Grönpepparsås




Bland den godaste sås jag vet och som passar
till alla typer av kött/färsbiffar är grönpepparsås.

Så här brukar jag göra den:

Grönpepparsås

½ finhackad gul lök
2 msk grönpepparkorn
1 dl rött vin
 1 msk whiskey eller konjak (inget måste)
1 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk Shoyu (soja)
salt & peppar
smör

Hetta upp en kastrull med smör.
Krossa grönpepparn i en mortel.
Fräs hackad lök och grönpepparkornen tills löken mjuknat. 
Häll på vin, ev whiskey och fond.
Låt det koka tills det reducerats till ungefär hälften.

Tillsätt soja, creme fraiche och grädde.

Låt stå och puttra ca 5-10 min på svag värme
och  smaka av med ev salt och peppar. 


 
Här serverad med helstekt fläskkotlett & rättikagratäng.



 

 

 

 

 

 

.

Trackback
RSS 2.0