Tonfiskgratäng med zucchini & kycklingbacon

 
 
 
 
 
 
 
Jag behövde göra mig av med zucchini som legat i kylen ett tag så gjorde en gratäng med tonfisk i.
Den blev riktigt god tycker jag som älskar tonfisk & passade bra med kycklingbacon i.
Bra "träningsmat" med gott om proteiner dessutom. Även perfekt som lunchmat till jobbet!
 
 
Så här gjorde jag.
 
Tonfiskgratäng:
2-3 portioner
 

ca 400-500 gr zucchini
140 gr kycklingbacon
150 gr tonfisk 
ca 5 cm purjolök

1 ägg
1,5 dl lätt creme fraiche
1 msk färskost (örter)
1 msk tomatpuré
50 gr riven ost 
½ tsk persillade

salt, peppar

chiliflakes

 

Sätt ugnen på 200°.

 

 

Skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord eller bakplåtskläddpapper (jag använder mig av silicon) ugnsplåt. Salta lite på skivorna och låt vätska ur 5-10 minuter. Torka av vätskan med en ren kökshandduk och sätt in i ugnen tills de nästan är mjuka, ca 10-15 minuter.

 

Skär kycklingbacon i mindre bitar och stek tillsammans med strimlad purjolök. Ställ åt sidan och blanda ner tonfisken tillsammans med ½ dl creme fraiche & tomatpuré till en krämig röra.

 

Vispa upp ägget med resterande (1 dl creme fraiche), färskost, den rivna osten och smaka av med persillade, salt & peppar.

 

Lägg sedan ett lager zucchini i botten på en liten ugnssäker form, ett lager tonfiskröra och gör om proceduren en gång och avsluta med ett lager zucchini. Bred ägg/oströran överst och strö över chiliflakes.

 

Gratinera i ugnen tills det fått fin färg ca 10-15 minuter.

 

Jag hade lätt kokt broccoli och en sallad till.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En bra start på påsken - Kosta Boda Spa

 
 
 
 
Vi hade verkligen den bästa/härligaste starten på påsken i år.
Hela familjen åkte i torsdags till Kosta Boda Art Hotel för en natt med spa & god mat.
Det är andra gången jag är där och det är så fint. Och närheten dit är ju även det toppen.
 
Maten var mycket god. Vi åt en trerätters på kvällen med lax till förrätt, lamm till varmrätt & himmelsk creme bruleé till efterrätt. Väldigt gott! Frukosten var magisk och vi åt även en jättefin påsklunch-buffé innan vi åkte hem.
 
Vi fick ett mysigt familjedygn och hann även med lite shopping av glas & kläder. Kosta Outlet kanske inte är så mycket att ha tyvärr men hittade mina favvojeans (Lee Scarlett) som jag köpte till ett bra pris.
 
 
 
 

Ett dygns avkoppling med god mat och dryck. Laddad med ny energi... Perfekt start på påsken! 🙏🏼

Ett filmklipp publicerat av Maria Siverman (@mariasiver) Mar 25, 2016 kl. 1:48 PDT

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glasbaren är fantastisk med allt vackert glas.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

Lax i ugn med citron & dillsås

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fisk med citronsås är alltid gott. Blir så syrligt och fräscht. Denna rätt älskar även barnen. Citron är alltid gott i mat. Har nu haft lite citrondille ..  
 
 
Denna gång använde jag mig av lax men det är även gott med ex torsk.
 
 
 
Så här gjorde jag:
 
Lax i ugn med citron & dillsås

För 4 portioner:

 

 

 

500 gr lax eller annan fisk

Sås:
2 dl creme fraiche

2 dl vispgrädde
3 msk konc. hummerfond

skalet av 1 citron & 2 msk pressad citronsaft
hackad dill
salt & peppar

Toppas ev  med:
kräftstjärtar/räkor

Gott med ex broccolimos till.

 

Ställ ugnen på 180°.

Lägg den fisken i en ugnssäker form.
Blanda alla ingredienser till såsen låt koka ihop några minuter ett par minuter.

Häll över laxen  Ställ in i mitten på ugnen i cirka 20 -25 minuter, känn efter så fisken är genomstekt. Toppa med kräftstjärtar eller räkor innan den serveras.

 

 

 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Quinoa/kikärtsburgare / bollar med parmesan, basilika & citron

 

 
 
 
 
 
 

Meatfree Monday & blev lite lek i köket. Har gjort lite olika varianter på vegetariska biffar/bollar med bl a quinoa. 

 

Denna gången tyckte jag de blev perfekta. Gjorde några som hamburgare och några rullade jag till bollar.

 

Ibland steker jag biffarna i ugnen (vänder efter ca 10 minuter) för smeten blir ganska kladdig men denna gången stekte jag dem i stekpannan. Bollarna lade jag in i ugnen några minuter för att bli helt färdiga.

 

Till burgaren använde jag mig av pannbrödet till hamburgerbröd & en dressing av turkisk yogurt, majonäs & persillade. Blev så gott !!

 

Till bollarna åt vi stekt zucchini & en morotstzatsiki.

 

 

QUINOA/KIKÄRTS/BURGARE/BOLLAR

 4-6 port

 

2 dl quinoa

½ msk lantfond eller ½ buljongtärning

400 gr kikärtor 

2 ägg

1 tsk sambal oelek

1 dl riven parmesanost

2-3 msk mandelmjöl  

1 tsk fiberhusk

1 hackad vitlöksklyfta

rivet skal från 1 citon

½ dl färsk hackad basilika

ca 1 tsk salt

peppar

 olja att steka i

 

Sätt på ugnen på 175° om de ska tillagas i ugn.

 

Koka quinoan med fond/buljong enligt anvisningar på paketet och låt svalna.

 

Mixa övriga ingredienser till en smet. Lägg i den svalnade quinoan och mixa ihop lite lätt. Smaka av med salt & peppar och låt svälla ca 5 min.

 

Smeten blir ganska lös. Forma till biffar/bollar med fuktiga händer och stek i olja tills de blir gyllenbruna.

Eller lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Sätt in i ugnen tills de fått fin färg, i ungefär 15-20 minuter (vänd dem gärna efter halva tiden).

Om jag gör bollar brukar jag steka dem först några minuter i stekpanna sen låta dem gå färdiga i ugnen ca 8-10 min.

 

 

 

Morotstzatsiki

 

3 dl turkisk yoghurt

1 stor morot

½ citron (skal & juice)

2 pressade vitlöksklyftor

ev 1 tsk honung

salt, vitpeppar

 

 

Spiralisera eller strimla med potatisskalare moroten. Gott även att riva grovt.

Blanda yoghurten med finrivet skal och saft från citronen, vitlök ev honung och smaka av med salt och peppar.

Rör ner moroten. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Glutenfri limpa med durramjöl & sötpotatis

 
 
 
Var så baksugen häromdagen och såg att jag inte hade något bröd kvar i frysen. Äter inte så ofta bröd men till helgen kan det vara gott att ha när man hinner äta lite längre frukost. 
 
Hade durramjöl hemma och en halv burk keso jag ville göra av med.  Sötpotatis har jag länge tänkt testa när jag bakar så det rev jag i lite med. Det blev ett gott saftigt bröd som jag kommer göra fler gånger.
 
 
Såhär gjorde jag:
 
 
Glutenfri limpa med durramjöl & sötpotatis
15-17 skivor
 

4 ägg
100 gr keso

150 gr kvarg
0,25 dl linfrön

0,25 chiafrön 
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 dl durramjöl

½ dl havremjöl (mixade havregryn)
1 tsk bakpulver
100 gr finriven rå sötpotatis
2 krm salt 
1-2 tsk valfria brödkryddor ex fänkål, anis (själv älskar jag fänkål)

  


Sätt ugnen på 175°. Mixa/vispa ihop samtliga ingredienser och häll smeten i en brödform gärna i silicon. 

 

Toppa gärna med sesamfrön. Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter.

 

Låt svalna under bakduk och skär sen i skivor. Jag fick 17 lagom stora skivor som jag styckfryser så det lätt att plocka fram och tina sen.

 

 

 

 
 
 
 
Väldigt gott med valnötsfärskost på.
 
 
 
 
Den godaste färskosten jag vet - älskar smaken av valnötter. Har ni inte testat !? Gör !!  :)

 

 

 

Näringsvärde/styck  om 15 skivor ca: 

 

Energi: 100 kcal

Protein 6 gr

Fett 5 gr

Kolhydrater 6 gr

Fibrer 2 gr


Let´s get ready! Zwow 7

Min morgonträning blev med Zuzana idag.
 
Ett perfekt morgonpass som sätter fart på kroppen. Tar inte ens 20 minuter att göra.
Har man inte hopprep eller vill låta hemma så kan man hoppa med låstsasrep eller jogga på plats. Lika med KB går ju använda med vad man har som väger lite. En dunk fylld med vatten ex.
 
Här gör Zuzana tre varv och har man mer tid över kan man ju göra fler varv....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Lite tips till påskbordet ..

Jag gillar påskbordet lite mer än julens bord. Känns lite fräschare & inte så mastigt & tungt. 
Här är några tips ..
 
 
Gott är denna Lax & räktårta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En härlig paj med anjovis, lök & palsternacka
 
 
 
 
Ägg benedict - så gott!
 
 
 
 
Goda inlagda sillar
 
 
 
 
 
En favvo är glutenfri inlagd strömming..
 
 
 
 
 
Gott till bl a ägg är Zucchinisallad.
 
 
 
 
 
Vårig helgskinka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En riktigt fräsch & matig avocadosallad har jag alltid med.
 
 
 
 
 
Lite mer hälsosamt godis är dessa goda morotskakebollar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och goda bountybollar - perfekta att rulla som ägg,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och ett proteinrikt godis är proteinpralinerna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har ni några favoriträtter till påsken ??
 
 
 
 
 
 
 
.

Chokladdoppade proteinbollar/tryfflar

 
 
 
 
Denna röra är god som den är att äta när man är godissugen. Som en kaksmet nästan fast med betydligt bättre ingredienser.
 
Jag har gjort både med kikärtor och bönor, lika gott med båda. Man kan verkligen inte tro att det är baljväxter i smeten. Det blir en härlig krämighet av det.
 
När jag har tålamod rullar jag bollar som jag ställer i frysen en stund för att sen chokladdoppa eller rulla i något.
Men som sagt smeten är god som den är!  Så ofta blir det väldigt få bollar .. ;)
 
Ibland har jag 1 - 2 dl havregryn i, då blir det som chokladbollar.  Och utan blir det som praliner när de chokladdoppas. Nötsmör (ex mandel, cashew, jordnöt) kan man utesluta.
 
Om man inte vill använda proteinpulver kan man byta ut mot mandelmjöl, kanske havremjöl ..  Det blir lite fastare konsistens dock. Kanske då tillsätta lite mer kakao och lite vaniljpulver.
 
 
Såhär brukar jag göra:
 
Chokladdoppade proteinbollar/tryfflar
12-15 st ganska stora
 
6-8 dadlar
1 tetra kikärtor/bönor (ca 380 gr)
1 dl chokladproteinpulver (eller vanilj)
1 msk kakao
2 msk chiafrö
1 msk kokosolja
1-2 msk kallt kaffe
lite salt
ev 2 msk nötsmör
ev. kanel, lakritspulver
ev. 1-2 dl havregryn (blir som krämiga chokladbollar)
 
Rullas ev i kokos, kakao, lakritspulver, hackade nötter
Eller doppas i smält choklad & gärna doppas i kokos eller hackade nötter efter det.
 
 
Mixa först dadlarna & bönor i matberedare eller med handmixer.
 
Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet. Låt stå några minuter och rulla bollar sen bollar med vattenfuktiga händer. Lite kladdigt men det går ändå lätt. 
 
Sen brukar jag ställa de rullade bollarna i frysen ca 30 min innan jag chokladdoppar dem och/eller rullar dem i kokos/kakao/lakritspulver/hackade nötter.
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
Näringsvärde per st om 15 st med mörk choklad & hackade nötter ca:
 
Energi 125 kcal
Protein: 6 gr
Fett: 6,5 gr
Kolhydrater: 10 gr
Fibrer: 3 gr
 
Näringsvärde per st om 15 st med bara kokos ca:
 
Energi 85 kcal
Protein: 5 gr
Fett: 4 gr
Kolhydrater: 6,5 gr
Fibrer: 3 gr
 
 
 
 
.

Glutenfritt pannbröd a lá Tasty Health

 
 
 
Vilket gott bröd jag gjorde! Har sparat receptet från Tasty Health sen ett tag. Var lätt att göra och riktigt gott tycker jag. Är nu ett av mina favoritbröd. Går säkert att byta ut morot mot annat ex sötpotatis eller zucchini.
 
Har haft det som smörgås och även som här nedan ett pitabröd för kycklingkebab.
 
Här nedan har jag kopierat Sannas (Tasty Health) recept. Jag tog dock bara 1 tsk honung & jag använde mig av cashewmjölk. Sanna har många härliga recept för övrigt, kolla hennes blogg!!
 

Pannbröd med morot
4 normalstora eller 8 små

1,5 dl Durramjöl

1 dl havremjöl (mal havregryn i en matberedare/mixer)
1 krm bikarbonat
1 krm salt
1 krm anis
1 krm fänkål
130 g naturell lättkvarg
0,5 dl valfri mjölk, jag hade cashewmjölk
1 tsk honung
30 g riven morot (ca 1 liten morot)

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt de blöta och blanda ihop tills du får en deg. Dela degen i 4 el 8 delar och lägg en i taget på en mjölad bänk och kavla, eller tryck ut, degen till ett platt tunnbröd, ca 1 cm tjockt.


Stek bröden på medelhög värme i ca 2-3 minuter per sida i torr stekpanna. Låt svalna på en duk eller ett galler.

 
 
 
 
 
 
 
Kebeb gjord av kyckligkött kryddat med kebabkrydda, grönsaker, fetaost, örtkryddad matyogurt & tacosås.
 
 
 
 
 
Nedan gjorde jag en kräft/ägg-röra. Mina bröd har gått att dela på mitten. De blir tunna men det gillar jag.
 
 
 
 
 
 Eller bara som en vanlig ägg & kalkonsmörgås
 
 
 
 
 
 
 
Näringsvärde per bröd (om du gör 4 bröd):
140 kcal
24,5 g kolhydrater
7 g protein
1,5 g fett 
 
 

ZWOW 18 - Bra hemmaträning

Det blev hemmaträning idag på morgonen. Och man kan verkligen hitta inspiration på webben. Jag hittar oftast mina på youtube.se.
 
Jag gillar Zuzanas varierande pass. Finns massor att välja på. Ofta korta men intensiva pass. Så tid kan man inte klaga på att man inte har.  ;)
 
Denna gjorde jag i morse ...  
 
 
 
 
 
 
5 rundor av:
 
5 burpee + stepup höger ben
5 burpee  + stepup vänster ben
15 hög cirkelkick back lunge höger ben
15 hög cirkelkick back lunge vänster ben
20 inverted leg extension
30 triceps dips med benlyft
 
 
 
 
 

Enkel & god Sweet Chilikyckling

 
 
 
 
Jag blev bjuden av en vän en god kycklingrätt för ett tag sen. Har nu gjort det flera gånger och det är väldigt gott. Framförallt smidigt att göra. Det är bara lägga i en form och så sköter det sig självt. Perfekt bjudrätt om man inte vill stå länge i köket.
 
Så här gör jag:
 
Kyckling Sweet Chili
4 port
 
4 kycklingfiléer
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl sweet chilisås
1 msk kycklingfond
2 msk soya
ev champinjoner
salt, peppar
 
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Skär ev kyckligfiléerna i lite mindre bitar. 
Man kan även ha kycklingfiléerna hela men då tar det lite längre tid i ugnen. 
Klyfta champinjonerna. Lägg kyckligen & svampen i en ugnsform. Salta & peppa lite.
 
Blanda övriga ingredienser i en bunke och bred över kycklingen.
 
Gratinera i ugnen 30-40 min och om det är hela filéer 50-60 min.
Kolla så kycklingen är genomstekt.
 
 
Jag brukar ha rostad blomkål eller rotfrukter i ugn och en god sallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chiaplättar med blåbär

 
 
 
 
 
 
 
 
Goda plättar som mättar bra är chiaplättar. Brukade göra bananpannkakor tidigare men tycker dessa är godare.
 
De är lätta att göra men man behöver göra chiapudding först så planering är lite A & O. Jag gör ibland flera "puddingar" som jag sen har i kylen. Håller i flera dagar.
 
Smaksättningen varierar jag efter sug och vad jag har hemma.
 
 
Chiaplättar
1 port
 

2 msk chiafrön

1 dl valfri mjölk (gärna cashew, mandel eller kokos)

Ett par krm vaniljpulver

1 nypa salt

2 ägg (eller 1 ägg & 2 äggvitor )

½ banan

1 msk mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk fiberhusk

Ev. kanel/kardemumma (kakao är också gott i)

1 dl frysta eller färska blåbär/hackat äpple/hallon/mango ...

 

Blanda först chiafrön mandelmjölk, salt och vanilj låt stå i kylskåpet i några timmar, gärna över natten tills blandningen stelnat till pudding. Rör gärna om ett par gånger under första timman.

 

När puddingen stelnat vispa upp ägg/äggvita, mandelmjöl, bakpulver, fiberhusk med chiapuddingen till en jämn smet och låt sedan stå och dra i några minuter.

 

 Rör sist ner blåbär i smeten försiktigt så de håller sig hela.

 

 Stek små plättar i kokosolja en stekpanna på medelvärme.

 

Servera gärna pannkakorna med kvarg, bär, kokoschips, nötsmör eller hackade nötter.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

.


RSS 2.0