Chokladdoppad lakritskola
Några smaker som verkligen gifter sig är ju choklad & lakrits!
Så nu har jag gjort lakritskola som jag chokladdoppat - jättegott !!
Chokladdoppad lakritskola
ca 60 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,5 påse turkisk peppar (0,75 dl)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt
Gör så här:
Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade
turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt det sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar
120 grader eller tills smeten klarar kulprovet
(droppa en bit i kallt vatten, om smeten går att forma till en kula är kolan klar).
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Se till att den stelar ordenligt innan du skär den.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
Skär eller klipp med sax den stelnade kolan i bitar.
Smällt chokladen över vattenbad.
Doppa varje kolabit i den smälta chokladen.
Använd en gaffel och låt kolan rinna av ordenligt
innan du ställer den på ett galler eller ett bakplåtspapper.
Strö på lite havssalt innan chokladen har hunnit stelna.
Förvara kolan kallt.
Receptet kommer från Johanna Westman