Helstekt entrecôte
Vi hittade en entrecôte i frysen (under vår frystömning) som vi tog fram till igår.
Hade faktiskt aldrig tillagat en hel entrecôte-stek tidigare och googlade lite recept.
Hittade ett på ica.se som maken gjorde efter (eftersom jag var i Växjö hos Betty).
Det doftade vädligt gott i huset när jag kom hem och det smakade verkligen jättegott.
Maken är duktig på helstekt kött, har gjort det flera gånger och det blir sådär perfekt.
Och smidig är det ju med - sköter sig självt i ugnen !!!
Så här gjorde han:
1,5 kg entrecôte
4 vitlöksklyftor
1 msk rosépepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
1-2 tsk timjan
1-2 tsk rosmarin
2 tsk salt
Sätt ugnen på 125°.
Putsa köttet ganska rent.
Skala och lägg vitlöken tillsammans med peppar & örtkryddor
(ej salt) i en mortel och mortla till det blir en smet.
Lägg köttet i en ugnsform och bred röran på köttet.
Stick in en termometer på det tjockaste stället på köttet.
Stek i ugnen tills den visar ca 62° för rosa kött (65° för mer välstekt).
Tag ut och lägg köttet på aluminiumfolie, strö över saltet och linda i köttet.
Låt vila i ca 15 min innan det skärs i skivor.
Vi serverade rotfruktspytt, rödvinssås & (typ) bearnaisesås.
Såserna var paleo och återkommer med recept på dem.
Kommentarer
Postat av: Margot
Ser jättegott ut! Kött blir så mört och saftigt då man kör med låg ugnstemp!
Ha en fin kväll!
Svar:
mariasfavoriter.blogg.se
Postat av: Karin O
Gud vad gott, älskar entrecote:)
Trackback