Morotssoppa - perfekt yogamat
Idag ska jag på yoga och det brukar vara ett problem
att "hinna" äta något bra innan dess.
Man bör inte äta något 2-3 timmar innan och jag är ju alltid
SÅ hungrig när jag kommer hem från jobbet.
Så det bästa alternativet är lite "lätt" mat .. gärna omelett eller soppa.
Och jag älskar soppa, gärna krämiga sådana.
Här är ett recept på en underbart god soppa, mycket godare än man tror.
Just morötter, apelsin & ingefära smakar härligt ihop!
(Grundreceptet kommer från Klara Desser.)
Du behöver:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
6 medelstora morötter
2 cm ingefära
2 apelsiner
7 dl vatten
1 dl grädde
2 tsk smör
1 msk lantbuljong (eller fond)
1 tsk persillade
1 dl creme fraiche
Apelsinkräm
1 dl matyoghurt
1 msk majonäs
rivet skal från ½ apelsin
lite salt, peppar
Garnering:
Hackade valfria örter eller rostade solros/pumpakärnor
Gör så här:
Skala och hacka löken & vitlök. Skala och riv morötterna grovt.
Skala (gärna med en tesked) och riv ingefäran fint.
(Riv skal från en ½ tvättad apelsin till yoghurtkrämen.)
Dela sen apelsinerna och pressa ut saften.
Värm smöret i en kastrull och fräs löken på svag värme ett par minuter.
Lägg i morötter och ingefära och fräs ytterligare ett par minuter.
Häll på vatten, grädde, buljong och koka upp.
Koka cirka 10 minuter och känn efter så att morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät och rör i crème fraiche och apelsinjuicen.
Smaka av med persillade, salt och peppar.
Mixa eventuellt lite till så att det hela blandas.
Apelsinkräm:
Blanda apelsinskalet med matyoghurten & majonäsen.
Smaka av med salt & peppar.
Rosta solros / pumpafröna i en torr stekpanna och
klicka apelsinkrämen över och strö över lite kryddgrönt eller frön.
Gott med LCHF-bröd och ost till!