Prisvärda kryddor som gynnar

 
 
 
 
Många idrottsföreningar här säljer nu kryddor. Ett bra sätt för föreningen att tjäna lite pengar till ex läger. Och det känns bra att gynna ungdomars föreningsliv.
 
Förut var det strumpor jag köpte - New Body och faktiskt bland de bästa strumporna jag haft. Nu har New Body utvecklat och börjat sälja även kryddor.  Det är smidiga kryddor, särskilt nu när sommarens grillsäsong börjat. Jag köpte tre olika set. 100:-/set är riktigt billigt. 5 olika kryddor/paket. Dessa innehåller bara naturliga ingredienser. 
 
Har testat flera av kvarnarna och några av rubbsen. Är väldigt nöjd.
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Denna goda heta mangorub hade jag när vi grillade kyckling för några veckor sen. Mycket gott!! Strödde bara på några minuter innan det var dags att grilla. Smidig och lätt.  
 
 
 
 
 
 
 
 

Krämig grekisk köttfärssoppa

 
 
 
 
Soppa är något vi alla gillar i familjen. Gör ofta soppa med lite allt möjligt i.
 
Här gjorde jag en köttfärssoppa med lite grekiska smaker. Vill man inte ha aubergine kan man byta ut till potatis.
 
 
Såhär gjorde jag.
 
Grekisk köttfärssoppa
5-6 port
 
500 gr nötfärs eller lammfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tärnad paprika (jag hade ½ röd & ½ gul)
1 stor grovt riven morot
1 fint tärnad medelstor aubergine, ca 250 gr
2 msk tomatpuré
400 gr finkrossade tomater
2 msk lantfond (jag har Voltaires) / buljong
8-9 dl vatten
2 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk balsamvinäger
1-2 dl crème fraiche
salt & peppar
 
 
Börja med att stek aubergine mjuk i olja några minuter. Tillsätt de hackade lökarna och nötfärs och låt steka med några minuter.
Häll över i en större kastrull och tillsätt paprika & morot.
 
Häll sen i tomatkross, tomatpuré, vatten, buljong, balsamvinäger & kryddorna.
Koka ca 5 minuter och tillsätt sist crème fraiche.  Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
 
Gott till är fröknäcke eller varför inte ett glutenfritt bröd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 

Gourmetsås

 
 
 
 
För många år sen var jag hembjuden till en arbetskamrat. Hon bjöd på bl a denna såsen och det är en återkommande favorit här hemma. Känns lyxig i smaken men är så lätt att göra.
Passar till både kött, kyckling och färsrätter.
 
Monicas gourmetsås
6-8 port
 
2 finhackade schalottenlök
4 msk finhackad persilja
2 msk smör
3 tsk fransk senap
1 dl köttbuljong
4 dl créme fraiche
4 tsk soja
 
Gör så här:
Fräs lök och persilja i smöret. Tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka ihop i ca 5 minuter på medelhög värme.

Gott till allt kött. Även färsbiffar i alla varianter. Här blev det till årets premiärgrillning av kyckling med grillad halloumi & grönsaksspett, rotsaker i ugn & en grekisk sallad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bra & viktig lyssning

 
 
 
 
 
 
Är lite ny i "podd-världen". Och har upptäckt så mycket intressant & roligt. För mig är det viktigt att det är en bra inspelning utan störande ljud och att de har bra röster. Perfekt att lyssna på när man är ute och promenerar!
 
Det finns några jag verkligen vill rekommendera. Tycker man om träning så har jag nu två favoriter. Nr 1 gällande teknik är Styrkebyrån. Tung styrketräning för tjejer (& killar givetvis.) En fantastik podd som beskriver övningar så man nästan ser dem. Clara & Johanna är väldigt kunniga och har ett bra språk så man förstår. Jag har lärt mig massor och lyssnar gärna om & om. De ger massor med tips & råd. De har även bra berättarröster.
Sen är ju Träningspodden med Jessica & Lofsan också väldigt bra. De är mer allround och blandar allt från löpning, yoga till tung styrketräning. Många roliga inslag och är mycket trevliga och lätta att lyssna på.
 
En ny fantastisk upptäckt är Hälsosant. En podd om hälsa ..  "Sanningen om din hälsa som din läkare inte känner till". Många riktigt bra avsnitt där grundaren till podden sjuksköterskan Carolina Werling har olika gäster. Hon skriver på hemsidan:
 "Har du tänkt på att vi är sjukare än aldrig förr? Ändå har vi aldrig haft tillgång och ätit mer mediciner än vad vi gör idag. Vart blir det fel? Varför går det inte ihop? Som sjuksköterska började jag själv ställa de här frågorna. Och min upptäckt var chockerande. De flesta sjukdomar vi har idag är livsstilsberoende och de flesta mediciner vi tar idag lindrar bara symptom. Hälsa är så mycket mer än att behandla symptom med ett piller – det finns massor av saker att göra för att förbättra din hälsa!"
På riktigt - har ni inte lyssnat tidigare - GÖR!  Avsnitt 6 om ekologisk mat gjorde mig lite skrämd. Vi behöver bli mer upplysta.
 
Sen är det ibland trevligt med humorpoddar där min favorit är Wahlgren & Wistam. Rolig vardag blandad med glamour. Värvet är en mycket trevlig podd med spännande och bra intervjuer. Sen lyssnar jag väldigt gärna på P3 Dokumentär.
 
Lyssnar ni på poddar? Har ni tips? Det finns ju SÅ många att välja på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mitt fantastiska gym ..

 
 Här tränar jag och har även jobbat som inspiratör! En av mina favoritplatser som han säger ..  ;)
 
 
 
 
 

Halloumi & grönsaksgryta

  
 
 
 
 
Gjorde igår en vegetarisk gryta med halloumi. Riktigt god tycker jag den blev. Jag älskar halloumi. Första gången jag åt det var när jag var på Cypern och gick SAS Leisure School (Vingskolan). Då köpte vi stekt halloumi i pitabröd med ajvar och grönsaker i små gatukök. Mmm jättegott!! Detta var 1992 så det är ett tag sen.
 
Det är en standard när vi grillar hemma, halloumi brukar alltid vara med. Och snart är det dags igen - för grillning!  :)
 
Grytan nedan blev god. Perfekt att göra som lunchportioner att frysa in.
 
 
Såhär gjorde jag ..
 

Halloumi & grönsaksgryta

Portioner: 4


200 g halloumiost
2 morötter

10 champinjoner

1 röd paprika
1 gul lök

zucchini ca 10-15 cm
2 msk tomatpuré
2 dl krossade/passerade tomater
1 msk grönsaksfond/lantbuljong

1 msk balsamvinäger
2 ½ dl grädde

2 tsk dijonsenap

1 msk soja
1 tsk torkad timjan

salt och peppar

Kokosolja att steka i

Bönpasta hade jag till här. Annars ex quinoa & broccoli gott till.

 

Skär halloumin i tärningar, morot i tunna skivor, champinjoner i klyftor, paprika i tärningar, zuccini i halverade skivor och hacka löken. Bryn allt i olja någon minut.

 

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, fond, balsamvinäger,  grädde, senap, soja och timjan och låt det stå och puttra i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

 
 
 
 

 

 

 

 

.

 


Oj ...

vad helgerna går fort !! Hade inte gjort något om jag hade tredagarshelg.  Inte det minsta!  ;)
   
Denna helgen har vi firat yngsta dottern som fyllt 19 år. Även där undrar jag vad tiden tar vägen. Kan inte förstå att vi nu har vuxna döttrar. Är det något jag har ångest över är det just det. Men också underbart att se sina barn växa upp och att man kan umgås med dem på samma nivå. Nedan ett collage av dottern, fotograferad av äldsta dottern. Gillar starkt 50-talsbilderna där även storasyster stylat henne.
 
  
 
 
I lördags var vi även på en hälsomässa. Många tips & mycket inspiration. Är trevligt med mässor tycker jag.
 
Igår testade jag även att träna med ett nystartat mobilt gym här i Kalmar. Nilsfors Workout Club som tar sig dit du vill och har ett träningspass. Ett styrke-cirkelpass. Påminner ju lite om mina TrädgårdsCirkelpass här i trädgården och lusten att sätta igång där kom kan jag säga. Ska nog dra ihop gänget nu snart!
 
 
 
 
 Adam hade här fem stationer, vi jobbade i par. Goblet Squat, Rodd med gummiband, Battlerope (svinga med tjockt rep), Situps med medicinboll (mittemot varandra och ge varandra bollen) & Squat med axelpress med en viktplatta.  Vi jobbade 45 sek/station & i 4 varv. Bra helkroppsövningar så det känns idag i kroppen.
 
Men nu är det ny vecka - nya möjligheter. Måndagar tränar jag alltid spinning och brukar ta ett GymCirkelpass efter. 
 
 

Falsk nötfilé med ädelost

 
 
 
 
 
Vi pratade middagar på jobbet och en arbetskamrat berättade att han tänkte göra "Falsk fläskfile" fast med nötfärs istället för fläskfärs. Borde ju bli "Falsk oxfilé"  då ju ..  ;). Han brukade även ha i ädelost i färsen som smaksättning så jag testade detta jag med. Smakade inte oxfilé kanske men gott blev det och otroligt smidigt att göra. En bra bjudrätt till många. Går att förbereda så man slipper stå länge köket dessutom.
 
Detta kommer vi göra fler gånger och som sagt går ju göra rullarna och lägga i frysen långt innan de ska tillagas. Perfekt när man man köper storpack av nötfärs.  Går bra att skiva fryst med tandad brödkniv.
 
 
Så här gjorde jag.
 
Falsk nötfilé med ädelost & grönpeppar
5-6 pers

1000 g nötfärs
1 msk lantbuljong (Voltaires är jättegod) eller kalvfond
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 krm svartpeppar
100 riven ädelost

Sås:
2-3 dl vispgrädde 
2 dl creme fraiche
1 msk lant/kalvfond
2-3 tsk krossad grönpeppar 
100 gr ädelost
0,5 msk soja
salt och svartpeppar
späd ev med lite vatten

 
Köttet: Blanda ihop nötfärsen med övriga ingredenser. Klicka ut på plastfolie och forma till en eller två filéer, linda in plastfolien runt och lägg i frysen minst 1 timme.
 
Sätt ugnen på 200°.  Ta fram och skär i ca 1 cm skivor..
 
Stek köttet lite lätt i smör/olja i en stekpanna och lägg sedan i en ugnssäker form.

Sås: Koka ihop grädde, creme fraiche, fond, grönpeppar och soja i en kastrull. Låt ädelosten smälta ner. Smaka av med salt och peppar.  Häll såsen över köttet och tillaga i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.
 
Gott med rotfrukter, broccoli & sallad till.
 
 
 
Frys in färsrullarna i minst en timme.
 
 
 
Skär köttet fryst ca 1 cm tjocka skivor
 
 
 
Stek lite lätt och gör sås
 
 
 
Lägg köttet i ugnssäker form och häll över såsen
 
 
 
Gratinera i ugn ca 20 minuter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsrutin

Fredag för mig börjar alltid träning .. har startat med träning tror jag varje dag sen minst fem år tillbaka. Och det är verkligen bästa sättet att liksom inviga helgen på.
 
Nu är det oftast ett gympass. Gymmet är öppet mellan 03-01, vilket passar mig som nu förtiden vaknar oftast innan kl 05.00.  Marklyftspass är det som gäller idag. Älskar verkligen göra marklyft. Tycker om de stora basövningarna överlag. Dock har min axelskada begränsat mig så bänkpress gör jag inte nu. Men marklyft, benböj, utfall och mycket rodd (istället för chins pga av axeln). Tänkte dock lägga in assisterade chins snart igen.
 
Just nu gör jag tunga lyft antingen 5 x 5 set eller 7 x 4 set. Efter det blir det ofta lite andra rygg & rumpövningar. Ex rodd, bulgariska utfall, hip thurst. Totalt brukar det bli en timme på gymmet. Om jag inte har bråttom efter hinner jag efter dusch ibland med bastu & även massagestolen en stund. Verkligen perfekt start!
 
Sen blir det jobb. Börjar 7.45 och vi slutar alltid kl 15 på fredagar. Det är så himla skönt med en timme mindre.
 
Sen blir det tjejkväll med döttrarna. Maken är på mässa och kommer hem sent. Lite gott att äta och kanske en film.  
 
Ha bästa helgen !!!
 
 
 
En suddig gammal bild. Tar sällan bilder på gymmet. 
 
 
 
.

Köttfärslimpa med ägg & timjansås

 
 
 
Min mormor brukade göra köttfärslimpa med kokt ägg i mitten. Jag älskade detta. Nu när jag gör köttfärslimpa har jag ofta kokta ägg i. Döttrarna vill helst ha utan så jag lämnar en bit som jag inte fyller alls.
 
Jag brukar göra det på nötfärs men denna gången gjorde jag med kalkonfärs. Det blev väldigt gott.
 
 
 
Köttfärslimpa med ägg
4 portioner
 
ca 600 g köttfärs
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3- 4 kokta ägg
 
 
Sätt ugnen på 175 °. 
Blanda köttfärsen med ägg, vispgrädde, kalvfond, salt och peppar.

Forma färsen till en limpa i en ugnsform, gör en urgröpning i mitten där du lägger i de kokta (skalade) äggen & täck över så färs är runtom äggen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
 
 
Till gjorde jag denna gången rotfrukter som fick ugnssteka med köttfärslimpan. Broccoli och en ... 
 
Timjansås:
 
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk kalvfond
2 tsk soya
2 tsk fransk senap
2 tsk timjan
ev späd med lite vatten 
 
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt såsen koka ihop i 5 minuter. Späd ev med vatten.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0