Spröda parmesanknäcke

 
Har gjort flera varianter av fröknäcke/kex och här är ytterligare ett som jag tycker är godast just nu.
Lätta att göra och nästan alltför lätta att äta upp . ;)
 
Jag gör oftast dubbel sats så det räcker lite längre.
Goda naturella, med någon topping och även goda att dippa i något smarrigt!!
 
 
 Parmesan-fröknäcke:
(1 plåt)
 
1 dl linfrö som fått svälla i 1 dl vatten några timmar
1 dl sesamfrö
½ dl pumpakärnor
1 äggvita
1 dl riven parmesanost (färsk)
lite havsalt
 
 
Sätt ugnen på 130°.
 
När linfröna "svällt" till en kladdig massa så blandas sesamfrö, pumpakärnor & äggvita i blandningen.
 
Rör sen i den finrivna parmesanosten.
 
Bred ut på en bakpappersklädd form så tunt det går.
(Jag brukar ta en mjuk slickepott som jag fuktar i vatten.)
 
Förskär gärna i lite rutor så går de att "knäcka loss" efter de gräddats.
 
Strö gärna över lite havssalt och grädda i ugn ca 15-20 min.
(Ev ta ut efter 10 minuter och vänd dem försiktigt, men det behövs eg. inte).
 
De är klara när de känns hårda och knapriga.
 
 
 
 
 
 

Att få vuxna syskon på "äldre" dar ...

 
 
Jag har berättat om min "stora" familj förut. 
Jag är ju uppväxt med fem syskon och jag är äldst.
Men pappan jag växt upp med (som är mina syskons far) inte min biologiska.
 
Jag har alltid vetat att jag har en annan pappa men vi har under min uppväxt knappt haft någon kontakt.
 
Jag saknade det heller aldrig direkt för mannen mamma gifte sig med blev väldigt
 snabbt som en far för mig. Gjorde aldrig någon skillnad på mig och mina andra syskon.
 
Men när mamma och "pappa" skulle skiljas för lite mer än 10 år sen 
kändes det lite på tiden att kontakta min biologiska pappa.
Jag skickade ett brev och dagen efter kom samtalet.
 
Så började vi lära känna varandra.
Vi bodde inte så nära varandra men vi talade i telefon ganska ofta.
Han besökte oss och jag som har annan släkt i hans stad hälsade på honom flera gånger.
 
Jag fick också en ny bror! En fin lillebror som är 15 år yngre än mig.
I början hade vi inte så mycket kontakt men via Facebook började vi "prata" för några år sen.
Och nu har vi fått jättefin kontakt.
 
Tyvärr gick pappa bort för ett par år sen.
Just när man lärt känna varandra lite mer. :(
 
Nu i höstas fick jag ytterligare "napp" på Facebook .. (himmel kan ju tro att jag är sponsrad ;).
 
Jag har alltid vetat att pappa hade en dotter som var tre år äldre än mig.
Men inte vetat mer än hennes namn och hur gammal hon är.
Så i höstas hittade vi varandra och började "prata" på FB.
Jag såg henne på bild - SÅ lik pappa!!
En härlig tjej som liksom jag gillar matlagning.
 
Och nu i helgen har vi träffats för första gången!!
 
Vi hyrde en stuga som ligger mitt-i-mellan våra hemstäder.
Hon, jag, lillebror och våra respektive.
 
Vi fick verkligen en härlig helg tillsammans.
Vädret var underbart, vi grillade, promenerade, rodde, spelade kubb och andra spel.
Pratade och pratade,  och skrattade massor!
 
Jag är så glad över att vi fått chans att lära känna varandra.
 
 
Alltså, syskon kan man inte ha för många av - och det är aldrig försent .... !!
 
 
Lite sol innan syskonen kommit
 
Kubbspel
 
En plutande selfie under roddtur ;)
 
Väntar på att få grillas ...
 

Proteinmål á la Malta

 
 
När jag tränar direkt efter jobbet eller tidigt på morgonen så har jag svårt att hinna äta.
Tränar jag hemma är det ju lätt att laga något efter men nu när jag ibland åker till gymmet så brukar
jag passa på att träna dubbla pass. Då vill jag ha något i mig mellan passen för att orka.
 
Ofta startar jag lördagarna med 80 minuter Cykel (Spinning) och
en stund efter är det 55 minuter Cross Cage.
 
Denna röran är en god, enkel sak att ta med.
Har sett något liknande på någon blogg för länge sen.
Gillar egentligen inte använda proteinpulver men är det någon gång
det känns ganska ok så är det just när jag tränat.
 
Smakar lite som Ris-a-la-Malta, lätt att göra & går snabbt att få i sig.
 
 
Så här gör jag:
 
½ dl äggvita (köper på flaska)
1 ägg
lite-lite salt
 
Stekes i lite kokosolja och gör en äggröra. Hacka till väldigt små bitar.
 
Blanda ihop:
1 dl kvarg
½ dl keso
1 skopa vaniljprotein
 
Blanda i äggröran och blanda i valfria bär.
Jag brukar ta bären frysta så hinner de tina till jag ska äta den.
 
Har jag inte proteinpulver i så har jag i lite vaniljpulver för lite sötma.
 
 

 


Fredags Pyramid

 
 
 
 
Har varit dunderförkyld hela veckan och inte tränat något.
Just morgonträning fredagar gjorde jag ju alltid förut.
Har tyvärr inte blivit av så ofta det sista halvåret.
 
Har ju i o f Inspiratörsjobb på gymmet på fredagar så då blir det lite träning innan det.
 
Men i helgen ska jag resa bort så jag är ledig ikväll.
 
Så fick till lite träning här hemma istället.
Gjorde en "pyramid" som är rolig, effektiv och går fort.
Idag gjorde jag två varv. Tog ca 17 minuter med trötthet & förkylning i kroppen.
(Någon som vill "utmana" mig !?? 17 minuter har man över ...;)
 
Vilade 10 sek mellan plankorna och 60 sek mellan varven.
 
10 Burpees
 
20 Armhävningar
 
30 Jump Squat
 
40 KB-swing (två-hands)
 
50 Utfall (25/ben)
 
60 sek Planka
 
60 sek Planka (sida/sida)
 
50 Utfallsteg (varannan hö/vä)
 
40 KB-swing (enhands, 20/hand)
 
30 Jump Squat
 
20 Armhävningar
 
10 Burpees
 
 
 
 

Något nytt kanske ..

 
 
Jag gillar ju Spinning/Cykel och jag gillar ju dans!!
 
Visst se det kul ut ...  och jobbigt!??
 

Chokladiga bönmuffins med hallon & pecannöt

 
 
Testade för första gången att baka med bönor.
Har sett SÅ många recept och blandade lite på måfå.
 
Blev väldigt gott tycker jag, mustiga och kladdiga - liksom krämiga. 
 
Så här gjorde jag:
 
Krämiga choklad/bönmuffins med hallon & pecan
(12 st)
 
1 tetra svarta bönor, 220 gr
1 ägg
1 äggvita
½ dl Sukrin Gold
1 msk agavesirap
½ dl osötad äppelmos (gärna Urtekrams)
1 msk starkt kaffe
½ msk smält kokosolja
½ dl kakao (minst, jag hade nog lite mer)
½ dl kokosmjölk (knappt)
1 msk kokosmjöl
1,5 msk krossat linfrö
½ tsk vaniljpulver
½ tsk bakpulver
½ tsk havssalt
 
Hallon (frysta hade jag)
Pecannötter
 
 
Sätt ugnen på 170°.
 
Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten.
Mixa dem tillsammans med ägg, äggvita, Sukrin & agave.
Blanda i äppelmos, kaffe och smält kokosolja.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa sen ihop med ägg/bönsmeten.
 
Lägg i muffinsformar, gärna i silicon. Jag fick 12 stycken.
Tryck i några hallon och 1-2 delade pecannötter/muffins.
 
Grädda i ca 14-15 minuter.
 
De ska ha "stannat" men ändå vara kladdiga. Låt svalna.
Goda som de är men även med ex hallon & kokosgrädde till.
 
Och de är nästan godare dagen efter.
 
 
 

En liten hälsning ..

 
 
Oj, nu har nästan tio månader gått sen jag gjorda förra inlägget!
Tiden går ju så fort - för fort om ni frågar mig.
 
Förra sommaren var mycket bra, vi körde vår Trädgårds-Cirkel regelbundet.
Jag sprang en del men mina benhinnor är inte så glada över det tyvärr.
Än idag är jag inte helt bra. Har ju svårt att liksom göra det "lagom" och känna efter tyvärr.
 
 
 
Men har det hänt så mycket mer på träningsfronten:
Jag har blivit "Inspiratör" som det kallas här på vårt gym.
Gick lite interna utbildningar på stadens största gym och är nu
Inspiratör på ett pass som kallas Gym-Cirkel minst två dagar i veckan.
 
Har även gått utbildning i Cykel (Spinning) men känner mig inte redo för att leda där än
och nu även i Indoor Walking som jag hittills kört ett pass på. Det är verkligen jättekul.
 
 
 
 
Här deltog jag på Vasalopps-cykel, ett pass 4 timmar 15 minuter.
 
 
Detta gymmet är väldigt stort. Har ett otroligt utbud som ibland blir förvirrande ;).
Vill ju så gärna gå på allt!!
 
Ett favoritpass är ett som kallas Cross-Cage, ett tufft cirkelpass
som påminner lite om vår Trädgårds-Cirkel.
Gillar även Kettlebells, Step, Sumba, Core och något som
kallas Jungle Sport (påminner om TRX).
 
Förra året kom jag så bra igång med styrketräning men det har tyvärr fått lida lite nu.
Ska ta tag i det snart. Får ju mycket styrka på grupp-passen men vill gärna träna mer "ren" styrka.
 
Roligt är att döttrarna med tränar på samma gym. Kul att kunna göra det tillsammans.
 
 
Var på Lofsans föreläsning "En hållbar livsstil för aktiva kvinnor" i Växjö som var mycket bra.
 
 
Mitt liv handlar också mycket om resor just nu.
 
Vi tillbringade jul/nyår i Mexico i tre veckor.
Första veckan på Isla Mujeres och de två efterföljande på Playa Del Carmen.
En underbar resa hade vi !! Skönt att slippa all julstress hemma.
 
Om en månad åker jag och maken till Side. Vi firar 20-årig bröllopsdag!! (Helt otroligt! ;).
 
I sommar ska hela familjen till London en vecka till döttrarnas stora glädje.
Vi har hyrt en lägenhet vid Hyde Park. Kanske blir lite varmt men det ska bli härligt ändå.
 
Sen i vinter åker vi tre veckor till Thailand igen ... 
Passar på när det även i år är ganska bra ledighet för långresa.
Vi åker en kombinationsresa, där vi första veckan åker till Kooh Muuk, vidare till Koh Lanta
och avslutar i Ao Nang. Fick mersmak förra året med att lämna Sverige över jul/nyår.
 
 
Isla Mujeres
 
Vi hyrde golfbil ett par dagar och körde runt ön.
 
Jag (kortast av oss), döttrarna  och en vilsen hund. 
 
Fantastiska solnedgångar varje kväll som vi avnjöt från stranden.
 
Vi simmade med delfiner. En häftig känsla - vilka underbara djur det är!
 
Vår pool på Wiva Wyndham Maya på Playa del Carmen
 
 
Gällande kosthållning så är jag mer "tillåtande" nu. Jag försöker äta så naturligt som möjligt.
Rena råvaror med mycket näring. I veckorna kör jag Periodisk Fasta som passar mig väldigt bra.
 På helgerna är jag mer tillåtande, blir lite glass (tokig i Yollibox) & lite godis ibland.
Försöker dock äta glutenfritt & undviker för mycket mejeri för jag mår bättre av det.
En bra balans helt enkelt!
 
 
 
Godaste mellanmålet just nu. Kallar den Protein a`la Malta.
 
Här en Paleogröt med färska bär.
 
 
Här egengjorda fröbars.
 
 
Är inte alls så aktiv med den bättre kameran så de flesta
bilderna här kommer från mitt Instagram & mobilkamera.
 
Men en liten hälsning så länge så får vi se om det blir något mer!!
 
Ha en härlig påsk och en fin start på våren!
 
 

RSS 2.0