Lite kvällsmat ...

Sprang med F&S idag igen ..
ska testa om jag ev. ska fortsätta där i höst
och passar på då det nu är gratis.

Blev därför ingen riktigt middag idag utan lite kvällsmat bara.




Gjorde räkröra i dag som jag lade på frallorna jag bakade för ett tag sen.

Har svårt att tröttna på räkor .. 



Varför kan man inte vara nöjd ..

Gårdagens 5 km-lopp blev mysigt.
Vädret blev toppen, sådär lagom varmt och uppehåll.

Hade som mål att klara 28 min och sprang in på 26.50.
Borde ju vara nöjd men känner inte så...

Höll ett jättebra tempo men fick håll (brukar ALDRIG få håll !!!)
då jag sprungit ungefär halva loppet.

Hade GPS-klockan på och såg att jag sprungit fortare än jag planerat
och då börjar jag "sakta in " !!! 

Så dumt .. sen är det så svårt att öka ju ..


Hade knappt kraft att ens öka sista 200 metrarna innan mål.

Vid eftertanke hade jag fixat fortare om jag inte saktat in.
Så kändes det igår i a f.

Men vad fasen - jag sprang bättre än mitt "mål"
- varför kan jag inte nöja mig med det  !?




Detta tar jag med mig till nästa år ..


Grekisk köttfärsås




Hittade ett recept hos Marianne som lät så gott!

Jag älskar grekisk mat och Stifado är en av favoriterna.
Gjorde därför en köttfärsås på Stifado-vis.

Grekisk köttfärsås

500 gram köttfärs
1 stor gul lök hackad
1 pressad vitlöksklyfta
smör
1-1,5 dl rött torrt vin
1 burk krossade tomater
0,5  tsk kanel
1/2-1 krm mald nejlika
2 tsk oregano
salt och peppar
1 lagerblad

Gör så här:

Fräs köttfärs och hackad lök/vitlök i smör.

Krydda och häll i vinet och krossade tomaterna.
 
(Utesluter du vin kan du ta i vatten och buljong.)

Låt småkoka i minst 10 minuter.


Jag serverade med kokt strimlad vitkål, gröna bönor & sallad.








Juliaresan

Sitter med tårar i ögonen då jag blivit påmind om vårt sköra liv.
Här är en film som alla borde se ..  det kan drabba oss alla.

Dela den gärna för det är för en god sak.




Bara för tjejer ..




Ikväll ska jag springa stadens tjejlopp Magaretaloppet som är på 5 km.
Vi har ett lag från jobbet på 7 tjejer.

Brukar vara mellan 4-5000 tjejer som deltar.
En ganska häftig känsla.

När man kommer i mål (vid slottet)
får man en fikakorg och ett storband spelar.
Så mysigt med lite picknick då!

Har just nu en grym träningsvärk men
jag hoppas den släpper lite under dagen.

Hoppas även inte det kommer något regn
och att det kanske är lite skön temp ikväll.
Spelar inte så stor roll när man springer
men efteråt blir det så kallt när man ska fika.

Egentligen gillar jag ju inte att springa lopp,
men det är så mysigt efteråt att jag ändå gör det.


Ska ni springa något lopp i sommar ??



Chililax





Lax i alla former gillar vi alla i familjen.
Detta gjorde vi för ett tag sedan.
Gillar man väldigt het mat kan man även
lägga till lite färsk eller fryst chili.


Lax i ugnsform med het sås

500 gr laxfile
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
2 msk hummerfond
2 tsk timjan
körsbärstomater
ev. chili eller chiliflakes
riven ost

Gör så här:


Sätt ugnen på 200°.

Lägg lax i botten på en form och salta, peppra lite.
Strö över några halverade körsbärstomater.

Koka upp grädde, creme fraiche och blanda i
sambal oelek, hummerfond och timjan.
Koka någon minut och smaka av med salt & peppar.

Häll såsen över laxen och strö över ost och chiliflakes.
Gratinera i ugnen ca 15 min eller tills laxen känns klar.

Servera med ris, blomkålsris eller vad ni gillar.
Jag gjorde ugnsstekt blomkål & sallad till.











!!!









Mör..

i kroppen kan jag säga att jag är nu.

Testade åter igen F & S löparskola idag.

Idag blev det 5 km i olika intervaller med 5 stopp för styrkeövningar.
Killen som ledde passet har även Cross-träning så det blev mycket sådana övningar.
Det var bara jag och en kille till som var med.
Jobbigt men jättekul !!

Kan rek att springa så här,
är väldigt peppande!

Direkt efter åkte jag till vårt gym för det var dags
för ännu ett cirkelfyspass.
Lite nya övningar sen sist, 9 stationer i 3 varv.
60 minuter blev det här !!

Kommer nog ha träningsvärk imorgon ..

Hoppas bara att jag inte har ont på onsdag för då är det dags
att springa ett 5-km här i staden lopp endast för damer!

Förra året tog jag ut mig fullständigt -
jag sprang på 25,33 då.

Så snabbt räknar jag inte att det blir på onsdag!
Mitt mål är 28 minuter.




Så här känner jag mig nu ..  härligt !!


Kycklingpaj




Kycklingpaj är smidig mat som alla brukar gilla.

Här är ett recept som vi gillar:


Fyllning:

3 hackade vitlöksklyftor
2 msk smör
3 tomater
400 gr stekt kycklingkött
1 finhackad chili
2 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad
2 dl riven lagrad ost
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Sätt ugnen på 200º.


Gör valfritt pajskal och förgrädda.

Halvera tomaterna och skrapa ur kärnorna.
Skär tomatköttet i mindre bitar.

Ta bort ev skinn från kycklingen. Skär kycklingköttet i bitar.

 Blanda kyckling, vitlök, tomat, chili och rosmarin.
 Lägg blandningen i pajskalet.

Vispa samman ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Häll äggstanningen över fyllningen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.





Nya tag ...
















Träning v. 20 + 21

Blev en del tränat även om jag varit på semesterresa.

Jag gillar att träna även när jag är "ledig" ..
fast jag fick en hel del kommentarer om att "du har väl semester" !!??

Men vaddå ..  ska man inte göra roliga saker på sin semester ..
och jag tycker träna är ROLIGT!!


Särskilt när det gäller nya saker med nya ledare
eller att springa längs med stranden ..
UNDERBART !!

Själva träningspassen som fanns var endast 30 min
men det var ganska lagom i värmen.


V. 20:

Måndag: Cirkelfys 60 min
Tisdag: Löpning 5 km + Yoga 75 min
Onsdag: PW 30 min till flygplatsen
Torsdag: Vattengympa 30 min + Power Aerobic 30 min
Fredag: Standlöpning 4 km + Pilates 30 min + Sumba 30 min
Lördag: Vattengympa 30 min + Aerobics 30 min 
Söndag: Strandlöpning 4 km


V. 21:

Måndag: Strandlöpning 4 km,  Yoga 30 min +
Tisdag: Pilates 30 min + Step 30 min + Strandlöpning 2,5 km
Onsdag: PW från flygplatsen + Sumba 60 min
Torsdag: KB 40 min + Löparskola 7 km
Fredag: Pilates 30 min
Lördag: KB 40 min
Söndag: vilodag





Bild från Weheartit - och visst ser det härligt ut!


Lovely day..

Suttit ute i solen och läst några timmar nu
med en skål jordgubbar och ett glas rött i handen.

Vilken härlig sommardag det varit idag!!

Döttrarna lagade middagen idag,
kycklingfilé med tzatsiki och en härlig sallad
med avokado och grekiska stora oliver.
Jättegott!

Ingen träning idag - blev en vilodag!

Besök till mamma på förmiddagen och
 har sen bara njutit av sol & lugnet.



Grattis

till alla mammor idag !!

Och särskilt till min egen mamma ..



Hittade en sliten bild från 1969 där mamma är så söt ...
Det är morbror och jag som sitter i knät.

I dag blir det ett besök hem till henne lite senare.

Min söta mamma hade precis fyllt 17 år när jag föddes .. 
Sen har jag 5 syskon till, sista kom när mamma fyllt 40 år!!
I september fyller hon 60 år ..


. . .

Gårdagen blev jättemysig trots lite sämre väder.
Det kom faktiskt inget regn på oss.
Vi tog med vår vän B till en Bluesfestival
där vi hade picknick med småplock & gott rosévin.

Strosade runt på gatorna, lysnnade på musik & shoppade lite.
Åt även lite god mat på en Thairestaurang.

Var inte hemma så sent och kollade givetvis på
en härlig vinst på Melodifestivalen.
Loreen en värdig vinnare - hon var klart bäst!

Men de ryska tanterna var väldigt söta ..


Ha en härlig söndag i solen!


Fläskfilégryta med timjan




Gjorde en gryta med fläskfilé och kryddade med timjan.

Jag hade:

1 fläskfilé
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 pressade vitlöksklyftor
½ msk sambal oelek
1 msk Shoyu (soja)
½ msk torkad timjan (eller 2 msk färsk)
1 msk balsamvinäger
½ msk lantbuljong  (fond)
Salt, peppar, chiliflakes


Skär fläskfilén i så stora bitar du vill ha.
Bryn köttet i en stekgryta med vitlöken några minuter.
Häll på vatten, grädde, creme fraiche och
häll i sambal, timjan, soja, vinäger & buljong.

Låt koka ihop ca 10 minuter och smaka av med salt & peppar.

Jag åt blomkålsris & en fräsch sallad till.





Vart tog solen vägen ???



Inte för att det är sådana här moln som vi fick "helt plötsligt" på Rhodos. 
Gick på 10 minuter tror jag från blå himmel till svart ..  Nästan lite läskig känsla.
Blev regnoväder i ca 1 timme, sen lite moln/sol igen.



Men solen som varit här hela veckan är också helt plöstligt borta.
Och vi som ska iväg på en utflykt idag -
hade så glatt mig åt sol då.

Men det är väl bara att gilla läget.
Vi kommer få det mysigt ändå.


Kvällen igår var i alla fall härlig.

Vi grillade och drack ett mycket gott vin.






Ska ni göra något kul i helgen ??


Fisk spa



Vi testade "Físh Spa" på Rhodos.

En först lite läskig känsla men härlig.
Fiskarna har inga tänder utan nafsar/nibblar
försiktigt bort döda hudceller och överflödig hud.

Känslan är lite kittligt men skön och jag tyckte
det kändes som att doppa fötterna i kolsyrat vatten.

Vi satt i 25 minuter (kostade 10 Euro).
Fötterna blev väldigt mjuka efteråt så detta kan jag rekommendera.
Tjejen som hade det gav lite fotmassage efterråt med en härlig fotkräm.



Lovely ..




Härligt med fredag !!!

Känns lagom att jobba 2-dagarsvecka,
särskilt när det är så fint väder.

Har härlig träningsvärk efter gårdagens
KB och löparskola - känns skönt.

Imorgon ska jag först klippa mig (har laddat för rejält!!)
och sen tjejgänget iväg med en kompis
som nyligen fyllt 40 på en liten överrasknings"grej".

Skriver inte vad här nu ifall hon läser.
Men kul och mysigt ska det bli.
Hoppas verkligen vädret håller i sig.

I em ska jag ha möte med en "säljare" på stans stora gym.
De har ett "erbjudande" till mig sa hon .. ;)
Vet att man nu får sommaren på köpet om man köper årskort där.

Men jag vet inte ..  känns som ett jättestort beslut att byta gym.
Nästan som att byta jobb!!
Jag har ju iaf gymmat här i ca 15 år..



Löparskola testad

Sitter och äter en portion av en matlåda från frysen 
med kycklinggratäng jag gjorde för ett tag sen.

För idag har jag inte hunnit laga middag för jag har testat något nytt..
Löparskola på Friskis & Svettis.

Faktiskt riktigt trevligt!

Jag har annars lite svårt att springa "med/bland" folk ..
blir lätt stressad av detta av någon märklig anledning.
Så detta är mycket bra träning för mig.

I alla fall så sprang vi totalt lite mer än 7 km.
Vi joggade ca 1,5 km, hade flera backintervaller,
några km jogging i ca 6.30-tempo
och sen en pyramidintervall.

Det innebar: 
30 sek snabb löpning - lätt jogg 15 sek,
löpning 1 min - jogg 30,
löpning 2 min - jogg 1 min,
löpning 1 min - jogg 30 sek,
löpning 30 sek.

Dvs "aktiv vila" halva löptiden .

Den kändes ..

Sen joggade vi tillbaka ca 2 km.

Ska testa igen, tror detta är väldigt effektivt
och även kul att springa med andra!



Jet lag ?? ;)


Lite så här känner jag mig ..

Vaknade vid 04-tiden och kunde inte somna om ..
Lika bra att gå upp, har pysslat lite, druckit kaffe och börjat
läsa "ikapp" lite bloggar & kommentarer som jag missat nu.

Ska ta ett KB-pass nu med tänkte jag.
Har inte kört någon armstyrka på en hel vecka.

Verkar bli en härligt väder idag,
är skönt även om man jobbar.

Ha en härlig dag!


Borta bra men hemma bäst ..



Vi har kommit hem från en vecka på Rhodos.

Har ändå "bloggat" lite tack vare tidsinställda inlägg.

Annars hade jag verkligen semester från dator & telefon.
Inte sugen en sekund på det heller.
Skönt - det är så det ska vara på semester.

Veckan har varit toppen med många bad, god mat & dryck!
Dock lite blandat väder, både regn, åska, storm och även hett soligt.

Har faktiskt även rört på mig en hel del, blir lätt rastlös av att bara slappa.
Vi bodde på ett stort hotell där det erbjöds massor med aktiviteter.

Var även ute och sprang några morgnar på stranden.
Det var stor-stenig strand så man fick verkligen kolla var man satte fötterna.

En aktiv semester som passar mig ypperligt.

Då känns det även godare när man ska "unna" sig saker.
För det har jag gjort!! 
Maten har varit bra (god & nyttig) hela vägen.
Men jag har ätit efterrätt & glass varje dag.
Dessutom blev det lite drinkar och en hel del vin.

En mycket god och trevlig semester har det varit.



Senap & tomatkyckling i ugn




Detta recept passar även utmärkt till fläskfilé.

Det här behöver du :

1 kg kycklingfile
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
4 dl grädde
Salt & peppar
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR :
Skär kycklingen i mindre bitar och stek
snabbt i stekpanna i lite smör så de får fin färg.

När alla skivor är stekta lägg över i en ugnsform.

Sås:
Häll vatten + fond i en kastrull.
Finhacka de soltorkade tomaterna, riv vitlöken och tillsätt.
Klicka i senap och låt såsen koka ihop nån minut.
Slå på grädde och låt småkoka nån minut till.

Smaka av med salt och peppar.

Halvera körsbärstomaterna som du lägger på och den rivna osten överst.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält i ca 15 min i 225° .

Jag hade blomkålsris & sallad till.


Shit for Food Baby Hiit

Ett jättebra pass som komplement till annat eller vid tidsbrist!!

Finns mycket på youtube som är bra!



 

Bra övningar för oss som "svullnar" när man ätit ..
(Food Baby ...)


Drottningpaj (LCHF) med 2 x vaniljsås




När mina svärföräldrar var här sist
så jag passade på att göra en paj.

Hade hallon & blåbär i fysen så det fick det bli.

Pajen blev LCHF och jag gjorde 2 varianter på vaniljsåsen.
Den vanliga har jag gjort i många år - är supergod!!
Är inte alls förtjust i pulvret man köper och blandar till själv ..

Gick bra även att göra som LCHF-variant, jag hade bara vaniljpulver i
men om man vill ha lite mer sötma så kan man lägga till lite sukrin/stevia.


Så här gjorde jag:


Drottningpaj
(räckte till 6 personer)

225-250 gr fysta bär
120 gr smör
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
½ dl kokosmjöl
½ dl kokos
½ tsk vaniljpulver
1/4 krm stevia

Sätt ugnen på 175°.

Lägg bären i en pajform.

Smält smör och tillsätt mjölerna, sötning & kokos.
Blanda ihop ordentligt och smula över bären.

In i ugn ca 15 minuter.

Servera med vaniljsås.


Den godaste vaniljsåsen gör man själv.
Har 2 varianter här, en vanlig och en LCHF.


Vanlig vaniljsås:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Vispa ihop äggulor med flor & vaniljsocker ganska pösigt.
Vispa grädden i en annan bunke och blanda sen ihop allt.


LCHF-vaniljsås 
(1-2 port)

1 äggula
½ tsk vaniljpulver
ev lite stevia/sukrin
1 dl grädde

Vispa ihop äggulor med vaniljpulver och ev sukrin/stevia ganska pösigt.
Vispa grädden i en annan bunke och blanda sen ihop allt.




(Mindre rolig bild .. gick inte att ta om för nu är pajen slut ... ;)


Bröllopsdag

Tänk idag firar vi bröllpsdag !!

Vi har varit gifta i 18 år ...  det är Satinbröllop ..




Så unga vi ser ut ,  ser ut som två tonåringar.
Fast det var ju ju nästan (24+26).



Broccoli & ädelsoppa med baconkrisp



Som ni vet är jag mycket förtjust i ädelost.

Gjorde här en broccolisoppa. Hittade ett recept hos Åse.


Broccolisoppa med ädelsost & baconkrisp

500 g broccoli
0,5 gul lök
1 msk smör
6 dl lantfond (el grönsaksbuljong)
1½ dl vitt torrt vin
1 dl crème fraiche
ca 150 g ädelost
salt och peppar

1 paket bacon
champinjoner

Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret.
Häll på buljong, vin och låt det koka upp.

Tillsätt broccolin i små bitar och koka
 den mjuk under lock i cirka 5-7 min.

Mixa soppan med stavmixer, hetta upp igen och
tillsätt crème fraiche och låt ädelosten smälta däri. 
Vispa lite så allt blandas.

Strimla bacon & champinjoner smått och stek det knaprigt.

Servera soppan i djupa tallringar och strö topping över.

Gott till är smörgås (här LCHF-bröd) med ost.



Morgontankar ..











Naturliga chokladbräck



Hittade ett recept på choklad hos Annie jag var tvungen att testa.
Helt naturlig och osötad choklad (förutom lite sukrin).

Jag tyckte det blev gott, påminner lite om ischoklad i smak
men mycket godare om du frågar mig.

Nötterna kan man variera efter tycke och smak,
jag rostade lite kokos och hällde i också.
Jag strör även över lite salt för det tycker jag är gott på choklad!


Så här gjorde jag:


Hälsosamma Chokladbräck  

1 dl kokosolja (smakfri om du inte tycker om kokossmaken)
1/2 dl kakao
 1/4 dl sukrin melis 
1/4 dl kakaonibs
½ dl rostad kokos 
1/2 dl hackade macadami & cashewnötter
Havssalt att strö över

 Smält kokosoljan i vattenbad , blanda i kakao och sukrin
och vispa runt ordentligt så sukrinen nästan smälter.

Blanda sedan i resterande ingredienser förutom nötter & salt.

Häll i en liten form med bakplåtspapper, strö på nötter och salt.

Sätt in i frysen eller i kylen över natten.

Dela i så stora bitar du vill ha.



 




Tzatziki




Den godaste och enklaste såsen
en varm sommardag är tycker jag tzatziki.

Gott till att doppa bröd, grönsaker och
givetvis som sås till grillat.

Jag gör så här:

½ gurka
3 dl matyoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
salt, peppar

Riv gurkan fint och lägg i ett durkslag.
Salta lite och låt stå ca 10 minuter för att vattna ur.

Blanda yoghurt med vitlök, olja, vinäger
och smaka av med salt & peppar.
Pressa ur vattnet från gurkan och blanda i yoghurten.

Ringla lite olivolja över.



Kyckling med tomat/olivtapenade


Här blev det enkelt -
En grillad kycklingfile med en klick tapenade
(av soltorkade tomater & oliver), cole slow och en grekisk sallad.

Men det enkla är ofta det goda!




Yeay ..





Laxgratäng med sparris



En god fiskgratäng som är lätt att göra.
Jag hade lax men går även med ex torsk

Så här gjorde jag:

 1 knippe grön sparris
500 gr lax
3 dl grädde
200 gr philadelfiaost
1½ msk hummerfond
2 tsk sambal oelek
riven ost
chiliflakes

Sätt ugnen på 200 °
Lägg lax i botten på en ugnsform.
Förväll sparris och lägg den över laxen
Vispa ihop grädde, färskost, fond & sambal i
en kastrull och låt koka upp.

Häll sosen över sparris/lax och toppa med riven ost.

Gratinera i ugn ca 25 minuter.


Jag gjorde en pytt på aubergine, campinjoner, zuccini och pinjenötter.
Skär i små tärningar och stek i smör/olja.







Jordgubbar för "lång" förvaring ..

Jordgubbar är ju så gott.
Tycker t o m de man köper nu (från Spanien?) är goda.

Jag gillar när de inte är för söta.

Ett tips när man köper jordgubbar är att
direkt lägga dem varsamt i en glasskål.
Se till att de är riktigt torra.

Lägg ev en bit hushållspapper över och lite plast överst.
In i kylen och så håller de i många dagar.

Ibland brukar jag skölja dem först och
låta dem torka ordentligt på en kökshandduk.

Då är det ju bara att plocka och äta direkt sen ..







Kanske chokladdoppa dem






Eller


Göra en smoothie ..






Eller bara med en klick grädde ..




Hur äter du helst jordgubbar ???


Mozzarellagratinerad korv & grönsakswok




Kylskåpsrensningen idag resulterade i en grönsakswok med kryddig korv
som jag gratinerade i ugn med mozzarellaost och massor av oregano.
Lite medelhavssmaker som jag gillar så mycket !


Hade köpt en ny korv från Scan med smak av timjan & salvia.





Jag hade i:

300 gr kryddkorv
1 squash
1 röd paprika
8 champinjoner
1 stånd broccoli
4 sparristänger
½ aubergine
4-5 msk ajvar relish
salt
1 mozzarellaost
oregano
svartpeppar


Sätt ugnen på 200°

Skär korv i halvmånar & grönsaker i mindre bitar.
Stek (woka) korv och grönsaker några minuter tills det börjar mjukna.

Lägg i ajvar relish och ev lite salt & peppar.
Lägg i en ugnssäker form och krydda rejält med oregano.

Riv mozzarella överst och krydda med svartpeppar.

Gratinera i ugn ca 10-15 minuter.







 


Tacksamhet ...











Inspo ..









Drinkmixtrar lite..


Är inne på lite drinkblandningar nu.

Och då menar jag efter-träning-drink dvs utan alkohol.
Har köpt lite produkter från Renée Votaire som
jag gillar och blandar lite "hej vilt" med.





Igår mixade jag :

1 dl Rysk yoghurt
1 msk Smoothie mix
½ msk Raw Mesquito
ca 1 dl hallon
5 jordgubbar
½ avocado
1 dl vatten

Såg inget vidare ut men det blev väldigt gott!






Häromdagen gjorde jag en med:

1 dl hallon & blåbär
2 tsk Raw kakao
1 msk jordnötssmör
2 msk Smoothie mix
½ avokado
2 dl vatten
1 dl Rysk yoghurt

Inte lika god men det gick ner ..






Nyttigt är det i alla fall !!


Livets drycker ...


























Och till helgen lite ...



Ruccolapaj med tomat & 4 ostar



Hade flera ostar i kylen och som jag gjorde en pajfyllning av.
Blev väldigt smakrik och krämig.

Hade i minnet då vi var i Stockholm en gång och åt pizza på Vapiano
och just en variant var så god med bara olika ostar på.


Ruccolapaj med 4 ostar

80 gr ruccola
6 hackade
soltorkade tomater
10 delade körsbärstomater
½ hackad rödlök
3 vitlöksklyftor
100 gr brieost
125 gr mozzarella
50 gr riven parmesanost
50 gr ädelost
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Gör valfri pajbotten, jag gör denna LCHF som jag tycker är så god.

Blanda ruccola med hackade soltorkade tomater,
hackad rödlök & vitlök i en bunke.
Fyll sen pajskalet med detta.

Lägg brieost skuren i tunna skivor över och
lägg sen över halverade körsbärstomater.



Vispa upp ägg & grädde och blanda ner riven mozzarella,
parmesanost, ädelost, salt & peppar.




Häll över i pajskalet och gratinera i ca 30 min
eller till äggstanningen stannat.









Jag serverade med sallad & vitlöksås.


Pajskal

Här är två olika tips på pajbottnar:

Själv gillar jag bäst LCHF botten som blir krispig och god.
Receptet har jag hittat hos Henrik.

LCHF-Pajskal:

2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr osaltat smör
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten

Sätt ugnen på 200 °.


Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter.
Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.

Kavla ut och lägg i en pajform.
Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.
(Förbered gärna och låt stå i kylen över natten)
Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.



GI-pajskal

100 gr smör
2 dl dinkelmjöl (el sojamjöl)


Blanda rumstempererat smör med mjölet.

Låt stå svalt ca 20 minuter innan det trycks ut i pajform.

Förgrädda ca 10 min på 200°


Halva maj ..

... har snart gått med!

Får nästan lite panik får man när man ser att tiden går SÅ fort.

Skönt i alla fall med kort arbetsvecka igen.

Hoppas det blir lite mer värme nu för trots sol så har det varit ganska svalt.

Har i alla fall haft en härlig helg med syster & systerdotter.
Saknar lite den småbarnstiden som är så mysig.





Träning v. 19

Jag tycker det är ganska bra att "bokföra" utförd träning för veckan.

Man har då sådan bra överblick och ofta ser jag att jag har tränat mer än jag trodde.

Denna vecka fick jag till en hel vilodag!!



Måndag: Cirkelfys 60 min

Tisdag: Barfotalöpning 1 km, lite stabilitetsstyrka på pilatesboll 
+ Yoga 75 min

Onsdag: Morgonlöpning, fartlek 5 km + Sumba 60 min

Torsdag: Kettlebell 35 min

Fredag: Vila

Lördag: Löpning tabataintervaller 10 + 5 min
Styrka bröst, rygg, axlar + mage
i 4 set.

Söndag: Terränglöpning 10,2 km
inkl. 6 backintervaller



Kryddig fläskfilé i ugn




Jag gjorde en härligt smakrik och lätt middag i ugnen igår.

Man kan även använda kyckling och även lägga grönsaker
såsom paprika, zucchini, champinjoner i formen.

Kryddig fläskfile i ugn
(6-8 port)

2 st fläskfiléer
4 dl creme fraiche

Marinad:
½ dl olivolja
½ dl soja
1 msk curry
1 msk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
2 hackade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
½ msk citron


  Sätt ugnen på 200 grader°.

"Ansa" fläskfileérna och skär i tunna skivor.
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i marinaden ca 15 minuter.

 Lägg allt i en ugnsfast form och stek i ugn 15 minuter.

Tag ur och häll ur marinaden i en bunke och
vispa ihop med creme fraiche  så att det blir sås.
Häll  såsen över köttet och grädda ytterligare ca 15 minuter.



 


Jag serverade med ugnsrostad sötpotatis, palsternacka och sallad.







Terränglöpning




Vad underbart det är att springa i skogen.
Idag hittade jag rätt stigar ..

Fick till 10,2 km på en timme inkl 6 backintervaller.

Solen sken, fåglar kvittrar och underbart underlag.
Mycket hoppande blir det över stenar & rötter.

Gott om backar så det känns i rumpa & mage.


En härlig start på en solig söndag!!




Mysgott ..

Jag var i en butik som hade lösvikt på godsaker
och då menar jag inte godis ..

Jag testade lite av det som fanns.







Parmasanost i balsamvinäger, inlagda chilivitlök, örtchilivitlök,
2 varianter på torkade tomater, fetaostfyllda oliver.

Ostchipsen och guacamole gjorde jag själv.


Halv storm

Ute blåser halv storm här så jag vaknade tidigt (6.02).

Klev upp och drack min morgonmugg med kaffe och kokosolja
och sprang sen till gymmet körde intervall & styrka.

Startade med tabataintervaller på löpbandet i 10 min
sen fortsatte med 4 set styrka axlar, rygg & bröst.
Gjorde burpess och djupa knäböj-hopp mellan varje set.

Tog rejäl mage med 4 set och avslutade mage med 3x 1 min planka.

Avslutade hela träningspasset med 5 min tabataintervall
på band innan jag sprang hem.

Tänker på er som springer GBG-varvet idag!
Ge gärnet nu ...   och hoppas ni inte har motvind!


Här  blir det njutarlördag resten av dagen.

Har ju sötaste systerdottern här så vi njuter av att få leka med henne.





Ha en härlig dag och hoppas ni har bättre väder!!


Helstekt fläskkotlett i ugn




Köpte en hel benfri fläskkotlett för första gången.
Har egentligen aldrig varit så förtjust i fläskkotlett
tills jag först gjorde fläskkotlett i sambalsås som var så ljuvligt gott.

Så nu ger jag det en chans till ..  stekte den hel i ugn med vitlök och rosmarin.
Blev väldigt saftigt och gott tycker jag. Kommer bli fler gånger!

Så här gjorde jag:

1 hel fläskkotlett ( min var på 800 gr)
5-6 vitlöksklyftor
2 tsk rosmarin
1 tsk salt
3 msk olivolja
 grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 175 °.

Lägg fläskkotletten i en ugnsform och skär djupa snitt i den.
Pressa vitlöken och blanda med kryddor och olja till en smet
som man lägger i snitten på kotletten och brer över resten.
Peppra lite överst och sätt i en köttermometer.

In i ugn till termometern visar 50°. (ca 20-30 min).
Höj då värmen till 200°  och låt steka färdigt
tills termometern visar ca 63-65°.

Tag ut och låt vila 5-10 minuter.
Skär då i skivor och servera till valfritt tillbehör.

Jag hade rättikagratäng & grönpepparsås till.





Rättikagratäng



Istället för potatisgratäng gör jag gratäng på rättika.
Är faktiskt lika gott men inte mycket kolhydrater.

Grundreceptet har jag hittat hos Birgitta Höglund.


Rättikagratäng

1 stor rättika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
100 gr fetaost
salt & peppar
1-2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175°.

Skala och skiva rättikan och lägg i kallt vatten en stund.
Fortsätt skiva löken och vitlöken tunt.

Lägg ett lager skivad rättika i botten på en smord gratängform.
Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.
Smula över hälten av fetaostosten.
 
Täck med ett nytt lager rättika, lök, vitlök resten av fetaosten
 och krydda med salt, peppar igen och sen sista rättikan, salt/peppar.

Jag hade tre lager med rättika.
Slå över grädden och strö över riven ost.

Grädda i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.


Här serverad med helstekt fläskkotlett & grönpepparsås.



Grönpepparsås




Bland den godaste sås jag vet och som passar
till alla typer av kött/färsbiffar är grönpepparsås.

Så här brukar jag göra den:

Grönpepparsås

½ finhackad gul lök
2 msk grönpepparkorn
1 dl rött vin
 1 msk whiskey eller konjak (inget måste)
1 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk Shoyu (soja)
salt & peppar
smör

Hetta upp en kastrull med smör.
Krossa grönpepparn i en mortel.
Fräs hackad lök och grönpepparkornen tills löken mjuknat. 
Häll på vin, ev whiskey och fond.
Låt det koka tills det reducerats till ungefär hälften.

Tillsätt soja, creme fraiche och grädde.

Låt stå och puttra ca 5-10 min på svag värme
och  smaka av med ev salt och peppar. 


 
Här serverad med helstekt fläskkotlett & rättikagratäng.



 

 

 

 

 

 

.


Lev era liv !!!




Usch det händer så mycket tråkigheter nu.

Saker i min närhet som gör mig påmind om vårt korta, sköra liv.

Tonåringar som tar sina liv,
en misshandel som lett till hjärnblödning,
en 48-åring som fått diagnos tjocktarmscancer
som dessutom fick en hjärtinfarkt ...

Så mycket tragedi både för dem själva men även familj och vänner.

Man blir ledsen och känner hjälplöshet.

I allt tragiskt som händer blir jag påmind om våra sköra liv.

Men vet inget om morgondagen!

Dessa tankar gör mig så ödmjuk inför allt.

Kärlek till er alla och LEV ERA LIV !!





Lite allvarliga tankar så här en fredag ..
kan behövas det med ibland!


Mexikansk kycklinggratäng




Är mycket tex-mex nu .. men jag gillar när det är lite kryddigt!

Här är en god och lätt gratäng med mexikanska smaker.

Jag brukar göra egen tacokrydda men
nu köpte jag en ekologisk variant som fick duga.

Jag hade ostchips, guacamole, blomkålsris och sallad till.


Mexikansk kycklinggratäng 
5-6 personer.

1 kg kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse ekologisk tacokrydda 
(eller 3 msk egen tacokrydda)
½ burk tacosås, osötad
1-2 tsk sambal oelek
2 dl riven ost (smakrik)
Smör
       

Skär kycklingen i strimlor och hacka den gula löken och vitlöken.   
Stek kycklingen lite lätt i smör, tillsätt lök, vitlök  och tacokrydda.
Häll blandningen i en ugnsfast form.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, sambal med tacosåsen.
Häll det över kycklingen och
strö över den rivna ost.

Sedan in i ugnen på 200C i ca 25 minuter, tills osten fått färg

 




Torsdag är FREDAG !!!




Idag har vi "fredag" på jobbet .. för vi har stängt imorgon och blir då lediga.
Ledningen ska åka på mässa så vi fick en gratis semesterdag!!
Så härligt ..

Och så kommer min syster med sin dotter Elsa
hit i em och stannar över helgen!!
Elsa är 2 år och alldeles underbar !!
Så det ska bli en mycket mysig helg.


Men nu först ska jag köra ett Kettlebellspass för det blir
nog inte så mycket träning i helgen då jag har besök.





Lite tänkvärt ... och egentligen så självklart!


Zucchini & kokosplättar ("falsk raggmunk")




 Påminner faktiskt om raggmunk, låt dem gärna "gräddas" färdigt
 i ugnen en stund så zucchinin verkligen blir mjuk. 

Istället för lingonsylt tinar jag bara lingon från frysen.
Jag saknar inte det söta annars kan man ju söta dem.

Så här gjorde jag:

5 ägg
1,5 dl grädde
1 dl vatten
1/2 dl kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1  zucchini (ca 350 g)
bacon eller fläsk
lingon

Sätt ugnen på 200°.


Börja med att vispa ihop ägg, grädde, vatten,
kokosmjöl, fiberhusk och salt
Låt smeten stå och och svälla lite.

Skala zucchinin, dela den på längden och
gröp ur kärnorna med en tesked.
Riv den sedan på rivjärnets grova sida.
Krama ur överflödig vätska ur zucchinirivet och
vispa sedan ner det i smeten.

Stek plättarna gyllenbruna i smör i en
 stekpanna på strax under medelvärme.

Tänk på att göra dem lite mindre än vanliga pannkakor,
 beräkna drygt ½-1 deciliter smet till varje .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och
låt den stå i ugnen i ca 5-10 minuter.

Stek bacon eller fläsk under tiden.

Servera med bacon och lingon.



Är inte där än ..

Var i och för sig på yoga i går kväll MEN är inte här riktigt än ..;)

Om man någonsin kommer dit ens ..  kolla gärna - det är vackert !!



Så inför jag kommer dit tar jag en löptur nu på morgonen!!

Ha en trevlig dag ...


Mexikansk köttfärssoppa




Yoga idag så då blir det bra med soppa!

Har ett gammalt sparat recept på
köttfärssoppa som jag ändrade lite på.

Så här gjorde jag:


Köttfärssoppa:

Ingredienser:

500 gr köttfärs
1 paket bacon
½ purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd paprika
½ zucchini 
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3-5 dl vatten
1 msk lantbuljong
2 dl tacosås
2-3 msk tomatpuré
1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
Salt
Vitpeppar
Smör att steka i


Gör så här:
Strimla purjolök och bacon.
Smält smör i en gryta, lägg i purjolök, vitlök, bacon
och köttfärs och bryn tillsammans.

Halvera och skär paprika och zucchini i tunna skivor
och lägg i det i köttärsröran.

Tillsätt grädde, creme fraiche, tacosås och låt koka upp.
Späd med vatten till önskad mängd.

Smaksätt med en buljongtärning, tomatpurén och
kryddorna efter egen smak.
Låt puttra ca 10 min.

Gott till är en klick aioli eller turkisk yoghurt
och frökex med färskost.







Längtar ...


























Kyckling med medelhavssmaker




Just nu är jag såld på blandningen citron, rosmarin & getost.

Det går lika bra med fetaost i denna kycklingrätt
som jag gjorde till middag igår.

Jag hade torkad rosmarin men det är säkert ännu godare med färsk.

Så här gjorde jag:

1 kg kycklingfiléer
Smör
150 gr getost/fetaost
5 dl creme fraiche
2 hackade vitlöksklyftor
fint riven skal från ½ citron
1 msk pressad citron
1-2 msk rosmarin
salt & peppar

Sätt ugnen på 200°.

Dela kycklingen i 3-4 bitar och bryn dem i smör.

Lägg i en ugnsform och sätt i ugn ca 5-7 minuter.
Häll av ev. vätska.

Mosa osten med creme fraiche och blanda i övriga ingredienser.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Bred krämen över kycklingen och
ställ i ugn till kycklingen är klar - ca 10 minuter.

Jag serverade stekt vitkål & sallad till mig, övrig familj hade ris.






Ny vecka - Nya möjligheter !!!














Träning v. 17

Fick till en bra träningsvecka tycker jag.

Jag har äntligen kunnat springa utan smärta i foten,
Ska ta det lite försiktigt nu i början men det känns kanon.

Ska öka mina intervallpass då jag önskar bli lite snabbare.

Terränglöpningen idag var underbar, längtar redan till nästa gång.


Måndag: Gym bröst/axlar/biceps
+ Intervaller på löpband 5 km

Tisdag: Löpning 5,3 km

Onsdag:  Sumba + extra mage 80 min

Torsdag: Jogging 5,3 km, Yoga 90 min

Fredag: Snabba intervaller 40 min + biceps/rygg/mage

Lördag: Kettlebells 35 min

Söndag: 8,3 km skogslöpning
inkl backintervaller & styrka



Är ni nöjda med er träningsvecka??




Blomkålsgratäng med bacon





Gjorde blomkålsgratäng idag och hade bacon i.
Är säkert gott med broccoli med eller varför inte vitkål !?

Man behöver:

1 blomkålshuvud
1 gul lök
2 pkt bacon
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk philadelfiaost
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
 2 dl riven ost


Gör så här :

Sätt ugnen på 225 °.

Koka upp vattnet, salta lite och lägg ner buketter av blomkålen.
Finhacka/ riv löken och klipp/skär bacon i mindre bitar.

Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig.
Vänd ner philadelfiaost, grädde och creme fraiche i baconröran
och låt det sjuda upp och små puttra någon minut.
Smaka av med salt, peppar och sambal oelek.

När blomkålen är lagom mjuk med lite tuggmotstånd
så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form,
det ska täcka hela botten.

Häll över såsen och strö över riven ost.

Gratinera i ugn ca 10 minuter.

Gott med en sallad till.







Vilse i skogen ... =/

Jag råkade springa vilse i skogen ..

Det var så dåligt uppmärkt efter några km och
man var ju tvungen att hålla full fokus på var
man sätter fötterna bland alla stockar och sten.
 
Ibland var det knappt stigar att springa på.
Men jag hittade rätt till slut ..

OCH vilken lycka - vilken känsla det är att träna ute i naturen!!
Nästan magisk känsla fick jag ..

Varför betala dyra pengar för att stänga in sig
när man har det perfekta gymmet i skogen !??

Fick i alla fall till 8,3 km inklusive
6 långa och 6 lite kortare backintervaller.

Dessutom blev det lite styrka
(det finns ett litet "utegym" av stockar i slutet av slingan)

3 x 15 armhävningar
3 x 15 tricepshävningar
 3 x 15 utfall bakåt/ben stående på stock (balans)
3 x 15 negativa situps
3 x 50 sidositups (halvsittande)

Känner mig så grymt nöjd och lycklig !!

Började tänka på dem som aldrig tränar
- de vet inte vad de går miste om !



Löpning på schemat

Jag ska ta mig ut på en löptur idag.
Ska ta skogen med stigar som är så underbar.

Är egentligen lite skraj att springa där själv .. 
då det finns en del som sett vildsvin där
- men rundan är så underbart härlig.

Förmodligen är de räddare än vad jag är.

Har ännu inte bestämt hur långt det blir,
ska känna av lite med fotens status.

Men min förhoppning är 7 km iaf.


Har ni några trevliga planer idag ??



Avokadoglass med drottningssmak





Är väldigt inne på glass nu och man kan faktiskt göra "nyttig" glass som är jättegod.

Här är ett tips jag fick av Marie, men jag gjorde lite ändringar ...

Jag hade:
(2 port)

1 mogen avokado
1 dl kesella
ca 2 dl hallon/blåbär
1 msk jordnötsmör (kan uteslutas)

Dela avokadon och gröp ur den.
Lägg alla ingedienser i en mixerburk/matberedare
och mixa ihop till en glassig röra.

Lägg upp i skålar och garnera gärna med bär & riven choklad.





Yoga är fantastiskt

Såg ett YouTube-klipp hos Therese som var så fint att jag lägger ut det själv.

"Filmen handlar om Arthur Boorman som var med i Gulf-kriget där
hans fallskärmshoppande till slut tog knäcken på honom.

Läkarna sa att han aldrig skulle kunna gå av sig själv igen,
utan alltid bli fast i en rullstol eller med kryckor.

En dag råkade han läsa en artikel om en
man som lärde ut Yoga, Diamond Dallas.

Han skickade iväg ett mail och berättade om sin historia
och om att ingen ville ta sig an honom och försöka få honom bättre.

Diamond blev så rörd av historien att han började
 maila fram och tillbaks med Arthur och pratade med honom i telefon,
allt för att uppmuntra honom att fortsätta kämpa
och faktiskt tro att han skulle kunna bli bättre en vacker dag.

 Arthur tog åt sig och kämpade även fast det var tufft."

Kolla in filmen och se att med yogans kraft och egen vilja
kan man göra mycket !! Det tror i alla fall jag.

Och budskapet att ALDRIG ge upp är nog så viktigt!!


Text från: feber.se


Örtkryddad helgskinka




Jag köpte en liten sk helgskinka till påsken men vi åkte ju
till London så det blev inte av att jag tillagade den då.

Så därför blev det nu en liten "efterpåskskinka"...
Jag gjorde en lite "vårig" griljering med örter och parmesanost på.

( Annars brukar jag "strössla" med mandelmjöl )


Blev väldigt fräscht & gott tycker jag.

Så här gjorde jag:

1 färdigkokt helgskinka (ca 1 kg)
1 äggvita
1 dl finriven parmesanost
ca 1 dl örtkryddor (jag hade frysta provencal)
1-2 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 200°.

Vispa upp äggvitan till hårt skum.
Blanda i ost, kryddor & senap.
Det blir som en lite tjockare kräm att bre på skinkan.

Griljera i ca 10-15 minuter till den fått lite färg.


Här serverad med vitkålsgratäng & sallad.






Vitkålsgratäng



Har tidigare gjort fänkålsgratäng som jag tycker väldigt mycket om.

Nu testade jag med bara vitkål och lök - det blev gott det med.

Så här gjorde jag:

1 gul lök
1/4 vitkålshuvud
smör
1,5 dl grädde
½ msk dijonsenap
1-2 msk dill
salt & peppar
2 dl riven ost

Sätt ugn på 200°.

Strimla lök och vitkål.
Bryn det i en stor klick smör i en kastrull
i ca 7-8 minuter tills det börjar mjukna lite.

Häll på grädde, senap och låt koka in några minuter.
Smaka av med dill, salt & peppar.

Lägg över i en ugnssäker form och strö över osten.
Gratinera i ugn ca 15 minuter (eller tills kålen är mjuk).


Här serverade jag med skinka & sallad.


Träningsvila !??




Hur gör ni med träningsvila??

Jag har svårt att hitta bra balans med träning & vila.

Jag själv kan tycka att jag tränar så varierat att
jag oftast inte behöver vila en hel dag ..

Men en del tycker olika ??

Jag menar - jag splittar styrketräning så jag kör det olika dagar.
Sen iof innefattar annan träning t ex Yoga en hel del styrka det med.
Men ändå på olika sätt.!?
Jag vet ju att musklerna behöver vila efter träning.

Löpning däremot är något jag själv kände att jag kunde göra
så gott som varje dag, springer ju ändå lite olika långt, fort o s v.

Men kanske man tränar "för" mycket/ofta så det ändå inte blir bra.

När jag tittar tillbaka har jag sällan mer än 1 hel vilodag i veckan.
För jag räknat yoga som träning eftersom den är ganska ansträngande.
Jag blir både svettig och får oftast grym träningsvärk.


Men varför tränar man/jag!!

Mitt mål med träningen är att må bra både fysiskt & psykiskt,
ha roligt (jag tycker faktiskt det är riktigt kul att träna)
 och hålla min vikt -  som min kompis sa en gång
 " Du är ju livrädd för att bli tjock" ..
Ligger en del i det då jag lätt går upp i vikt.

Dessutom älskar jag mat!
(Har ni säkert märkt på min blogg ;)


Hur gör ni med vila ??

Varför tränar ni ??



Mozzarellafylld kalkonfilé toppad med valnötter & champinjonsås



Brukar inte köpa kalkonfilé då jag kan tycka den brukar vara dyr.
Men ibland unnar vi oss för jag tycker det är väldigt gott.

Detta gjorde jag sist:

1 st kalkonfilé
125 g mozzarella
hackad basilika
10-tal valnötter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör

Sås
0,5 st purjolök
8 st champinjoner
1 hackad vitlök
1 msk smör
1 msk kycklingfond
1 dl skyn från kalkonen + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
50 g gorgonzola (kan uteslutas)
0,5 dl rödvin
1 tsk shoyu

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°
Bryn kalkonfilén runtom om så den får lite yta.
Krydda med salt och peppar.
Skär ett snitt längs med filén och ställ in i ugnen ca 5 min.

Tag ut och fyll med skivad mozzarella & basilika.
Toppa med delade valnötter ev lite mer salt & peppar.
Stoppa in i ugnen i ca 10-15 min.

Tag sen ut och låt svalna ett
par minuter innan du skär köttet i skivor.

Sås:
Skiva purjolök, vitlök och champinjoner och fräs
dem i smör i en kastrull tills vätskan kokat in.

Tillsätt kycklingfond, vatten, grädde, creme fraiche, gorgonzola, vin och soja.
Låt stå och puttra på svag värme ca 5 minuter.

Smaka av med salt & peppar.

Servera köttet med sås och valfritt tillbehör.









Today is a good day ..





















Wrap med fyllning




Idag fick det bli lite lätt-middag innan yogan.

Wraps är gott och jag hade LCHF-potatissallad
kvar som jag lade i lite extra skinka & gurka i.

Det är enkelt och lite roligare än bara en omelett tycker jag.

Man kan fylla med vad som helst egentligen.
Till exempel tacofärs som man rullar in och
gratinerar med lite ost i ugn (som tortillas).

Är också gott kallt på ex utflykt med enkelt pålägg inuti.


Så här gör jag:
(2 st)

2 ägg
1 msk grädde
½ msk fiberhusk
lite salt, peppar

Vipsa ihop ägg & grädde.
Tilsätt fiberhusk och lite salt, peppar.

Låt stå någon minut..

Stek i smör eller kokosolja.

Lägg på tallrik och rulla in ex. någon röra.






Jogging & intervaller ..

Torsdagar för mig är det alltid Yoga på kvällen och
fick även till ett joggingpass nu på morgonen med.

Jag känner att jag måste öka mina intervallpass lite
men det lockar inte för jag tycker det är tråkigt.

Ska försöka minst en gång i veckan i alla fall.

Hittills brukar jag springa längre intervaller ..
men det kanske är "roligare" med korta !??

Har ni erfarenheter ??

Vad gillar ni bäst??

Vad är effektivast om man ex. vill
bli en snabbare löpare på typ 5 km ??



Peace, love & yoga







Proteinglass




Jisses så gott detta var !!

Smakar som den godaste glass ..
och är egentligen bara en nyttig proteinkräm.

Innan träningen så vispade jag ihop med elvisp några minuter:

1 dl proteinpulver (choklad)
0,75 dl vatten
2 msk kesella
1 msk jordnötssmör

Ställde i kylen till jag kom hem.

Då hällde jag i ca ½ dl frysna hallon
och vispade runt till en glassig kräm.

Ät direkt eller frys en stund.


 (Fungerar säkert med vilken smak som helst på protein och bär.
Själv är jag barnsligt förtjust i just choklad/hallon
och jordnötter till det var inte alls tokigt. )






Grillad rosmarin/citron-korv med potatissallad




Köpte en ny korv som vi testade tidigare i veckan.
Jag är inte så förtjust i korv egentligen, isåfall ska det
vara dessa med lite mer kött i och gärna en kryddig sådan.

Denna kändes köttig, väldigt fräsch och lagom kryddig i smaken.

Serverade med LCHF-"potatis"-salladen,
stekta champinjoner och en sallad.




"Falsk" potatissallad - Zucchinisallad




Ett recept som florerat hos många bloggare nu är LCHF-potatissallad.
Jag tror orginalreceptet kommer från Marianns LCHF.

Testade att göra en variant av den i veckan och
OJ - vad gott det var.

Jag åt den när den var lite ljummen ..

Så här gjorde jag:

Ingredienser:
1 stor skalad och tärnad zucchini
1/2 finhackad purjolök
1 stor klick smör
1/2 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
½ hackad röd paprika
1 tärnad avocado
salt och peppar
chiliflakes

Gör så här:
Fräs försiktigt zucchini och purjo i smöret, salta och peppra lite
 låt de bara mjukna något lite och ta upp och låt de svalna.

Blanda creme fraiche med majonnäs, senap och paprika
och blanda sedan ner det helt avsvalnade zucchinifräset.

Rör försiktigt i avocadon och smaka av med salt, peppar & chiliflakes.



Picture-pepp










Lax med dillolja & smörslungad sparris/pinjenötter


Blev inspirerad av ett recept i Buffé som lät så gott.
Och det blev det!

Dilloljan som jag lade över laxen blev verkligen pricken över i.
Jag smörslungade färsk sparris med pinjenötter i brynt smör.
Så där ljuvligt härligt knäckigt i smaken ...
är redan sugen på morgondagens lunchlåda! ;)

Jag serverade blomkål/broccolimos till mig och
klyftad ugnspotatis till övriga familjen.


Det här hade jag:

4 laxfileér
salt, peppar

1 dl finchackad dill
1 finhackad vitlöksklyfta
finrivet skal från 1 citron
4 msk olivolja

30 gr smör
1 knippe grön sparris
ca ½ dl pinjenötter  (höftade bara)


Så här gjorde jag:

Sätt ugnen på 200°.

Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform,
salta och peppra lite och ställ i ugn.

Blanda oljan med dill, citronskal och vitlök.

Dela sparrisen i 3 delar och förväll den lätt och häll av vattnet.

Bryn smör i en kastrull tills det nästan börjar bli lite brunt,
häll i pinjenötter och sparris och låt bryna med någon minut.

När laxen är klar (efter ca 15 min) ringla dilloljan över.

Servera med valfritt tillbehör och en sallad.





Maj



Tänk då är det redan maj!!

Hade en väldigt mysig kväll med goda vänner igår.
Åt först på pizzerian - där det var fullsatt.
Gick sen till byns majbål - så kul att träffa så
mycket folk på ett och samma ställe.

Idag blir det nog lugnt kanske blir en utflykt lite senare.

Har även funderingar på en liten löptur.
Sprang lite snabba intervaller på band igår
och än så länge känns foten bra.

Hoppas även kunna sitta ute i solen en stund -
man skulle må bra av en liten nyansskillnad nu!


Inga demonstrationer blir det för mig i alla fall ...


RSS 2.0