Samkväm med jobbet

 
På mitt jobb försöker vi minst en gång om året ha lite aktivitetsträffar.
En viktig träff då det ofta är stressigt på jobbet så man inte riktigt hinner prata.
 
Ofta med en liten tävling där vi har en vandringspokal som gått runt.
 
Vi har bl a åkt go-cart, fäktats, bowlat, haft 5-kamp, spelat lazergame
och igår så spelade vi minigolf tillsammans.
 
Här gick det inte SÅ bra .. kom på 5:e plats av 13 spelande men bäst av tjejerna iaf! ;)
Och då spelade vi de flesta "svåra" banorna, vi förstod inte att man kunde förenkla i mitt lag.
Så jag är ganska nöjd ändå!
 
Annars kallas jag för den "ständiga tvåan".
Har flera andraplatser men de räknas ju inte tyvärr.
 
Något jag var bra på så var det fäktning, där ledde jag helt poängmässigt tills
det blev en slutfinal där jag förlorade med bara något poäng - mot chefen!!
SÅ härligt det hade varit att vinna just då och där.  ;)
 
 
Är ju en tävlingsmänniska och gillar att vinna!
Men erkänner míg också som förlorare när jag inte är segrare..
 
 
 
 
Me in action ...  Lite coola dräkter är det ju!  ;)
 
 
 
Det finns så roliga aktiviteter .. nästa gång funderade vi på att paddla kanot eller skjuta lerduvor.
 
Har ni några kul tips!? Något som passar "alla", gamla som unga.

KB- fredag

( Suddig bild på skakiga armar .. ;)
 

 

Var längesedan jag körde ett riktigt KB-pass.

Min axel har inte mått så bra så jag har vilat den lite extra.

 

 

Hade sparat ett pass från någonstans .. så det fick det bli imorse!

 

Ett mycket bra pass!

 

Först ca 8 min uppvärmning.

 

 

Sen körde jag 5 varv av:

 

5 clean & jerk höger hand 

5 snatch höger hand

5 clean & jerk vänster hand

5 snatch vänster hand

10 goblet squats

20 utfallssteg bakåt med kettlebell under benet

5 enarmssvingar höger hand

5 rodd höger hand

5 enarmssvingar vänsterhand

5 rodd vänster hand

10 svingar

1 min planka

 

 

Körde hela setet i följd utan att vila mellan övningarna.

Vilade ca 1 minut mellan varven.

 

Första två övningarna (clean & jerk + snatch) hade jag 8 kg för att bespara axlarna 

och de andra övningarna körde jag med 12 kg.

 

5 minuters planka så nu har jag gjort 22 min i plankutmaningen!!

2 min bonus ..   =)

 

 

Totaltid 20 minuter.
 
 
Härlig start på helgen !!!

 

 

 

Ett saknat uppvaknande ..

 
En härlig start fick jag idag då jag tog en liten löptur.
 
Var länge sen jag "vågade" mig på en 5:a men idag tog jag chansen,
Gick inte jättesnabbt men ack så skönt .. just dessa morgnar har jag saknat.
 
Benen kändes av men idag tar jag det.
Får se vad det visar senare ...
 
Fick även till 5 minuters olika plankor.
Nu har jag gjort 17 minuter i plankutmaningen.
 
 
Igår eftermiddag/kväll hade vi besök av makens föräldrar.
Härligt väder och vi satt ute. Vi grillade och drack lite vin.
Mysigt lyxigt kändes det verkligen! En liten försmak av semester kändes det som.
 
Hade inte förberett någon efterrätt så efter lite letande i frysen hittade jag några lussekatter!!
Haha men de gick att äta och NU är de slut..
 
(Minns något år har vi ätit lussekatter på midsommar! Fast jag gillar saffran så mig gör det inget ..;)
 
 
Idag verkar det bli fint väder och det passar bra för vi ska ut med jobbet idag.
Blir först lite mat sen en aktivitet, brukar bli väldigt trevligt !
 
 
 
Rosorna jag fick på bröllopsdagen (21 maj) är lika fina än !!  :)
 

Kycklingbiffar med coleslaw extra

 
 
 
 
Jag gjorde egen kycklingfärs häromdagen, har gjort det flera gånger nu.
Det är SÅ lätt så det finns ingen anledning att köpa färdigmald tycker jag.
Då "känns" det dessutom färskare tycker jag.
 
Jag gjorde biffar och en coleslow som jag lade i lite avokado & valnötter för lite extra.
Hade i färska örtkryddor och det blir så gott med den färska vitkålen !!
 
Biffarna gjorde jag såhär:
(4 port)
 
500 gr kyckingfilé
1 ägg
1 tsk salt
2 hackade vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek
2 tsk spiskummin
½ msk färsk riven ingefära (el 1 tsk torkad malen)
 
Skär kycklingen i lite mindre bitar och lägg i en matberedare med mixerknivar.
Mixa några sekunder (går fort) och tillsätt ägget tillsammans med resten.
Mixa ihop till en smet (den blir ganska lös) och låt vila några minuter.
 
Stek i olja eller smör.
 
Vet inte hur det blir att grilla dem eftersom smeten inte är så fast -
men det går nog om man har ett mindre grillgaller & kansk penslar biffarna lite med olja.
 
 
Cole-slawen gjorde jag så här:
 
½-1 vitkålshuvud (beroende på hur stort det är)
rödlök
paprika
majonäs
färsk basilika
färsk oregano
avokado
valnötter
lite extra vinäger
salt, 5-peppar
 
Finstrimla vitkålen och lägg i en bunke.
Banka ur den lite lätt med en träsked (brukar vätska sig lite då)
 
Tillsätt finstrimlad paprika, rödlök och majonäs så den blir krämig.
(Om man inte undviker mejeri kan man även blanda i turkisk yoghurt/creme fraiche)
 
Dela avokadon, tag bort kärnan och gör ett rutmönster med en vass kniv.
Sen är det lätt att med en sked gröpa ur färdiga tärningar.
 
Tillsätt försiktigt så det inte mosas och smaka av med salt & peppar.
 
Toppa med valnötter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens "nästanblöta" cirkel

 
Idag hade vi bestämt cirkelträning. Och det började regna en timme innan.
Men har vi bestämt så har vi ..  några tappra krigare ville inte missa så vi körde på ändå.
 
Och så fort vi började vår träning slutade det regna..  mycket mygg blev det men väldigt skön luft.
Tur vi inte ställde in, hade varit väldigt retfullt!
 
Gjorde iaf en cirkel med 10 övningar och mina tuffa tränare ville köra fyra varv så det blev det.
Märkligt att skillnaden mellan 14 eller 10 övningar gjorde så mycket, jag kände mig inte så slut. 
Vi tog ändå bara en minuts vila mellan varven idag, annars tar vi 2 och är ändå betydligt tröttare.
Kan iof kanske bero på att det var väldigt bra luft idag.
 
 
Blev lite extra fokus på mage, triceps & rumpa idag.
 
45 sek/ övning & 4 varv av: 
 
Burpees
Sumo squat med kick
Box jump
Plankan med benlyft
Marklyft
Triceps med TRX
Plankrodd
Sågen
Vadpress
Jumping Jacks
 
 
Plankor gjorde jag 1 minut av så det blev 8 minuter under detta passet!!
Så nu är 12 min av 20 gjorda enligt plankutmaningen!!
Härligt ...
 
 
En av 8 plankor inne på "torra" uterummet
 

Medelhavsgratäng

 
 
 
Funderat på att göra detta länge nu.
 
Och nu när vi i söndags gjorde kyckling i lergrytan så passade
jag på att ha denna gratäng med medelhavssmak som mitt tillbehör.
 
Men det blir inte alltid som man tänkt sig ..
Lergrytan stod ju i ugnen på 250° och jag svischade in gratängen längst ner i ugnen
ca 20 min innan kycklingen var klar. Ooops det brändes lite ..  ;) 
Fast smaken var faktiskt jättegod !!
Nästa gång ska jag även toppa med lite hackade nötter.
 
Detta kommer jag absolut göra flera gånger.
Påminner lite om ratatouille som jag ju älskar.
 
 
Så här gjorde jag:
2 port
 
½ aubergine
½ zucchini
1 bifftomat
½ röd paprika
1 dl krossade tomater
basilika
1 hackad vitlöksklyfta
salt, peppar
75 gr fårost
 
Jag började skiva aubergine & zucchini väldigt tunt.
Saltade lite så de fick vätska ur.
Skivade även tomaten som jag först halverade & paprikan tunt.
 
Bottnade en mindre ugnssäker form med de krossade tomaterna, vitlöken, hackad basilika & lite salt.
 
Sen lade jag skivorna i omlott i formen så det såg lite snyggt ut . ;)
 
Det blev några skivor kvar och de hackade jag och lade i mitten.
 
Saltade och pepprade lite och rev sen fårosten som jag toppade med.
 
Gratineras i ugn ca 175° ca 15-20 minuter.
 
 
Blandade tomatkross med vitlök & basilika som jag lade i botten.
 
 
Lade grönsakerna i omlott.
 
 
Toppade med riven får/fetaost.
 
 
Oj ..  lite väl bränd men smaken var väldigt god ändå!
 
 
 
 
 
 
 

Banan & chokladglass med hallon

 
 
 
Om ni inte testat göra glass på frusen banan än - GÖR DET !!
Allvarligt så är det bland det godaste som finns!!  OCH det lättaste.
 
Att det sen är nyttigt och "rent", helt utan tillsatser gör det ju ännu bättre!
 
 
I lördags gjorde jag en chokladglass med pecannötter och hallon.
Går ju byta ut med vad man gillar men pecan blev väldigt gott, lite krispigt!
 
 
Till en lite mindre portion:
(går att dubbla om man vill ha en stor)
 
 
1 frusen banan
(skala den och frys i delar/skivor minst 2-3 timmar innan)
1 tsk kakao (gärna eko / raw)
1 tsk macapulver (behövs inte)
1 näve (kanske ½ dl pecannötter)
1 dl frysna (eller tinade/färska) hallon
 
 
Börja med att mixa bananen, enklast är i en matberedare
annars funkar handmixer fast det kan vara lite svårare med den tycker jag.
 
Tillsätt kakao ev maca och kör en liten stund till, lägg sen i nötterna
och mixa bara en liten stund så det blir lite mindre nötbitar.
 
KLART!
 
Lägg i ev glas och toppa med hallon.
 
 
 
 
 
 
 
 

#Plankan2013

 
NU vet jag hur det ska plankas.
Vi ska samla minutrar, första veckan ska det plankas totalt 20 min.
Går att läsa mer här hos Annie ..
 
Man väljer helt hur man vill dela upp det, 20 st 1-minutrar, 10 i två minuter osv..
Att ha ett par vilodagar är bra så man får planera efter det.
 
Min förra plankutmaning så stod jag som mest 6:41.
Tyvärr är jag långt därifrån nu annars hade det ju bara blivit knappt 3 plankor !!  ;)
 
Fast gällde bara rak planka utan förflyttning .. nu är det ok med förflyttning dvs rak till sida mm.
Då känns det mycket enklare, roligare och man orkar längre.
 
 
 
 
NU plankar vi !!!
 

Kunde åter..

.. inte låta bli.
 
Nu är jag med i Annies plankutmaning.
Att träna magen lite extra är ju lite läge nu inför semestern ;).
 
HUR det ska gå till har jag inte hört/läst än.
VI är fler än 200 som ska vara med!
Häftigt tycker jag ..
 
Någon mer som är med !?
 
 
 
Jag plankar helst högt, på raka armar för det känns skönast för mina axlar.
Tycker dessutom det är lättare att bli "rak" då.
 
 
 

Superenkel bearnaisesås

 
 
Läste hos Catharina om en beasås hon gjort och den lät så smidig.
Hon i sin tur hade hittat recept hos Monkan.
 
Nu har jag testat den och den kommer jag göra fler gånger..
Inte en chans att den skär sig, och gick väldigt snabbt att göra.
Lite mer majonässmak än orginalsåsen men det gör mig ingenting.
 
Jag hade min egna majonäs som jag blandade med.
I receptet är det schalottenlök men jag hade bara rödlök hemma
och använde mig av den, och det blev lika bra med det.
 
 
 
Så här gjorde jag:
(ca 2 port)
 

1 msk schalottenlök (el rödlök/gul lök)

2 msk vinäger

1 msk vatten

några grovmalda vitpepparkorn

1 tsk torkad dragon (har du färsk så lite mer)

½ tsk torkad persilja

 

Lägg alla ingredienser ovan i en kastrull och låt all vätska koka in i löken.

 

50 g rumstemperarat smör

1 dl majonäs

salt och dragon att smaka av med

 

Rör ihop det rumstempererade smöret med majonäs och inkokta löken.

Smaka av med salt och ev lite mer dragon.

 

Vi hade grillad biff, rotsaksstrips & sallad till.

 

 

 
 
 

 


TacoMeatza

 
Pizza (meatza) gjord på köttfärsbotten har jag ju testat innan.
Faktiskt riktigt gott .. gjorde här en tacovariant.
 
"Fyller" den med olika grönsaker för köttet finns ju där redan.
Just avocado är verkligen en hit på pizza tycker jag. Passar bra med tacosmaker.
 
Gjorde även som en "äggstanning" som jag hade som topping med lite parmesanost för ostsmaken.
 
Hade även de goda tacochipsen till !!
 
 
Meatzan
gjorde jag så här (2 port):
 
Botten: 
300 gr nötfärs
2 msk tacokrydda 
Fyllning:
tacosås
tomat
paprika
purjolök
avocado
 Topping:
1 ägg
2 msk riven parmesanost
2 tsk tacosås
 
 
Sätt ugnen på 200°,
 
Blanda köttfärsen och tacokryddan väl.
 
Kavla ut mellan två bakplåtspapper eller plastfolie.
 
Bred lite tacosås över och sen valfri fyllning.
 
Vispa ett ägg med parmesanost & tacosås och ringla överst.
 
Gratinera i ugn ca 15 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oj oj ..

 
 
igår fick vi till det !!
 
En tuff cirkel där jag tror ALLA som var med känner rejält av idag ..
De är så sköna alla, kämpar verkligen och det är så roligt att se.
Två nya deltagare (killar) som inte varit med tidigare.. hoppas de vågar komma tillbaka! ;)
Jag utmanade alla att ta lite tyngre vikter, de kan mer än de tror.
 
Dessutom stoppade vi inte när det var slut utan vi gick alla vidare till vår lokala pizzeria efter
(ja vi duschade förstås först innan och träffades sen där).
 
Jättekul att även träffas så !!
 
Jag blev även överraskad med en liten present (en flaska vin) för mitt engagemang.
Jag blev riktigt rörd och väldigt glad !!
 
Efter fortsatte vi hem till en av grannarna för lite kaffe och mer umgänge!
En härlig eftermiddag/kväll som känns i hela kroppen idag ..
 
 
Passet vi fick till var i ordning som följer :
(3 varv x 45 sek jobb/15 sek vila)
 
Pistols i TRX
Thrusters med KB 8 kg
Bulgariska utfall med hantel-biceps
Jägarvila (NU skakade benen kan jag lova)
Hopprep
Enhands rodd (7 eller 12 kg)
Sågen (en rolig övning Lofsan visat - kolla här)
Burbees
Båten med fotdopp
Pull-Ups
Utfallsgång med vridning (hantel 7 kg)
KB-swingar
Planka från boll med fotdopp (även här tips från Lofsan)
 
 
 
En god ceasarsallad blev mitt val på pizzerian...
 

Tortilla chips

 
 
Tacos idag ??
 
Hittade ett recept hos Under vårt tak på tortillachips.
 
De blev verkligen jättegoda tycker jag - och lätta att göra!
Går ju smaksätta med annat ex dill, vitlök till "vanliga" chips ..
Gott, gott ..  perfekt tilltugg till sommarens fester !!
 
 
Så här gjorde jag:
(2 plåtar ca 4 port)

 

5 dl  mandelmjöl

2  äggvitor

 1 tsk  havssalt

1 tsk  lökpulver

1 tsk  vitlökspulver

½ tsk  spiskummin

½ tsk  chilipulver

 ½ tsk  paprikapulver

½ tsk  cayennepeppar

 

 

Sätt ugnen  på 150 °.

 

Lägg mandelmjölet i en bunke

 

Separera äggen och häll vitorna över mandelmjölet

 

Tillsätt resten och vispa med elvisp. Forma degen till en  boll

 

Dela degen  på mitten det räcker till två plåtar.

 

Kavla ut  degen, mellan två bakplåtspapper/eller plastfolie så tunt som det går.

 

Dra bort det översta  bakplåtspappret.

 

Skär rutmönster eller hur du vill ha dem så går det lätt att dela dem när det är  färdiggräddade.

 

Grädda  chipsen i övre delen av ugnen i ca 10-15 minuter tills de är något gyllenbruna.

 

Ta ut och bryt isär dem och låt de svalna på galler

 

 
 
 
 
 

Och lite pepp / inspobilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalmar FF

 
Tro det eller ej men jag ska på fotboll ikväll !!
 
Kalmar FF möter Östers IF  !  Rena derbyt..
 
Självklart hejjar jag på FF ..
Fast jag är egentligen inte SÅ intresserad, men lite kul att se irl ..
 
Blir dessutom mat innan, det tackar man ju inte nej till !! ;)
 
 
 
 
 
Det var lite roligare förr när bröderna Elm var med och spelade ..
 
Dessutom gillar jag de gamla "kamplåtarna" bättre ..
 
 
 
 
FF till tusen !!  ;)

Hade lite dåligt..

 
 
samvete för att jag ställt in cirkelträningen hela veckan så gav jag gänget en utmaning.
 
Och hyfsat pigg kände jag mig för att själv göra den igår på eftermiddagen.
 
Den bestod av 5 varv av:
 
20 benböj
20 utfall (10/ben) jag gjorde varannan gång bulgariska
1 min planka
20 triceps
20 armhävningar
 
 
Jag värmde upp först med 4 tabator (16 min) med mina KB,
lite olika svingar, clean & press. Kändes i mina axlar - var länge sen nu.
 
 
 
Underbart att träna utomhus när solen håller på att gå ner ..
 
 
 
 

Vitlök & chilifrästa räkor

 
 
Tjejerna hade bestämt räkor och jag blev sugen på lite ljumma med extra smak.
 
Fräste dem snabbt i vitlök & sambal, blev hot och gott !!
 
 
Så här gjorde jag:
(3 port)
 
Skalade 500 gr räkor till hälften, alltså stjärten var kvar.
 
Fräste upp 2 hackade vitlöksklyftor i olivolja tillsammans med 1½ tsk sambal oelek.
I med räkorna bara någon minut ..  Klart !!!
 
 
Jag hade bara grönsaker till & en chiliaioli  (majonäs med vitlök & lite sambal oelek).
 
 
 
 
 
 
 

Överraskad ..

 
 
.. kan jag säga att jag blev när jag kom hem från jobbet igår!
Haft en jobbig dag på jobbet och kände mig helt slut när jag gick in i huset.
  
Då stod döttrarna i hallen och log, visade in mig i "matsalen" där de dukat så fint.
 
 
En härlig syn när man trött kommer hem från jobbet ..
 
 
 
Vackra rosor från maken
 
 
 
Broccolisoppa med bacontopping till förrätt.
 
 
Fetaostsallad
 
 
Baconinlindad kycklingfilé, rotsaker, bearnaiseås & sparris - jättegott!
 
 
 
Dukat med snäckor från våra resor & fina hjärtan ... 
 
 
 
 Fin fruktsallad till efterrätt, gjort J (Jim) ♥ M (Maria) i mörk god choklad .. 
 
 
 
Underbara barn som känner sin mamma så väl. Mat helt i min smak och jättegod dessutom!!
Räckte även till en lunchlåda så jag får njuta idag med !
 
 
 
 
 
 

Galon ..

 
 
 
 
 
Idag firar jag och maken "galonbröllop" .  I hela 19 år har vi varit gifta !!
 
Kan inte fatta vart den tiden tagit vägen !!?
 
Vi träffades för snart 21 år sedan utanför en krog här i staden, efter stängningsdags där vi började prata.
 
Eller rättare sagt jag åt strips (som man alltid gjorde då !!) och han ville smaka ..
Han kände igen mig, hade sett mig på stan tidigare med min jobbarkompis som han gått i samma klass med.
Han fick sen låna min cykel hem (jag bodde mitt i stan och behövde den inte då.)
Dagen efter fick jag cykeln tillbaka och en blomma, sen bjöd han ut mig på middag...
och på den vägen är det!
 
Idag firar vi inte tillsammans eftersom han är i Norge och jobbar.
Annars brukar vi fira med middag ute eller t o m rest bort några gånger på en weekend.
 
Jag brukar ge honom något i det "tecknet" som dagen är d v s i år galon !?
Men hallo ...  "galon" efter 19 år !!   ;)   Har dock inte hittat något kul än. 
Har ni tips på något i galon ?? Förutom regnkläder då ...
 
 
19 fina år tillsammas, fast egentligen nästan 21 ..
  
 
 

En helt vanlig kväll

 
Älskar dessa ljusa sköna kvällar. Bästa tiden nu ju ..
 
Klippte gräset ikväll, väldigt skönt & rogivande faktiskt.
Är ofta en syssla maken är kvick att göra men jag får passa på nu när han är i Norge.
 
Läste ut boken i lördags natt (Sandmannen av Kepler) efter melodifestivalen så har inte börjat på någon ny än.
Har ni boktips ??  
Har egentligen en massa olästa böcker liggandes, köper ofta i Second hand-butiker för nästan gratis.
Just pocket köper jag mest och ger sen vidare bort till andra som vill ha.
 
 
Känner mig lite bättre från förkylningen också, inatt behövde jag inte ta något nässpray ..
så jag hoppas jag kan träna snart. Väntar någon dag till, tills hostan blir lite bättre.
 
På fredag har vi tänkt ha en Cirkel-"fest".
Vi kör först ett pass i trädgården, gör oss i ordning och träffas sen på vår lokala pizzeria
för en trevlig kväll där vi pratar lite också (inte bara stönar & stånkar ..;).
Så fint väder vill vi ha då !
 
På tal om väder ..  vad mycket åska vi har haft!!
Vaknade innan 07 i söndags av att åskan kom närmre och närmre.
Är lite rädd för åskan, och har ju ingen man att hålla i handen hemma. ;)
Lika igår kväll/natt smällde det rejält här ..
 
Har ett barndomsminne (jag var kanske 6-7 år)  där jag vaknade av ett rejält åskoväder
men trodde det var krig & bomber som smällde. Jag låg och skakade i sängen, vågade inte gå upp.
Är säkert sviter efter det ..  kanske har varit med om det i ett tidigare liv !?  =/
 
 
Läst deras tetralogi nu (fyra böcker) .. rekommenderas varmt!! Grymt bra ..

Varm tomatsås

 
 
Tomatsås gör jag lite då och då. Gott att stoppa i köttbullar eller kyckling.
Även tonfisk i blir en väldigt god pastasås.
 
Jag gillar att ha basilika i, godast är den färska eller fryst som ju finns nu.
Den torkade blir lite annan smak på.
 
Här om dagen hade vi grillade hamburgare till.
Och en aubergine/zucchinipytt med en grekisk getostsallad.
 
 
Så här gör jag enkelt en tomatsås.
 
500 gr finkrossade (helst eko) tomater
1 finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
rivet skal från ½ citron
ca 1 tsk salt
peppar
hackad färsk basilika (går med torkad med)
 
 
Bryn först löken lätt i olja.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt, peppar och så mycket basilika man önskar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sviter ..

efter "semesterresa" och "icke-kunnat-träna-på-ganska-länge" är för mig lite överflöd på våg & kropp.
 
Inte kul med tanke på tiden vi har framför oss..
 
Så just nu kör jag lite PF (periodisk fasta, fastar mellan 20.00-12.00).
Det går jättebra de dagar jag jobbar, börjar bli hungrig vid 11-tiden och tar lite te då så klarar jag mig
bra till 12.00 då jag äter första målet. Det är tuffare på helgen för jag är alltid hungrig på morgonen då.
 
Men denna helgen har det gått bra, dricker kaffe & te om vartannat.
 
Kvällarna på helgen är också lite tuffare. Har inte velat äta frukt så ingen paleoglass.
Tog däremot lite hallon som jag tinade och en miniskål med kokoschips, nötter
och några chokladdoppade pumpakärnor från Voltaire (var ju ändå helg;).
 
 
 
 
Just att äta och dricka vad man vill på semester är en sak jag med måtta vill göra.
Semester för mig är att njuta av mat & dryck.  Så jag tar dessa "sviter" ..
Sen försöker jag ändå med måtta bara unna mig godsakerna såsom glass & godis.
 
 
Hur tänker ni när ni har semester ?? 
Njuter ni fullt ut eller tänker ni till gällande mat, dryck & godis.
 
 

Fläskfilésallad med halloumi

 
 
 
Fantasibrist och lite trött i fredags så ville jag "snabbt" och lätt laga något ändå lite festligt.
Sugen på någon matig sallad och hade en fläskfilé i kylen.
Skördade dessutom lite ute i trädgårdslandet redan!!
 
Blev en ljummen sallad med fläskfilé, halloumi och sparris.
 
Egenlagad dressing, spädde bara ut den aioli jag brukar göra  med vatten
och mixade egenodlad basilika & gräslök däri. Mycket gott!
 
Bottnade en tallrik med:
 
isbergssallad
 ruccola (egenodlad)
tomat
gurka
paprika
 
Skivade fläskfilé tunt och stekte, kryddade med Voltaires "Eldiga örtsalt".
Stekte sen halloumi i skivor och snabbkokte grön sparris.
Stekte även ett par bacon som jag skar smått och toppade över.
Bacon är toppen som lite extra krydda.
 
Lade över salladen och toppade med dressingen. Lite chiliflakes över gör susen.
 
Gott, lätt & mäktigt!
 
 
 
 

Citron & persiljetoppad laxfilé på grönsaksbädd

 
 
 
Gårdagens middag blev lax. Har varit fisksugen sen jag kom hem från Barcelona.
Ändå åt jag fisk/skaldjur där varje dag ..  Kan liksom inte få nog!
 
Jag hade färsk vitkål kvar som jag tillsammans med zucchini & paprika hade i botten på formen.
 
 
SÅ här gjorde jag:
 
½ färskt vitkålshuvud
1 paprika
1 zucchini
4 laxfileér
 
 
Citron/persiljesmör:
smör (rumstempererat)
persilja (jag hade torkad)
hackad vitlök
rivet citronskal från 1 citron
salt, peppar, chili
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Jag strimlade vitkålen som jag lade i en oljepenslad ugnsform.
Därpå lade jag strimlad paprika och skivad zucchini.
 
 
Blandade smör, persilja, vitlök & citronskal till kryddsmör.
Lade laxfileérna över grönsakerna och gjorde ett snitt längsmed
fileérna som jag fyllde med persilje/citronsmöret.
Saltade och pepprade överst.
 
Gratinerade i ugn ca 15-20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
(Varför blir bilderna "stående" ibland !? Har inte blivit så förut .. Någon som vet vad jag gör fel?)
 
 
 
 
 
 
 

Sköna helg välkommen ..

 
 
 
Härligt med fredag igen !!
 
Tyvärr har förkylningen inte blivit bättre men är väl inget att hänga läpp för.
Bara att gilla läget så får det vara bra med det.
 
Varit så härliga eftermiddagar nu i slutet på veckan.
Suttit ute och läst, först ute och sen inne på inglasade altanen.
Mitt absoluta favoritrum här i huset.
 
Vädret verkar kanske inte bli toppen i helgen men inne på altanen är oftast skönt ändå.
Känns som om man sitter ute, man hör fåglarna och det är så härligt ljus därinne.
 
Det kommer nog bli en väldigt lugn helg här.
Maken jobbar i Norge (och där lär väl firas idag) så det är bara jag och döttrarna hemma.
 
Jag ska få låna den sista boken (Sandmannen) av Lars Kepler så jag har nog att göra ändå.
Grymt bra böcker om ni inte har läst dem!!
 
 
Sen är det ju Melodifestivalen på lördag!
Måste man ju se .. jag gillar dessa glamourösa tävlingar.
Kul även att det är i Sverige.
 
Gör ni något kul i helgen? Ska ni se Mello ??
 
 
Jag gillar det svenska bidraget, fast jag är tveksam om det kommer gå så här bra!!
 

Varm vitkåls & kycklingröra

 
 
 
Älskar ju vitkål och särskilt denna färska som finns att köpa nu.
 
Igår så blev det en varm kyckling/vitkålsröra, krämigt och gott!
Jag toppade med ett par skivor bacon som jag strimlade fint.
Blev gott med den sältan men är gott utan med.
(Äter man inte mjölkfritt så är det gott med 40 % creme fraiche istället för kokosmjölk
och då kan man öka mängden och utesluta majonäsen istället).
 
 
Så här gjorde jag:
 
Varm vitkåls/kycklingröra
2 port
 
2 strimlade kycklingfiléer
½ grovt hackat vitkålshuvud (mindre om det inte är färskt)
ca 5 cm strimlad purjolök
1 röd paprika
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 dl kokosmjölk
1 msk dijonsenap
1 msk persilja
1 tsk havssalt
5-peppar
ca ½ dl majonäs
ev. stekt strimlad bacon på toppen
 
Bryn kycklingfilébitarna nästan helt klara och lägg på ett fat.
Stek sen vitkål, purjo, paprika, vitkök några minuter tills det börjar mjukna.
 
Häll över kokosmjölk, senap, persilja, salt och lite peppar.
Låt koka några minuter tills det blir lite krämigt.
 
Lägg i kycklingen och låt den bli varm.
Vänd sist ner majonäsen precis innan servering och smaka av om det behövs mer kryddning.
Stek bacon, strimla och toppa överst.
 
Jag hade en enkel sallad till .
 
 
 
 
 
 
 
 

Ha ha så underbart ..

 
Hittade denna på min dotters blogg och jag blev så road/glad så jag vill dela med mig till er också!!
 
Kolla, lovar ni blir på gott humör !!!  ;)
 
 
 

Lite ofrivilligt

blir det träningsvila några dagar framöver.
 
Är dock väldigt träningssugen, särskilt på lite morgonjogg
men har blivit dunderförkyld med halsont och hosta (IGEN)  !!
 
Den spanska luften tog knäcken på mig ..  ;)
 
Är nu en vecka sen jag tränade nu men det blev väldigt mycket promenerande i
Barcelona och det kändes i benen och faktiskt hela kroppen vill jag lova.
 
 
Nu ska jag ägna kvällen åt döttrarna och en bok.
Blir istället själslig träning och det är verkligen inget att förminska!
 
 
 
 
 
 

Paleo Bars

 
Perfekt snabbt mellis är ju en del bars.
Lätt att göra själv men ibland smidigt att köpa.
 
Dessa rawfood köpte jag från PaleoNordic och de är väldigt goda!!
Flera fick följa med mig till Barcelona, perfekt snabbt mellanmål när man börjar bli sugen/hungrig.
 
 
 
 
 
Har även tidigare köpt Raw Bite några gånger. God den med.
 
 
 
Brukar ni köpa bars ??  Någon favorit som ni kan tipsa ..
 
 
 
 

Så var man hemma igen.

 
Barcelona var verkligen som jag trodde.
En vacker pulserande stad. Mycket att göra och mycket att se.
Och sett - det har vi! 
 
Väldigt vackra byggnader & parker.
Gaudí visste vad han gjorde ..
 
Shoppat har vi också gjort, massor i mina mått mätt.
Gott om trevliga butiker & stora shoppingcenter. Man kan fynda om man vill.
Benetton gjorde lite vinst på oss kan jag säga, brukar sällan handla där annars.
 
Maten är god men inte överdriven. Tapas & fisk/skaldjur är väl det som jag gillar bäst.
Den restaurang som gjorde mest intryck var Bar Mundial.
Ett tips som Plura nämnt i sitt program och där var väldigt mysigt & gott.
 
Vädret var väldigt blandat. Vi hade nog hoppats på lite varmare men det var helt ok ändå.
Vi besökte stranden första dagen då det var sagt bli bäst väder.
Där brände vi oss ganska rejält, smorde in oss lite för sent.
 
Hotellet (Andante Hotel) vi bodde på låg väldigt bra, en tvärgata till La Ramblas.
Ett fint hotell med sköna sängar och pool på taket (vilken vi aldrig testade dock).
 
 
Här följer några av fotona som togs.. 
 
En halvdag på stranden resulterade till att vi brände oss ganska rejält.
 
  
Sagolika basilikan La Sagrada Família  "Heliga familjen" ... 
 
som Antoni Gaudí är skapare till ..
 
är ännu ej färdigbyggd.  Beräknas klar till 2026.
 
 
Här på väg UPP till (högt var det) till Parc Güell .
 
Underbar utsikt härifrån.
 
 
Även här är Antoni Gaudí en del av grundarna.
 
 
Som att vara i en saga ..
 
 
Ser ju ut som pepparkakshus!
 
Ytterligare en Antoni Gaudí-byggnad : Casa Mila (La Pedrera).
 
Med sitt unika tak.
 
Casa Batlló - även här ett "Gaudihus"
 
Mysiga kvällar på vår terass innan vi fortsatte ut.
 
 
Födelsedagsmiddag för vänninan på  Bar Mundial
 
Tapas: Padrones, tomatbröd, friterad aubergine med getost. SÅ gott..
 
Grillad fisk med räkor & soltorkad tomat
 
Musslor, såklart!!
 
Eftersom vi firade födelsedag: dessert .. gott gott!!
 
 
 
Saluhallen måste ju besökas ..
 
en fårskalle kanske !?
 
 
Allt från havet är så gott !!
 
 
Mycket gott att titta på.
 
 
 
 
Ännu en god getostsallad!
 
Picassomuseét
 
 
 
Vi tog linbanan upp till Montjuïc.
 
 
Roar oss utanför Mirómuseét  ;)
 
Nationalmuseét
 
 
Casinot
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mysigt har vi..

Testar att blogga lite från telefonen för första gången. I alla fall visa några foton...
Igår var det härligt väder fast nu är det väldigt mulet här i Barcelona.
Men vi ska på sightseeing hela dagen så det gör inte så mycket.
Ikväll ska vi på födelsedagsmiddag på Bar Mundial då vänninan fyller år idag.
Det är Pluras favorit bland tapasrestauranger. Det ser vi fram emot.
 
 
 
 
     

Barca - here I come !!

 
 
 
 
Äntligen bär det idag av till Barcelona!!
 
Ska bli härligt att tillbringa några dagar där.
Jag åker med väninnan så det blir en sol, shopping, mat & cavaresa ! ;)
 
Givetvis mycket att titta på eftersom jag aldrig varit där förut.
 
 
 
Fin utsikt från hotellets takterass: 
 
 
 
 
Pictures of Andante - Hotel Photos
This photo of Andante is courtesy of TripAdvisor
 
 
Ha det så bra !!!

Att ha stora barn

 
Att skaffa barn är det bästa vi gjort !!
Finns det något underbarare än barnen, även om det stundvis givetvis är jobbigt.
Utrycket "små barn små bekymmer" är inte helt taget ur luften .. ;).
 
Våra döttrar har blivit 16 & 18 år nu.
Typ nästan vuxna, fast man har svårt att förstå detta.
 
Just nu har vi en väldigt mysig relation. Blivit mer vänskap än det varit innan.
Och ibland kan det vara svårt att sätta just den gränsen.
Min åsikt är just att man kanske inte ska vara för mycket kompis när de är små.
 
Nu har de vuxit förbi det stadiet och vårt "förhållande" har blivit lite annorlunda.
 
Nu har vi så många liknande intressen.
Vi älskar kolla på film och de har även börjat träna lite med mig.
Det är verkligen jätteroligt!!!
 
Kläder har vi samma storlek och jag köper nästan aldrig något nytt.
Lånar av tjejerna istället ..  och de lånar av mig.
 
Mannen är ju och jobbar i Norge och det känns som om de tar hand om mig lite extra då!!
De är väldigt omtänksamma (för det mesta) och fina då.
 
Kan ofta känna mig fylld av denna kärlek, den kommer ibland över mig så det nästan sprudlar.
Är så tacksam över de fina tjejerna vi fått.
 
Att vi sen ensamma ska ut och resa i vinter kommer verkligen bli härligt.
Fast vi kommer alla sakna mannen där hemma!
 
 
En skojbild från Thailand nov 2013
 
 

Parmesanfrökex - goda som snacks

 
 
Vi var bortbjudna i lördags till vänner och jag gillar ta med något jag gärna gjort själv.
Många gånger har det blivit mina frökex och det är alltid väldigt uppskattat.
(Nötsmör är också populärt att få!)
 
Denna gången gjorde jag frökex med parmesanost.
Blev så sugen när Lana hade gjort dem (recept kommer från Fröken Nilssons kök).
Jag gjorde dubbel sats (2 plåtar) men det går ju halvera receptet nedan.
 
 
Så här gjorde jag:
 
2 dl linfrö
2 dl sesamfrö
2 ägg
2 dl finriven parmesanost
2 msk olivolja
2 msk kokt vatten
1 tsk havssalt i degen
(+ havssalt att strö över)
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Mixa först linfrön och sesamfrö och några sekunder.
Blanda i resten till en deg och kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper
(eller ännu smidigare är plastfolie på toppen).
 
Dra försiktigt bort det översta pappret/plastfolie och strö över lite havssalt.
 
Grädda ca 15-20 minuter och ta gärna ut plåten efter halva tiden
och förskär rutor i den storlek som önskas så blir de lätta att bryta sen.
 
Jag gjorde även storlek mindre, som snacks - jättegott som det är!
Ellet att toppa med ex tapenade eller pesto. Gott som drinktilltugg.!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Maj utmaning ..

VEM sa/skrev nyss att hon inte skulle anta några utmaningar !!!??
 
MEN här är en som verkligen är bra ..  =/
 
ATT utmana sina egna svagheter .. 
 
jag är på "uppochhoppas" utmaning här ..
 
 
VAD jag behehöver bli bättre på är:
 
1.  Träna mina hälsenor så de blir "längre".
Rådfrågade min yogalärare igår och fick fler tips.
Detta är fokus under lång tid iof, träna detta lite extra varannan dag.
 
2. Prioritera sömnen bättre.
Lägga mig i bra tid, kanske läsa lite innan jag somnar.
Har så många böcker jag vill läsa och blir nästan stressad för jag inte tar mig den tiden.
 
3: Njuta av dag som är - inte vara "igår eller imorgon".
Carpe Diem - helt enkelt !!
 
 
 
Det är väl ändå ganska bra, ostressande mål !!! Och ändå bra att få ner dem på pränt.
Blir liksom mer på allvar då ..
 
 

Mejerifri pasta / tunnbröd

  
 
 
 
Har tidigare gjort LCHF-pasta  som jag gillar men den innehåller ju mejeri som jag försöker undvika.
Lana har gjort en variant som är helt mejerifri så jag testade hennes recept.
Blev toppen..
 
Perfekt som lasagneplattor, tagliatelle eller som tunnbröd
 
Jag har köpt "ugnsdukar" dvs bakplåtspapper som är non-stickbehandlade som jag haft länge.
Diskar och använder om & om igen,  de är perfekta att använda här.
 
 
 Så här gjorde jag:
 
4 ägg
1 dl vatten
0,5 dl fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1 tsk salt

Gör så här:
 
Sätt ugnen på 125°.
 
Vispa ihop ägg och vatten i en bunke och vispa sen
ner de torra ingredienserna till en jämn smet.
 
Låt smeten svälla i 10 minuter. Vispa sedan ihop degen igen.

Dela gärna degen i två delar till två plåtar.
 Bred ut degen på bakplåtspapper (gärna de non-stickbehandlade)  
och lägg ett nytt papper över och kavla försiktigt ut åt alla kanter. 
 
Grädda i ca 10 minuter med bakplåtspappret på.
 
Ta ut plåten och dra försiktigt bort bakplåtspappret.
Klipp eller skär sen pastan/tunnbrödet valfri form.
 
 
 
 
Det är smidigt att jobba med så vika dubbelt eller tredubbelt går bra.
Blir lättare att få tunn taglietelle då!!
 
 
Här med köttfärsås...
 
 
 

Träning v. 18

 
Denna vecka blev det nästan bara egenträning hemma. 1 pass på gymmet bara.
SÅ skönt när man kan träna ute nu, perfekt väder innan det blir för varmt.
 
Måndag: Vila
 
Tisdag: Vila
 
Onsdag: Cirkel i trädgården
 
Torsdag: Step
 
Fredag: Cirkel i trädgården
 
Lördag: Jogg/PW med älgakliv ;)
 
Söndag: Cirkel i trädgården + Yoga
 
Cirkelträningen blir verkligen en helkroppsträning.
Försöker få bra balans på styrka & cardio.  Har kanske varit mycket fokus
ben/rumpa för efter onsdagens pass var det flera som knappt kunde gå! ;)
 
Till cirkeln idag fick vi ut Box-säcken & vår "TRX" som börjar bli lite dålig nu.
Den gjorde vi själva förra sommaren och har ändå hållt ganska bra.
Skulle dock vilja köpa en riktig .. sett att de säljs på blocket ganska prisvärt.
Nägon som vet om de verkligen är äkta?? Vågar man köpa där !?
 
 
 
 
 
 
 

Lammfärsjärpar & sötpotatisstrips

 
Vet man att man inte gillar lammfärs så ska man givetvis byta ut färsen mot nöt/blandfärs.
MEN om man inte provat - gör det !  Lammfärs tycker jag är gott.
Brukar göra biffar men nu gjorde som järpar, tänkte det är lättare att få dem genomgrillade!
 
För grillning blev det igår !!
 
Jag gjorde som tidigare men fyllde inte med något idag.
Gott är annars getost, soltorkade tomater eller/och oliver.
 
Biffar/järpar:
500 gr lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan eller rosmarin (2 tsk om torkad)
1 tsk salt
 
Vispa upp ägget med kryddorna.
Blanda ner färsen och rör ihop till jämn smet.
 
Låt vila ett par minuter och gör sen järpar eller biffar.
 
 
Serverade sötpotatisstrips, broccoli och majonäs jag smaksatt med färsk timjan & vitlök.
 
Döttrarna gjorde än somrig sallad till & dessutom en
liten efterrätt på jordgubbar, melon & rostadepumpakärnor
 
 
 Skär sötpotatisen som strips och lägg i oljad/bakplåtspappersklädd långpanna. Tar ca 15-20 min på 200°.
 
 
 
 
 
 
 
 
Godaste efterrätten & SÅ enkel ...
 

Chiagröt

 
 
 
Efter att ha läst boken Born to Run blev jag sugen på att testa chiafrön.
Har ju blivit otroligt trendigt detta lilla frö.. och jag förstår varför.
 
Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna.
I norra Mexico finns just den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara",
som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda.
 
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein.
De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.
 
 
Har haft mina frön i fröknäcke, i bröd, i rawfoodbollar och här gjorde jag "gröt" som äts kall.
 
 
Så här gjorde jag:
 
Man blötlägger 2 msk chiafrön i ca 1,5 dl vatten kvällen innan eller någon timme innan den ska ätas.
 
Sen blandar man den med vad man önskar.
Banan, kanel, rivet äpple eller som jag här 1 dl av min bäryoghurt, lite bär och lite kokosmjölk.
 
  
 
Har ni använt chiafrö, har ni tips på användningsområde !?

Step by step med älgakliv

Besökte igår en mottagning för att göra keramiska inlägg enligt ordination från en läkare.
Mannen var äldre, nästan pensionär och hade en skarp men vänlig blick.
 
Han är läkare & ortoped i botten och har en väldig kunskap.
 
Han tittade på mina fötter och ben, jag fick lägga mig på en brits och han kände och tryckte på fötterna.
Så säger han - "Nu ser jag problemet!"  Sen berättar han precis som jag känner ..
 
"Du springer mycket på framfötter, får ont i framsida & insida underben (benhinnor)
vilket betyder att du har fått en förträngning (compartment). Värken kan gå vidare upp i höfterna."
 
Detta beror på att jag har väldigt korta hälsenor..
Och det i sin tur har lett till att mina trampdynor är söndertrampade.
Har korta muskler på hela baksida ben egentligen.
Så enkelt var det!
 
Ett års värk och 6 månaders sökande hos olika läkare, sjukgymnaster & ortopeder.
Och så träffar jag en gammal man som jag verkligen tror på! (Vill tro på iaf)
 
Så några dyra inlägg behöver jag inte enligt honom.
Däremot när det gäller löparskor ska de vara heldämpade & av bra kvalité.
Så mina platta skor blir till stryketräningen (KB) det tyckte han var ok.
 
Lite känns som en sten fallit från hjärtat .. att komma till insikt,
förstå problemet kan ibland vara tillräckligt för att må bättre.
 
Detta går att träna till bättre även om det kanske inte kommer bli helt bra.
Vadpressar/tåhävningar kommer bli obligatoriska för mig nu varje dag!
Gällande löpning skulle jag lära mig springa som en karl med stora älgakliv,
landa på hälen och rulla fram. Inte så lätt när man är 163 cm lång med ganska korta ben.
 
 
 
Igår kväll ömmade mina ben ganska rejält, har varit tre dagar intensiv benträning (cirkel, step & cirkel). 
Idag fick dessutom jag till en kombinerad PW/jogg-tur med LÅNGA kliv på ca 6 km i solen.
Jag såg nog lite rolig ut i spåret.
 
Faktiskt så var det jobbigare med långa kliv tyckte jag men det är väl en vanesak.
 
 
 
Besvärliga ben som längtar efter shortsväder ..
Dessa strumpor är sköna men gör inte precis knäna särskilt vackra! ;)
 
 
 

Fruktremmar Raw food

 
 
 
 Sett många olika recept på godiset "remmar" man lätt gör som raw food.
100 % naturligt godis !! Kan ju inte bli bättre .. ;)
 
Som jag sagt innan tar det lite tid men blir väldigt gott. Syrlig och fruktigt.
Och det sköter ju sig självt när man väl fått in det i ugnen.
 
Skulle verkligen vilja ha en torkugn, vore verkligen toppen
och säkert skulle jag göra mer raw food än det blir idag.
 
 
 
Man behöver ca 5 dl fruktpuré, valfri frukt/bär.
Jag använde ca 1/3 av purén till att blanda i lakritspulver.
( Jag har även sett att vissa använder dadlar som sötning vilket jag inte har testat. )
Nästa gång ska jag göra dubbel sats.
 
 
Jag mixade ihop:
 
1 paket frysta hallon (eko)
1½ banan (eko)
½ paket mango
en bit färsk ananas
2 tsk macapulver (kan uteslutas)
3 tsk lakritspulver (till ca 1/3 del av purén)
 
 
 

Sätt ugnen på 50° .

Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut purén så jämt det går.
(Spar en del om lakritspulver ska tillsättas och blanda i det för att bre ut bredvid det andra.)

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 timmar.
Släpp ut fukt ur ugnen några gånger under gräddningen. 

Godiset är klart när purén inte längre är kladdig runt mitten. 

 Klipp med en sax till remsor och rulla ihop medan de fortfarande är lite varma.
Förvara dem i en lufttät burk och de ska hålla upp till en månad men så länge har man nog dem inte kvar..


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blomkålsgratäng

 
 
Blomkål är så gott tycker jag men det blir SÅ tråkigt på bild.
Nu hade jag ändå "pimpat" gratängen med soltorkade tomater ..  ;)
 
Jag serverade gratängen med en god och köttig chorizo.
Annars kan man lägga något köttigt (korv/skinka) i gratängen.
 
SÅ här gjorde jag blomkålsgratängen:
 
1 blomkålshuvud
3 ägg
1 dl kokosmjölk (el grädde)
1 dl majonäs
4-5 soltorkade tomater
1 msk dijonsenap
½ tsk salt
peppar
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Dela blomkålshuvudet i buketter och låt koka ca 3 min i saltat vatten.
 
Häll av vattnet och lägg buketterna i en ugnssäker form.
 
Vispa ihop äggen övriga ingredienser och häll över.
 
Gratinera i ugn ca 10-15 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 

Varför är yoga bra ??

 
 
Jag fick en fråga om varför yoga var bra..  och så här ser jag på det.
 
Jag började med yoga för sju år sen, mycket för att det blev en liten trend då.
Och för att jag då verkligen behövde lite extra avslappning i mitt liv.
 
Jag och min kompis började gå på en "Astangayoga fortsättning" trots vi aldrig testat innan.
Men vi stannade kvar där i två år. Ganska tuff utmanande yoga och väldigt stela var vi.
Sakta men säkert märkte man skillnad hur man utvecklades, kom djupare i ställningarna,
blev starkare & smidigare, lyckades med andningen & blev rofyllda vid avslappning.
 
Numer går vi på Vinyasa yoga som är en dynamisk form av Hata Yoga och också har ett kraftigt flöde.
 
 Yoga finns i många varianter och passar alla människor oavsett ålder, kön och storlek.
 
Det bästa är om man har möjlighet att gå en kurs och lära sig grunderna ordentligt.
Har man inte möjlighet till det så finns det flera DVD´s att lära sig efter.
 
Yoga är väldigt utvecklande och går man på en mer dynamisk variant så blir man starkare och smidigare.
Det är som styrketräning för kroppen. Jag får ofta träningsvärk efter ett pass.
 
När man börjar yoga kan man bli lite illamående eller yr.
Det är helt normalt för yogan sätter igång en reningsprocess där de inre organen masseras.
Och detta gör att gifter och andra slaggprodukter släpper från kroppen.
Händer detta ska man bara lägga sig i "barnet" en stund tills det går över.
 
Man kan också få huvudvärk efter ett pass och även här är det "bra".
Det är mycket spänningar och stress som släpper och påverkar.
 
Man kan också bli väldigt emotionell (känslosam), ledsen eller väldigt glad.
Iså fall bara ska släppa ut de känslorna, gråta och/eller skratta - det är viktigt!
 
Yoga ska aldrig göra ont så får man ont i en viss ställning är det viktigt att lyssna på kroppen,
och gå tillbaka lite. Nästa gång kanske det känns bättre, alla dagar är väldigt olika.
 
Man ska undvika att dricka och äta precis innan ett yogapass då det stör själva reningsprocessen.
Dessutom är det tufft att yoga om man är proppmätt då man är upp och ner lite då & då...
 
Däremot är det bra att dricka mycket vatten efteråt!
Själv känner jag mig alltid väldigt hungrig efter ett pass. Brukar ta te och en smoothie efter.
 
 
Yoga ska aldrig vara prestation! Man ska aldrig jämföra sig med andra.
Detta är min utmaning varje gång eftersom jag är en typisk "presterare".
 
Det viktigaste i ett yogapass är nog avslappningen och det är bra om den är minst fem minuter. 
Ibland t ex gör jag bara solhälsningen som är en ganska komplett yogaövning.
Gör man ex 5 st solhälsning A och 5 st solhälsning B, kanske några sittande vridningar
och sen lite avslappning efter så mår man väldigt bra på kort tid sen !!
 
Jag känner att yogan ger mig en bra balans mot min andra träning.
Tycker inte alltid att det är den "roligaste" träningen men är alltid lycklig efter ett pass.
Jag känner verkligen att det gör nytta, både kroppsligt och själsligt.
 
Om ni inte tycker om yoga direkt (det gjorde inte jag) så ge det fler chanser.
Tror inte någon som "lärt" sig yoga ångrar det en sekund !
 
 
 
( Såhär ser en en solhälsning A ut )
 
 
Vad säger ni andra som yogar, håller ni med !?

 

 

 

 


En härlig dag ..

Vilken skön dag jag har haft.
Verkligen njutit av ledigt och bara gjort saker jag velat!
 
Sådana dagar borde man ha fler av!
 
Här lite bilder vad jag gjort ..
 
Avnjöt frukost (chiagröt) i solen på trappan - barfota !!
 
 
Visat min styrka (eller dumhet ;) då jag satte upp studsmattan helt själv,
drog i "fjädrarna" för att fästa mattan så jag fick blåsor i händerna.
Tills dottern påpekar att det finns ett smidigt verktyg till detta!! 
Då hade jag 6 fjädrar kvar ...
 
 
Gjort raw-food godis!  Återkommer med recept ..
 
 
Haft ytterligare ett cirkelpass med ovan övningar ..
45 sek/ övning i 3 varv.
 
Grymt kul och båda döttrarna var med idag!!
Totalt var vi 10 stycken med grannar & vänner.
 
 
 
Nu har vi ätit middag och ska kolla en film !!
 

Bakad sötpotatis med örthamburgare

 
 
Alltså denna underbara rotfrukt (ört?) som jag fått dille på nu.
 
Har bakat den flera gånger nu och det är så gott!
Testa om du inte gjort det redan.
 
Igår gjorde vi egna hamburgare fyllda med färska örter som vi åt till.
I söpotatisen hade jag denna gång chilimajonäs.
Gott med smakrikt kryddsmör annars, eller en röra av något slag.
 
Jag brukar köpa de sötpotatisarna som är lite mer avlånga.
Sätter ugnen på 200° och pickar lite i potatisen.
Tar runt 30 minuter innan de är klara.
 
 
Till hamburgaren använder jag
 
500 gr nötfärs
1 tsk salt
½ tsk fem-peppar
ca ½ dl färsk örter (timjan, oregano hade jag)
 
Blandas och steks/grillas som hamburgare.
Toppar med majonäs, sallad, tomat, avokado & lök.
 
 
Brödet bakade jag för några veckor sen.
Ett glutenfritt/mejerifritt recept som finns här.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sköna

MAJ - välkommen !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0