlagg eller gör mindre "plättar" i stekpannan.

Jag åt mina med grädde och hallon. Mums !!





17 år ..

Kan inte fatta att det gått 17 år sedan jag låg på förlossningen ..

Första barnet och man kände sig ganska liten.
Fick ligga där i 3 dagar för hon ville inte komma ut ;).

MEN till slut kom hon,
röd, skrynklig och alldeles UNDERBAR !!

GRATTIS ÄLSKADE DOTTER !!

<3



Här är hon ca 2 år och förmodligen är det jag som klippt hennes lugg,  stackarn ;) ...


Cake pops x 2

Var min tur att ta med fika till jobbet igår ..
(Tänker inte på LCHF då ..
men funkar givetvis lika bra med LCHF-muffins)


Testade ju göra Cake Pops i julas och
 tyckte det var gott & lite kul (gjorde då av LCHF-muffins)
 så det fick det bli. I två varianter ...

Jag gjorde med muffinsgrund. Använde mig av citronmuffinsen jag har här.
Sen hade jag en ½ lakritsdumle i mitten för att pinnen skulle sitta bättre.

Jag använde hälften av muffins-satsen och blandade med
ca 100 gr naturell philadelfiaost till en smet.
Satte den halva dumlen på pinnen
(har köpt lite tjockare grillpinnar på Panduro)
och täckte den med citronsmeten.

Lade dem i frysen en stund så de stelnade.
 Smälte 100 gr mörk choklad som jag doppade "klubborna" i.
Ställ upp i ett kraftigt glas att torka. Gärna svalt.


Gjorde även en sats av kladdkakan jag har här.
(Lät den stå i ugnen lite längre så den inte skulle vara alltför kladdig).
Här behövde jag inte lika mycket philadelfia,
kanske 75 gram eller 100 om du gör på hela kakan..

Sen hade jag en ½ kokoskola närmast pinnen som jag täckte med "chokladsmeten".

In i frysen en stund så dem stelnar (lättare att chokladen ska fästa).

Smält ca 150 gr vit choklad
(går åt mer om man ska täcka kladdkakan under).
Doppa och ställ att torka. Man kanske får doppa 2 ggr.

Man kan pynta med strössel, hackade nötter eller
dylikt men jag gillar den naturella looken .. ;)
Pyntade med lite band istället.












Så här såg fikat ut på jobbet ...


Meditera mera ..

Något jag behöver men tycker är så svårt ..

Nu har jag hittat en DVD i mina gömmor med olika "Meditionspass".

Har lovat mig själv att utöva minst 3 ggr i veckan -
gärna oftare för det är ju jätteskönt efteråt.

Men nu ska jag iväg till gymmet på lite morgonträning!



Åh .. så var det fredag !!!







Love this ..

Jag tittar på gärna på Skavlan ..  faktiskt mest för reportern Niklas skull.
Tycker han är så skön när han intervjuar folk! 

Här är ett underbart klipp när han intervjuar barn..



Torsk i ugn toppad med bacon

Har läst mycket om torsk och bacon på olika bloggar & i tidningar nu.
Så jag testade ihop lite ..
Blev jättegott med den milda torsken & det salta baconet.

Så här gjorde jag:

400 gr torsk
10 cm finskurken purjolök
3 dl grädde
1 msk dill
½ msk lantbuljong (eller fiskfond)
salt
vitpeppar
1 pkt bacon

Sätt ugnen på 200°.
Lägg torsken i en ugnssäker form. Salta & peppra på fisken.
Lägg över den strimlade purjolöken.
Blanda ihop grädde, buljong (fond) med dill och häll överst.
Sätt in formen i ugnen och gratinera ca 25-30 minuter.
Stek bacon knaprigt under tiden och skär i små biter att strö över när gratängen är klar.


Gjorde ett mos av broccoli & blomkål till.

Hade ca ½ blomkålshuvud och 1 stånd broccoli som jag kokade mjuka i vatten.
Mixade ihop med 2 msk smör & 2 msk philadelfiaost (hade med vitlökssmak).
Smakade av med salt & peppar.

En sallad till så är det klart att serveras!






Torsdag igen ..

Vaknar väldigt trött idag & stel i hela kroppen ..
Hoppas "bara" det är träningsvärk.
Tränat ganska hårt denna veckan.

Stod även i köket hela eftermiddagen/kvällen igår.

Först matlagning (3 recept)
sen bakning (3 olika saker)

Pust .. men det är ju så kul!
Tänk att få jobba i ett "provkök".
Vara matkreatör vore väl kul !!

En dröm som jag har men än så länge får jag åka till mitt "kontor" ..

Ha en härlig torsdag!! 



Kycklinggryta

Idag bjuder jag på kycklinggryta.
Tog i lite vad jag hade hemma i kylskåpet ..
Och som jag sagt tidigare älskar jag kombon ädelost & rosépeppar!!
Älskar man inte ädelost så fungerar säkert fetaost också!

Kycklinggryta

500 gr kyckligfilé
1 strimlad purjolök
1 strimlad paprika
150 gr ädelost
2 dl creme fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk rosmarin
1 tsk rosépeppar
Salt & peppar
1 dl valnötter

Gör så här:

Skär kycklingen i strimlor och stek lätt tills det nästan är genomstekt.
Lägg till purjolök & paprika som får steka med ett par minuter.
Häll på grädde & creme fraiche och låt osten få smälta ner.
Krydda med rosmarin och mortlad rosépeppar.
Smaka av med ev salt & peppar.
Strö över valnötter.
Klart !

Jag serverade med wokad aubergine & en sallad till.


Have a nice day ...

Så var det onsdag igen då!!

Kvällens pass är intällt men det gör inget.
(Ska ta en morgonjogg nu istället).

Jag ska dessutom baka för imorgon
ska jag ta med fika till jobbet !!

Ha en trevlig dag därute ... 



















Sumba & Yoga-tisdag ..

Kör dubbelpass idag ..

Startar med Sumba för att varva ner med yoga.

Alldeles perfekt så här en mörk tisdagkväll.





Morotssoppa - perfekt yogamat

Idag ska jag på yoga och det brukar vara ett problem
att "hinna" äta något bra innan dess.

Man bör inte äta något 2-3 timmar innan och jag är ju alltid
SÅ hungrig när jag kommer hem från jobbet.
Så det bästa alternativet är lite "lätt" mat ..  gärna omelett eller soppa.

Och jag älskar soppa, gärna krämiga sådana.
Här är ett recept på en underbart god soppa, mycket godare än man tror.
Just morötter, apelsin & ingefära smakar härligt ihop!

(Grundreceptet kommer från Klara Desser.)


Du behöver:

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
6 medelstora morötter
2 cm ingefära
2 apelsiner
7 dl vatten
1 dl grädde
2 tsk smör
1 msk lantbuljong (eller fond)
1 tsk persillade
1 dl creme fraiche

Apelsinkräm
1 dl matyoghurt
1 msk majonäs
rivet skal från ½ apelsin
lite salt, peppar

Garnering:
Hackade valfria örter eller rostade solros/pumpakärnor

Gör så här:

Skala och hacka löken & vitlök. 
Skala och riv morötterna grovt.  
Skala (gärna med en tesked) och riv ingefäran fint. 

(Riv skal från en ½ tvättad apelsin till yoghurtkrämen.)
Dela sen apelsinerna och pressa ut saften. 

Värm smöret i en kastrull och fräs löken på svag värme ett par minuter. 
Lägg i morötter och ingefära och fräs ytterligare ett par minuter. 

Häll på vatten, grädde, buljong och koka upp.
Koka cirka 10 minuter och känn efter så att morötterna är mjuka. 

Mixa soppan slät och rör i crème fraiche  och apelsinjuicen.
   Smaka av med persillade, salt och peppar.
 
Mixa eventuellt lite till så att det hela blandas. 


Apelsinkräm:
Blanda apelsinskalet med matyoghurten & majonäsen.
Smaka av med salt & peppar.
Rosta solros / pumpafröna i en torr stekpanna och
klicka apelsinkrämen över och strö över lite kryddgrönt eller frön.

Gott med LCHF-bröd och ost till!





Samlare ..

När man  var barn var det ju "poppis" att samla på saker.
Nu förtiden tror jag inte att det är lika vanligt.
Kanske hockeybilder ..
Har faktiskt ingen aning för våra barn har direkt inte samlat något.

Själv så samlar jag på Buddhafigurer & dalahästar.

Dalahästar för där har jag mitt ursprung,
där är jag född och har en del av mitt hjärta kvar.

Buddha blev det för att jag köpte en under min
första utlandsresa då jag tyckte den var så söt.
(Det var en kinesisk skrattande rund liten Buddah)

Sen blev det till en grej att under varje resa hitta en ny.
 Sen tycker jag faktiskt Buddismen står för många bra saker som passar mig.

Jag är egentligen inte något för "prydnadssaker" alls
men dessa saker kommer gärna in i mitt hem.







Styrka blev Afro ..

SÅ härligt !!

Är på G igen ...
Skulle på Styrkepass men det var inställt.

Vikarien körde Afropass istället.
Var ett år sen jag dansa Afro så det var härligt
att åter få släppa alla hämningar och bara skaka loss ... ;).





Tog även 5 km på bandet så nu har jag bara
976 km kvar ... 


Fläskfilégratäng med grönsaksröra & vitlökstäcke

Var hos min morbror i helgen och jag lagade maten.

Jag gjorde en gratäng för 10 personer.
Går ju att halvera om man inte vill göra så mycket.


Fläskfilégratäng med grönsaksröra & vitlökstäcke

1-1,2 kg fläskfile
5 dl grädde
5 dl creme fraiche
3 msk dijonsenap
3 msk torkad persilja
200 gr creme bonjour /vitlök
2 paprikor
1 purjolök
250 gr champinjoner
salt
peppar

Gör så här:

Skiva köttet och stek i stekpanna. Salta & peppra.
Lägg över i ugnssäker form.
Strimla paprika, purjolök och skiva champinjonerna.
Stek grönsakerna några minuter och lägg över köttet.
Blanda grädde, creme fraiche, senap, persilja och vitlöksost
i en burk och smaka av med salt och peppar.
Bred blandningen överst och
grädda i ugn 200° i ca 20 minuter.

Jag serverade broccoli, sallad till mig & de övriga fick även kroketter.


Måndagstankar ...










Känslor

Finns det något som kan vara så jobbigt och så härligt som känslor.

Ibland är det skrämmande hur de kan skifta. Och snabbt kan det gå ..





Vi har en rolig filmsekvens på vår stora dotter
när hennes lillasyster tar godis från henne.
Hon är väldigt glad när vi börjar filma..
sen ser hon hur lillasyster tar hennes godis
och först ser man hennes förvåning,
som blir till desperation sen till ilska och 
sen börjar hon gråta nästan hysteriskt till att
inom någon sekund skratta glatt igen.

Allt på några få sekunder.
Vi skrattar så gott när vi ser denna filmen.




(Så här såg det nästan ut ..)



Man kan se något på tv ex "Svenska Hjältar- galan"
då jag satt och tjöt så jag hade ont i magen efter.

Men ibland är det något simpelt som Idol eller t o m vissa barnprogram.
Man sitter och gömmer sig bakom en kudde för att inte visa .. ;)


Sen ibland kan jag känna mig gråtfärdig när jag är ute och går
och det bara är så vackert ute.
Men också för att jag känner mig så lyckligt lottad.
 
Eller när jag längtar efter min mormor som bor långt borta.
Och så klar efter saknaden av dem som inte finns kvar här.


Även om det ibland är jobbigt är det nog viktigt att lyssna på sina känslor.
Och det är så frigörande att ge utlopp för dem oavsett om det är gråt eller skratt.





Tears in Heaven



Den är så vacker ...


Helgens resa i lite bilder ..

Hemma igen efter en helg i Borlänge.

En weekend med både skratt & gråt.

Här nedan följer lite bilder ...




Lunch på Max på vägen upp - Low Carb-meny -
ingen höjdare men bättre än vanlig hamburgare.


 




Vi bodde på Hotell Brage








I Borlänge åt vi på härliga Thai-restaurangen Coco Thai .. 2 ggr !!!








Hälsade på min kusins underbara valpar 4½ veckor gamla ..







Och det tråkigaste av allt var ju pappas begravning ..
Väldigt jobbig men också väldigt fin.


Jag sluter mina ögon för att kunna se ..

" Jag sluter mina ögon för kunna att se"
citat Paul Gaugain

Meditera mera !!

Har nu mediterat flera dagar -
underbart vad avslappnad man känner sig!

Går ju annars på yoga en-två ggr i veckan men om man inte kan
 eller har tid till det så är meditation verkligen att rekommendera!
Jag följer ett 18-minuters pass för alla sinnen.
Hörseln, synen & känseln..







Baconlindad kycklingfilé med ostfyllning

Middagstips till helgen kanske ..  Hittade på kokaihop.se
Ser jättegott ut! Jag serverar med gratinerad fänkål eller blomkål.

Baconlindad kycklingfilé med ostfyllning

Se fler recept från Åsas Mat och Bak på kokaihop.se.


Varmrökt lax med varm gurksallad & kalla såser

Mina tjejer älskar varmrökt lax ..
och det är ju så gott !!
Och nyttigt ...

Till det serverar jag varm gurksallad från Anna Halléns kokbok & en kall örtsås.

Varm gurksallad

½ stor gurka
1 rödlök
½ msk osötad senap (typ Dijon)
saft från ½ citron + lite zest (finrivet skal)
salt och peppar

Gör så här:
Skala, dela gurkan och skär i tärningar, finstrimla rödlöken.
Smält 2 msk smör i en liten gryta och lägg ner gurkan, löken, senapen och citronsaften.
Låt allt fräsa i 4-5 minuter utan att få färg
Smaka av med salt och peppar. Strö över lite citronzest vid servering.



Örtsåsen gör jag så här:

2 dl creme fraiche (eller matyoghurt)
½ dl majonäs
2 tsk dijon senap
½ finhackad rödlök
½ dl varlfria örter (persilja, dill, basilika, dragon, gräslök ...)
salt
peppar

Blanda allt och smaka av med salt & peppar.


Romsås

2 dl creme fraiche
½ hackad rödlök
½ brk röd stenbitsrom
salt
peppar

Blanda allt och smaka av med salt & peppar.


Jag kokar broccoli till mig & övriga familjen vill ha kokt potatis





En kram

Behöver en kram idag så här är till mig & er ..











Stor saknad ..




Nöt/kokoschoklad med havssalt

Godaste godiset nu förtiden!!

100 gr valfria nötter
½ dl kokosflingor (om man vill)
100 gr mörk choklad (72 % har jag)
1 msk kokosolja
lite havssalt

Hacka nötterna grovt och rosta några minuter i en torr stekpanna.
Lägg i kokosen och låt rosta med någon minut men passa så det inte blir bränt.
Smält kokosoljan i en kastrull.
Hacka chokladen och lägg den i oljan rör tills den smält.
Häll i nöt/kokosblandningen.

Rör om och lägg ex i små formar (knäck/ischoklad)
eller klicka ut på bakplåtspapper.
Strö snabbt över lite havssalt.




Tänkte lägga allt i formar men blev lat .. är nästan godare med "bräck"
men kan bli något kladdigt då jag har kokosolja i ..


Ang VAD som är viktigt ..

Läste en härlig "historia" hos Anna Hallén som jag vill dela med mig av.

( Den ser lång ut MEN är mycket tankvärd.. )


"En professor stod inför sina filosofistudenter med
några föremål på bordet framför sig.
När lektionen började lyfte han under tystnad upp
en mycket stor och tom majonnäsburk av glas
och började fylla den upp till kanten med golfbollar.
Han frågade sedan sina studenter om burken var full.
Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten
och hällde dem i burken. Han skakade den lätt.
Småstenarna rullade ner i tomrummen mellangolfbollarna.
Återigen frågade han studenterna om burken var full.
De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand
och hällde sanden i burken.
Sanden fyllde upp resten av tomrummen.
Han frågade ännu en gång om burken var full.
Återigen svarade studenterna med ett enhälligt ”ja”.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som
stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken,
vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum
som kunde finnas kvar mellan sandkornen.
Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut,
vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna
som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta.
Sådant som – om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod –
ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat – småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn,
går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.
Samma sak är det med livet.
Om du lägger all tid och energi på småsaker
finns det inte plats för det som är viktigt för dig.
Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. 

Umgås med dina barn.
Ta med din partner ut på middag.
Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.
Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.
Ta hand om ”golfbollarna” först –
sakerna som verkligen betyder något.
Återställ det som är viktigast i ditt liv.
Resten är bara sand 

En av studenterna räckte upp sin hand och
frågade vad kaffet representerar.
Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.
Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns,
så finns det alltid plats för en fika med en vän .."



Snart ..

är det dags för nya tag!

Har haft en svacka ..  känt mig lite hängig
så jag har inte tränat som jag önskat ..

Men hoppas komma igång igen ordentligt nästa vecka igen.

Nu har gruppträningen satt igång igen efter julledigheten,
så den har jag börjat längta till igen.






Currykyckling-gryta

Idag blev det en kyckling-currygryta.

Jag tycker curry är en underbar krydda .. 
eller egentligen är det ju inte EN krydda.

"En curry kan innehålla upp till 20 olika kryddor!
Gurkmeja, som ger den karaktäristiska färgen, ska alltid ingå.
Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika,
muskotblomma, svartpeppar och spiskummin anses nästintill obligatoriska. 
Bockhornsklöver, fänkål, muskotnöt, anis, kummin, lagerblad,
saffran, senap, sesamfrö, spansk peppar (till exempel cayennepeppar),
löksalt och vallmofrö kan också förekomma."
(Källa: Livsmedelsverket)

(Ingen krydda jag har lust att blanda själv ...)

Kycklinggryta med curry 

500 gr kycklingfiléer
Smör att steka i
1 msk curry
2 dl creme fraiche
2-3 dl grädde
½ msk lantbuljong (fond)
1 tsk sambal oelek
salt och lite peppar

Gör så här :
Skär kyckling en i lagom stora bitar, 
Bryn kycklingen klar i en stekpanna med höga kanter. 
Pudra över curryn så den får steka med en kort stund.
Tillsätt creme fraiche, grädde och buljong/fond.
Låt sjuda på svag värme och smaka av med salt och peppar.

Servera med ex zucchinipasta eller blomkålsris (eller vanligt) 



Så "hot" att det immar på kameran .. ;)






Vig av yoga ... =/

Inte riktigt här än .. Trots utövat yoga i 5 år !!


 


Healthy inspiration ..

Inspirerande & vackert ...
så här en ondagsmorgon !!
























Lillebror har blivit stor ..

Haft lillebror på lite snabbt besök.
En av dem, har ju 3 stycken !!

Skojade lite om gamla foton jag hade på honom ..

Så här såg han ut när han var några veckor gammal bara!! 





Så söt ....


Dessutom klagade han på att jag mest bloggar om mat & träning ..
- så här får han!!  ;)



Keftedes - Grekiska biffar

Detta är egentligen det godaste jag vet när vi grillar på sommaren.
Men det funkar lika bra på vintern.
Lätt att även dubbla och göra många av.
Bra att ha i frysen!

Keftedes 

(4 port)



500 gr köttfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk salt
½ dl hackad persilja

Att pensla med:
1 msk soja
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja

Gör så här:

Hacka vitlöken och blanda med ägg & kryddor.
Blanda ner köttfärsen och gör biffar.
Blanda marinaden och pensla runt biffarna innan du grillar/steker dem.
(Eller förstek först en stund, pensla och låt steka färdigt i ugnen).

Servera gärna med god grekisk sallad, ugnsrostade rotfrukter & tzatsiki.





Mål vid träning

Träningsmål är nog bra - bara det inte blir för stressande.

Själv har jag tränat i ganska många år.
Tränat som jag alltid har gjort ..  nästan samma vecka ut och vecka in.
Ganska "mållöst" egentligen.

Först på senare tid har jag "ändrat" lite på träningen.
Både för att utvecklas och fortfarande tycka
att det är lika roligt, det tror jag att det är viktigt.

Har börjat läsa flera träningsbloggar och inspirationen bara flödar.
Men samtidigt blir det lite stressande ... 
tid och möjligheter finns inte alltid där som jag skulle vilja.

Sen är det viktigt att ha realistiska mål. Inte jämföra sig med andra.
Och det blir ju en utmaning - vilket jag tycker är kul!!

Jag har som mål under 2012:

Löpning 100 mil
Meditera minst 3 ggr/vecka

- - -

Sen den vanliga träningen brukar ju vara 3-4 ggr/v.
Sumba, Yoga & Styrketräning (minst 2 ggr)


Enkel kräftsås till ex zucchini eller pasta

Ibland vill man bara att det ska gå snabbt att laga mat ...  
 så här är en god och enkel sås till pasta eller som jag strimlad zuccini.

Kräftsås

Det här behöver du:

Pasta eller strimlad zucchini
1 burk med kräftstjärtar
1 dl finhackad purjolök
Smör
4-5 dl creme fraiche
1 msk hummerfond
1 tsk sambal oelek
1 msk dill (färsk eller frusen)
10 – 15 körsbärstomater
salt & peppar
ev. dill att garnera med

Gör så här:

Koka zucchini ett par minuter eller pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Smält smör i en katrull och stek purjolöken lite lätt.
Rör sedan ner creme fraiche, sambal oelek, fond och dill. 
Smaka av med salt och peppar.

Dela tomaterna, och rör ner.
Låt sjuda någon minut.

Vänd sist ner kräftorna – de ska bara bli varma.
Alltså inte koka ( då blir de sega )

Klart att serveras.


En klump i magen ...

Dagen börjar närma sig då min far ska begravas ..

Känns jobbigt ...  :(









Sarahs nyckel

Med många tårar rinnande har jag läst boken "Sarahs nyckel",
skriven av Tatiana de Rosnay.

En bra men tragisk bok.

Det är två historier som byggs samman, dels av;

Den 10-åriga judiska flickan Sarah som 1942 gömmer sin yngre bror
i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen
i hopsamlingen av judiska familjer sk Vel'd'Hiv.
Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan,
övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar.
Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Och dels av Julia Jarmond som år 2002 ombeds att skriva en artikel
om denna hemska dag i Frankrike.
Under sitt sökande efter uppgifter upptäcker hon 
Sarahs tragiska familjehistoria.

Julia känner sig manad att skriva om flickans öde och
blir allt mer besatt om att få veta vad som hänt flickan.





(Och det värsta av allt är att Vél d'Hiv-räden verkligen har inträffat!!)



Såg att den även filmatiserats - ska försöka se filmen också.


 


Köttfärs & vitkålslåda

Idag har jag gjort en modifiering av  Elbes goda kållåda.
Lätt & smidigt, bra att ha som lunchportioner i frysen.

Gott, billigt & nyttigt !!


Köttfärs & vitkålslåda
(6-8 port)

Du behöver:

1 vitkålshuvud
1 lök (ev lite purjolök)
olivolja
800 gr köttfärs
2 msk soja
1 tsk salt
Peppar
4 ägg
5 dl buljong (varav jag tog 3 dl vatten + 2 dl grädde)

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 °.

Riv eller strimla ett stort vitkålshuvud och löken,  gärna i en matberedare.
Bryn vitkål & lök i olja/smör en stekpanna några minuter.
Smörj en långpanna och låt bryna det färdigt i ugnen.

Vispa ihop äggen med soja & buljongen ev fler kryddor du gillar. .
Ta ut vitkålen och  smula i köttfärs.
Häll över ägg & buljongeblandningen och in i ugnen igen.
Låt allt steka färdigt ca 25-30 minuter.



LCHF eller inte ???

Är så mycket debatt om LCHF nu och många som ska "tycka".

Själv anser jag att LCHF inte är en diet utan en livsstil där
jag väljer äta "ren" mat utan tillsatser och annat "skräp".
 
Jag väljer gärna ekologiska & närproducerade alternativ
(som inte har med LCHF att göra men med min livsstil.)

Dessutom känner jag även stor skillnad på mättnad nu när jag ätit.
 Beror ju givetvis på att jag har mer fett i maten men även
tror jag på att jag väljer bort tillsatser & "socker" (ex mjöl, pasta, ris ..)
som ofta triggar och ger mer sug.

De flesta recept jag lagar är väldigt enkla, få ingredienser (saker man oftast har hemma).
Många av de recepten som jag gör är omgjorda från "vanliga" ..
Både egna experiment och andras. 
Om jag "lånar" recept länkar jag eller skriver vem källan är.

Sen när det gäller "fetterna" -  grädde, creme fraiche går det ofta blanda hur som,
jag gillar när det är lite av varje men det funkar lika bra
bara med grädde eller bara creme fraiche.

Men om man inte vill ha det enligt LCHF
går det givetvis att byta ut ex. Sukrin mot vanligt socker,
äkta vaniljpulver mot vaniljsocker osv. Jag försöker skriva dit båda alternativen.

Tror ändå på att man ska undvika "lätt/light" produkter i största grad.
(Man blir ju nästan rädd när man tittar på innehållsförtekningen)

Sen finns det tillfällen då jag väljer bort LCHF för stunden.
Är jag bortbjuden "kräver" jag inte något extra men oftast är det ändå lätt.
Kött & sallad blir det ju oftast ..
Jag vill inte att folk ska undvika bjuda hem mig .. ;)


Myskläder så här en slapparsöndag...

Lånad av min dotter .. 

SÅ skönt, kanske ska köpa en egen ... ;)


Middagstips .. Baconlindad lax med limesmör

Idag ska jag på krogshow med tillhörande 3-rättersmiddag. 
Hittade annars här är ett middagstips som såg så gott ut.
Tänker jag nog göra någon gång snart!



LCHF-Baconlindad lax med limesmör

Se fler recept från GOE på kokaihop.se.


Oväntad vinst ...

I torsdags när jag kom hem hade jag ett paket att hämta i affären.
Visste inte alls vad det var.

Blev så glad när jag förstod att det var en tävling jag vunnit som
jag deltog i på fitness-magazine.com för flera veckor sen.
Det lönar sig att delta i tävlingar!

Detta vann jag iaf:


Ost & frökex

Gjorde ostkex a la LCHF - lätt & gott.
Går säkert använda vilka fröer/nötter man gillar/har hemma!

Jag hade:

2 ägg
½ msk olivolja
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
2 dl riven västerbottenost

Sätt ugnen på 150°.


Blanda allt i en burk och låt svälla i ca 10 minuter.


Bred ut på en bakpappersklädd plåt så tunt det går.

(Använd gärna en slickepott som doppats i vatten så går det ganska lätt.)

 


Skär i rutor så stora du vill ha.


Grädda i 15 minuter, ta ut och vänd på dem.
Stäng av värmen och låt eftertorka i ca 15-30 minuter.






Kvällens mystallrik . Och sen "New Moon" på det ... ;)


Fylld lövbiff med fänkålsgratäng & krämig vitlöksås

Detta var gårdagens middag .. Åhh så gott detta var! 
Fänkålsgratäng var första gången jag gjorde  -
ljuvligt god tycker jag som älskar fänkål !


Fylld lövbiff med fänkålsgratäng & vitlöksås

Du behöver till 4 personer

4-8 lövbiff (beroende hur stora och hur hungrig man är)
200 gr Philadelfiaost vitlök/örter (varav 50 gr till såsen)

Lägg ut lövbiffen och klicka på ost på mitten,
vik på mitten - se till så osten är "tillsluten".
Salta & peppra och stek till det är genomstekt.


Fänkålsgratäng:
2-3 st fänkål
smör
1 stor gul lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
150 gr riven ost (gärna västerbottenost)
1 dl grädde
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225°.
Skär fänkålen i strimlor och stek i smör i en stekpanna 8-10 minuter.
Finhacka lök & vitlök och låt den steka med i slutet.
Lägg röran i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Toppa med osten & grädden och gratinera i ugnen ca 20 minuter.



Vitlöksås:
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
50 gr philadelfiaost vitlök/örter
½ msk Lantbuljong (eller liknande)
salt, peppar
ev ngn droppe soja kulör (för färgen)

Bryn hackad vitlök i smör någon minut och sen i med övriga ingredienser.
Låt koka ihop en stund tills den tjocknar och smaka av med salt & peppar.



98,5

Vad nöjd man blir när planerade 5 km blir till 10 !!
Även att jag trots "slow jogg" sprang på exakt 60 minuter.
SÅ nu har jag 98,5 mil kvar ...



Carpe Diem ..




Jag tycker alltid det är härligt med fredagar och denna är ju extra för man är ju ledig !!

Ska njuta av "lång" helg nu. Ska både träna, gå på middagsbjudning & ut på krogen.
Tänkte även försöka läsa ut en bok som jag lånat.
Och njuta har jag tänkt för snart är det måndag igen .. ;)







+













(En del av bilderna kommer från Tumblr)


Fänkålsgratäng

Jättegott tillbehör istället för potatisgratäng !!
Recept hittade jag hos Erika.


Fänkålsgratäng:
2-3 st fänkål
smör
1 stor gul lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
150 gr riven ost (gärna västerbottenost)
1 dl grädde
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225°.
Skär fänkålen i strimlor och stek i smör i en stekpanna 8-10 minuter.
Finhacka lök & vitlök och låt den steka med i slutet.
Lägg röran i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Toppa med osten & grädden och gratinera i ugnen ca 20 minuter.



Laxpaj

Hade kallrökt lax hemma så gjorde en paj på den (LCHF).
Funkar även med kyckling eller skinka.

Eftersom jag ensam äter LCHF så lade jag
brödkrutonger över halva till övriga familjen.
Gjorde det enkelt av en bake-off baguette.

Lax & fetaostpaj

Du behöver:

200 gr kallrökt lax
200 gr feta ost
½ gul paprika
5 champinjoner
4-5 soltorkade tomater
10 cm purjolök
4 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk färsk eller fryst dill
(Ev brödkrutonger / fransbröd i tärningar)

Gör så här


Strimla lax, purjolök, soltorkade tomater, paprika, champinjoner 
och skär fetaosten i mindre bitar. Fördela ut allt i en smord pajform.

Vispa samman ägg, creme fraiche, dill och grädde och häll i pajformen.
På halva pajen lade jag över brödtärningar (till övriga familjen).

Grädda i 200 ° varm ugn ca 20-25 minuter.

Servera med en god sallad till!





Våra underbara sinnen ..


Tänk vad lycklig man ska vara för att få känna smak ..
Salt, surt, sött & beskt. Och tillsammans blir smaken ofta komplett!









(Och så klagas det ibland på att det smakar "äckligt" !!??)


* * *

Och att man kan få känna doft ..
av nybakat bröd, nyklippt gräs, ett vårregn, 
nytvättade lakan, en nybadad bebis ..
Hur underbart är inte det !?









* * *

Eller känseln i händerna när vi smeker en mjuk katt, solvarm sand,
stoppar händerna i varmt rent diskvatten ..









* * *

Och hörseln - när man hör sina barn skratta så härligt, hör sin favoritlåt när man precis behöver det, vårens första fågelkvitter, vågorna skvalpa..









* * *


Synen ..
 en solnedgång, ett rådjur på joggingturen, se hur kärleken lyser i nyförälskade











* * *


Saker man tar för givna men en del tyvärr saknar ..


Att ta hand om sig

Något som jag med åren förstått är att man måste ta hand om sig.
Både sitt inre & yttre .. sin kropp & själ.

Med åldern har jag blivit ödmjuk inför livet.

Jag kan nästa bli ledsen när jag ser hur en del inte tar om sig själva och sina liv.

Det kan vara en konst i detta stressiga prestations-samhälle.

Hinna laga BRA mat som ändå går fort  - (nyttig mat går också fort!)
Hinna träna när man har fullt upp - (30 minuter är bättre än inget).
Hinna "bara vara" som tyvärr är mitt problem, hinna läsa den där boken,
se den där filmen eller bara njuta av tysnaden och bara vara - här & nu.

Funderar allvarligt på att börja meditera. Tror det är jättenyttigt!
(MEN när ska jag hinna ..? ;)
Men det är väl som annan träning - schemaläggning som gäller.
Stänga in sig i ett rum kanske t o m låsa dörren för att inte bli störd.

Börja blogga var ju egentligen inte någon bra ide när man vill får mer tid över ...
men å andra sidan är det något jag känner är kul!


Sen är det aldrig för sent...  (tills det är försent..)





Bild från flickr.com


Kycklingsoppa med curry

Jag älskar soppa !  Särskilt nu när det är lite ruggigt ute.

Här är recept på en god kycklingsoppa med curry i:

Du behöver till 4 port:

2 strimlade kycklingfiléer
1 skalat äpple i små bitar
1 gul hackad lök
Smör
1 msk curry
1 krm peppar
2 burkar passerade tomater
1 dl vatten
3 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar (eller 2 msk  lantbuljong )
1 krm socker
½ tsk salt
½ dl hackad persilja

Gör så här:
Fräs upp smör & curry några sekunder, lägg i kyckling, lök & äpple.
Låt steka med några minuter och rör i passerade tomater, vatten, grädde och buljong.

Låt soppan koka några minuter och smaksätt sen med socker & salt.
Strö över persilja.

Gott med surdegsbröd till.








 (Bild lånad från arla)


Dillstuvad vitkål

 Åhh.. så gott det var! Gräddstuvad vitkål med dill & isterband.
Vitkål är ju underbart gott.
Man kan göra så mycket med det, är otroligt nyttigt & billigt!


Dillstuvad vitkål 
3-4 portioner

Man behöver:

½ stort vitkålshuvud
2 msk smör
2,5 dl grädde
1 msk fransk senap (Dion)
2 msk frusen hackad dill
salt
vitpeppar

Gör så här:

Skär vitkålen i mindre bitar & fräs den mjuk i smöret ca 5 minuter.
Häll på grädden & senapen och låt koka in ca 10 minuter.
Häll i dillen & smaka av med salt & vitpeppar.

Servera gärna med isterband eller annan god korv.


Upplev Yoga Nidra

Inatt hände det i g e n !!

Kunde inte somna ..
vid kl. 01.00 hämtade jag min telefon för att lyssna på
Yoga Nidra som är väldigt avslappnande.
Kan verkligen rekommendera den CD:n.
(Till slut somnade jag)

Han som läser heter Swami Janakananda och har en väldigt behaglig röst
som bryter på danska, låter lite som Mads Mikkelsen (och det ju inte helt fel ;).

Swami säger om Yoga Nidra:

"Avspänning är ett tillstånd. Det uppnås bäst genom en teknik som utlöser det.
Blodtrycket normaliseras, immunförsvaret stärks,
hjärnan slappnar av och samarbetar bättre.
Alla kroppens organ och sinnen får en vila som sömnen sällan ger.
Därför skärps sinnena och du känner dig i fin form efteråt.


Ju bättre du känner till Yoga Nidra, desto lättare glider du in i det avspända tillståndet.
Efterhand som du lär känna harmonin kan du
framkalla den på ett ögonblick - mitt i dagens aktiviteter."






En ungdomskonversation på nätet ...

Här nedan följer ungdomarnas språk på nätet !!  Ngn som förstår ??

Själv har jag 2 tonåringar hemma men riktigt så här tror jag inte att de konverserar ..

 
- hpd, vgd irl?

- w8, brb………….. E 7k, dd?

...

- k, se DH, bsk ”asg”.. Se PB! 

- lol. DH suger, playa cs, äger alla noobs iaf.

 - ql iofs, glhaf. 

- tsm. 

- c ya! 

- p&k.


Arla morgonjogg ..

En stund för mig själv
ute i mörkret

Funderar på att försöka satsa på 100 mil löpning under 2012.

Under 2011 sprang jag ungefär 75 mil ..




De vardagar jag springer (2-3 st) innan jobbet brukar bli en runda på 5 km.
På helgen brukar det bli mellan 7-10 km.

Sen då jag tränar på gymmet (ca 3 ggr/v) blir det mellan 2-5 km varje gång.
Det blir mellan 20-30 km/veckan ..

Borde vara "a piece of a cake" .. ;)




Kanske kan vara bra att ha ett träningsmål?
Har inte haft det förut ...


ps .. Börjar få grym träningsvärk efter gårdagens pass med Jillian ;)


Mys en helt vanlig dag ..

















Tacksamhet

Att uttrycka tacksamhet är ett av det bästa sättet att öka sin egen känsla av lycka.

”Tacksamhet” kan betyda olika saker: uppskattning, förundran, att tacka andra, att värdesätta livet här och nu och det förflutna som fört en hit.

Studier har visat tydliga samband mellan tacksamhet och ökad lycka, energi, hoppfullhet, hjälpsamhet, empati, och mindre av oro, ensamhet, avundsjuka och depression.

Varför leder tacksamhet till större lycka?

 

Det hjälper en att fokusera, uppleva och uppskatta livets goda sidor.

Det ökar ens självkänsla när man inser vad andra gör för en och vad man åstadkommit.

Det hjälper en att hantera stress och traumatiska upplevelser.

Det stärker ens sociala band, ger inspiration att vårda nya och gamla relationer.

Det minskar tendensen att jämföra sig med andra.

Det minskar också den ”hedonistiska anpassningen” som tidigare beskrivits. Genom att vi uppmärksammar livets goda.



 Hur kan man göra för att uttrycka tacksamhet?

 

Skriv en tacksamhetsdagbok. Anteckna tre till fem saker du just nu är tacksam över. Forskningen visar att det i allmänhet är bäst att göra detta en gång i veckan.


Ta tid till eftertanke
. Om man inte tycker om att skriva kan man istället ta tid att helt enkelt tänka på saker man är tacksam för. Kanske något man i vanliga fall tar för givet. Eller att byta en negativ tanke mot en tacksam.


Uttryck tacksamhet till någon annan
. Förutom egna tankar kan man också uttrycka sin tacksamhet direkt till någon annan. En släkting, vän, gammal bekant, kanske en lärare man inte haft kontakt med på länge eller mannen i kassan på ICA.


Källa: ”The How of Happiness”  av Sonja Lyubomirsky
 http://utveckling.mastercoach.se


27 minuters morgonträning med Jillian Michels

Detta pass av Jillian Michels har jag utfört idag !

Bara 27 minuter & enkla rörelser men ändå tufft & förbrännade!

Häng på vettja .. ;)


Endast hantlar & matta behövs.
Har man inga hantlar kan man fylla små pet-flaskor med sand eller vatten.
 
Kom igen nu & utmana mig ..  =)

Nu är det dusch & jobb som gäller!

 


Scones

Fick tips på scones a lá LCHF av Almungs Skafferi.   


LCHF Scones

Ingredienser:
100 g smör
1 dl kokosmjöl
1 dl turkisk yoghurt
2 dl vatten
0,5 dl fiberhusk
0,5 tsk salt
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °.
Smält smöret & blanda i kokosmjölet medan smöret är varmt.
Tillsätt sen yoghurt, vatten, salt, fiberhusk och ägg.
Låt degen stå och svälla ett tag (ca 15 min)
Blanda mandelmjöl och bakpulver.
Häll i mjöl- och bakpulverblandningen till degen.
Rör snabbt ihop degen och forma 4 st scones
som plattas ut på en plåt. Skär varje scones i fyra tårtbitar.

Grädda i ugnen  tills sconesen får fin färg , ca 10-20 min.

Ät gärna sconsen varma med smör och ost på.


Till övriga familjen gjorde jag så här:

Klassiska scones

100 gr smör
4 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl vaniljyoghurt

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet.
Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg,
men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor,
cirka 12-15 centimeter i diameter.

Skär två skåror i varje kaka, i ett kors.
Nagga kakorna med en gaffel.

Grädda i ugn 200° i 10-15 minuter.




Mozzarellabiffar

Köttfärs är en favorit här hemma. Lätt att laga och variera.
Här är ett recept på köttfärsbiffar med mozzarella, soltorkade tomater och mycket basilika. Är jättegott med lammfärs om man gillar det.
Till det serveras en god gräddsås & wokade grönsaker.

Mozzarellabiffar

600 g köttfärs
1 paket mozzarella
½ kruka färsk eller ½ dl frusen basilika (eller ½-1 msk torkad)
2 msk soltorkade tomater
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk salt 
2 krm svartpeppar
smör att steka i

Gräddsås
2-3 msk steksky
2-3 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
½ köttbuljongtärning
½ dl vatten

Gör såhär:

Hacka basilika, soltorkade tomater och mozzarella.
Blanda alla ingredienser för biffarna
(basilika, soltorkade tomater, mozzarella, vitlök,
köttfärs, grädde, ägg, salt och peppar).
Forma 8 biffar och stek i rikligt smör på båda sidorna.

Ta ur biffarna och rör ihop gräddsåsen i stekpannan.

Lägg sedan tillbaka biffarna och låt småputtra några minuter.




Live, Love & Laugh



















Nyårsfest

Är L I T E  seg idag efter gårdagskvällen som var en jättelyckad fest hos härliga vänner.

Jättegod mat & dryck (som vanligt), spelade lite Wii & smällde raketer.
Precis som det ska vara.
Vi var hemma redan 02.30 vilket är precis lagom ...

Men festen vi var på var inte slut för de vi var hos - laddade inför hockey kl 04.00!! =/

Sen sov jag till 10 idag vilket jag sällan klarar av.
Men jag känner mig helt simmig i huvudet så det blir en lugn dag!

Ska göra Mozzarellabiffar till middag dock ..  recept kommer!

Kanske kolla Ivanhoe - är ju en klassiker.




Fint dukat




Räksallad med avocado & mango

( Bordsplaceringsbrickan var ett kul tips!!  )

varmrätt

Oxfilé, potatisgratäng & konjakssås


eftterrät

Grand dessert x 3





Lite basket





Lite glada i "hatten" ... ;)






GOTT NYTT ÅR !!!




RSS 2.0