So long - så länge ..

 
Känner just nu att tiden inte räcker till .. 
 
Finns så mycket roligt jag vill göra och så finns det ju även mindre roliga saker man måste göra .
jag har beslutat mig för att ta det lugnt här nu ett tag, på oviss tid.
 
Bloggen känns nu som ett stressmoment och jag får ibland svårt att lägga fokus på andra saker.
Jag är en sån typisk "allt-eller-inget"- människa.
Blogga lite (då & då) känns inte som det skulle funka.
 
Nu vill jag känna mig fri att sitta ute och läsa, planera min trädgårdscirkel och
helt stresslöst äta middagar och umgås med familj och vänner utan att ha kameran bredvid mig.
 
Känns även som om jag bloggat "klart" ..  har just nu inget mer att skriva om.
Mina matinlägg blir mest upprepningar - jag trivs just nu med maten jag äter och det vore
skönt att inte anteckna varje krydda, måttenhet utan bara njuta av matlagning och av att äta den.
 
Träningen nu i sommar kommer bli mycket cirkelträning här i trädgården.
Har ju avslutat plankutmaningen och påbörjat #yoga30d som jag ska ta mig igenom.
Denna yogautmaning känns som något jag verkligen behöver & gillar det!!
 
Hoppas även kunna springa lite mer. Peppar peppar, så har jag inte haft så ont i benhinnorna på ett tag.
Inte ens efter att jag sprungit. Men jag har dock inte sprungit så fort eller så långt.
5 km har gått bra och jag har inte sprungit på asfalt. Så jag kommer ta det fortsatt lugnt ett tag till.
Får jag till två löppass i veckan är jag jättenöjd !
 
 
 Har sedan jag startade bloggen 18 november 2011 skrivit 1369 inlägg.
Mitt syfte med bloggen var att egentligen mest för mig själv skapa en slags receptsamling.
Med detta blev det mycket experimenterande och nytänkande.
Känner att jag måste skapa lite nytt varje vecka så jag missar ofta göra det jag gillar fler gånger.
 
Dessutom kan jag tycka det är svårt att hitta recepten här på bloggen.
Jag har därför skapat en flik som heter "mina favoritrecept" och
där länkar jag det som jag lagar om och om igen d v s mina absoluta favoriter.
Sen finns det massor med mer recept under flikarna till höger.
 
 
* * *  
 
Annars kommer min sommar innefatta mycket musik bland annat.
 
Ska på söndag starta med Jack Vreeswijk som vi ska se på Kackelstugan på Öland.
Om ni besöker Öland så åk dit. Det är så mysigt där, särskilt dessa härliga 
musikkvällar som dock blir slutsålda ganska fort så skynda, skynda !!! ;) 
De har även ett litet galleri, restaurang och erbjuder även boende.
 
Robbie Williams väntar på Ullevi den 20 juli så då blir det några dagar i Göteborg.
Väl hemma igen så blir det Gyllene Tider här hemma i Kalmar.
Vi är MÅNGA som ska dit så det blir nog en toppenkväll ..
 
24 augusti har vi köpt biljetter till Invigningskalaset på Tele2 Arena i Stockholm.
Kent, Lasse Winnerbäck & Robyn är på scenen då!
 
Så det blir en riktig musiksommar för mig i år.
 
 
 
Kommer dock kolla in bloggvärlden så helt borta blir jag inte.
Jag gillar ju er och har älskat när ni peppat och kommenterat.
 
 
Finns dock kvar på Instagram som "mariasiver" ...
 
 
 
 
 
 
 
 KRAMAR Maria
 
 
 

Mina favoritrecept

 
 
Här har jag länkat mina receptfavoriter för att de lättare ska hittas.
 
När jag började min blogg åt jag mycket LCHF-kost och de recepten innehåller en hel del mejeri.
Idag försöker jag minska på mejeri så i många recept byter jag ut grädde mot majonäs & kokosmjölk.
 
När jag skrivit "Paleo" betyder det att det är utan gluten och mejeri.
I några av recepten kan getost och smör finnas med dock.
 
Här nedan är i a f en del av all mat jag lagat de sista åren.
 
 
Bakverk (brödigt):
Foccacia (Lchf), foccacia (Paleo)
Fröknäcke (Paleo)
Frökex med parmesan
Glutenfri limpa med durramjöl & sötpotatis
Majas ostplättar
Microbröd
Paleobröd
Paleoscones, med äpple, med blåbär
Pannbröd
Spröda parmesanknäcke
 Snabbt valnötsbröd (paleo)
Tunnbröd/wrap LCHF
Zucchinibröd med valnötter (paleo
Wraps av blomkål (paleo)
 
 
Bakverk söta:
Banana bread
Brownies (LCHF)
Citronpaj (LCHF)
Fröbars
Kladdkaka (paleo)
Knäckig rabarber/jordgubbspaj
Kokostoppar (paleo)
Morotsmuffins (paleo)
Raw brownies
Raw chokladbollar, hallon/lakritsbollar
Raw Choklad/hallonpaj
Semlor (paleo)
 
 
Dessert/godis/glass:
Banan/choklad/hallon-Glass
Bounty (LCHF)
Chokladbräck
Chokladdoppad lakritskola
Fruktremmar - raw
Glass med lite kalorier
Kokos/hallon/blåbär- Glass
Mejerifri shake
Morotskakebollar
Pannacotta med drottningkräm
Pannacotta med limemarinerade jordgubbar (LCHF)
Peanutbutter cups  - superlätta
Proteinbollar
Proteinpraliner
Raw chokladpudding med hallonkräm
Rocky Road
Snickerskulor (LCHF)
Varm chokladpudding / mugcake
 
 
 
Fisk/skaldjur:
Blomkålsjansson
Fiskbiffar med brysselkålsmos
Fiskbiffar med sötpotatismos
Fisk i ugn med citron/dill/skaldjur
God krämig fiskgratäng med bacon & chili
Godaste fiskpinnarna (paleo) med remouladsås
Laxburgare med räkröra
Lax med citronsås
Lax med dillolja 
Lax i mandelsås
 Laxtårta med räkor
Matjesilltårta
Mandeltorsk & broccolimos
Nyförälskade kräftstjärtar
Orientaliska räkor
Panerad fisk (LCHF/Paleo)
Torsk i dillsås
Äppeltorsk med blomkålsmos
 
 
 
Kyckling:
Balsamicomarinerad kycklingfilé
Chicken nuggets (paleo)
Exotisk kyckling (paleo)
Currykyckling (paleo)
Enkel kycklinggratäng med dijonsenap & örter
Feta/soltorkad tomat/basilikagratinerad kycklingfilé
Het kycklingwok
Kokosgratinerad kyckling med jordnötsås
Kycklingbiffar med coleslaw
Kycklingschweizare
Kycklingfilé med basilika och mozzarellatäcke
Mexikansk kycklinggratäng
Oreganokyckling
Persilje & senapskyckling (paleo)
Rosékyckling med ädelost
Senap & tomatkyckling i ugn
Thailändska kycklingbullar
 
 
Kött:
Fläskkotlett i sambalsås
Grillspett i ugn / eller på grill (med mandelsås)
Gulasch till många
Helstekt entrecote
Kryddig fläskfilé i ugn
Lammgryta med aprikoser
 Lammstek
Mustig köttgryta på högrev
Ottomansk kebabgryta
Parmesanfylld fläskfilé med god sås
Pork Nuggets
Söndagsstek på fransyska & chumicurri  (paleo)  
 
 
Köttfärs:
Fylld köttfärslimpa med tomatsås
Fyllda lammfärsbiffar med rosmarinsås
Färsiga Jacob
Grönpepparbiffar
Italienska köttbullar i tomatsås
Kebab av köttfärs
Keftedes
Köttfärsgratäng med valnötter
LCHF-lasagne
Meatza (paleo)
Moussaka
Moussaka (paleo)
Orientaliska biffar (paleo)
Pastitsio (grekisk köttfärsgratäng)
Snabb kålpudding
Tacogratäng
 
 
Pajer mm:
Ansjovis, palsternackspaj
Crepes/pannkakor (paleo)
Kräftpaj med chilikeso
Kycklingpaj
Kyckling & bea-paj (paleo)
Kycklingpaj med ädelost
Kycklingpaj - nästan mjölkfri
Kycklingpaj utan skal
Köttfärspaj LCHF
Köttfärspaj LCHF nr 2
Lax & räktårta
Pajbotten LCHF (paleo)
Ruccolapaj med fyra ostar
Svampaj med camembert
Västerbottenpaj med kantareller LCHF
 
 
Soppor:
Fisksoppa med saffran
Grönkålssoppa
Krämig fisksoppa
Mexikansk köttfärssoppa
Morotssoppa
Thaikycklingsoppa
 
 
Snacks & sånt:
Briesnacks
 Grönkålschips
Ostchips
Ostchips "extra allt"
Rostade kryddiga nötter
Sötpotatischips (raw)
Rotfruktschips / rostade pumpakärnor
Tortillachips (paleo)
 
 
Vegetariskt / raw / tillbehör:
Auberginerullar med halloumi /gratäng
Aubergine & zucchinilåda
Bakad sötpotatis
Blomkålsmos
Blomkålswrap
Broccoligratäng med fyra ostar
Brysselkålsmos
ColeSlaw
Fänkålsgratäng (LCHF)
Kesoplättar med zucchini
LCHF-pasta (tunnbröd/wrap)
Medelhavsgratäng
Mejerifri pasta/tunnbröd (paleo)
RawFood Lasagne
Rawfood Pizza
Rawfood Taco av nötter
Rawfood Valnötsbiffar
Rotfruktsgratäng
 Sötpotatischips (raw)
Vitkålssallad som på pizzerian
Zucchinisallad (falsk potatissallad)
Wraps av blomkål
Quorn i dillsås
  
 
"Snabbmat"  pizza mm: 
Blomkålsplättar
Blomkålswrap
Kesoplättar med zucchini
Paleopizza med lufttorkad skinka (brödig)
Pizza "Boppers Special" (LCHF)
Pizza på blomkålsbotten
Snabbpizza
 
 
 
 
Smått & gott / förrätter:
Avocadosallad
 Fyllda parmesankorgar
Gratinerad getost med stekt päron
Nötgratinerad brie
Tre goda förrätter
Tortillachips
Wraps gjord på blomkål
 
 
Såser/röror / kryddor:
Enkel bearnaiseås
Hamburgerdressing / remouladsås
Grillkrydda
Jordnötsås
Kebabkrydda
Kebabsås
Kryddsmör/beasmör
Majonäs / Aioli
Nektarinsalsa, Fetaostkräm
Nötsmör
Pesto (nöt/mandel), (valnöt)
Rödvinsås (LCHF)
Tacokrydda/salsasås
Tapenade/olivröra
Varm vitlöksås
 
 
Äggrätter:
Bananpannkakor
Chiaplättar med blåbär
Crepes/wraps (paleo)
Fläskpannkaka (LCHF)
Kycklingpaj utan skal
Mejerifri pasta/tunnbröd (paleo)
Våfflor (paleo)
 
  
Frukosttips:
Chiaplättar
Chokladshake
Goda müslin
Goda paleogröten
Nötgröt
Chiagröt
Paleoyoghurt
Proteingranola
Smoothies
Varm smoothie
 
Bollar / bars / träningsmellanmål:
Chiaplättar
Fröbars
Fröbollar
Proteinbollar/praliner
Proteinmål typ a´la Malta 
Proteinpraliner av questbars
Questbars
 

The End - #Plankan2013

 
 
 
En utmaning är över !
 
Plankat har man gjort som aldrig förr.
Om någon frågat om jag skulle orka planka 60 min på en vecka
för ett tag sen hade jag nog bara skrattat och skakat på huvudet .. 
Men skam den som ger sig.
 
65 minuter har jag plankat denna veckan
(minst egentligen för det har ju varit lite plankställningar i yogan jag gjort).
 
På fyra veckor har det totalt blivit 169 minuter!
 
Har ju fördelen med min trädgårdscirkel som vi haft 3 ggr/ vecka
att jag tar  m å n g a  plankövningar där. Ser i a f till att jag gör dem.
 
Idag blev det många minuter i TRX:en, jobbigt jobbigt.
Men eftersom det var "sista rycket" stod jag ut.
 
 
Nu blir det nog mest plankor på yogan ett tag.
Fast visst har det gett resultat - känner mig mycket starkare i bålen och i ryggen.
Känner mig rakare och längre av någon anledning!
 
 
 
 

3 x 30 x 10 x 2 = ett bra cirkelpass

 
 
 
I dagens trädgårdscirkel hade jag ännu ett nytt upplägg.
Det är som jag sagt kul med lite variation.
 
Idag blev det 10 stationer och vi körde 30 sek jobb (+10 vila) x tre/station.
Vila 15 sek mellan stationerna (är ungefär den tiden det tar att byta station).
 
Det blev två varv idag och man körde slut på musklerna ganska rejält.
 
Dagens stationer var:
 
ManMakers (hantlar 7 kg)
Gående utfall med bicepscurl+vridning (5 kg hantlar)
Pull-Ups
Planka
KB - (Squat, biceps, axelpress, triceps)
Utfall Hindu
TRX - triceps
Jägarvila med benlyft
Mountain Climbers
KB- sidoböj
 
 
Det bästa med dessa träningspass är att barnen kan också vara med.
Testar ofta träna på sitt sätt eller så leker de med varandra omkring.

YOGOBE

 
Vilken toppengrej detta är alltså !!
Finns så många filmer att välja på helt efter tid och dagsform.
 
Blir lätt film efter film för man blir liksom lite nyfiken.
 
Idag blev det "Happy Hips" (för höfter), "Noll Nonsens" (bålstabilitet)  &
"Kaffe-yoga" (lite "väcka kroppen" - perfekt tidigt på morgonen).
(Visst är det underbara namn !!  :).
 
Vardera höll på ca 15 min så 45 minuter där, sen tog jag några extra asanas (ställningar) efter.
Härligt att kunna yoga utomhus -  man blir lite extra "mindfulness"
när man hör fåglar, känner vinden och solens strålar! Underbart !!
 
 
 
Känner mig lite ovig och stel men hoppas se skillnad efter 30 dagar.
 
 
 
 
 

Svensk midsommar

 
Tiden går fort när man har trevligt! Och snart är midsommar 2013 över.
 
 

 
En tradition här på gatan är att åka lövad vagn på midsommaraftons förmiddag.
Vi tar med fikakorg och stannar hos traktorförarens son som bor på en bit ut på landet. Så även i år.
Solen sken när vi steg på vagnen men efter 10 minuter började det ösregna, t o m hagla en stund.
 
Vi sökte skydd under några träd ett tag men fortsatte sen till sonen där vi fick satta
oss i ladan för att torka till och fika i sällskap av deras fina hästar.
 
Efter någon timme lättade regnet så vi kunde ta oss hem igen.
 
 
 
Väl hemma lagade vi en lunchkorg med typisk midsommarmat.
Och cyklade iväg tillsammans med vänner till en festplats där det är stort svenskt midsommarfirande.
Väl där blev det blå himmel och sol och det höll i sig till natten !!
 
Blir lite nostalgisk när det är folkdräkter och folkdans - har ju det "ursprunget" i mig
sen jag firade varje midsommar som barn hos mormor i Borlänge OCH
där dansades det folkdans i vackra folkdräkter. Underbara somrar !!
 
 
 
 
 
 
Kvällen avslutades hemma med gott på grillen d v s
oxfilé, grillade grönsaker, färskpotatis i ugn & bearnaisesmör.
 
Blev kubbspel och musikquiz. Många skratt med trevliga vänner.
 
 
Idag på midsommardagen åkte vi till Borgholm för att strosa lite.
Massor med människor där.  Vi åt lunch, tittade i butiker och kollade in folket.
En sådan där vanlig grej man gör när man bor här i området!
Ett besök på Öland är nästan ett måste midsommartid.
 
Väl hemma blev det yogadags i solen !!!
 

Yogatime ..

 
 
 
Så har första yogapassat utförts! Ute i solen.
Skönt att starta dagen så .. borde man göra v a r j e dag .
 
Kanske dessa #yoga30days kan ge mig en fin vana.
 
Dagens pass blev en introklass 3.  Anusara-princip 2- muskulär energi.
 
 
Namaste !
 
 
 
 
 

Önskar er alla en ...

 
 

Även en Torsdags-Tabata

blev det idag på cirkeln.
 
Roligt med lite variationer och idag fick jag en fotograf då maken
fortfarande hade sån träningsvärk efter tisdagspasset och vilade denna dagen ..  ;)
 
Me like - (träningsvärken alltså) tar sådant som ett gott betyg.
Och träningsvärk har jag också haft, rumpa och rygg har känts av rejält.
Härligt, härligt!!
 
 
Dagens tabata-kombinationer bestod av stationerna:
 
 
Boxboll - Idioten (upp för en backe)
 
KB- sidoböj / KB- Benböj/Biceps/Axellpress
 
Mountain climbers / Sumo squat med kick
 
Planka / Sidoplanka
 
Borzovhopp / Marklyft
 
Handrelease push-up / Kissande Hund
 
(Vilka namn man har på övningarna!! ;)
 
 20 sek jobb-10 vila/ övning, och sen byta övning och tillbaka i 4 minuter.
Blir alltså 4 ggr/övning. Ni hänger med va!?
 
Varv nr två körde vi 3ggr/övning dvs 3 min/ station.
 
OCH som tidigare 5 Burpees mellan varje station.
Blir 60 Burpees på hela passet !!
 
Hela dagen har det varit mulet här, lite åska och regn i luften.
Men precis när träningen började kl 17 så sprack det upp, blå himmel och
strålande sol som fortfarande hänger i. Och jag hoppas morgondagen visar lika !!
 
 
Man matchar ju lite snyggt ...

 
 
 
 

 
Haha, snygg frisyr när man gör Burpeesar !!  ;)
 
 

 
 
Blev många svettiga plankor för min del ..
 
 
Plankstatus denna vecka 49 minuter !!

Baconlindande lövbiffsrullader

 
 
 
 
Såg ett mattips på "kokaihop.se" som lät gott och smidigt.
Gillar dessa maträtter där allt är i samma form. Här då rullader på en grönsaksbädd.
 
Och gott var det, ska göra med tunt skivad kyckling nästa gång.
Jag tror att det även kan vara gott med fiskfilé också.
 
 
Så här gjorde jag:
 
6-8 skivor lövbiff
1 paket bacon
Fyllning
5 soltorkade tomater
100 gr paket fetaost
10 urkärnade stora oliver
ev. basilika
Grönsaksbädd
1 zucchini
½ aubergine
1 röd paprika
½ grön paprika
10 champinjoner
5 sparrisar
lite olivolja
 
 
Först skar jag grönsakerna i mindre bitar, lade zucchinin och auberginen i ett durkslag och saltade lite.
Lät det stå ca 10 minuter för att vätska ur. Hällde sen ut dem på torr/ren kökshandduk
och lade sen tillsammans med resten av grönsakerna i botten på en form.
Ringlade lite olivolja över.
 
Till fyllningen hackade jag soltorkade tomaterna och oliverna och mosade ihop med fetaosten.
Krydda gärna med lite basilika.
 
Sen lade jag ut lövbiffarna på en skärbräda, lade en sked fyllning på och rullade in det.
Lindade sen 1-2 baconskiva runt. Lägg sen överst på grönsaksbädden och in i ugnen.
Gratinera först ca 20 min, vänd sen rulladerna så de får färg runtom.
Låt steka ytterligare ca 10-15 minuter.
 
 
Jag blandade resten av fyllningsröran med min egna aioli som jag hade till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saker som skrämmer mig ..

Jag är en ganska orolig typ .. en som ofta ängslar sig i onödan INNAN saker ens händer.
Kan vara både i stort och smått tankarna går.
 
Ingen bra egenskap alls men jobbar på det.
 
 
Googlade precis lite om det och hittade detta på vårdguiden:
 

        Generaliserat ångestsyndrom

innebär att en person sällan eller aldrig kan kontrollera sin oro och ängslan.

Det påverkar hela tillvaron för den drabbade. De mest effektiva behandlingarna vid

generaliserat ångestsyndrom är kognitiv beteendeterapi och antidepressiva läkemedel.     

Generaliserat ångestsyndrom börjar oftast under barndomen eller tonåren.

Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män.

 

Det tycks även som att fler äldre än yngre personer drabbas av generaliserat ångestsyndrom, 

till skillnad från andra ångestsyndrom.

 

Att känna oro, ångest eller bli ledsen och trött av motgångar och påfrestningar är helt naturligt

och något vi alla råkar ut för. Det innebär inte att man lider av generaliserat ångestsyndrom.

För att få diagnosen ska man ha långvariga besvär som gör det svårt att sköta ett arbete,

fungera socialt och fungera i familjelivet.

 

 

En person med generaliserat ångestsyndrom är:

mer eller mindre konstant ängslig

osäker

okoncentrerad

rastlös

pessimistisk

spänd

stresskänslig

lättretlig.

 

Han eller hon kan även lätt bli uttröttad.

 

Det är vanligt med dålig sömn och att man oroar sig på ett överdrivet sätt för stort som smått.

Det kan i sin tur ge kroppsliga besvär som spända muskler, huvudvärk, tandgnisslan,

svettningar, darrningar, muntorrhet, hjärtklappning, mag- och tarmbesvär och ett behov av att kissa ofta.

 

Personer med generaliserat ångestsyndrom vet att deras omgivning många gånger

tycker att de oroar sig i onödan och tar ut olyckor i förskott.

 

I likhet med annan ångest kan en ändrad livsstil ha goda effekter .

Det kan till exempel vara att sova regelbundet, minska kaffe- och nikotinkonsumtionen,

motionera regelbundet och ha avslappningsövningar.

 

För en del kan självhjälp i form av en bok vara hjälpsamt. En bok som kan rekommenderas är

"Fri från oro, ångest och fobier: råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi"

av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung"

 

***

 

 

Fick först en "AHA-upplevelse" sen blev jag lite full i skratt.

Kanske ska man ta det på allvar men det känns ändå som jag har kontroll på det och inte så allvarligt än.

Men kan nog vara bra att känna till hur man förebygger så det inte blir värre.

Förmodligen är detta vanligare än man tror.

 
 
Saker jag nu oroar (helt meningslöst - jag vet ;)  mig för är:
 
Sjukdomar - både mig själv och nära och kära
 
Döttrarna - VAD ?? som kan hända dem
 
Att mixern ska braka ihop - mitt bästa hjälpmedel just nu
 
Något ska hända maken som reser långt till och från jobbet för tillfället
 
Föräldrar som inte mår bra
 
Att min kropp inte ska orka med träningen
 
Att det ska regna midsommarafton
 
 
 
Ja, jag skulle kunna göra en lång lista egentligen.
Men nu tar jag och går ut och springer lite istället!
 
 
Ha en fin dag & oroa er inte i onödan !!!  :)
 
 
 
 
 
 

#yoga30d

Från det ena till det andra...
Från plankutmaning till yogautmaning!
 
Nu har jag tackat ja till Jeannas yogautmaning.
 
Kunde inte låta bli för är det något jag behöver nu så är det yogan.
Har p g a hela vinterns/vårens förkylningar och hosta knappt utövat yoga någonting.
Med både stelhet och dåligt samvete som resultat.
 
SÅ är det något som kan kicka igång mig är det en utmaning,
 
Fördelen här är att man gör det helt till sig själv.
Vill du bara göra 5 solhälsningar en dag så är det det man gör.
Men 30 dagar yogar man och man får gratis testa på hos Yogobe där jag har registrerat mig nu.
 
Perfekta pass, man kan göra olika varje dag. Bra tillfälle att testa nya yogasorter.
Om ni är sugna ange koden yoga30d så får man testa i 30 dagar gratis.
 
Läs mer hos Jeanna om ni är sugna på en yogautmaning
- startar gör vi på midsommarafton!
 
Vilka fler är på !??
 
 
 
 
 

Tabata-Cirkel

 
Kände för lite nytt idag på Trädgårdscirkeln.
Har länge funderat på att använda mig av Tabataintervaller och det testade vi idag.
 
Gjorde kombinationer d v s 2 övningar / Tabata-station och 6 stationer blev det.
Med Tabata menas ju jobba 20 sek vila 10 sek x 8.
fyra minuter/station (dvs två min/övning blev det nu då).
Vi bytte övning efter varje 20:e sekund, och vi var två stycken per station.
 
 
Kombinationerna per station blev:
 
Pull Ups (på studsmatta) / Utfallsgång
 
Planka / Sidoplanka
 
Triceps på stol / Benböj med bicepscurl
 
Rygglyft på pilatesboll / Skridskoåkaren
 
Jägarvila / Hopprep
 
Deathlift med KB / KB-svingar
 
 
Vi gjorde först ett varv med "full" tid 4 min/station.
Varv nr två tog vi halvtid, dvs 2 min/station.
 
  
Inte nog med det -  mellan varje station gjorde vi 5 Burpees så totalt 60 Burpees !!
 
 
Jisses, var både jobbigt men också kul.
Mina deltagare såg lite skeptiska ut innan start men tyckte verkligen det var härlig träning
och ville att vi skulle göra om det redan på torsdag .. och då full tid båda varven!!
  Vi får väl se ..
 
 
Status Plankan #2013
Plankorna i passet gjorde jag utan pauser så första varvet 4 min, varv två i 2 minuter.
Efter passet när jag ändå var varm körde jag 5 minuter till.
SÅ ikväll fick jag till 11 minuter.
+ 6 i morse + 6 igår morse och 7 igår kväll.
Status denna veckas plankminuter: 30
 
 
 Hatkärleksövningen Burpees .. men mest kärlek tycker jag nog!
 
 

Äppelmos


 
 
Hade några äpplen som började bli så mjuka att ingen ville äta dem.
Testade då göra lite mos av dem och vad gott det var!!
Moset var ju jättegott ljummet precis som det var.
Även gott att toppa på en muggkaka tillsammans med lite kokosmjölk.
 
Gott, gott och vad lätt det var! Tog ju bara några minuter att göra.
Jag skalade 4 äpplen och skar i lite mindre bitar.
 
Satte på vattenkokaren och hällde i vatten & äppelbitarna i en kastrull.
Kokte det ca 2-3 minuter och hällde av vattnet.
 
Hade också även en nektarin som sett sina bästa dagar.
Skalade och lade i mixerskålen tillsammans med äpplena och mixade ..  vips så är det klart.
Behövdes ingen sötning what so ever ..
Däremot är det gott med lite annan kryddning såsom ingefära eller kanel.
Precis vad man gillar själv.
 
Jag frös in i små portionslådor, går ju annars i ex istärningslådor.
 
 
 
 
 

Pasta med tonfisksås

 
 
Denna rätt lagade jag ofta när jag var student.
Då var tonfisk billigt, är ju inte lika billigt nu om man ska ha bra tonfisk.
Tonfisk är kanske inte att föredra i miljösynpunkt antar jag.
Men gott är det och någon enstaka gång gör jag det ändå.
 
Pastan jag äter är ju egenlagad glutenfri/mejerifri.
Recept finns här eller här (med mejeri).
 
 
Till såsen så grundar med den tomatsås jag brukar göra:
 
500 gr finkrossade (helst eko) tomater
1 finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
rivet skal från ½ citron
ca 1 tsk salt
peppar
hackad färsk basilika (går med torkad med)
1-2 burkar tonfisk
oliver (eller kapris) 
 
 
Bryn först löken lätt i olja.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt, peppar och så mycket basilika man önskar.
 
Lägg sist i tonfisk & oliver och låt det bara bli varmt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Plankan#2013 och Bålstabilitet

 Och så var det dags för sista veckan!
Plankutmaningen som denna vecka ska göras i minst 50 minuter ...
 
=/
 
Gäller bara att planera så är det inte helt omöjligt.
Fick ju faktiskt förra veckan till 49 minuter (+ en planka på yogan igår kväll).
 
 
Känner faktiskt att jag blivit starkare, känns i hela coren.
 
 
 
 
Åsa (fyscoachen) har visat ett test på bålstabilitet jag testade idag!
 
Och jag fixade det, konstigt vore väl annars efter de sista veckornas träning ;) ...
Kolla gärna hennes film här:
 
 
Testa ni med vettja:
 
 

I plankposition (gärna med en rundpinne på ryggen).

 

Stå statiskt 60 sek i ”vanlig” planka.

 

15 sek planka med hö arm utsträckt.

 

15 sek planka med vä arm utsträckt.

 

15 sek planka med hö ben utsträckt.

 

15 sek planka med vä ben utsträckt.

 

15 sek planka med hö arm och vä ben utsträckt (diagonalt).

 

15 sek planka med vä arm och hö ben utsträckt (diagonalt).

 

30 sek vanlig planka.

 

Totalt: 3 minuter

 

 

Och eftersom jag utmanar mig även denna vecka SÅ körde jag 2 varv.

 

 

Pinnen trillade ner efter en stund och det var svårt att sätta dit den själv ..
 

 

 


SötSugen

 
Sötsugen & snabbt ska det gå.
 
Pefekt att man sparat lite raw-food godis i frysen.
Tinar lite snabbt och så är man nöjd sen.
Hallonkrämen överst ser lite tråkig ut men smakar lika gott som innan.
 
Just raw food bakverk tar bort sötsug och känns ändå hälsosamt.
 
 
Här är raw -brownies-receptet & här är bakelsereceptet.
 
 
 
 
 
 
 
Har man lite mer tid kan jag verkligen rekommendera göra denna hallon/chokladpaj.
 
 

Helgens grilltips

Grillad ryggbiff, ugnsrostad sötpotatis, grillade grönsaker, sallad & beasås.
 
 
 
Jag älskar grillade grönsaker på spett men kan tycka det är lite "bök" att göra dem ibland.
En del vill inte ha det och andra vill ha det ...
SÅ de sista gångerna nu så har jag grillat grönsakerna på "samma" spett för att
sen lägga i skål och var och en får plocka ur det den vill ha. Jag själv gillar ju ALLT.
 
Låter särskilt zucchinin få vätska ur lite först med salt. Sen penslar lite olja och kryddar
med salt och eventuellt andra kryddor såsom persillade, vitlök eller liknande.
 
 
Här paprika, zucchini, champinjoner och tomater.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens träningsstatus ..

Värsta grymma deltagarna !! 
 
 
Precis när vi skulle starta vår cirkelträning idag öppnade himlen sig.
 
Det började ösregna men vi körde på ändå. Efter några minuter var vi totalt dyngsura 
och det blev ganska tungt men efter första varvet sa vi att "vi kör ett varv till"
Vi tog knappt någon paus utan körde nästan direkt på varv nr två.
 
När andra varvet var klart så slutade det regna och solen tittade fram litegrann.
det blev ett tredje varv även idag! 14 övningar á 45 sek x tre varv.
 
Undrar vad de som såg oss ute från gatan tänkte ..
Förmodligen såg vi lite galna ut.. ;)
Men det bjuder vi på !!
 
Mina lappar blev blöta men de torkar nog till.
Lika utrustningen där jag faktiskt handtorkade KB så de inte ska rosta.
 
  
 * * *
 
 
Plankutmaning #2013  - Vecka 3
 
Och så har även tredje veckans plankor slutförts.
 
Trodde det skulle vara svårare att få till än det faktiskt varit.
Har ju fördelen med cirkelträningen där jag kan få in många minuter.
Hittade dessutom en film (kolla här) som var bra och ger 8 minuter!
 
Så denna veckan fick jag till: 49 minuter
 
 
En svajjig planka i löparspåret mellan två stenar.

Jordgubbstårta

 
 
 
Det är verkligen inte ofta jag gör tårta.
Brukar istället bli andra desserter.
 
Men nu kände vi för en riktig jordgubbstårta på dotterns avslutnings"kalas".
 
Hittade ett recept hos Leila som jag gjorde.
Med egenlagad vaniljkräm blev den jättefin.
 
 
Tårtbotten:
 
3  ekologiska ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

 

Vaniljkräm:

 5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 1/2 dl strösocker

7 ekologiska äggulor

3/4 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

 

Bärfyllning & garnering:

1 liter färska jordgubbar

3 dl vispgrädde

 

 

 Sockerkaksbotten:

 

Sätt ugnen på 175°.

 

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

 

 Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.

 

Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.

 

 Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.

 

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Kolla med en sticka att den är torr.

Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

 

Vaniljkräm:

 

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.

 

 Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.

 

 Slå över den heta mjölken under vispning.

 

 Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning,

häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.

 

 Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.

 

 Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp. Blir den för tjock går det vispa i lite mjölk.

 

 - - -

 

Mosa hälften av jordgubbarna. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.

 

Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.

 

 Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.

 

 Garnera med resten av jordgubbarna.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Gästerna tyckte väldigt mycket om den. Faktiskt så smakade jag den bara väldigt lite.
 
Är just nu så sockerkänslig så jag gjorde en liten bakelse till mig istället av en kladdig paleomuffins.
Passade mig mycket mer - gluten & sockerfri.
 
 
 
Fylld med mosad jordgubbe och toppad med kokosgrädde.
 
 
 
 
 

 


Så är det

 
 
sommarlov för barnen  nu då. 
 
Gårdagens skolavslutning gick bra.
Är alltid rörande att se när de både är glada och ledsna.
Här är det en lite stor grej, man hänger på blommor och ballonger.
 
Vi hade även en liten bjudning för våra föräldrar och några syskon som kom.
Dottern hade beställt tacogratäng och den är väldigt god.
Jag hade bakat tortillachips till mig, glutenfria.
 
På kvällen sen gick vi hem till kompisar vars dotter tagit studenten.
Det blev en fin dag och kväll!
 
Igår regnade det stor del av dagen, såg inte solen alls men nu skiner den.
Så ska ut och dricka mitt morgonkaffe på trappen!
 
Hoppas på en löptur i spåret sen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Minsta fina ..

 
 
 
har blivit stor.
 
 
Idag slutar yngsta dottern nionde klass. Lillan är inte liten längre.
 
Sluta 9:an är en dag jag minns så väl. Kände mig lycklig och sorgsen samtidigt.
Ville inte riktigt sluta grundskolan, ville inte bli "vuxen", för det kändes lite som om
den trygga vardagen skulle bli så mycket mer allvar i o m gymnasiet som dessutom var på annan ort.
var det ju med, resandet till skolan tog tid så jag flyttade hemifrån redan när jag var 17 år.
Och livet började på riktigt kändes det som.
 
Just denna känsla gör att jag blir lite sentimental för dottern.
Vill inte riktigt att hon ska bli "vuxen" än på länge.
Är givetvis enormt självisk men jag vill känna mig behövd.
De sista åren har varit lite ångestfyllda med dessa känslor.
Stora dottern har ju fyllt 18 och är ju vuxen på "riktigt".
 
 
 
 
Minstingen har blivit underbar tjej som var lite grabbig som liten.
Ofta i keps och hjälpte maken med snickerier.
Hanterade redan som 4:åring en skruvdragare ..
Nu så kvinnligt söt & charmig !!    ♥
 
 
 

Planktips ..

 
I morse blev det en 5 km skön löptur.
Molnigt och nästan lite duggregn i luften.
 
När jag kom hem körde jag en 8 min plankvideo.
 
Här är den om ni vill testa!  
30 sek/planka så den blir inte tråkig ..  bara jobbig ;).
 
 
 
 
Nu har jag plankat 38 minuter på 3 dagar!!
40 min är ju apoc (a piece of cake;).

Varm chokladpudding / muggkaka

 
Oj oj så gott .. en blandning av varm chokladpudding/chokladkräm.
 
Jag mixade :
 
1 ägg
1 mogen banan
(eller ½ banan + ½ avokado)
1 msk kakao
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk jordnötssmör
1 msk kokosmjölk eller kaffe
ev lite vaniljpulver
 
och hällde i en stor mugg.
 
Kör i micro först 1 min och då är det lite rinnigt i mitten.
Ev lite längre för hur fast man vill ha den.
Jag gillar dock när det är kladdigt nästan som tjock sås.
 
Hackade några jordgubbar som jag toppade tillsammans med en skvätt kokosmjölk och lite kokoschips.
 
Krämigt, varmt & gott!
 
 
 
 
 
 

TrädgårdsCirkel 12 juni


 
Vi kämpar på med vår trädgårdscirkel och det är så roligt!
Älskar att hitta på nya övningar och ge dem nya utmaningar.
 
Är lite ego ofta för jag tar sådant som jag själv behöver träna på ;).
Men de vet att mina övningar är bara ett tips, de är så duktiga och gör det de själva vill.
 
Som nu när jag behöver många plankminutrar blir det mycket plankande.
Fast det är en väldigt bra övning så de har nog inget emot det.
 
 
Mina rekommendationer idag var:
 
 
Bröstpress med rumplyft

Borzovhopp

Planka på pilatesboll
 
Skridskoåkaren
 
Jumping jacks

Planka med tåtouch

Boxboll

Idioten

Sumosuat med kick

Pull Ups
Jump squat

Planka sida/sida

TRX

KB - Draken


Som vanligt 45 sek x 3 varv.
 
Förutom plankorna som jag gör 60 sek,
blev då 9 min + att jag gjorde 7 min på morgonen.
Och igår 7 + 7 minuter = Summa 30 minuter planka på 2 dagar!
 
Yejj..  bara 10 minuter kvar ju !!!
 
 
 
 Borzovhopp 
Bröstpress med rumplyft
Draken med KB (mycket vinglig sådan idag ;)
 

Hasselnötspanerad torsk

 
 
Älskar mandelpanerad torsk och testade nu att istället panera med hasselnötsmjöl.
 
Delar en torskfile i lite mindre bitar, torkar av lite med hushållspapper,
saltar & pepprar och doppar i nötmjölet. Steker i kokos eller olivolja.
 
Lika gott det !!  Hade wokad grön sparris, röd & gul paprika, surkål och pestomajonäs till !!
 
 
Snabbmat av högsta grad !
 
 
 
 
 

Omelettplättar

 
 
 
Som snabbmat, frukost nuförtiden blir det ofta något med ägg.
Gärna dessa omeletteplättar jag tycker är goda.
Tunna plättar, goda att fylla eller äta som de är.
 
Krydda med örter är väldigt gott, en sked pesto (röd eller grön) eller tapenade i smeten.
 
 
Här gjorde jag dillplättar ..  älskar dill och hade bara avokado och en sallad till.
 
 
Jag gör en vanlig omelettsmet men steker dem väldigt tunt.
 
Vispar upp 2-3 ägg med lite vatten, salt, peppar och här då dill.
Har ibland i ½ tsk fiberhusk om jag ska fylla dem och göra rullar.
Har även hänt att jag vispat i någon sked kokosmjölk eller majonäs.
Blir liksom lite olika varje gång. Toppar nästan alltid min mat med chiliflakes.
 
Stekes snabbt i kokosolja eller smör.
 
 
 
 
 
 
 
 

Största vinnaren

Kollar ni på Biggest Loser ??
 
Det är första säsongen som jag följt hela programmet och jag är sjukt imponerad av vissa.
Ja de flesta faktiskt.
 
Dessutom gillar jag årets viktiga ledord som följer:
"För att kunna älska någon annan så måste jag först älska mig själv.”
 
Tror även att när man förstår hur viktig kärleken till sig själv är det är DÅ man klarar en förändring.
Det är när man verkligen förstår hur viktig man själv är som man lättare tar hand om sig.
Tror jag i alla fall!
 
Ikväll är finalen och en av mina favoriter är där. Fast de är alla tre värdiga vinnare.
 
Är också ett fan av coacherna Mårten Nylen och Tanja Djelevic.
För att inte snacka om Kristins armar ..  wow !!
 
 
Mårten & Tanja, hade gärna haft dem som PT.

Valnötspesto

 
 
Gjorde pesto av valnötter som jag toppade laxen med förra veckan.
Blev god smak med valnötterna tycker jag. Mycket smak.
 
Dagen efter blandade jag det som blev kvar med majonäs som en sås till grillad kyckling.
Mycket gott det med !!
 
Pesto i olika varianter går att göra så mycket med.
Bara gott att doppa grönsaker i tycker jag.
 
 
Så här gjorde jag:
 
1 dl valnötter
½-1 dl olivolja
½ dl parmesanost
2 hackade vitlöksklyftor
1 kruka basilika
lite saft från en citron
 
 
Mixa alla ingredienserna till en sås.
Smaka av med salt och peppar.
Går även att späda med lite vatten om man gillar den lösare.
 
 
 
Toppa gärna lax (eller kyckling)  och gratinera i ugn 200° ca 15-20 minuter.
Jag gratinerade även grön sparris som jag gett ett uppkok först och tomater.
 
Serverade blomkålsmos mixad med ruccola för lite mer smak.
 
 
 
 
 
 
Så här ser det ut då barnen inte vill ha pestotopping.
 
  
 
 
 
 
 

#Plankan2013 - tredje veckan

 
Denna veckans 30 minuter gick bättre än jag trodde.
Blev t o m 31 minuter åter p g a förvirrande felräkning ..
plus att jag hade Trädgårdscirkel igår med mycket mage.
 
Men nu börjar det bli allvar!! 40 minuter ska plankas denna vecka!
Och gärna med ett par vilodagar.
SÅ det får bli lite plankande både morgon och kväll för mig tror jag de övriga dagarna...
 
 
Några av veckans plankor  ;)   
 
 
 
 
 
 

Härlig söndag ..

 
Vilken härlig dag vi hade igår!
Dessa dagar som man bara njuter av livet är värda så mycket.
 
Trädgårdscirkeln blev väldigt bra igår, ibland svårt att få till ett "perfekt" pass
med de bästa och roligaste övningarna i bra balans. Igår tyckte jag vi fick till ett sådant.
 
 
Gårdagens övningar var (3 varv á 45 sek/övning):
 
 
Manmaker
 
Marklyft
 
Plankan med saxhopp
 
Idioten
 
Handreliese pushup
 
Benlyft
 
Benböj/Biceps/Axlar/Triceps med KB
 
Sidoböj med KB
 
Utfall Hindu
 
Boxboll
 
TRX - triceps
 
Russian Twist
 
McDonalds Hopp (se här 0,30 in i filmen)
 
Seated leg tucks
 
 
Mycket fokus mage - och det kändes (kan också bero på allt plankande denna vecka).
 
 
 
 
På eftermiddagen grillade vi (eller rättare sagt syster).
Vi grillade fläskfiléspett och en massa grönsaker .. gott, gott !!
 
 
 
 
Jag satt och njöt av eftermiddagssolen med ett glas vin under tiden ..;)
Söndagslyx på hög nivå !!
 

120 mil på tre dagar

Hemma igen efter några trevliga dagar i Borlänge.
  
Blev lite hektiskt men ändå lite relax, träning & mys.
Hotellet hade både pool och gym och de nyttjade vi flera gånger.
 
Besök hos mormor är med blandade känslor. Jag växte lite delvis upp med henne när jag var liten.
Min mamma var ung när jag kom (precis fyllt 17). Så mormor för mig är lite "extramamma".
Hon har levt ett långt och aktivt liv. Hände alltid roliga saker när man var hos henne.
 
Nu dessvärre börjar hon bli senil, vi besökte henne tre gånger och varje gång
kändes det som hon glömt att vi varit där innan. Känns jobbigt och sorgligt.
Men hon är glad och frisk (fick en pacemaker för några år sedan som gjorde susen) för övrigt.
 
Tyvärr är det inte så ofta vi ses, bor ju 55 mil ifrån varandra så jag insuper varje ögonblick starkt.
 
 
Resan gick bra, hade ju syster och hennes lilla Elsa 3 år med,
Denna underbara unge som är så duktigt. Gnällde/tjatade ingenting under resorna.
När vi skulle hem så frågade hon mig när vi kört ca 3 mil:
-" Moster Mia, är det långt kvar ?"  .. Ja, svarar jag sen var det inget mer snack om det.
 
 
Första kvällen åt vi middag på en Thairestaurang där man plockar sin mat och de tillagar efter.
Coco Thai heter den..  jättegod mat har de och vi har varit där förr.
Det var stort Nationaldagsfirande i stan, barn som uppträdde & sjön.
Många som hade folkdräkt på sig, är sån härlig tradition däruppe.
 
  
På tal om kläder så köpte jag en skinnjacka på MQ men har inte bestämt om jag ska behålla den.
Var halva priset så prisvärd är den.. och snygg men frågan är om jag kommer använda den så ofta!?
 
 
Idag blir det trädgårdscirkel & lite grill efter det, ser ut att bli en bra dag!
 
 
Här lite foton från dagarna som varit:
 
 
 
Lilla Elsa - trött efter nationaldagsfirandet.
 
 
Här lekte jag som barn - nostalgi.
 
 
 
Började med en Singha och en vårrulle på Coco Thai
 
 
 
Hmm ska jag .. ska jag inte !??
 
 
Fick till morgonträning två dagar! Kul med gym, var längesen jag besökte ett nu.
Åter förvirrad då jag räknat minuter under plankorna så det har redan blivit 31 minuter.
 

Goda fynd ..

 
 
Dessa kryddor fick jag av syrran, de hade sålt ut i affären 10:- styck!
Är väldigt goda och lite spännande blandningar som jag inte provat innan.
Snäll syrra man har som förstått min intresse ..
 
Har använt mig av Five peppers & Seafood länge - och jag älskar dem.
Garlic & Pepper och Forrest Blend har vi testat nu, mycket goda!
 
Har ni testat dem ??
 
 
 
 
 
Dessa köpte jag som mellis på en utflykt vi var på i helgen.
Smidiga och goda när saker är lite oplanerade ..
 
 
 

Me myself and I

 
 
 
Jag är född i Dalarna (Borlänge) och har fortfarande släkt kvar däruppe.
Bl a fina mormor som blir 88 år i midsommar.
 
Har tillbringat alla mina barndoms somrar uppe hos henne.
Och har fantastiska minnen med mig därifrån.
 
 
Nu idag kör jag, minsta dotter, lillasyster och hennes dotter dit.
Tillbringar 2 nätter där och passar på att besöka släkt
såsom mormor, lillebror med sambo & morbror med familj .
 
 
Har en sådan känsla fortfarande att jag är "hemma" när jag är där.
Jag var 5 år när vi flyttade därifrån så det är nog mina somrar som ger mig känslan.
 
Lika när jag hör någon prata med dalmål, då blir jag alldeles varm i hjärtat.
För visst är det underbart med dalmål !?
(Däremot när jag hör småländska på radio/tv så ryser jag ibland. ;)
 
 
Så ha en fin flaggdag därute så hörs vi om några dagar!!
 
=)
 
 
 
 
 
 

Kyckling & broccolipaj utan skal

 
 
 
Har de sista året bara gjort pajbotten med nöt/mandelmjöl som ju blir så gott.
 
Tänkte dock spara lite på energipåfyllnaden så jag gjorde denna pajen utan skal.
Blir väldigt gott det med, som en omelett/gratäng nästan.
 
 
Så här gjorde jag:
(2-3 port)
 
2 färdigstekta kycklingfileér (har oftast det i frysen)
1 broccolistånd
½ zucchini
ca 6 cm purjolök
körsbärstomater
oliver
 
Äggstanning:
3 ägg
½-1 dl majonäs
50 gr fårost (feta)
salt, peppar
timjan
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
 
 
Förväll broccoli i snabbt uppkok i små buketter helst med tuggmotstånd kvar.
Skär kycklingen i mindre bitar, skär tunna skivar av zucchinin,
 strimla purjolöken,dela tomaterna och ev oliverna.
 
Bottna en pajform (jag hade en lite mindre) först med skivor av zucchini, täck sen  
med broccolibuketterna, kycklingbitarna, purjolöken, tomaterna och lägg över oliver.
 
Vispa ihop ägg och majonäs till stanningen.
Riv fetaosten och blanda i med lite salt och peppar.
Häll överst i pajformen och strö gärna över timjan överst.
 
Gratinera i ugnen ca 15-20 min.
 
 
Jag serverade en gurksallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MorningRun

 
 
Vaknade innan 05 idag och kunde inte somna om så lika bra att gå upp.
Stor mugg kaffe, lite bloggläsning och sen en liten löptur.
 
Några plankor med så nu är man redo för resten av dagen!
Ser ut att bli en fin dag vädermässigt ..
 
Status på #Plankan2013 är nu 21 gjorda minuter!
9 minuter resterar denna veckan ..
 
 
Passar på att läsa tidningen ...
 
 
 
 
 
 

Marinad till kyckling

 
 
 Blev lite grillat idag.
 
Hade tvådelade kycklingfileér som jag lade i marinad ett par timmar innan.
 
Denna marinaden är jättegod:
(räcker till ca 1 kg kycklingfileér)
 
½ dl olivolja
2 tsk riven färsk ingefära
½ dl juice från citron + rivet skal
1 tsk paprikapulver
2-3 hackade vitlöksklyftor
1½ - 2 tsk havssalt
chiliflakes
 
Jag brukar vispa ihop marinaden i en bunke och lägger sen i kycklingen.
Ställer i kylen och rör om lite då och då.
 
Förr brukade jag lägga allt i en plastpåse .. men känns inte så miljövänligt.
Smidigt är det dock !
 
 
 
 
 
Som sås gjorde jag majonäs som jag smaksatte med nedan fiskkrydda ..
Blev faktiskt godare än jag trodde ! Passar lika bra till kyckling som fisk.
 
 

Mycket "jorden runt"

blev det på gårdagens cirkelträning ..
 
Och jag lade in massor med plankor, fick faktiskt till
9 minuter för jag gjorde "en-minutare" på varje planka.
 
 
Passet såg ut så här:
 
3 varv x 45 sek (60 sek på plankor)
 
 
Hög plankrodd
 
Skridskoåkaren
 
"Jorden runt" med hantlar (hantellyft åt sidan-upp som i cirkel)
 
Jumping jacks
 
Utfallsgång med vridning (stor sten i handen)
 
Roterande sidoplanka
 
Biceps/axlar/triceps med KB
 
"Jorden runt" med KB
 
Planka "Jorden runt" (ner & upp från rak till armbåge samtidig som man går runt med armarna)
 
Squatjump
 
Triceps i TRX
 
Hopprep
 
Jägarvila
 
 
 
 
Hög plankrodd

Chokladshake - mjölkfri

 
 
 
Åhh så gott detta var.
Som chokladmilkshake eller en chokladsmoothie.
Till frukost, mellanmål eller dessert.
 
Jag gjorde dubbel sats sist och sparade en till frukosten.
I där hällde jag ca ½ dl varmt kaffe - Oh my ..  smarrigt!!
 
 
Så här gjorde jag:
 

Chokladshake

(till 1 port)

 

1 frusen banan

2 dl kokosmjölk

1 dl vatten

1/2 avokado

1 msk kokosolja

1-2 msk kakao

½ msk macapulver

ev lite vaniljpulver

(ev. fyll på innan drickning ca ½ dl varmt kaffe)

 

Lägg allt i en mixer (matberedare går enklast).

Mixa tills det är slätt & häll upp på glas.

(Eventuellt häll i ½ dl varmt kaffe)

Njut !!

 

 

 
 
 
Också gott att blanda i färska bär såsom jordgubbar, hallon eller/och blåbär.
Och då utesluta kakao & kaffe.

 


Plankutmaning #2013

 
 
Inga problem med 20 min plankor på en vecka här inte.
Fick till och med lite några minuter för mycket p g a förvirring ..  ;)
 
Blev både låga, höga, sido, vandrande, på boll, ben och på trapp ..
Variation som gör att det faktiskt är riktigt roligt!
 
Vecka nr två i utmaningen är det 30 minuter som ska göras.
Nu börjar min utmaning lite mer ..  Men det ska nog fixas!
 
 
Idag efter det hemska regn & åskoväder som varit både inatt och på förmiddagen
så fick jag med döttrarna på en joggingtur i motionsspåret vi har här i byn.
 
Är så väldigt skönt att springa där och idag blev det en liten runda på 3 km och
där finns även ett litet (fast väldigt slitet) ute-gym där jag tänkte göra några övningar på.
 
MEN himmel det fullkomligt kryllade av mygg -
så jag sprang till bilen och tog lite övningar i TRX:en här hemma i trädet istället .
 
 
Ha ha fin bild på mig och yngsta innan löpturen ... 
Kameran står på självutlösning och vi backade lite för långt!
 
 

Biff Lindström - Paleo

 
Rödbetor är en sak jag just nu har cravings för.
 
Gjorde här en variant på Biff Lindström som vi grillade häromdagen.
 
 
 
600 gr nötfärs
1 ägg
2 stora skalade, fint tärnade rödbetor (färska)
1 finhackad gul lök
3 msk kapris
1,5 tsk salt
peppar
 
 
Bryn rödbetorna i olja tills det är lite mjuka och tillsätt löken några minuter.
 
Vispa upp ägget med salt & peppar och blanda i köttfärsen.
 
Blanda sen ner rödbetorna, löken och kapris.
 
Gör biffar och grilla eller stek klara i olja.
 
 
Vi hade rotfruktsgratäng till annars är blomkålsmos ett gott tillbehör.
En sallad och lite dillmajonäs blev också gott till.
 
 
 
 
 
 
 
 

Rotfruktsgratäng (paleo)

 
 
 
Detta blev verkligen ett gott tillbehör helt utan mejeriprodukter.
Är säkert gott att även tillsätta ev kyckling, köttfärs till en gratäng.
 
Jag hade sötpotatis, palsternacka, morot & fänkål i.
Jag älskar fänkål - ger en underbar smak.
 
  
Så här gjorde jag:
( ca 4 port)
 
2 sötpotatis
1 palsternacka
1 stor morot
1 stor fänkål
10 cm purjolök
2 hackade vitlökar
2-3 dl kokosmjölk
½-1 tsk salt
5-peppar
kokosolja, olivolja eller smör
 
 
Sätt ugnen på 200°
 
Skiva alla rotfrukter tunt, gärna i matberedare.
Skär även fänkål och purjon i strimlor.
 
Bryn vitlök och purjo lätt i en kastrull i oljan.
Tillsätt sen rotfrukterna och rör runt någon minut.
 
Häll på kokosmjölk (börja med 2 dl), koka upp och låt sjuda ca 5 minuter.
 
Tillsätt mer kokosmjölk om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
 
Häll över i en ugnssäker form och grädda färdigt i ugnen ca 20 min.
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilken rolig & våt dag...

vi fick igår.
 
Vi började ju med att ta båten till Öland (Färjestaden) i regnet som inte ville sluta.
 
Som tur är har en av "deltagarna" en sommarstuga där så vi kunde vara inomhus.
OCH vilken dag vi fick - hade SÅ kul! Mycket babbel och massor med skratt!
(Jag hann inte ens med 7-årskalaset för tiden gick så fort. Det fick maken ta själv. ;)
 
 
Mycket gott att äta och dricka. Och även lite lek fick vi till inomhus.
 
Fortsatte sen för att äta middag på restaurang. Mycket god mat där med.
 
Avslutade sen kvällen med en stor glass i hamnen.
 
Sista båten hann gå så vi blev hämtade i minibuss.
Väl hemma skulle jag kolla på Robert Gustavsson men somnade helt slut framför tv:n.
Minns inte när jag gjorde detta sist.
 
Blev en underbar dag med härliga vänner !!
 
 
Dessi heter båten vi tog.
 
 
En regnig båttur till Färjestaden (Öland)
 
 
Härligt med palmer trots regn.
 
 
Köpte en "Öländsk getost-pralin" på Ölandschoklad.
 
 
Blev lammytterfilé till middagen - älskar lamm!!
 
 
En mugg jag köpte hos "Lotta & Mary" - jättegod att dricka ur.
 

Kalasigt kalasande ..

 Denna helgen blir det bara ett stort kalas (läs tre).
 
Igår var vi hos min lillasyster som fyllde 21.
Lilla söta Linn, sladdisen som kom när jag var 21.
 
 
Alldeles strax ska jag och de från mitt gamla arbete ta båten över till Öland
där vi ska fira både en 60-åring och avtacka en pensionär.
Ett skönt gäng som alltid är trevligt att hitta på saker med.
Jag är glad att jag fortfarande är inbjuden trots jag inte jobbat där på sju år.
 
Vi hade hoppats på fint väder men tyvärr har de ju ändrat prognosen.
Tanken var först lite picnic och jag har ordnat en 5-kamp
för att sen senare gå ut och käka på restaurang.
Hoppas det går ändå.
 
 
Sen senare i eftermiddag är det barnkalas. Makens brorsdotter som fyller sju år.
 
SÅ det blir ett evigt kalasande nu!
 
 
Jag och syrran då hon tog studenten förra året.
 
 
 
 
 

RSS 2.0