Blogg & övningstips ..

 
Jag har länge följt Lofsans blogg som har så bra tips som hon även filmar.
 
Hela sommaren körde jag MÅNGA av hennes övningstips på vår trädgårdscirkel.
 
Och nu är hon ju rikskändis både med Gladiatorerna & TV4 söndagsmorgon.
Jättekul !! Hon är grymt duktig och har så sund inställning tycker jag.
 
Har ni inte läst hennes blogg än så gör det, här finns hon.
 
Här tipsar hon om en trisetövning jag gillade skarpt.
Visar även filmen här:
 
 
 
 

Snabb kålpudding på mitt sätt ..

 
 
 
Skulle gjort kålpudding igår, hade tänkt att göra en "riktig" i ugnen men
tidsbristen gjorde att jag valde göra den i stekpannan istället.
 
Förr gjorde jag en jättegod variant där jag stekte
vitkål & köttfärs och tillsatte 1 burk creme fraiche,
2 msk dijonsenap, 1 msk soya och kryddade med salt & peppar.
Så äter man inte mejerifritt - testa gärna det!
 
 
Nu gjorde jag istället så här: 
 
½ litet strimlat vitkålshuvud
ca 500 gr köttfärs
som stektes klart.
 
Tillsatte:
1 dl majonäs,
2 msk dijonsenap
lite kokosmjölk (kanske ½ -1 dl)
kryddade med salt, 5-peppar & en massa dill!
 
 
Har ni inte provat dill till köttfärs så gör det (om ni gillar dill vill säga).
 
Är verkligen gott tycker vi!!
 
 
Hade tinade vanliga frysta lingonl & lite sallad till..
 
 
 

WOD 20-30-40

 
 
 
 
 
Startade idag morgonen med en WOD jag snodde från Paleo Lifestyle. ;)
 

Först uppvärmning:

 KB-svingar ca 5 min 

 

Sen 5 varv på tid av:

 

20 push-ups 

30 sit-ups 

40 air-squats


 

 
Push-ups på tårna, sit-ups ända upp  (satte tårna under soffkanten - fusk??;)
och djupa squats.
Pust jobbigt så här på morgonen MEN så skönt nu efter ..
 
 
Avslutade sen passet med exentriska pull-ups - är så svag där.
Vill SÅ gärna lära mig göra riktigt pull-ups men fixar inte en enda.
Ngn som har tips hur man bäst lär sig ???

 


Kyckling & beapaj / Paleo

 
 
Gillar verkligen paj och ännu mer nu då jag gillar denna pajbotten mer än vanlig.
Blir lite tuggmotstånd och en härlig nötig smak som jag gillar.
 
Hade färdiggrillade kycklingfileér i frysen och hade förberett pajdegen
  redan dagen innan så det blev helt plötsligt "snabbmat".
 
 
SÅ här gör jag pajdegen:
 
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr smält kokosolja
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten
 

Sätt ugnen på 200 °.

 

Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl och sesamfrön några minuter.

 

Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.

Kavla ut och lägg i en pajform. Eller tryck ut med fuktiga händer.

 

Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.

(Förbered gärna och låt stå i kylen över natten) .

 

Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.

 

 

Pajfyllning:

2-3 stekta kycklingfileér

½ purjolök

10 champinjoner

1 paprika
10 körsbärstomater
 
Äggstanning:
3 ägg
3 dl "paleobea" (majonäs med dragon/persilja)
½ tsk salt
 
 
Strimla purjolök, paprika och klyfta champinjonerna och stek dem några minuter.
Skär kycklingfileérna i mindre bitar och blanda ner i grönsakblandningen.
Krydda med lite salt och peppar.
 
 
Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet.
Dela tomaterna och lägg över.
 
 
Vispa ihop äggstanningen och häll över.
 
 
Grädda i ugn (200°)  ca 15 minuter eller till stanningen har "stannat".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lätt "paleo-bea" /Majonäs-TIPS

 
Denna sås som jag nu använder nästan varje dag ..
"Pricken över i" i många rätter, ett måste i andra.
Är SÅ lätt att göra och variationerna är oändliga!
 
 
 
Här är en som jag kallar "paleobea" ..  men är egentligen en majonäs med persilja & dragon.
 
Häller ibland i lite ghee för lite smörsmak. Har också gjort bara på ghee men då skar den sig lite.
Blev iof bättre när jag värmde den och vispade kraftigt, blev lite mer bearnaiselik än med bara majonäs.
Men bara "majo" är gott det med ... 
 
Jag använder mer vinäger & dijon än många orginalrecept men jag
gillar när den blir lite mustig i smaken. Går att minska på annars.
 
 
 
 
Min majonäs gör jag som alltid så här:
 
1 ägg (eller 2 äggulor)
2-3 dl neutral olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk vinäger
salt, peppar
 
För beavariant krydda med:
ca 2 tsk persilja
ca 2 tsk dragon
  
Lägg alla ingredienser (obs!! rumstempererade ) 
i en mixerskål och mixa ihop tills det tjocknar.
 
Rör ner persilja & dragon & låt stå en stund.
Smaka av med ev mer salt & peppar.
 
 
Eller smaksätt med:
 ex vitlök (aioli), basilika,  curry, dill, saffran, tomatpuré, soltorkade tomater, sambal/chili.. 
 
 
Håller i kylen flera dagar.
 
 
 
 
Blanda majonäsen med mosad avokado (typ guacamole).
 
 
 
 
 

En typisk syn ..

när jag får med barnen till gymmet och  VI ? ska köra en cirkel är denna:
 
Ha ha ..  en sitter med mobiltelefon, och en "danstramsar" (Gangnam Style ??)
med självutlösare på kameran  och själv tränar jag just här magen ... ;)
 
Dessa "gif" bilder kan bli ganska roliga !
 
 

Rotfruktsplättar inkl zucchini

 
Till middag igår önskade barnen raggmunk så jag gjorde
vanliga till dem men till oss vuxna gjorde jag "Paleo-way".
 
Brukar ha vanliga upptinade lingon till men såg att jag hade tagit fram ett paket hallon som tinat.
Det gick precis lika bra med det, lite sötsurt till den lite salta maten - gott.
 
 
Så här gjorde jag:
 
 
Rotfruktsplättar
3 portioner
 

 6 ägg

1 sötpotatis

1 morot

½ zucchini

2 msk kokosmjöl

1½ tsk salt

  

Serveras gärna med stekt bacon & hallon eller lingon.

 

Riv sötpotatis, morot & zucchini.

Vätska ur zucchini (pressa ur vätskan)

 

Vispa samman äggen med kokosmjölet och salt.

Blanda ner den rivna sötpotatisen, moroten & zucchinin.

 

Stek i kokosfett/ghee/olja någon minut på varje sida.

 

 
 
 
 
 

 

 


Röhnisch snygga Running kollektion

Fina Karro har en tävling på sin blogg (kolla här)
där man kan vinna en snygg löpartröja!!
 
Vill självklart vara med i den tävlingen !!
 
Perfekt att ha nu till våren när man inte behöver jacka.
Finns i svart och i denna härliga korallrosa färg ..
 
 
 
 
Visst är den snygg !!!
 
 
 
 

Paleomatsedel v. 9

 
Matsedel är verkligen att rekommendera om man vill spara tid, kraft & pengar.
Sen kan det bli att jag inte följer den slaviskt helt och hållet.
 
Men planerna denna vecka är i alla fall såhär:
 

Paleomatsedel v. 9

 

Månd: Rotfruktsplättar med bacon

Tisd: Kyckling/bea-paj

Onsd: Snabb "kålpudding"

Torsd: Fiskgryta med saffransaioli

Fred: Hamburgare med bröd & coleslaw

Lörd: Toppad fläskfilé med rotsaker & avocadosås

Sönd: Lax i ugn

 

 

 

Söndagens Chicken Nuggets

 
 
 
Gårdagens middag blev Chicken Nuggets och jag utgick från det recept
jag gjort tidigare men bytte ut kokos mot sesamfrö.
 
Så enkelt att göra själv, tar verkligen ingen tid.
 
Så här gjorde jag igår ..
 
Chicken nuggets a´la Paleo
6 port
 
1000 gr färsk kycklingfilé
2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrö
4 hackade vitlökar
1 msk torkad persilja
1 ägg
olivolja/kokosolja (jag brukar blanda)
2 tsk havssalt
peppar
 
Sätt ugnen på 175º.
 
Mixa ihop mandelmjöl, sesamfrö, vitlök, basilika, salt och peppar.
Häll upp på en bunke.
 
Vispa upp ägget i en annan bunke.
 
Skär kycklingfileérna i ca 2 cm tjocka skivor.
 
Hetta upp olivoljan/kokosolja i en stekpanna.
 
Doppa först kycklingen i ägget, vänd sen i paneringen
och stek sen bitarna runtom så den får en gyllenbrun skorpa.
 
 
Lägg nuggetsen sen i en ugnssäker form och stek klart i ugn ca 10 minuter.
 
 
Jag serverade med rotfruktspommes och currymajonäs.
 
 
 
 
 
 

Söndagsförvirrad

 
Aj aj blåmärken efter i lördags ...
 
 
 
Igår blev en dag jag inte riktigt vet vad jag gjorde ..
 
Jag bakade, både matbröd som jag lade extra valnötter i & fröknäcke.
 
Tänkte läsa en bok man hann aldrig riktigt, blev mycket sittade vid datorn istället.
 
Skulle gått på yoga och cyklade till gymmet ... 1½ tim för tidigt!!
Väl där förstod jag mitt misstag så jag började istället springa på bandet.
15 min intervaller (30 / 30)  + 6 min crosstrainer.
 
Sen körde jag Bettys KB-pass vi gjorde i Växjö fast 1 runda med 20 reps.
Hade ganska ont mina underarmar, har små blåmärken där .. Aj aj..
 
Satt även och kollade på webben efter nya KB.
 
Skulle gärna vilja ha de som Betty hade men de är lite dyra.
Kanske är värt det men hittade en liknande billigare variant ..
Vill ju ha flera stycken !!
 
 
Men jag "måste" ju vänta ut denna månaden så jag får fundera lite ..
 
 
Om ni ínte har siliconformar kan jag starkt rekommendera det - SÅ bra ..
 
 
 
Dubbel sats fröknäcke i olika storlekar
 
 
 
 
 
 
 

Reflektioner av en veckas paleokost

 
 
 
 
Nu har vi ätit strikt paleokost i över en vecka.
 
Faktiskt har det hänt saker .. mest med maken då det för honom är en stor omställning.
Han har inte tränat någonting under denna tiden men han har:
 

- på vågen gått ner mer än 4 kg

- blivit betydligt piggare

- och gladare

- minskat 5 cm på buken

- minskat 4 cm i midjan

 

Själv har jag minskat ½ kg men tränar ju ganska mycket styrka.

Har dock minskat 2 cm i midjan !!

Men när jag mätte "buken" hade jag ökat!!!

 

Blev lite "chockad" först men fick min mens just då och

då svullnar jag alltid så det tar jag inte så allvarligt på .

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 


Helstekt entrecôte

 
Vi hittade en entrecôte i frysen (under vår frystömning) som vi tog fram till igår.
 
Hade faktiskt aldrig tillagat en hel entrecôte-stek tidigare och googlade lite recept.
Hittade ett på ica.se som maken gjorde efter (eftersom jag var i Växjö hos Betty).
 
Det doftade vädligt gott i huset när jag kom hem och det smakade verkligen jättegott.
 
Maken är duktig på helstekt kött, har gjort det flera gånger och det blir sådär perfekt.
 
Och smidig är det ju med - sköter sig självt i ugnen !!!
 
 
Så här gjorde han:
 
1,5 kg entrecôte
4 vitlöksklyftor
1 msk rosépepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
1-2 tsk timjan
1-2 tsk rosmarin
2 tsk salt
 
 
Sätt ugnen på 125°.
 
Putsa köttet ganska rent.
Skala och lägg vitlöken tillsammans med peppar & örtkryddor
(ej salt) i en mortel och mortla till det blir en smet.
 
Lägg köttet i en ugnsform och bred röran på köttet.
 
Stick in en termometer på det tjockaste stället på köttet.
Stek i ugnen tills den visar ca 62° för rosa kött (65° för mer välstekt).
 
Tag ut och lägg köttet på aluminiumfolie, strö över saltet och linda i köttet.
 
Låt vila i ca 15 min innan det skärs i skivor.
 
Vi serverade rotfruktspytt, rödvinssås & (typ) bearnaisesås.
Såserna var paleo och återkommer med recept på dem.
 
 
 
 
 
 
 
 

Blåbärscones .. / Paleo

 
 
Till mitt Växjöbesök bakade jag blåbärscones att kunna äta på "rasten".
 
Blev verkligen goda, ett mellanting av blåbärsbulle & matscones.
Gott att äta precis som de är - men säkert också med pålägg om man vill.
 
Och så lätt att göra, helt gluten & mejerifritt !
Tänkte jag skulle göra som runda bullar nästa gång.
 
 
Har ju tidigare bakat med äpple & kanel i som du hittar här.
 
Men attans om inte detta var snäppet godare ..
 
 
Receptet är detsamma förutom blandningen:
 
Blåbärsscones (1-2 port)
 
1/3-1 banan (beroende hur söta man vill ha dem)

1 ägg

1 dl mandelmjöl

1 msk kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk fiberhusk

nypa salt

1 dl frysta blåbär

ca 1 tsk kardemumma

ev. lite vaniljpulver om man vill

Toppas ev med:

hackad mandel/mandelspån

 

Sätt ugnen på 200°

 

Vispa/mixa ihop allt utom blåbär.

Blanda sist i blåbären och lägg ut på en plåt (lätt med fuktiga händer)

och gör gärna ett kryss med blöt kniv så den blir lätt att dela sen.

 

Strö ev. över hackad mandel/mandelspån.

 

Grädda sen ca 10 minuter.

 

 

 

 


Kettlebell Workshop på The B-room

 
 
Oj vilken dag jag har haft!  Gissar att jag kommer vara lite mör i kroppen imorgon!
Och det är det värt.
 
Åkte hemifrån vid 8.20 för att anlända hos fina Betty på The B-room vid 9.30.
SÅ kul att träffa tjejen vars blogg jag läst i över ett år.
Tjejen som faktiskt fick mig att köpa mig en Kettlebell, av ren nyfikenhet.
Detta lilla klot som skulle ge så bra träning för hela kroppen.
 
Och mycket riktigt gillade jag den från första stund. En KB blev till två efter några månader.
Men jag hade ingen som riktigt kunde visa mig hur man gör, riktig teknik.
Hade en DVD & kollade massor med YouTube-filmer men det är ju inte tillräckligt.
 
SÅ när jag såg att Betty skulle ha en workshop hoppade jag på direkt.
 
Det var jag och 15 till förutom Betty och hennes Martin som var där.
 
Detta tillfälle var perfekt för mig, hade ju tränat en del KB innan men med bristande teknik.
Vi nötte teknik genom svingar, rackpostion, clean, press, push press, snatch och slutligen jerk.
Noggrant steg för steg och tränade dessutom andningen (inte helt lätt ens det ;).
Betty är verkligen ett proffs som brinner för detta och har en härlig utstrålning !! 
 
Efter det körde vi ett träningspass med 19 olika övningar för uthållighet,
30 sekunders intervaller - ingen vila mellan övningarna.
 
2 varv av:
dubbelhandssving
enhandssving höger / vänster
figure 8
clean höger + vänster
knäböj
bicepscurl
explosiva marklyft (med hopp)
tricepspress
around the world
pressar höger / vänster
utfall med kb under ben
halo
armhävning med hand på kb
russian twist
sidoplanka höger / vänster
 
 
I fyra timmar höll vi på totalt !!
 
Det var väldigt roligt att träffa alla bl a Cilla vars blogg jag också läst länge,
 även några som jag "träffat" på Facebook - känns ju som om man känner varandra!!
 
Fick mer lust att träna med dessa klot nu! Nu har jag lite bättre teknik och ska kämpa vidare.
 
 
Väl hemma så väntade middagsbesök av barndomsvänninan med pojkvän.
Maken hade lagat middag: helstekt entrecote & rotsakspytt.
Jag hade förberett paleo-bea & en paleo-rödvinsås !
Godaste middagen efter en toppendag .. och ett härligt sällskap.
 
Nu ska jag kolla lite Mello !!!
 
 
Dagens schema
 
 
 
 
Nästan hela gänget
 
 
Jag , Betty & Cilla
 
 
 
 
 

Dags för teknikträning i Kettlebell

 
 
Idag ska jag köra till Växjö för att lära mig lite mer teknik gällande Kettlebell.
 
Jag ska till Betty (StepUp2fitness) som är kanonduktig i detta ämne.
Har sett fram emot detta så länge .. Gillar verkligen dessa kulor.
Kommer förmodligen vilja köpa ytterligare någon .. tur att snart feb är över  ;).
 
 
Om man inte vet vad Kettlebells är för något så kopierade jag texten nedan från Bettys FB.
 
"Vad är kettlebells och varför ska man träna med dessa kulor?

En kettlebell är en traditionell rysk gjutjärnsvikt som ser ut som en kanonkula med ett handtag på.
Ett mycket effektivt redskap som ger en ytterst funktionell träningsform utifrån vardagens utmaningar
med fokus på helkroppsrörelser för att förbättra styrka, kondition, balans, stabilitet och koordination.
 
Träningen ger styrka, ökad rörlighet och stabilitet i de muskler som vi använder dagligen,
vare sig det handlar om att lyfta matkassar, bära på våra barnen eller träna inför Vasaloppet.

Kettlebellträning är verkligen något alla kan utföra och dra nytta av.
 
Att träna med kettlebells kan dock vara lite klurigt till att börja med,
tekniken är mycket viktig och något man man aldrig får slarva med.
 
 
Kettlebell workshop

Workshopen ger dig rätt verktyg för att utveckla en god kettlebellteknik från början.

Till dig som är nybörjare eller vill förbättra din teknik.

 

Under 3-4 timmar går vi igenom de klassiska lyften samt fitnessövningar

där vi progressivt arbetar upp en god och säker teknik. "

 

 

Visst låter det toppen !!

Återkommer i ämnet ...

 

Ha en fin lördag !!

 

 

Dessa KB finns på Crossfit Kalmar

 

 


Mejerifri bäryoghurt - Paleo

 
Typ yoghurt eller kräm, vet inte vad jag ska kalla det men det är SÅ gott tycker jag.
 
Gör det nästan varje kväll .. har gjort "storkok" av det och fryst in i portioner.
 
Fungerar faktiskt ypperligt och är  smidigt att ta fram exempelvis 
innan man sticker till träningen så har det tinat tills man kommer hem.
 
Gott som mellanmål, frukost, kvällsmål eller dessert.
 
 
 
Här har jag blandat i 1 tsk chiafrö och toppat med hackade nötter.
 
 
Så här gör jag yoggin till typ 4-6 portioner:
 
4 dl knappt upptinade bär
2 stora avokado
1 stor banan
3 dl kokosmjölk (helst Creamy)
 
Mixa ihop allt !
 
Thats it .. easy peasy .. OCH så gott !!! 
 
Om man använder kokosmjölk på burk rekommenderar jag att mixa hela burken först.
 
Sen om det blir något kvar kan man förvara i glasburk i kylen.
Kokosmjölken blir krämig och fin då med..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foccacia / Paleo

 
 
 
Bloggen "Under vårt tak" hade gjort foccacia häromdagen.
 
Älskar ju detta bröd och har gjort en variant här som också är jättegod.
 
Testade nu att göra lite mer paleo utan ost & smör som i det tidigare receptet.
 
 
Så här gjorde jag:

4 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 dl skalat sesamfrö

½ dl  fiberhusk

½ msk bakpulver

1½ tsk salt

6 ägg

3 dl vatten

½ dl olivolja

 

Toppas med: 

olivolja

havssalt

rosmarin

persillade

oliver

ev. soltorkade tomater

 

 

Så här gör du

 

Sätt ugnen på 200 °.

 

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke,

jag mixade först sesamfröna men det behöver man nog inte.

 

Vispa samman äggen, vattnet och olivoljan i en annan bunke

och häll sedan det över över mjölblandningen.

Rör om till en deg och låt degen svälla 5 minuter.

 

Ringla olivolja på plåten eller ha ett bakplåtspapper i botten.

Jag hade en liten mindre ugnsform 20x30 cm.

 

Bred ut degen och platta sedan ut den till ett stort bröd

 

Gör små gropar i brödet och stick ner ev oliver, bitar av soltorkade tomater.

 

Ringla över lite olivolja och strö över salt & kryddor.

 

 

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills brödet fått fin färg.

Låt svalna och njut!

 

Vi hade det till den goda tonfiskskoppan vi gjorde igår men är ju även ett perfekt utflyktsbröd.

 

Jag ska till Växjö (KB-kurs) i morgon så några sådana bitar får nog följa med ...

 

 

 
 
 
 

 


Tonfisksoppa

 
 
Läste Mårtenssons blogg häromdagen där de hade ett recept på Tonfisksoppa.
Lät ju jättegott !! Brukar göra liknande som pastasås (fast utan vatten).
 
SÅ den soppan gjorde vi igår och den blev verkligen god.
Gjorde även foccacia med oliver i som vi hade till ..
 
Äter man strikt paleo ska man nog inte ha buljong i utan får hitta annan kryddsättning.
Jag använde dock en tärning idag..
 
 
 
Tonfisksoppa
1 stimlad purolök
2 skivade morötter,
1 strimlad fänkål
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
2 msk vitvinsvinäger
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 burk tonfisk
 oliver
kapris
salt, peppar
persilja

Fräs grönsakerna och löken i en stor gryta någon minut.
Klicka i tomatpuré och timjan och låt det fräsa med ytterligare någon minut.
Häll i vinäger,  tomater, vatten och fond och låt det puttra under lock 10-15 minuter.

Tilsätt tonfisk, oliver och smaka av med salt och peppar.
Strö sist på persiljan.
 
Jag serverade med foccacia.
 
 
 
 
 
 
 
Foccacian till ...  gott !!!
 

Träningsslit

Läste att Charlotte Kalla tränade 830 timmar förra året!!
Och det räcker inte enligt henne ...
 
"Norskorna"  tränade upp mot 950 timmar så Charlotte skulle öka i år..
 
Hur kan man få in mer än 900 timmar träning på ett år!???
Tränar man VARJE dag är det mer än 2,5 tim/dag.
 
Vad lever man för liv då ??   Är det värt det verkligen !?
 
Sen sitter vi framför tv:n och "surar" för att de inte presterar bättre !!! ;)
 
Om man visste vad som låg bakom, vilket jag inte tror man alltid tänker på i alla fall just då
så skulle man nog inte tänka så. Eller så är det i stundens hetta just ..
 
Igår blev det ju iaf en härlig silvermedalj för Ida Ingemarsdotter !!!  Härligt !!
 
 
Jag tycker jag tränar ganska mycket, kan bli upp till 7-9 tim/vecka , inkluderat yogan.
 
En tjej som är grym på träning är Lina som tränar inför Ironman 2013 i Kalmar.
Hon känns så härligt sund i sin träning - en mysig tjej !! Ska bli så kul att se henne i år igen ..
 
 
 
Är det värt allt slit ???
 
 
 

Yogatime ..

 

Paleopizza med raw-ost

 
 
 
I lördags hade jag lite fantasibrist så det fick bli en pizza men den är ack så god i mitt tycke.
 
Testade ju göra en Raw food ost som jag smaksatte med basilika.
Var gudomlig i smaken, kunde nog stoppat i mig hela "korven"...
 
Tomatsåsen blev också "raw" och väldigt god .. soltorkade tomater är ju en härlig krydda!
 
 
Jag gjorde botten som jag gjort den sista tiden.
Denna botten blir inte så "äggig" utan mer brödig och fast.
 
(Till 1 plåt,  2-3 port)
 
Pizzadegen:
2 msk smält kokosolja
½ dl vatten
1 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
½ tsk oregano
 
Tomatsås:
2 stora tomater
3-4 soltorkade tomater
1 msk olivolja
basilika
salt, svartpeppar
 
Raw ost:
3 dl blötlagda cashewnötter (ca 2-3 timmar)
1 msk olivolja
1 tsk citron
½ kruka basilika
salt, svartpeppar
 
Majobea:
Majonäs kryddad med mycket dragon
 
 
Pizzabotten: Vispa upp kokosolja, vatten och ägg.
Blanda i de torra ingredienserna till en smet.
 
Bred ut på en bakplåtspapper klädd plåt och kavla ut,
lättast med ett bakplåtspapper överst (gärna i silicon).
Och låt pappret ligga kvar när du förgräddar botten.
(Eller använd fuktiga händer och tryck ut smeten.)
 
Förgrädda i ca 5 min och tag ut.
 
Tomatsås:  Mixa tomaterna & kryddorna i en matberedare.
Smaka av med basilika, salt och peppar.
 
Bred ut tomatsåsen och lägg på vad som önskas.
Jag hade skinka, champinjoner, paprika, tomater.
 
Grädda i 8-10 minuter.
 
Rawfood ost: Mixa i en matberedare tills det blir en fast deg.
Det tar några minuter, smaka gärna av med salt, peppar innan det blir för hårt.
 
Tag ut och toppa med raw ost. Min var lite ljummen så det var svårt att riva den.
 
Ringla gärna över lite majobea och ruccola på toppen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rawfood ost

Rawfood är ett ämne som intresserat mig länge.
Finns så mycket spännande recept.
 
Här testade jag göra en  "ost" på cashewnötter.
Blev mycket gott tyckte jag, man kan säkert använda andra nötter eller frön.
 
Jag smaksatte med basilika men säkert gott med ex dill eller andra kryddor / örter.
Eller varför inte soltorkade tomater och oliver..
Viktigt är dock att nötterna legat i blöt några timmar.
 
 
Raw ost:
3 dl blötlagda cashewnötter (ca 2-3 timmar)
1 msk olivolja
1 tsk citron
½ kruka basilika
ca ½ tsk salt
ev. peppar
 
 
Låt nötterna rinna av och mixa i en matberedare tills det blir en fast deg.
Tilsätt olivolja, citron, basilika och salt.
 
Det tar några minuter, och smaka gärna av med salt, ev. peppar innan det blir för hårt.
Det kräver en del kryddning, iof beroende på vad man ska ha det till.
 
Tag ut och rulla ev som en korv och ställ svalt. Håller i kyl över en vecka!
 
Jag toppade en pizza med detta och haft den riven på köttfärsås.
 
Är gott att rulla bollar av dem som ett tilltugg, rulla i ex sesamfrön/hackade nötter.
 Gott på ex fröknäcke eller varför inte bara som det är.
 
 
 
Rulla eller tryck ner i en burk 
 
 
Gott på fröknäcke
 
 
 
 
Som goda tilltuggsbollar 
 
 
Strösslad på pizza
 
 
 
Har ni testat Raw food ??
 
Ge mig gärna tips/recept på goda saker !!
 
 
 
 
 
 
 

Gårdagens middag

 
 
 
Mandeltorsk stod på menyn. Och jag har ju gjort det innan så jag tog mitt "gamla" recept.
 
Här hittar man det.
 
Dessvärre (eller bra iof) pågår ju min frystömning så jag hade ingen persilja som det skulla vara i.
Hittade däremot en burk med fryst basilika som jag stor-odlade i somras så jag tog det istället.
 
Tänkte ju också gjort broccolimos till, trodde jag hade i frysen (godast är dock färsk -
men ska det tömmas så ska det.. ) och precis, jag hade tömt!
Fanns ingen "ren" broccoli heller.
 
Däremot en påse med en blandning av broccoli, spenat, gröna bönor så det fick bli det istället.
 
 
Blev bra ändå !!
 
 
Det är ju det som är så bra med matlagning - byta ut det mesta kan man.
"Bara fantasin kan sätta gränser" !!
 
 
 
 
 
 
 

Bästa "smörgås"-brödet hittills (Paleo/mjölk/mjölfritt)

 
 
Har jag bakat nu och får tacka Lana för ett toppenrecept!!
Man kan byta ut frön & nötter till det som passar eller det man gillar.
 
Uppskuret i skivor har jag nu styckfryst det - lätt att plocka fram det man behöver.
 
Detta är perfekt nu när även maken äter Paleo och behöver ta med lätta saker att äta till frukost.
Smörgås är ändå väldigt smidigt när man är ute på jobb (han är rörmokare..)
Några sådana här smörgåsar tillsammans med något ägg är ju perfekt!
 
 
Så här gjorde jag:
 
10 ägg
2,5 dl vatten
1 dl sesamfrö
1 dl sötmandel
1 dl linfrö
1,5 dl kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
ev. ½ tsk mortlad anis
 
 
Sätt ugnen på 175°.
 
 Vispa ägg fluffigt och tillsätt vatten, vitvinsvinäger och salt.
Mixa sesamfrö och sötmandel (gärna i en matberedare) till grovt mjöl.
Tillsätt linfrö, kokosnötsmjöl, fiberhusk, bikarbonat och ev anis.
 
 Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten.

 Klä en avlång form med bakplåtspapper eller ev smörj en form i silicon (jättesmidig!)
Ganska bra om man gör det,så inte brödet fastnar.
 
Häll smeten i formen och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 50-55 minuter.
Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på galler.
 
Skär gärna sen i skivor.
 
Jättegott att rosta och brödet är så neutralt så det passar till det mesta!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köttfärsås med ägg / Paleo

 
 
 
Gårdagens middag blev en helt vanlig köttfärsås.
Med krossade tomater, lök (gul+vit) och massa goda kryddor.
 
När den var klar krossade jag ägg där i så det fick stelna.
Det blir som pocherat och det är riktigt gott tycker jag
- har gjort det förr några gånger.
 
Stekte stimlad vitkål/morot i ghee till och serverade med riven rawfoodost, avokado och valnötter.
 
 
Alltså ghee är perfekt att steka i! Bättre än olja som jag använt mycket förut ..
 
 
 
Knäck ägg i köttfärsåsen ...
 
 
 ..
sätt gärna på ett lock några minuter tills det stelnat.
 
 
.
 
 
 
 
 

Dagens morgon-WOD

 
 
Dvs Workout Of the Day lånade jag från Paleo Lifestyle.
 
Sjunkade/stigande stege av:

10 - 1 Dumbell thrusters (se nedan)

1- 10 Burpees

 

Först uppvärmning 5 minuter:

1 min jumping jack

1 min höga hopp

1 min hopprep

1 min upphopp

1 min mountain climbers

 

Sen dags för WOD:en på tid

10 Dumbell thrusters (4 kg hantlar)

1 burpee

9 thrusters

2 burpees

8 thrusters

3 burpees

7 trusters

4 burpees

osv, tills du har vänt på "stegen"

av sluta alltså med 1 truster och 10 burpees.

(Från 5 thrusters och ner hade jag 7 kg hantlar.)

 

 

 
Jag fick tiden: 10:50
 
Någon som vill utmana mig ??  ;)

Exotisk kyckling

 
 Igår gjorde vi en exotisk kyckling smaksatt med mango/curry.
Utgick lite från de orientaliska biffarna jag gjorde för ett tag sen.
 
Blev en ganska "färglös - ganska gul"  maträtt men väldigt god.
Kryddigt smakrik men men också sötsyrlig.
Många smaker som jag gillar !!!
 
 
Så här gjorde jag:
 
 
 
4 kycklingfileér (ca 1 kg)
 
Marinad:
1-2 vitlöksklyftor (hackade el pressade)
½ dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 msk curry
2 tsk honung
½ tsk salt
2 krm peppar
 
 
Sås:
3-4 dl kokosmjölk (Santa Marias tetra är mkt bra här)
ca 1 dl mixad mango (jag hade fryst)
1 tsk sambal oelek
½-1 tsk ingefära (jag hade torkad)
1 tsk salt
peppar (jag hade Fem peppar)
ev. mer curry
 
Tillbehör:
Blomkålsstrimmel
ev, skivad banan, mango, cashewnötter
 
Blanda ihop marinaden till kycklingen.
Strimla kycklingen och låt marinera i ca 1 tim.
 
Stek sen kycklingen i ghee/kokosolja.
 
Vispa upp kokosmjölken i bunke med mangopureén och
de andra ingredienserna och häll över kycklingen. 
 
Låt sjuda tills såsen tjocknar.
 
Smaka av med salt, peppar och ev mer curry.
 
 
Jag serverade med finstrimlad (lättare än att riva)
blomkål som kokas upp snabbt i saltat vatten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eufori ..

eller kan man kalla det  "träningsorgasm " !??
 
Denna känsla man ibland får efter en träning där man verkligen upplever total lycka.
Jag tycker oftast alla träningspassen är ganska roliga men så ibland dyker det upp det perfekta passet!
Som idag de perfekta övningarna till den bästa peppande musiken!
 
Jag kände mig stark och lycklig!
Mina mungipor gick från öra till öra tror jag medan svetten rann ner i ögonen.
 
 
Det var egentligen "bara" ett vanligt cirkelpass.
16 stationer á 40 sek i tre varv + lite cardio mellan.
Inget jättemärkvärdigt men just känslan idag var oslagbar.
Och hela gruppen var så pepp och glad. Underbart!!
 
Just denna lycka beskriver även "Rund är också en form"  där hon beskriver löparkärlek
och jag minns att jag läst liknande på andra bloggar i dagarna.
 
Kanske är något i det "kosmiska" just nu !?
 
 
Väl hemma var jag hungrig som vanligt!
 
En chokladpannkaka med hallonkokosgrädde, blåbär & kokoschips fick det bli!
Paleo så det förslår !!
 
 
 
 
 
 

Paleomatsedel v. 8

Nu när det gäller så är det ganska viktigt att ha planerat vad det ska bli för middag.
Så man inte "faller dit" ..
 
Faktiskt så har maken minskat 3 kg på vågen på tre dagar !!!
Säkert bara vätska men han är så pepp och det sporrar ..
Skulle bara få honom att träna lite med .. ;).
 
Iaf har jag tänkt middagsmenyn i veckan så här:
 
MånExotisk kyckling med blomkålsris
Tis: Köttfärsås, ägg & vitkålspasta
Ons: Mandeltorsk med broccolimos
Tors: Tonfisksoppa med foccacia
Fre:  Lammfärsmoussaka
Lör: Helstekt entrecote med rotfruktspytt
Sön: Chicken nuggets med rotfruktsstrips
 
 
 
Brukar ni planera veckomenyer ??
Har alltid försökt göra det - man spar mycket tid & kraft på det.
Säker en del pengar med ..
 
 
 
 
 
 
 

Stekt strömming med blomkålsmos & tomataioli

 
 
 Dagens lunchlåda!!   (Rester från i lördags)
 
Stekte strömming till lunch då och hade blomkålsmos till.
Snabbt, billigt, gott och så otroligt nyttigt!!!
 
Ärligt talat var det första gången som jag åt vanlig stekt strömming!
(Brukar dock steka för att göra inlagd strömming som jag älskar.)
 
Har varit lite rädd för att känna benen i fisken men blev glatt överraskad att jag knappt reagerade.
Maken däremot var lite känsligare och pillade lite. Men väldigt gott blev det !!
 
 
Färsk strömming doppade jag först i ägg, sen i kokosmjöl
(Klipp bort fenan på ryggen först).
Stekte i ghee och kryddade med salt & peppar.
 
Serverade med blomkålsmos (mixad kokt blomkål med några skedar ghee & salt/peppar i)
och fredagens aioli smaksatt med soltorkad tomat & dijonsenap.
 
 
 
 

Pulled Pork / Paleo

 
Även nu har jag fått tummen ur !!
 
Denna paleoutmaning har gett mig en nytändning verkligen ..
Fått saker lagat (mat/bak då) som jag tänkt SÅ länge.
 
Som till exempel det här:  Pulled Pork.  
Hittade ett recept utan socker hos "Man av sten" som jag lånat.
 

 Jag hade:

1,4 kg benfri fläskkarré 

1  gul lök

4 vitlöksklyftor

 

Kryddsås:

1 dl olivolja

1 msk honung

1 msk tomatpuré

2 tsk salt

2 tsk vitlökspulver

2 tsk chilipulver

2 tsk spiskummin

2 tsk lökpulver

2 krm cayennepeppar

1 msk paprikapulver

1 msk oregano

 

Sätt ugnen på 120°.

 

Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock.

 

Blanda ingredienserna till kryddsåsen och pensla på köttet.

Skiva den gula löken och vitlök och lägg på köttet.

 

Ställ in grytan i ugnen och låt köttet stå i 4-5 timmar.

 

Efter någon timme kan man dra ner löken från köttet så den inte bränner fast.

Köttet är färdigt när det faller isär om man drar lite i det med en gaffel.

 

 

Jag serverade med rotfruktsstrips ( palsternacka, kålrot, morötter, sötpotatis) och en sås av

majonäs som jag blandade i sockerfri ekologisk tacosås i tillsammans med avocado & sallad.

 

 

Innan ugnsstekning ..
 
 
Efter nästan 5 timmar i ugnen ..
 
 
 
 
 
Yummie ..
 

I have a confession ..

..  gällande mitt utmaning "Konsumtionsfri februari" ...   =/
 
Har nu precis varit inne på Bodystore och handlat !!! 
Hade verkligen tänkt hålla mig men min kokosolja börjar ta slut,
och jag fick 50 kr av BS för "trogen kund" att handla för
 och just idag hade de erbjudande på Spirulina ..
 
Attans - men ser i alla fall kokosoljan som nödvändig.
Det tar jag ju varje dag och är för mig ett dagligt livsmedel så jag ser "lite" mellan fingrarna här ... ;)
 
Annars har det gått jättebra, inga kläder eller andra produkter är inhandlade.
 
Dessutom rensat garderoben, har en stor kasse med kläder jag ska skänka.
 
Även frys & skafferitömning pågår för fullt !!
 
Har dessutom cyklat till jobbet varje dag - "i ur och skur"" 
(förutom ett par då jag hade viktiga ärenden direkt efter jobb)
och även till gymmet då jag tränat..
 
Så ganska OK ändå tycker jag ...
 
 
 
 
 
 
 

Äggkaffe /Paleo - LCHF

 
 
 
Jag är verkligen en "slow-starter" eller ska man säga "bättre sent än aldrig",
för detta var ju jättegott!! Smakar som god kaffe latte .
 
Har ju läst om detta "fenomen" hur länge som helst men tyckt att det låter inget vidare
TROTS att alla talar/skriver så mycklet om det .. 
 
Gott, mjukt & mättande !!  Det kommer bli min förfrukost denna tiden ..
Jag hade kardemumma i min idag, även gott med kanel eller helt neutral med.
 
 
Så här gjorde jag:
 
1-2 msk kokosolja
1 ägg
2-3 dl kokt kaffe
kanel/kardemumma
 
Mixa allt i en mixerbägare.
Kan bli lite väl ljummet så jag brukar lite värma i en kastrull.
 
Häll upp i mugg/glas och njut!!!
 
 
 
Har ni smakat ???  Kan rek det annars ..
 
 

Dagens träning + tips på magövning

 
Tränade med döttrarna idag ..
 
Gjorde en cirkel för ben & mage.
 
Började med löpning på band 16 min.
5 min uppvärming och sen stegrande intervaller
 - löpning 40 sek, vila 20 sek (av på band) i 10 min.
Avslutade med gång 1 min.
 
 
Efter det dags för:
 
Cirkeln 15 reps (/sida) i 4 varv:
 

Utfallsgång med skivstång

 Knäböj med skivstång

Drake med vikt  (vänster + höger)

 Omvänd Situps

Situps och kasta boll mot vägg

Rygglyft på pilatesboll

Bålrotation med stång

Russian Twist med boll och kast mot vägg (vänster + höger)

(En toppenövning som dottern hjälpte mig fota till en gif - se nedan)

d v s 3 "golvknack" med boll sen in i vägg

 
 

Ghee

 
Har äntligen fått tummen ur och gjort Ghee!!
Tog lite tid men det sköter ju sig självt.
 
 
Ghee är ett skirat, klarnat smör där proteinerna skummas bort.
Den har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer.
Kan förvaras i både kyl och rumstemperatur.
 
 
Så här gjorde jag:
 
Helst ska man nog ha osaltat smör men jag hade normalsaltat hemma så det fick bli det.
 
Smält smöret (jag hade 500 gr) på ganska låg medelvärme och
låt det småputtra lite, i det läget där det både kokar och sjuder samtidigt.  
 
Ta bort det vita skummet som kommer upp till ytan lite försiktigt med en sked då och då
och låt det sjuda ca en timme (lite beroende på värmen på plattan).
 
När det börjar bli brunt i botten av kastrullen och smöret har blivit genomskinligt
kan du försiktigt hälla ner det i glasburk men undvik bottenskrapet.
 
Jag använde mig av två silar, en större finmaskig och en liten tesil underst.
Ska fungera med ex kaffefilter har jag läst men inte testat.
 

Förvara i kylskåp eller skafferi, beroende på vilken konsistens du föredrar.

I rumstemperatur blir det som en olja, kyld en fastare massa.

 

Har läst att det ska vara hållbart i upp till ett år.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paleo dag nr 1

Första dagen av vår utmaning firade vi med en 3-rätters!
Både för den sakens skull men även för gårdagens hjärtedag.
 
Vi gjorde till förrätt (barnens önskemål)
 
Toast Skagen
 
Bröd hade jag bakat sen tidigare efter detta receptet.
 
Jag blandade en röra av:
 
majonäs (egen såklart ;)
1 hackat ägg
½ hackad avokado
hackad dill
lite citronsaft
hackade räkor
salt, peppar, chiliflakes
 
Stekte brödskivor i kokosolja och lade röran på.
Garnerade lite med räkor, citron, tomat & dill.
 
 
 
 
 
 
Till varmrätt blev det:
 
Oxfilé, sötpotatispommes, champinjoner & dijon/tomataioli.
 
 
 
 
Inga konstigheter alls det enda nya var aiolin som jag gjorde såhär:
 
1 dl majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
2 hackad soltorkade tomater
½ msk dijonsenap
1 tsk torkad persilja
 
 
Blanda och smaka av med salt, peppar & lite chiliflakes.
 
 
 
 
Efterrätten var åter barnens önskemål:
 
Gino med nötter 
(fast de fick vit choklad på sin)
 
Jag blandade:
 
jordgubbar
björnbär
bananskivor
hallon
kiwiskivor
blåbär
 
i en pajform och hackade 1 dl blandade nötter som jag strödde på.
 
Gratinera i ugn 200° i ca 8-10 min.
 
 
 
 
Serverade kokosgrädde till.
(Det översta i en kall burk som vispas fluffig)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens KB

 
Dagens morgonträning blev ett KB-pass jag hittade på youtube.
Ibland lättare att ha en "ledare" att följa som omväxling ..
 
Här är filmen om fler är sugna!!
 
 
 

Paleo Challenge ..

Jag har fått med mig maken på en Paleo Challenge .. !!!
 
Paleo Lifestyle har en utmaning just nu tillsammans med Annika Sjö.
Jag äter ju mest paleomat just nu men för maken blir det riktig utmaning.
 
Det är en 30-dagars utmaning som börjar idag den 15 februari.
 
 
Vad är då Paleokost ??
 
Paleo är en förkortning för paleolitisk mat också kallad stenålderskost
eller primal föda och innebär att man äter ungefär som man åt på stenåldern, 
alltså den mat man åt innan man började med jordbruk.
Betoning ligger på att äta det som naturen har skapat.
 
Kött, fisk, ägg, fågel, frukt, grönsaker, bär, rotfrukter, nötter m.m.
 
Man ska helt utesluta all gluten och mejeriprodukter.
Och fokus är på helt oprocessad mat, inga tillsatser och gärna närproducerat
och / eller ekologiskt (så länge det är ekonomiskt försvarsbart).
 
Kort och gott får man äta:
 
Kött
Fågel
Fisk
Skaldjur
Ägg
Grönsaker
Rotfrukter
Frukt
Bär
Nötter
Frön
Honung
Kokosolja
Kallpressade oljor
Ghee
 
 
 
 
 
Har ni erfarenheter ?? 
 
Som sagt är det kanske inte någon stor grej för mig men för maken som ätit
gluten / mejeri / socker i 45 år blir det en stor omställning!!
 
Hoppas han fixar det för jag tror han kommer må så mycket bättre efter.
Och på 30 dagar som ju egentligen inte är så lång tid hinner man märka skillnad.
Tror jag i alla fall !!
 

Vikten av vikten .. !?

Igår morse var jag på årlig hälsokontroll som vi får via jobbet.
 
Alla värden är kanon, mitt blodsocker lite lågt men kan bero på att jag inte åt frukost innan.
 
Däremot har jag gått upp nästan 2 kg sen sist jag var där!!
Väger mig nästan aldrig hemma längre så jag hade inte någon koll alls.
 
Lite blandade känslor där. Vet egentligen att det inte är fettvikt utan muskelvikt.
Har ju mest tränat styrka det sista halvåret och jag känner det i kroppen.
Men konstigt att känna sig smalare men väga mer!!
 
Märkligt det där ... att man/jag ändå är så "vågfixerad". Sitter ju i huvudet.
 
 
 Har visat liknande bild förut - men visst är det talande !!!
 
 

Alla hjärtans dag

 
 
Jaha så var den här igen. Dagen många säljare gillar.
Andra bara har ångest över och hatar ..
 
Här hemma har vi "firat" med god mat i alla år, barnen har varit med och lagat och bestämt.
Alltid en 3-rätters och vi myser ihop.
 
Idag tänkte jag att de är så stora så de bryr sig nog inte...
Ska också först på utvecklingssamtal i eftermiddag sen tänkte jag träna (step+yoga).
Men oj vad tjejerna blev besvikna !
 
Så jag fick lite dåligt samvete och gjorde en hjärtlig frukost istället.
 
 
3 små hjärtan & en stor smoothie
 
 
Men mat är ju alltid trevligt & gott så jag lovade dem en fin fredagsmiddag istället.
 
Firar ni alla-♥-dag något??
 
Tycker egentligen att sin kärlek kan man visa alla dagar på året.
 

Pannacotta med drottningsgelé

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hittade ett färdigskrivet inlägg jag missat lägga ut ..  men bättre sent än aldrig!!
Lite passande kanske då det ju är Alla-♥-dag imorgon - om man vill göra en god dessert...
 
 
Till dessert på nyårsafton gjorde jag en pannacotta som var toppad med blåbär/hallongelé.
 
 
Pannacottan jag gör är inte så söt utan mer frisk för jag har matyoghurt i vilket jag gillar.
Man kan givetvis byta ut det mot mer grädde eller säkert också kokosmjölk.
 
 
Så här gjorde jag: 
(6 port)
 
Pannacotta:
5 dl grädde
2 dl matyoghurt
½ dl kokossocker
½ tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
Drottninggelé:
3 dl blåbär/hallon
½ dl vatten
½ msk kokossocker
1 gelatinblad
 
 
Blötlägg gelatinet till pannacottan i lite kallt vatten ca 10 minuter.
 
Koka upp grädde, socker och vanilj. Låt koka 5 minuter.
 
Krama ur och tillsätt det mjuka gelatinet och rör tills det smält.
 
Låt stå några minuter och blanda sist i matyoghurten.
 
Slå upp på fina glas och ställ svalt ett par timmar (eller över natten).
Jag lade några färska blåbär i botten på glaset innan.

 

 

När pannacottan stelnat är det dags att toppa med gelén som jag gör så här:

 

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 10 minuter.

Koka upp bär, vatten och kokossocker ca 5 minuter tills det "smält".

Tillsätt det urkramade gelatinet och blanda tills det smält.

 

Toppa pannacottan med såsen och ställ kallt.

 

Jag garnerade med blåbär och mynta.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Kettlebellträning á la Betty

 
 
Betty hade tips på ett Kettlebellpass jag gjorde i fredags!
 
Hann det på morgonen innan jobbet - tog runt 30 min med lite vila mellan varven.
 
 
Jag gjorde 3 varv av:
 

20 svingar

10 snatch höger hand

18 svingar

10 snatch vänster hand

16 svingar

10 clean höger hand

14 svingar

10 clean vänster hand

12 svingar

10 djupa knäböj

10 svingar

10 jerk höger

8  svingar

10 jerk vänster

6 svingar

10 rodd

4 svingar

10 russian twist

2 svingar

1 min planka

 

Ett tips på bra KB-pass !! 

 

Är så glad att jag hittat Betty som är jätteduktig på just KB & funktionell träning.

Ska till Växjö för att gå en workshop hos henne den 23/2.

 

Ser väldigt fram emot detta !!!

 

 

 
 

Crepes med olika fyllningar

 Crepes med olika fyllningar kan verkligen bli festmat!
Samtidigt är det väldigt lätt att förbereda ..
 
 
Lana hade ett bra recept på crepesen jag gjorde.
Goda även som pannkakor gärna med lite vaniljpulver i.
 
 
Crepes/pannkakor
2 st - 1 port
 
2 ägg
2 msk kokosmjölk (el vatten)
1  tsk fiberhusk
1 msk smält kokosolja
lite salt
 
Mixa / vispa ihop alla ingredienser och stek sen tunna pannkakor i en stekpanna.
 
 
 
Idag hade vi kycklingkebab och guacamole som fyllning .
 
 
 
 
Häromdagen hade jag lite rester från tacos kvar som jag fyllde i dem.
Bottnade med guacamole, sen på med köttfärsen, tomat, gurka, rivna morötter,
rödlök och några skedar tacosås och rullade ihop. Riktigt smarrigt !!!
 
Lite som att "restmat kan bli festmat" !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Träningsupplägget just nu ..

De sista veckorna har jag ungefär tränat som följer:
 
 
Måndagar: Cirkelfyspass 60 min + extra ben/rumpa 20-30 min
 
Tisdagar: Box/´Kick 60 min + extra axlar/rygg 20-30 min
 
Onsdagar: Vila
 
Torsdagar: Step/styrka 60 min + 20-30 min extra ben/rumpa +
Yoga 90 min
 
Fredagar:  Blandad morgonträning hemma ex KB/Zwow ca 30-45 min
 
Lördagar: Lite blandträning med fokus Överkropp 45-60 min.
 
Söndagar: Vila eller lätt cardio + Yoga 60 min
 
 
 
Jag gillar just nu  gruppträningen ovan.
Tycker att den är jätterolig, sen blir det även lite socialt att träna med andra.
Men vill samtidigt verkligen "ta ut" mig så lägger därför till extra styrka.
 
 
Är också väldigt sugen på att börja springa igen. Men så kom snön/halkan igen.
Brukar iof inte bry mig om det utan gillar även "den" löpningen.
 
Och efter att ha gått till jobbet fick jag ont i benhinnorna som satt i många dagar :( ..
Känns som att gå gör det värre än att springa, iof är det snabb PW.
 
Så jag tar det lite sakta men säkert.
Sprungit lite på banden på gymmet men utelöpning är ju oslagbart.
Särskilt uppiggande är ju kylig vinterlöpning.
 
 
En typisk tidig fredagsträning .. kul, svettig, effektiv !
 
 
 
 

Kebabkrydda till ex kyckling

 
Kebab är gott att göra av både kyckling och annat kött, även köttfärs.
(Här finns recept på kebab av köttfärs).
 
I helgen gjorde vi kycklingkebab.
 
Jag lade 1 kg färska kycklingfiléer i ugnen på 200° i ca 10 min.
(Dels för att "vattna ur" och för att det är lättare att skiva tunt).
 
Sen skar jag väldigt tunna skivor av köttet som jag lade i en bunke
och blandade i följande kryddblandning:
 
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk koriander
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-1½ tsk salt
1 tsk oregano
 
 
Fick stå och "dra" i ca 10 min sen stekte jag köttet i stekpanna.
 
 
Jag serverade till rotfrukter & min kebabsås (aioli blandat med tacosås).
 
 
 
 
 
 

Status feb.utmaning

 
 
Min februariutmaning: konsumtionsfri månad har hittills gått väldigt bra.
 
Har inte handlat mer mat än det jag verkligen behöver, frys & skafferitömning pågår för fullt.
  
Alla reklam-mail ex fr Zolando, Campadre, Sportamore mm slängs innan jag läser dem.
(Bra tips om man som jag lätt lockas.. kanske inte alltid att köpa men känslan att VILJA HA).
 
 
Jag har cyklat & gått till jobbet varje dag och till gymmet då jag tränat.
Jag har rensat ut en stor hög ur i mina klädgarderober som ska skänkas bort.
 
Nu blir det ett par måndagar jag måste köra bil, vilket ger mig lite dåligt samvete.
(Men dels ska jag snabbt in till stan idag följa dottern till körskolan och
nästa måndag ska jag vara hos tandläkaren kl. 07.15, så jag har tyvärr inget val.)
 
 
Det blir mycket "gott & blandat" (rester)  till lunch/middag denna veckan!
Har en hel del i frysen ..  men man kan göra mycket gott av just det.
 
 
 
 
"Många bäckar små" kan bidra till mycket
 

Paleoscones med äpple och kanel

 
 
Gott, gott !!  Gjorde scones imorse som jag hade äppel och kanel i.
Åt det ljummet, tog avocado på hälften och resten åt jag som det var.
Smakade nästan som nybakade kanelbullar ..
 
Är nog gudomligt med lite mandelsmör på !! 
 
 
Så här gjorde jag:
 

1/3  banan

1 ägg

1 dl mandelmjöl

1 msk kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk fiberhusk

nypa salt

½ äpple

ca 1 tsk kanel

Toppas ev med:

 hackad mandel/mandelspån

 

Sätt ugnen på 200°

 

Vispa/mixa ihop allt utom äpple & kanel.

Skala ett halvt äpple och skär i tärningar som blandas med kanel.

Blanda i det i sconessmeten och lägg ut på en plåt (lätt med fuktiga händer)

och gör gärna ett kryss med blöt kniv så den blir lätt att dela sen.

 

Strö ev. över hackad mandel/mandelspån.

 

Grädda sen ca 10 minuter.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Rödvinsås

Rödvinsås är yngsta dotterns såsfavorit.
Brukar göra det själv och testat många olika varianter.
 
Här är en sås som blev väldigt mustig, god och var lätt att göra.
Blev inspirerad av Erika som jag fått många fina tips från.
 
Så här gjorde jag:
(ca 3-4 port)
 
Rödvinsås
 
75 g smör
1 finhackad gul lök
2-3 msk koncentrerad oxfond
3 dl rött vin
1,5 dl vispgrädde


Stek löken i smöret tills den är fått färg. Tillsätt fonden och rör om.
Häll i vinet och låt puttra ett par minuter.

Slå på grädden och låt skjuda tills såsen reducerats till hälften.
Sila av löken och såsen och den är klar!
 
 
Här tillsammans med lammstek & ugnstekta rotfrukter.

Lammstek med rotfrukter och rödvinsås

 
 
 
 
Vi gjorde lammstek för ett tag sen och det blev så gott!
Min man har tyvärr lite fördomar om lamm men varje gång jag lagar
något med lammkött så blir han lika förvånad att det blir så gott.. 
 
Fler borde våga pröva - för det är godare än man tror.
Och en stek är ju så lätt, sköter sig självt i ugnen.
 
 
Så här gjorde jag:
 
Lammstek i ugn
 
1 lammstek utan ben 1,5 kg
6 pressade vitklöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk torkad rosmarin
1 msk färsk timjan
 
 Recept till rödvinsås hittar du här.
 
Sätt ugnen på 180°
 
Blanda vitlök och örterna till en röra.
Gör ”hål” lite här och var i steken med en kniv och fyll hålen med röran.
Pensla det som blir över på toppen.
 
Sätt en termomter i den tjockaste delen på lammet 
och sätt sen in nedre delen av ugnen.
 
Stek i ugnen tills termometern visar 60-70 beroende på
om man vill ha den rosa eller genomstekt. Det tar ca 1,5 tim.
 
 
Jag serverade strimlad/klyftad ugnsrostad palsternacka, morötter, rödlök, 
gulbetor, sötpotatis & kålrot tillsammans med rödvinsås till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bästa dagen ..

är väl ändå fredagen !!?
 
 
Idag startade jag morgonen med ett KB-pass.
 
Har fortfarande en aning träningsvärk efter tisdagens roliga Box/Kick
och jag fyllde nog på lite efter ett lika roligt Step + benpass igår. 
 
Ja ja ..  det ska väl kännas att man tränar !!??
 
Ikväll har vi tjejkväll jag och döttrarna.
Vi ska på bio och se filmen Ego. Ska bli mysigt!
Någon som sett den ??
 
Men vi sällskapar först maken/pappan med lite fredagstacos.
 
En av de fredagsrätterna som vi fortfarande äter.
Men blir kanske bara någon gång i månaden nu istället för nästan
varje fredag när barnen var mindre. Fast gott är det fortfarande. 
 
Äter ni någon särskild fredagsrätt ??
 
 
 
Ha en fin fredag därut !!
 
 
 
 

Raw hallon/chokladpudding

 
 
Vilken god dessert detta blev !!
 
Det ska jag bjuda på när jag får gäster nästa gång ..
Man kan knappt tro att det är "nyttigt" :)
 
 
Jag utgick från toppingen från raw brownies och den hallonglass jag gjorde tidigare.
 
 
 Det blir kanske 3-4 portioner.
 
 
Chokladpudding:
 
2 dadlar (el fikon)
2-3 msk vatten
½ msk honung
1 krm vaniljpulver
1 avocado
2 msk kakao
ev ½ msk Raw Mesquite
 
Hallonkräm:
 
200 gr frysta hallon
1  avocado
½ banan
 
 
 
Mixa var och en för sig antingen i matberedare eller med handmixer.
 
Lägg chokladpudding i botten, gärna i ett fint glas 
(den är lite fast så smidigt att trycka ner med baksidan av en sked)
och toppa sen med hallonkrämen.
 
Garnera gärna med bär.
 
 
 
 
 
 
 
 

Saknar ..

  
 
VÅR - SOMMARLÖPNING ..
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laxpanna med dill

 
 
 
Jag älskar verkligen fisk. Och har turen att familjen gillar det med.
Tröttnar nog aldrig på det och skulle kunna äta det mycket oftare än vad vi gör.
Försöker dock laga fisk minst en gång i veckan.
 
Hade ganska mycket grädde hemma så det fick bli en gräddig fiskrätt denna gången.
Blir faktiskt väldigt gott med mycket grädde...
 
 
Så här gjorde jag:
 
Laxpanna med smak av dill
 
500 gr laxfilé
100 gr champinjoner
½ röd paprika
1 morot
3-4 dl grädde
ev. vatten
1 msk dijonsenap
½ msk torkad dill
1 msk lantbuljong (el tärning)
½ msk shoyu (soja)
ca 12 körsbärstomater
 
  
Klyfta champinjonerna, skiva morot & strimla paprika.
Bryn grönsakerna i lite olivolja/smör.
 
Häll på grädden, senap, dill, buljong och låt koka tills det tjocknar.
Späd ev med lite vatten.
 
Skär laxen i tärningar och tillsätt i såsen.
Låt det sjuda i ca 8-10 min tills laxen är klar.
Halvera tomaterna och vänd ner när det är ett par minuter kvar.
 
Smaka av med salt, pepper och ev mer dill.
 
 
Jag hade stekt vitkål till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fett v/s muskler

Såg denna bild hos Lofsan. En bild som säger SÅ mycket ..
 
Och förklarar varför man blir "smalare" men inte alltid går ner på vågen när man styrketränar.
 
 
 
Det här är 2,7 kilo fett och 2,7 kilo muskler, vilket väljer man ??

Pannkakor paleo / mjölkfritt

 
 
 
Snabbt, lätt & gott.
 
Som frukost, lunch, mellis eller kvällsmål.
Perfekt före/efter träning för det går fort att göra.
Man kan utesluta banan och ev ta lite vaniljpulver om man vill.
 
 
Till 1 portion:
 
2 ägg
1/3 banan
2 msk kokosmjölk
1 msk mandelmjöl
1 krm salt
 
Mixa allt i en bunke och stek sen i kokosolja.
 
Här lite kokosgrädde, upptinade jordgubbar & kokoschips till.
 
 
 
 
 
 
 
 
Här stekte jag ett halvt skivat äpple i kokosolja och serverade med 1 msk jordnötsmör
 
och lite kokoschips över det.
 
 
 
 

Fulltankad ..

 
 
 
Är glad att vi tar oss råd och unnar oss dessa weekends !
 
Nu är man som pånyttfödd igen, fått fylla sig med god mat, dryck, underbara bad, tuff träning,
härliga skratt med de trevligaste vännerna och denna gången tog jag även behandling.
 
Maten vi fick var 5-rättersmenyer både i lördags och söndags. Underbara smakkombinationer..
Starkast i minnen just  nu är "Sotad tonfisk med soya, kimchi, daikon & syltad shiitake"
som vi fick på söndagen. Bara smälte i munnen ...
 
 
I lördags testade jag Crosstraining - ett crossfit-inspirerat pass där vi gjorde:
 
6 varv 1 min/övning av
boxjump
tricepslyft från box
benböj med skivstång
situps
 
Efter det var det:
20 armhävningar + 20 sumo squat, sen 15, 10, 5
 
Slutligen lite boxning varvat med armhävningar.
 
Man var lite skakis efter ..
 
 
Och söndagen tog jag ett Body-Pump så morgonen efter kunde jag knappt sätta mig på toa.
 
Gick även på ett skönt Flow-pass.
En blandning av Chi Gong, Tai Chi & Yoga.
Gillade det väldigt mycket !!
 
 
Behandlingen jag gjorde heter Rise & Shine:
"Denna underbart sköna och balanserande massagebehandling
inleds med en grundlig hårbotten-, hand- och fotmassage.
Undertiden värmer varma stenar upp framsidan av kroppen.
Avslutningsvis arbetar massören utmed ryggraden med
väldoftande olja som balanserar alla kroppens system"
 
Verkligen en härlig upplevelse !
 
 
Nu sa vi dock att nästa gång ska vi nog testa något annat ställe.
 
Vet ni någon bra spa-anläggning där det gärna är stor fokus på god mat!?
Eller om ni hört talas om något ställe - helst i södra, mellersta delen av landet !!?
 
Tips emottages tacksamt !  :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pepp

 
Den här bilden säger så mycket !!!

Enkelt men inte lätt

Jag är en sådan som tröttnar lätt.
Blir lätt lite rastlös liksom.
Behöver lite utmaningar både för kropp & själ.
 
Detta gäller egentligen hela min tillvaro.
 
Men jag märker det särskilt när det kommer till träning.
 
Blir lätt tråkigt att köra samma pass flera gånger.
Eller springa samma runda, musiken måste bytas ut.
Och för att inte tala om kläderna  ...  ;).
 
Lite så är jag med maten med. Byter ut kryddor, såsbaser, tillbehör hela tiden.
Lite till barnens förtret som för det mesta vill ha det som det alltid varit.
 
När det gäller träning vill jag ta ut mig fullständigt!!
Älskar att "nästan" känna blodsmak i munnen .
Den sprudlande euforin när man nästan flyger efter ett hårt pass..
Lite som kolsyra i musklerna ..
 
Det är det som varit lite jobbigt i höst då min benhinnor inte mått så bra.
MÅSTE hålla igen lite och det har varit svårare än att TA I !
 
Jag vill ha enkel men tuff träning.
Gärna omväxlande och utmanande.
 
Gillar att bli utmanad - kanske därför jag antar så många
(fast jag ibland ångrar mig ..  ;)
 
1000-repsutmaningen jag gjorde var verkligen är en utmaning.
Men en sådan som ändå är uppnåelig - om man vill !!
 
 
 
 

Chokladbollar - Raw

 
 
Har fått dille på olika "bollar" nu.
De är ju SÅ goda och lätta att göra.
 
Dessa har vi med oss på vår spa-resa.
Perfekt att gotta sig med mellan bad & träning!
 
Och äntligen har jag "upptäckt" dadlar !!
Gillar inte dessa söta frukter egentligen men som sötning i bakverk är de ju toppen.
Testade även torkade fikon i bollar men tror att jag tycker dadlar är lite godare.
Tänk dock på att de måste vara mjuka så är de torkade (torra) måste de blötläggas ca 30 min innan.
 
 
 
Choklad raw-foodbollar
ca 15 st
 
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
6 dadlar
2 msk raw kakao
ev. 2 msk kaffe/ vatten
kokos
 
Mixa mandel och hasselnötter några minuter i matberedare.
Tillsätt sen valnötter, dadlar, kakao och ev kaffe.
Mixa tills det blir en fast deg kan behövas ytterligare någon msk vatten.
 
Jag gillar när det är lite "nötbitar". Blir så härligt tuggmotstånd då!
 
Rulla till bollar och rulla i kokos.
 
 
 
 
 
 
 
 
Så här såg dadlarna ut som jag tyckte var perfekta!  :)
 
 

Schhhh ...

Just nu är vi på väg till Tylösand Hotell & Spa!
 
Min man är med med vet inte vart vi ska.
Detta är hans födelsedagspresent då han fyllde 45 i somras.
Lite sent men "bättre sent än aldrig"  ;).
 
Om ni inte varit där förut kan jag varmt rekommendera det stället.
 
För det första så ligger det underbart utanför Halmstad, precis vid vattnet.
Vi har varit där vinter, vår & höst. Alla årstiderna är mysiga på sitt sätt.
Skulle någon gång vilja åka sommartid fast då lockar kanske inte just spa.
Man kan ta härliga promenader eller löpturer längs med stranden.
 
Maten har varje gång vi varit där varit underbar !
Jag kan inte förstå hur de lyckas att få det smaka så bra med tanke på
att det är väldigt många som får samma mat eftersom det ingår i priset.
Kvällstid är det nästan alltid tre-rätters, ofta med ett tema.
Både frukost och lunch har de härliga buffér.
 
Hotellet är kanske inte så märkvärdigt i sig, nya delen lite finare.
Men de har så fina tavlor och konstverk så man gå en konstrunda väl värd att se.
 
Träningen likaså är toppen tycker jag. Instruktörerna är härliga och peppande.
Det är på Tylösand jag upptäckte yogan. Afro provade jag första gången där med.
 
 
Oj..  man kan nästan tro jag är sponsrad som jag låter! ;)
Men det är faktiskt väl värt sitt pris att åka dit.
 
 
Man kan ju även köpa behandlingar, vilket vi gjorde de första gångerna vi var där.
Förstklassiga även de. Men de sista gångerna har vi valt att bara "spaa" & träna.
Dels blir man oftast ganska trött efter en behandling, jag brukar få huvudvärk,
Och de har lite överpris på dem med tycker jag så massage och dyl gör jag hellre hemma.
 
 
Det är sjunde gången som jag åker. Vi har varit där som tjejgäng, par och familj.
Denna gång är vi 4 par och det blir en stor överraskning för maken.
 
 
Här lite foton från oktober 2011 när vi var där hela familjen:
 
 
Jag apar mig före ett träningspass
 
 
Ett varmt bad med underbar utsikt
 
 
Två tonåringar & jag 
 
 
En suddig make & jag anno 2011
 
 
 
 
 
 
 
 

Falsk fläskfilé med kantarellsås & råstekt sötpotatis/kålrot

 
För LÄNGE sen hörde jag många som gjorde "falsk" fläskfilé av fläskfärs.
Har helt glömt bort dem rätten tills Erika påminde om denna den.
Jag har aldrig gjort det innan då orginalet innehåller en massa aromat som jag inte gillar.
Dessutom har jag lite svårt för fläskfärs ..
 
Erika hade gjort om receptet och jag blev sugen att göra detta.
Men jag hade istället för blandfärs nötfärs så jag kanske ska kalla det "falsk oxfilé" !? 
 
Ja som filé vet jag inte om det smakade men det blev väldigt gott.
SÅ det kommer jag göra fler gånger !!
 
Så här gjorde jag:
(ca 4-5 port)
 
Kött: 
700 gr nötfärs
1 msk lantbuljong el kalvfond
1 tsk salt
½ tsk lökpulver
 ½ tsk vitlökspulver
2 krm pepparmix
 
 Sås:
kantareller (hade en fryst påse vet inte mängd!?)
3 dl grädde
1 msk lantbuljong
1 msk dijonsenap
1 tsk timjan
ev vatten
salt/peppar
 
Tillbehör:
3 sötpotatisar
1 kålrot
olivolja, smör
 
 
Blanda ihop färsen med kryddorna.
Forma som en avlång filé och rulla in i plastfolie.
Lägg i frysen några timmar så det går lätt att skiva.
 
Skär sen i skivor som stekes i olja - och lägg i en ugnssäker form.
 
Gör såsen:
Stek kantareller i smör, häll på grädde och kryddor som får koka in tills det tjocknat.
Späd ev med vatten och smaka av med salt & peppar.
Häll såsen över de stekta köttskivorna och stek färdigt i ugnen ca 20 min.
 
Skär under tiden sötpotatis & kålrot i tunna skivor som stekes på stekpanna i olja/smör.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

As it is ..

 
Marie har en tävling på sin blogg där man kan vinna en söt mössa.
Givetvis vill jag vara med och kanske vinna den.
Här hittar ni tävlingen ..
 
Skulle vara perfekt med en snygg mössa nu när jag ska gå/cykla till jobbet!!
 
 
Bilden är från Maries blogg !!
 
 
 
 

Freeeeeeeedag !!!!

 
 
Och så var det då fredag och 1 februari.
 
Betyder att bilen ska stå i garaget ..  Blir cykel idag till jobbet.
Hade först tänkt att gå men jag tränade ett Tabatapass hemma istället.
 
Har lite träningsvärk efter onsdagens sumba/styrkepass så det kändes lite extra.
 
Blir nu jobb till kl 15.00 sen hem och packa lite
för vi ska på en liten weekendresa i helgen.
 
 
Skönt att få komma iväg lite ..
 
 
Ha en skön fredag !!

RSS 2.0