Thaiköttbullar

 
 
 
Vi värmer upp oss lite med thaimat !
 
Gjorde här köttbullar med lammfärs men det går ju med vilken färs man gillar.
 ( Vet egentligen inte om de äter så mycket lamm i Thailand !?? )
 
Jag hade en färdig Thaikrydda som jag köpte i somras här och den innehåller :
chili, vitlök, ingefära, stjärnanis, koriander, kummin, kryddnejlika, paprika, citronskal & salt.
 
 
Det här gillade jag !! Älskar iof det Thailändska köket ..
 
 
Så här gjorde jag:
 
600 gr lammfärs
½ dl kokosmjölk
1 vitlöksklyfta
2 tsk thaikrydda
½ tsk salt
 Sås:
3 dl kokosmjölk
1 msk röd currypasta
½ msk fisksås
lite juice från lime
 
 
Vispa upp kokosmjölk med kryddorna och blanda med färsen.
Rulla köttbullar och stek i stekpanna eller gör som jag gjorde
lägg på bakplåtspappklädd plåt och stek i ugnen ca 15 min på 200°.
 
Blanda ihop ingredienserna till såsen i en kastrull och låt koka några minuter.
Lägg i köttbullarna och låt koka med en stund.
 
Jag serverade med vitkålsris, dvs stekt riven vitkål och lite grönsaker.
Som alltid toppad med lite chiliflakes !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I en svettig pöl ..

fick jag till Bettys pass imorse !
 
Fast jag gjorde lite ändringar då jag inte vill påfresta mina benhinnor för mycket.
 
 
Så här gjorde jag: 
 
Uppvärmning:
50 svingar dubbelgrepp
25 svingar vänster
25 svingar höger
 
 6 Kettlebell press höger + vänster
Hög planka 60 sekunder
6 Clean höger + vänster
Låg planka 60 sekunder
(1:a varvet 8 kg, sen 12 kg)
 
4 varv
(gjorde sidoplankor vartannat varv) 

 

Fortsatte sen med:

 

20 KB-swingar

15 russian twist

10 utfall med KB

5 burpees

 

5 varv

 

 

 

 

 

 


Bloggfavoriter

 
 
 
Söta Karoline ( Livskraft1 ) har gett mig en utmärkelse som en av de bloggar hon läser!
 
Så glad jag blev !!
  " Livskraft1 "  är ju en av de bloggar jag själv följer och som jag 
 även har träffat "irl" då jag var med på hennes träningspass för ett par veckor sen!!
En härlig, glad och peppande instruktör !!
 
 
* * *
 
 
Reglerna för denna utmärkelsen är:
 
 Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
 
Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
 
Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg.
 
 
* * *
 
Hmm,  svårt att bara välja ut fem av alla bloggar jag läser ..
dessutom är många av Karolines favoriter även mina.
 
Här är i alla fall ytterligare  fem   av några som insprirerar & roar mig:
(oj tappade visst räkningen - kunde verkligen inte välja BARA fem)
 
 
Lana  Ryskadockor -  som bjuder på underbara recept helt i min smak,
gillar inte bara att skapa recept utan skapar vackra saker bl a även i garn, tyg & betong.
 
Annie  Live It, Love It - duktig tjej  med enorm träningsvilja som förutom träningstips
bjuder på häftiga recept. Mycket "clean"  och bra träningsmat - Love it!!!
 
Sonja  MotionWellness - har även hon härliga recept.
Även mycket klokheter, hälsosamma saker att begrunda. Har alltid fina peppande kommentarer.
 
Anna Överenskommelsen - som tränar ofta och gärna. Mycket spinning, löpning och simning.
Många inlägg, mycket mat och bilder. Blir glad när jag läser hennes blogg.
 
Pia Just do it -  en blogg jag nyligen hittat men fastande för fort.
Vältränad tjej som bjuder på bl a härlig träning, som inspirerar och lockar!
 
Russins dagbok - som delar mitt Kettlebells & reseiintresse.
En härlig tjej som skriver roligt om vardag och träning.
 
EmelieMaria - en ung härlig tjej som också gillar träna.
Bjuder på sin vardag, träningstips - hos henne hade jag min första utmaning!
 
 
 
* * *
 
 
Stoppar här nu men finns MÅNGA fler jag skulle vilja outa!!
 
Hade tills för 1,5 år sen knappt läst bloggar.  Nu är man lite "beroende".
Men man får ut mycket av det med. Mycket kunskaper och vänskap!!
 
=)
 
 
 

Armhävningsutmaning !!!

 
 
 
Fast att jag sagt till mig själv att inte ha fler utmaningar kan jag inte låta bli!!
Varför lyssnar jag inte på mig ...??
 
 
Vi är några tjejer som ska göra Sofy´s (uppochhoppa.se)
utmaning som hon har haft på sin blogg, se här.
 
Någon mer som är sugen så häng på !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det går till som så att man gör först ett max-test,
dvs hur många armhävningar man orkar göra i ett streck.
 
Om man orkar ex 6 så ska man under vecka 1 göra 6 + 6 + 4 + 4,
det vill säga fyra set och man får vila en minut mellan varje set.
 
Detta gör man sen 3 dagar i veckan, tisdag, torsdag & lördag tänkte jag.
 
 
 
 
 
Orkar man fler än 20 kan man vänta till vecka 3, se gärna Sofys hemsida här. 
Fast jag tänkta "maxa" i fyra set, tre dagar i veckan i fyra veckor!!!
 
Igår när jag gjorde maxtestet gjorde jag 25, men hade nog klarat fler om
inte dottern varit så slö med kameran ..  tog tid och så fick jag göra dem väldigt
   s a k t a   ..   vilket tröttade ut mig!  ;)
 
 
 
 
 
 

Benhinnebehandlingar

 
 Nu börjar jag bli trött !!
 
Så jobbigt att ha ont, fast jag inte har ont-ont utan lite molande känsla.
En värk man nästan börjar "vänja" sig vid men som inte känns bra.
Och det jobbiga är inte att HA värken utan att inte få träna som jag vill.
 
Det är ju så mycket jag vill göra men inte vågar just nu.
Vill ju SPRINGA !!!  Och HOPPA .. och faktiskt DANSA!!
Allt det gör att det blir värre tyvärr ..
 
Känns faktiskt mer då jag "bara" cyklar eller promenerar, som ju ändå räknas som skonsam träning.
 
Nu har jag varit hos sjukgymnast för ett par olika behandlingar i snart tre veckors tid .. 
 
Löpvilat helt har jag gjort i snart 6 veckor!!
Får nog tyvärr lägga ner min löparutmaning.
Känns tråkigt för jag vet att jag skulle klarat det annars.
 
Har i alla fall fram till 18 september sprungit 784 km och då hade jag 5 veckors
långt uppehåll i mars/april när jag var skadad i foten (stressfaktur??).
Det är jag trots allt nöjd med eftersom löpningen bara är en del av min träning.
 
 
 
 
 
 
 
 
Har tidigare fått 3 behandlingar ström (Interference) känns lite som TENS
som jag fick då jag födde andra dottern. Känns inte så mycket utan kittlar mest.
Dock har det inte hjälpt någonting kan jag tycka.
 
 
 
 
 
Igår fick jag istället akupunktur - nålarna stack i med ett kännbart stick
men sen kändes det ingenting, Fick ligga så i 20 minuter.
Efter sa han att det var typ 2 bra "lägen" -
första läget var att benhinnevärken minskar rejält eller
att den faktiskt ökar !!  (Ingen förändring var mindre bra.)
Faktiskt kände jag av värken MER hela kvällen så jag hoppas!!!
 
Inte så ofta man hoppas få MER ont ...
 
 
 
 
 
Utsikten jag har där jag ligger på britsen - inte jätterolig!
Tur jag har telefonen med mig om jag inte vill vila.
 
 
 
 
 
Var bara tvungen att ta ett kort på musikanläggningen i rummet.
Jag har ju jobbat på kontor i många år så dessa  (eller liknande)
 brukar (faktiskt fortfarande) finnas på många kontorsrum!
 
Blev lite nostalgiskt .. tror knappt mina barn vet hur en sådan fungerar. ;)
 
 
 

Pestopizza med lufttorkad skinka och tomater

 
 
Det finns pizza och det finns PIZZA !
 
Igår gjorde jag den godaste pizzan jag ätit på väldigt länge!!
Pizzabotten har jag gjort ett tag - den känns brödig & inte så
"äggig" i konsistensen som många LCHF-bottnar kan bli.
 
Fick inspiration av Aftonbladets söndagsbilaga
så efter Kettlebellspasset igår fick jag ihop detta:
 
 
Till pizzadegen:
(1 plåt 2 - 3 port)
 
2 msk smält kokosolja
½ dl vatten
1 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
½ tsk bakpulver
½ tsk oregano
 
Fyllningen:
3-4 msk pesto
10-15 körsbärstomater
ca 100 gr lufttorkad skinka
ev. mozzarellaost
50 gr ruccola
3-4 strimlade soltorkade tomater
bailikablad
 
 
Sätt ugnen på 225°.
 
Botten:
Vispa upp kokosolja, vatten och ägg.
Blanda i de torra ingredienserna till en smet.
 
Bred ut på en bakplåtspapper klädd plåt och kavla ut,
lättast med ett bakplåtspapper överst (gärna i silicon).
Och låt pappret ligga kvar när du förgräddar botten.
(Eller använd fuktiga händer och tryck ut smeten.)
 
Förgrädda i ca 5 min.
 
Tag ut formen och bred ut 3-4 msk pesto.
Dela körsbärstomater och lägg över,
droppa över lite pesto på tomaterna med.
 
Min tanke var att göra den helt mjölkfri men jag
hade lite mozzarellaost, knappt en halv på.
Tror iof det är lika gott utan !
Men nu lade jag iaf på osten.
 
Gratinera i ugn ca 10 minuter.
 
Väl ute sen lägger man på lufttorkad skinka, ruccola, soltorkade tomater och lite basilika.
Några varv med pepparkvarn och - klart !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pesto (mjölkfri)

 
Pesto använder jag som smaksättning till mycket.
Gott även som det är att doppa grönsaker i
eller som pålägg på fröknäcke eller bröd.
 
Jag gjorde en pesto utan ost - och det blev lika gott.
Blandade i mitt mandelsmör istället för pinjekärnor.
 
Det är så kul att experimentera lite med mat.
Och oftast blir det faktiskt bra ..
 
 
Peston gjorde jag så här:
 
1 dl olivolja
ca 2 dl basilika (nästan en kruka)
1 hackad vitlöksklyfta
1,5 msk mandelsmör
salt, peppar
 
Mixa allt i en bägare några sekunder.
Smaka av med salt och peppar.
 
Häll upp på glasburk om du inte använder allt.
Håller flera dagar i kylen - se bara till att det täcks med olja.
 
 
 
 
 
Denna bilden är från förra gången jag gjorde pesto men den ser typ likadan ut..
 

Testa Kettlebells på "riktigt" !??

 
Maken och jag på morgonpromenad i solen
 
 
 
 
Vilken härlig dag idag !!
 
Tog en lång (2 timmar!!) promenad med maken på morgonen.
Försökte "gå ur" min träningsvärk efter fredagens morgonpass.
Men lyckades nog inget vidare tyvärr.
Trots att jag väl hemma bastade och fick massage med liniment.
 
Grejen är att jag ska på Kettlebellspass i kväll.
Ska testa på ett gym i staden eftersom vi inte har det på mitt gym.
 
Vill lära mig lite teknik så jag inte gör något galet när jag tränar det hemma.
 
Får se hur det blir, det är ju ett gruppträningspass så man kanske inte får så mycket teknikövning!
Det bästa är nog egentligen att få en privat "lektion" hos ett proffs.
Skulle gärna gå till Betty men hon finns ju inte så nära.
 
Kanske man ska ta en kurs på Crossfit - där fanns teknikkurser, 4 lektioner för 750:-
Helt klart värt det, ska fundera på det faktiskt!
 
 
 
 
 
 
 

Valnötsbröd

 
 
 
Här hemma åt vi kräftor igår! Hade en låda i frysen jag ville göra mig av med.
 
Bakad bröd på morgonen igår som vi hade till.. 
Hittade ett recept hos Ryska Dockor som insprirerade mig.
Nötterna och fröna som är i kan man säkert variera och byta ut med vad man gillar.
 
 
Så här gjorde jag:
 
10 ägg
2,5 dl kokosmjölk
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl sesamfrö
½ dl solroskärnor
1½ dl (hackade) valnötter
1 msk psylliumfrö (gärna ljusa)
1 mks fiberhusk
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
2 msk vinäger
½-1  tsk salt
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Vispa upp äggen pösigt och tillsätt kokosmjölk, vinäger och salt.
 
Blanda de torrra ingredienseran i en annan bunke för att sen vispa ihop allt till en smet.
 
Lägg bakplåtspapper i en avlång form och häll i smeten.
Strö gärna över lite solroskärnor på toppen.
 
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 50-60 min.
Känn gärna efter med en termometer, när det är 90° eller mer är det klart.
 
Låt det svalna och skiva det.
Smidigt att frysa in i skivor och ta fram vid behov.
Jag lägger de på en skärbräda och låter de frysa till några timmar
innan jag lägger in dem i  en påse.
 
Brödet är även gott att rosta.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagens frukost: brödet bottnat med avokado, salami, ägg & majonäs
 
 
 
 

Tacotårta

 
 
 
- " Tacotårta " !! sa tjejerna när jag frågade vad vi skulle äta igår.
 
Det var längesedan och jag gjorde en efter orginalreceptet.
 
Och testade göra en till MIG - dvs mjölk & glutenfri .
 
 
Blev faktiskt riktigt bra !!
 
Jag gjorde egna tortillabröd efter inspiration av duktiga Ryska Dockor.
 
 
Så här gjorde jag:
(ca 3 portioner)
 
4 ägg
½ dl vatten
½ dl majonäs
2 msk kokosmjöl
0,25 dl fiberhusk
1 tsk salt
 
Vispa ihop allt till en smet och låt stå några minuter.
Jag valde att steka i stekpannan för enkelheten just idag.
(annars är det lätt att kavla ut mellan 2 bakplåtspapper och grädda i ugn).
 
Stekte ca ½ dl smet i kokosolja - stelnar ganska snabbt
så man får bre ut smeten ganska rejält med stekpade.
 
Jag fick 5 runda tortillabröd.
 
Stekte sen nötfärs som jag kryddade med min tacokrydda.
 
Sen varvade jag bröd med tacofärs och avslutade med ett bröd.
 
Överst bredde jag ett lager majonäs (eller aioli) lade skivad tomat och avokado på.
 
Gräddade i ugnen ca 10 minuter.
 
Serverade  med grönsaker och osötad tacosås & guacamole.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vill ni ha orginalreceptet jag också gjorde så kommer det här:
 
1 förpackning tortillabröd
5-600 gr tacokryddad köttfärs
(jag gjorde på 1 kg som räckte till båda tårtorna)
2 dl creme fraiche
1 brk philadelfiaost (gärna vitlök)
 
 
Varva köttfärs och bröd, avsluta med bröd.
Blanda creme fraiche med philadelfiaost till
en smet som bredes på överst.
 
Gratinera i ugn ca 10 minuter.
 
Serveras som ovan med tacosås, sallad & guacamole
 
 
Hann tyvärr inte få foto på orginalet ...
 
 
 
 
 
 
 
 

Micro-choklad-kaka-i-kopp

 
 
 
Sett flera olika recept på "snabb" chokladkaka här på webben.
Testade göra ett som Proudly Paleo bloggat om.
Perfekt som dessert men även som mellanmål.
Varför inte till kvällen !??
 
Snabbt gick det och det var gott tyckte jag.
En riktig hälsokaka ju !!
 
 
SÅ här gjorde jag:
(1-2  portioner)
 
2,5 msk kokosfett
1 ägg
2 msk Raw Kakao
1 msk honung
2 tsk kokosmjöl (knappt)
½ tsk vaniljpulver
 
Smält kokosfettet och blanda i övriga ingredienser.
Pensla ev med kokosolja en kopp eller liten form och häll i smeten.
 
Micra full effekt ca 2 minuter.
 
Jag serverade med lite vispad kokosmjölk, hallon och kokoschips.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hade nästan glömt ...

 
hur underbart det är med fredags-morgon-gym-träning!!!
 
Var L Ä N G E  sen sist men idag fick jag till det.
 
Började med lite intervalluppvärmning 6 min på crosstrainer.
 
Fortsatte sen med Bodycomfs fredagsfight.
Fixade det på tiden 9,17 - jobbigt som attan!!
 
3 varv:
 
21 st - 15 st - 9 st
 
Man on fire burpee
Armhävningar
Situps/dynamisk planka
 
Efter det gjorde jag djupa utfall med hantlar.
 
3 varv:
 
16 st med  2 x 7 kg hantlar
12 st med 2 x 10-kg
6 st med 2 x 20 kg
 
100 stående vadpress
 
5 x 1 min plankor
 
Avslutade med en tabata på Crosstrainer
 
GUTT - GUTT - GUTT
 
 
 
 
med en snurr i dag då ...
 

Inte då !!!

Har inte tid att bli sjuk nu ..
så det går bort !!!
 
Hoppade faktiskt över yogan (+ crossfys) igår för jag kände mig lite hängig.
Hade sovit dåligt natten innan då jag haft "frysfrossa" under natten trots dubbla filtar (över täcket),
Helly Hansentröja (från 80-talet men fortfarande grymt varm), sockar och varm vetekudde.
 
Så jag tog en vilokväll extra, hade också fått min nya telefon så jag ville testa den lite.
( Det blev till slut en Samsung Galaxy S2 - verkar toppen för mig !!  )
 
Men inatt har jag sovit gott !!  Och känner för morgonträning på gymmet!!
Frisk det måste jag väl vara då !!!?
 
Så jag drar dit nu för ett pass innan jobbet!
Det känns ju så skönt hela dagen sen.
 
Tänkte mig tabata på Crosstrainer
och en jäkla massa "tunga"  benböj !!
Läste på någonstans att det skulle vara bra för benhinnorna!?
Så det får bära eller brista.
 
Eller så kör jag Bodycomfs fredagsfight !!
Har inte 100% bestämt mig än ...
 
 
Och det är ju så härligt med FREDAG !!!
Har faktiskt ingenting inbokat på hela helgen ...
 
UNDERBART !!!
 
 
Fast jag ryser lite när jag tittar ut - ett lager snö har lagt sig på marken.
Kunde väl vänta på sig ett litet tag till kan jag tycka - fast det är lite mysigt det med!
 
Ha en skön fredag där ute !!!
 
 
 
 
 
 
 

Grillspett i ugn .. med mandelsås

 
Vi fick för oss att vi ville ha grillspett.
 
Grilla ute går ju men vi valde för enkelheten att "göra" det inne.
 
Jag stekte först bitar av fläskfilé och kycklingfilé några minuter så det fick lite yta.
Saltade & pepprade och lät det svalna några minuter.
Samtidigt  klyftade jag champinjoner och snurrade bacon på ananas.
 
Sedan varvade jag detta på ett fuktat träspett.
I en ugnsäker form och sen in i ugnen ca 10 min på 220°. (gärna grilleffekt)
 
Tillbehör blev wokade haricots verts, paprika och champinjoner.
 
Övriga familjen ville ha beasås men jag gjorde en mycket enkel "mandelsås".
 
Smält 3 tsk  mandelsmör  i 5 msk kokosmjölk (1 portion).
Låt koka upp så tjocknar det, lite salt och så klart!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Enklaste såsen !!  Mandelsmöret i burken har jag dock gjort själv
annars är detta märket det godaste jag smakat ute på marknaden !!
 

Musår ...

 
 
 
Är på jobbet och plötsligt hojtar en arbetskamrat till:
- "Såg du?? En mus sprang in till dig !!! "
 
 
=/
 
 
Är inte direkt rädd för möss men jag gillar dem inte heller.
 
I kontorsrummet där jag jobbar finns kartonger, bokhylla & ett stor kassaskåp.
Perfekta gömställen för en "söt"  liten mus.
 
Och mycket riktigt..  vi  (eller rättare sagt grabbarna - jag gick därifrån lite skakis)
 hittade den knappt, den gömde sig snabbt bakom kassaskåpet.
 
Efter en  l å n g  stund  (kändes det som) sprang den ut och
gömde sig under ett litet kylskåp i rummet bredvid.
 
En fälla hämtades och suget efter ost blev för stort för musen ...
Nu finns den inte mer kan jag säga.
 
 
Annars har vi haft sådan tur (peppar, peppar) för hemma
i alla fall inne huset har vi aldrig haft en mus.
Och det borde man väl ha märkt ???
Däremot i garage/förrådet kommer de in ibland.
 
 
Det sägs att 2012 kommer bli ett stort mus-år !!
 
  
Vad tycker ni om möss ??
Vore det inte för svansen skulle de vara lite söta.. eller!??
 
Mannen brukar ladda fällorna med Dumle och det dröjer inte länge innan man tar dem.
Har även hört att de är väldigt förtjusta i jordnötssmör !! Vilka gourmander!!  ;)
 
 
 
 
Usch kolla klorna !!!  *ryser*
 
 
 
 
 

Mandelsmör

 
 
 
 ÅHHHHHHHHHHHHHH så gott detta är ....
 
 
Och så lätt det är att göra !!!
 
Jag rostade 200 gram mandlar i en  torr stekpanna några minuter.
 
Lade de lite avsvalnade i en matberedare (knivar i då).
 
Körde den ganska länge, fick stoppa och dra ner det malda några gånger.
 
Efter ca 5 minuter lade jag i en tsk kokosolja (smält) men det ska inte behövas.
 
Några minuter till blir det verkligen smör !!
 
Några tag med saltkvarnen med havsalt och blanda en sista gång ...
 
YUMMIE !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanske blir tjatigt ..

 
 
 
 
De som är mina facebookvänner eller/och följer mig på Instagram så kan det bli lite tjatigt ibland.
Det blir ju gärna så att man "outar" både recept och träning på alla medier man har ..
 
Men jag fick till ett underbar träningskväll igår .. 
tanken var egentligen bara att crossa lite innan yogan.
Var dock där så tidigt att jag hann med massor  !!
 
Är med i en grupp på Facebook med träningsintresserade tjejer och fick så skön pepping ..
(så bifogar här deras fina kommentarer)
 
 
‎8 min tabata på crosstrainer,
5 varv följande sjunkande stege:
KB 12 kg swingar 50-40-30-20-10,
enarmsswing(vä+hö) 25-20-15-10-10,
Clean & Jerk 8kg 15-14-13-12-11,
Maskiner:
Lat pulldown 29 kg 15-14-13-12-11,
Shoulder Press 23 kg 15-14-13-12-11,
Seated row 36 kg 15-14-13-12-11,
Plankan 4-1 min + 15 fällkniven
och avslutade med ett
90 min ashtangayogapass.
 
En helt vanlig tisdagkväll!! Och jag älskar det ..  =)
 
 
 
 

Sweet Shepards pie eller Cottage pie

 

(Är mycket godare än det ser ut ... ;)

 

 

Detta gjorde jag lite då och då förr men nu var de länge sen.

Jag smakade detta första gången när vi var på skolresa

i England (Scarborough) då jag gick i 9:an.

 

Jag älskar ju lammfärs men det går med vilken färs man vill ha.

Bytte ut den vanliga potatisen mot sötpotatis & blomkål till moset.

 

Bara lägga (en icke-så-såsig) köttfärsås i botten på en form,

 bre över (valfritt)  mos och gratinera färdigt i ugnen.

 

 

Så här gjorde jag:

 

SHEPHERDS PIE

  

 Köttfärsröra:

600 gr lammfärs/nötfärs

1 pkt bacon

10 champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2-3 dl krossade tomater

1 dl rött vin

2 msk tomatpuré

1 tsk salt

Peppar

 

Mos:

2 stora sötpotatis

ca 1/3 blomkålhuvud

salt, peppar

ev. 1 äggula

 

Strimla backon , hacka lök och stek i lite olja.

Tillsätt köttfärs och låt det bryna med.

Lägg i övriga ingredienser och låt det puttra ca 15-20 minuter.

Köttfärsröran ska koka in dvs inte vara blaskig.

Smaka av med salt och peppar.

 

Lägg i en ugnssäker form.

 

Skala potatis och skär i skivor, dela blomkålen i mindre bitar

och koka i lättsaltat vatten tills det mjuknat.

Häll av allt vatten och mixa med handmixer eller elvisp till mos.

Blanda ev i en äggula men går bra utan också.

 

Bred moset över köttfärsen och gratinera i ugn 15-20 min.

Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 


En weekend i Linköping

 
 
 
 
Fick en härlig vistelse i Linköping i helgen.
Vi var där för att träffa min bror och hans sambo
då det ligger lite mitt-emellan där vi båda bor..
 
Passade på att besöka ett gym på lördagen där Karoline är instruktör!
Vi deltog i hennes kombinerade Spinning/Body Pump klass.
Hon körde slut på oss fullständigt !! ;) Precis som jag vill ha det ..
Hon var jätteduktigt och verkligen peppande!!!
 
TACK Karro för en härlig, jobbig och rolig träningsupplevelse -
det var verkligen jättekul att träffa dig!!
 
 
Och som ni vet gillar jag även mat så här följer lite bilder på även det.
 
 
 
Lobbyn på hotellet
 
 
 
Underbar Getostsallad med valnötter på Hotellet Bar & Grill
 
 
 
Spegelbild när man samtidigt cyklar - svårt ..
 
 
 
Lite strech efter Body Pumpen
 
 
 
Karro & jag - kolla in svettfläcken på hela magen !!  ;)
 
 
 
 
Lunchade på Hälsofreak - passade bra efter träningspasset- Mkt gott!!
 
 
 
 
Blev kycklingspett med sallad & avokado
 
 
 
Träffade bl a Lasse i hotellkorridoren
 
 
 
Lammfilé med rosepepparsås - kvällens middag
 
 
 
Domkyrkan var sånt härligt nattligt ljus men syns inte på bilden ..
 

Ett år !!!!

 
 
Tänk att jag bloggat ett helt år nu!!
 
(950 inlägg har jag gjort under den tiden .. )
 
Har ett tag nu funderat om jag ens ska fortsätta.
Det är inte så kul längre ..  känns lite stressande.
 
Maten känns inte lika kul längre .. eller ibland gör den det
men det är så mycket jobb med att skriva ner, komma ihåg, måtta, fota mm.
 
Träningen är ju nästan samma varje vecka.
Känns bra för mig själv att "dagboka" den men hur kul är det för andra att läsa!??
 
Min familj har fått mindre tid av mig helt klart,
faktiskt även mina vänner också !
INTE BRA!!!
 
Så jag ska ta mig en funderare, ska i alla fall coola ner
har jag bestämt mig och bara göra inlägg när jag känner för det.
Så får jag se hur jag gör längre fram.
 
Har sett flera bloggare som känt tveksamhet.
Det kanske är så att efter ett år eller så känner man sig lite "klar"!?
Har ni haft samma känsla ??
 
Sen i det stora hela gillar jag det också!!!
Gillar ju alla bloggvänner man fått.
 
Ska faktiskt träffa en i alldeles strax då jag ska delta på hennes träningspass!
Fina Karoline ... här hittar du hennes blogg !
Då ska vi köra Spinning/Body Pump på gymmet där hon jobbar.
 
 
 
 
 
Så idag kör vi i alla fall "järnet"  !!!  ;)
 
 
 

Gulasch som kokt länge ..

 
 
 
Igår (eller rättare sagt förrgår) gjorde jag gulasch som jag bjöd vänner på.
Är nästan godare om den får stå någon dag innan den serveras.
 
Jag gjorde en STOR gryta - räcker nog minst till 12 personer!
Istället för potatis i hade jag rotfrukter - är ju godare tycker jag.
Jag gör den mer som en gryta eller matig soppa .
 
Serverade aioli och surdegsbaguette till.
 
 
 
Gulasch med rotfrukter för många:
 
ca 2 kg högrev
4 msk paprikapulver
4 stora gula lök
6 vitlöksklyftor
1 msk kummin
5-6 lagerblad
3 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
3 dl rött vin
6 röda paprikor
ca 2 liter vatten
ca 2 tsk salt (smaka av om mer behövs - måttade inte så noga)
vitpeppar
ev. cayennepeppar
 
1 sötpotatis
ca 100 gr kålrot
ca 100 gr rotselleri
1 palsternacka
1 stor morot
 
Jag skar köttet i lite mindre bitar och stekte först upp paprikapulvret
i lite 1 olja en liten stund innan köttet läggs i och får brynas med.
 
Hacka lökarna och lägg i dem - låt steka några minuter.
 
Strimla paprikorna och tillsätt dem tillsammans med tomater,
tomatpuré, vin, sambal, lagerblad, vatten & kryddorna.
 
Låt koka upp och småkoka gärna upp mot 2-3 timmar.
 
Skär rotfrukterna i tärningar och tillsätt dem och koka ytterligare ca 30 min.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goda Gröten mandel eller kokos

 
 
 
Har sett bilder på gröt gjord på ägg och mandelmjöl flera gånger nu hos flera Paleobloggare
bland annat hos Sara och har nu testat själv. Blev faktiskt riktigt gott tycker jag ..
Lika med gröt gjord av kokosmjöl som också är väldigt god.
 
Jag har lite svårt för varm banan så jag minskade lite på den.
Har ofta en stor sked med något slags nötsmör i - blir SÅ gott!
 
  
Ett mycket bra alternativ till min vanliga äggfrukost!
 
 
Så här gjorde jag
 
Mandelgröt: 
 
2 ägg
1/4-1/3 banan
1 ½ msk mandelmjöl
knivsudd havssalt
 
 
Kokosgröt:
 
2 ägg
1/4 banan
1 msk kokosmjöl
1 dl kokosmjölk
knivsudd havssalt
 
 
Mosa banan och lägg i en kastrull och knäck äggen däri.
Blanda ner mandelmjölet eller kokosmjöl / kokosmjölk och
låt den koka upp under ständig omrörning.
 
Rör hela tiden tills det har blivit en "gröt", ca 3-5 minuter.
 
Jag hade mandelsmör, hallon, solroskärnor, kokoschips och kall kokosmjölk på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sköna torsdag

 
 
 
Känner mig på lite bättre humör efter besök hos sjukgymnasten igår.
 
Benhinnorna är klart inflammerade men han gav mig lite stötvågsbehandling.
Fick ligga på en säng i 20 min med strömförda plattor på benhinnorna som gav lite stötar.
Lite som när jag födde barnen och använde mig av TENS.
Kittlade mest så det var inget otäckt alls.
 
Ska dit på måndag igen och få ny behandling.
Då ska jag även springa lite för honom så han kan kolla mina löpsteg.
Känns bra att ha lite "utredning" på problemet.
 
 
I eftermiddag kommer kompisar från Övertorneå och hälsar på.
Jag har gjort en långkokt gulasch och aioli som vi ska äta.
Lite surdegsbaguette, ost & lite vin till det så blir det nog en god måltid.
 
Ska bli så mysigt att träffa dem - blir alltför sällan.
 
 
Sen är det ju härliga fredag imorgon!!!
 
 
 
Bild från dotterna bullbak igår .. skulle bli 48 men hon fick 20!! ;)
 
 
 
 
 

Lammköfte med inbakad getost/rödbeta

 
 
Nu är det gott om lammkött i butikerna!
Är ju så gott tycker jag .. och finns ofta även närproducerad att köpa.
 
Här gjorde jag stora lammköttbullar som jag fyllde med Labneh (getost)
och rödbetor (från bonden) som jag kokt, skalat och skivat innan.
 
Oljan i stekpannan var alldeles rosa efter .. lite gulligt!
 
 
Så här gjorde jag:
 
600 gr lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
2 tsk rosmarin
1 tsk havssalt
5 Labnehkulor (eller fetaost)
3 kokta rödbetor
 
 
Vispa upp ägget med hackad/pressad vitlök, rosmarin och saltet.
Blanda i färsen och rör om ordentligt.
 
Dela i 10 bitar och rulla bollar, platta till och lägg ½ labnehkula,
en skiva rödbeta i mitten innan du rullar ihop bollen.
Försök se till så fyllningen är täckt runtom med färs.
 
Stek i kokosolja/olivolja/smör tills de är klara.
 
 
Jag serverade med en rotsaks/grönsakspytt bestående av:
sötpotatis, palsternacka, rotselleri, kålrot, aubergine, zucchini & champinjoner.
Skuren i små tärningar och stekt i olja en stund, sen i ugnen ca 10 min.
 
Som sås hade jag min majonäs toppad med chiliflakes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Träningsstatus

 
Förra veckan blev bra träning med mycket fokus på styrka:
 
Måndag: Cirkelträning
Tisdag: Sumba + Yoga
Onsdag: Cirkelträning
Torsdag: Styrketräning + Yoga
Fredag: Vila
Lördag: Stryka ök (Tabataintervaller)
Söndag: Yoga
 
Denna vecka ska jag mest träna Yoga tänkte jag eftersom jag inte blir bra i benhinnorna.
Ska faktiskt till sjukgymnast i dag så får se vad de säger.
 
Men till helgen ska jag träna igen ..  Spinning och BodyPump är bokad på lördag.
Vi ska till Linköping och jag ska träna hos Karro !!! Ska bli jättekul!
 
 
 
 
 

Kladdkaka med lakritssmak

 
 
 
 
 
 
 
Gjorde en kladdkaka med lakritspulver i till helgens bjudning.
Egentligen är jag inte jätteförtjust i lakrits men just lakrits & choklad gillar jag ihop.
Jag serverade med jordgubbsås till (mixade jordgubbar).
 
 
Så här gjorde jag:
 
200 gr osaltat smör
200 gr mörk choklad (70%)
4 ägg
1 dl kokossocker
1 dl kokosmjölk
2-3 msk lakritspulver
1 tsk vaniljpulver
 
 
Sätt ugnen på 225 °.

Vispa äggen fluffiga och vispa sedan ner kokossockret.
Blanda ner vaniljpuver och lakritspulver.
Smält smöret tillsammans med chokladen.
Vispa ner chokladsmeten i äggsmeten och häll i springform.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt stå kallt några timmar innan servering.
Pudra ev. över lite lakritspulver innan servering.
 
Servera gärna med grädde (kokosgrädde), bär eller som jag jordgubbsås!
 
 
Inspiration hittade jag hos Åse ..
 
 
 
 
Lite tråkiga bilder dock.. var så dåligt ljus när jag tog dem
 
 

Telefonhjälp !!

 
 
 
 
 
Behöver en ny telefon MEN -
vilken ska man välja !!
 
Finns ju så många att välja på ..
 
 
Mina krav är:
 
 - bra kamera
 - enkel att hantera
- lätt att sms:a från
- kunna blogga/surfa enkelt från den
- inte för klumpig
 
 
Jag är inte så teknisk utan den bör vara ganska enkel.
 
 
Just nu använder jag dotterns gamla Xperia 5 men den klarar jag knappt skicka sms från.
Är ju så litet tagentbord och det blir felstavat HELA tiden!!  ;)
 
Båda våra tonåringarna har Iphone och kan inte tänka sig ngt annat.
Men jag är inte alls säker om det är en sådan jag vill ha.
Gillar i o f min Ipad jag köpte i somras.
 
 
Vad har ni för telefoner??
 
Bloggar ni från dem ??
 
Tips & råd emottages tacksamt ...
 
 
 
 
 
länge sen var väl inte detta ..  minns programmet faktiskt!!
 

Persiljekyckling i ugn

 
 
Fortsätter mina experiment att byta ut mjölkprodukter.
 
Här ett lyckat sådant om du frågar mig.
 
Har gjort liknande för länge sen med grädde i såsen,
nu tog jag den fetare kokosmjölken & majonäs.
Låter kanske lite märkligt men blev mycket bra.
 
 
Så här gjorde jag:
 
600 gr kycklingfileér
3 dl kokosmjölk (gärna den fetare)
1 dl majonäs (egen är godast)
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
2 msk Shoyu (soja)
1 msk torkad persilja (el ½ dl färsk hackad)
 
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn lite lätt i olja.
Salta och peppra och lägg över i en ugnsform.
 
Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll över kycklingen.
 
Gratinera i ugn ca 15-20 minuter.
 
 
Jag serverade stekt vitkål & brysselkål med sallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kokosmjölk

 
 
 
Jag har kommit på det !! 
 
Hemligheten med kokosnötsmjölk .. 
är att den ska serveras väldigt KALL !!
 
Då är den t o m god att dricka eller ha till ex gröt.
 
Har länge använt kokosmjölk i smoothies och proteindrinkar
men har tyckt den kan ha lite "unken" smak ibland.
 
Men när den är riktigt kall, närapå fryst smakar det som kokosglass ..  Jättegott!
 
Vill man ha den riktigt tjock och ha den som grädde är  "Extra Creamy"- varianten bäst
och att då vispa den fluffig några minuter och sen helst ställa den kallt i några timmar.
 
Eller ta det översta lager i en kyld burk, hälla ur vätskan och vispa den tjocka krämen.
Gott är också att blanda i lite vaniljpulver för lite sötma.
 
Jag brukar annars hälla ur allt i en mixerskål eller burk och vispa ihop allt.
Det jag inte använder för stunden häller jag i en tom glasburk och ställer i kylen.
Håller flera dagar i kylen, det går bra att frysa in det med.
 
Jag köper oftast ekologiska varianter eller "Extra Creamy" .
 
 
Brukar du använda kokosmjölk?? 
Ge mig gärna tips vad du gör!!
 
 
 
 
 
 
 

Söndagsstek

 
 
 Fick för mig att göra en stek.
Minns inte när jag gjorde det senast.
 
Blandade ihop en marinad som jag först lade den i
och fortsatte sen pensla under tillagningstiden.
 
Jag använde mig av fransyska, har inte så stor erfarenhet av
stekar så det kanske finns något som är bättre.
Kan tycka att detta var lite i det segaste laget ..
Men smaken blev väldigt god.
 
 Så här gjorde jag:
 
ca 600 g fransyska
3 hackade vitlöksklyfor
1 msk svartpeppar
1 msk rosmarin
½ dl honung
1 dl Shoyu (soja)
1 dl neutral olivolja
1 msk ingefära, färsk, riven
1msk sesamfrön
 
 
 
Blanda honung, soya, ingefära, sesamfrö, svartpeppar, rosmarin och olja.
 
Lägg marinaden i en påse, lägg i köttet och marinera några timmar, gärna över natten.
 
Plocka ur steken och lägg i en ugnssäker form eller plåt och spar marinaden.
 
Sätt ugnen på 150°.
 
Sätt i en stektermometer och stek köttet i nedre delen av ugnen 
i ca 1 ½ tim tills det når  en innertemperatur av 56°C.
 
Pensla köttet med marinaden några gånger under stektiden.
 
Tag ut och låt det svalna.
Skiva köttet i skivor och lägg på ugnsplåt. Pensla ev på mer marinad.
Täck köttet med folie och värm strax innan servering.
 
(Resterna av marinaden blandade jag med grädde till sås till övriga familjen.)
 
 
Jag åt ugnsrostad sötpotatis, chumicurri, aioli och sallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chimichurri

 
 
 
 
En god röra/sås till kött/fisk är Chimichurri.
 
Hittade en variant hos Proudley Paleo som jag testade.
Jätttegott verkligen och väldigt lätt att göra.
 
 

Chimichurri

 

ca 1,5 dl olivolja

1/2 dl persilja

1/2 dl basilika

1/2 dl gräslök

2 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 msk citronjuice

1/2 tsk chiliflakes

 lite havssalt

 

Mixa ihop allt med en stavmixer. 

Har du ingen mixer kan du finhacka allt och blanda ihop.

 

 

 
 
Här serverad på stek av fransyska
 
 

 


Mandel/kokos våfflor

 
 
  
Testade att göra våfflor på kokos & mandelmjöl idag.
De blev inte så frasiga men väldigt goda i smaken.
 
Lade bara i ingredienserna i en mixerbägare och mixade några sekunder.
Snabbt och lätt gick det - Och det kommer bli fler gånger.
 
SÅ här gjorde jag:
 
3-4 våfflor
 
2 ägg
4 msk kokosmjölk
2 msk kokosolja
½ liten banan
2 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 knivsudd vaniljpulver
 
Mixa ihop detta några sekunder.
 
Pensla ett våffeljärn med kokosolja och grädda våfflor.
 
 
Här är det med ca 1 dl hallon mixade med 2-3 msk kokosmjölk
 
 
Här är det även med en sked mandelsmör
 
 
Yummie ..

Säga vad man vill ..

...  men Micke Persbrandt är en riktig filmstjärna!  Eller ??
 
Finns många delade meningar om det men jag gillar honom.
Jag såg "Hamilton -men inte om det gäller din dotter" på bio med min dotter igår.
Vi tyckte båda att den var riktigt bra!
 
I rollen som Carl Hamilton visar han en känslosam sida med som
inte alltid är så vanligt när det gäller hans andra filmroller. 
Fast jag gillar även han arrogans och kyliga sida.
 
 
Sen blir ju film på bio så mycket bättre än se den hemma.
 
Är tyvärr inte så ofta man går på bio längre.
Finns nu fler filmer jag skulle vilja se men tiden finns inte riktigt...
 
Vill bl a gärna se Hypnotisören, Balladen om Marie Kröyer och gärna filmen om Palme. 
 
Har ni sett några bra filmer nyligen ??
 
 
Lite ögongodis med ..;)
 
 
 
 

Meatza (mjöl / mjölkfri köttfärspizza)

 
 
Första gången jag hörde om Meatza tyckte jag inte det lät så gott.
 
Men nu kunde jag inte låta bli att testa - och det är jag glad över.
För det var fakiskt godare än jag trodde.
 
Jag hade lite fårost på men ingen vanlig ost.
 
 
 
 
Så här gjorde jag:
 
Botten:
 
5-600 gr nötfärs
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
knappt 1 tsk salt
 
 
Exempel på fyllning:
 
tomatsås
paprika
champinjoner
oliver
avokado
fårost
körsbärstomater
soltorkade tomater
bearnaisesås
aioli
tacosås
 
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Vispa upp ägget med kryddorna och blanda i köttfärsen.
Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper ganska tunt.
 
Grädda botten i ugn i ca 8-10 minuter.
 
Tag ur från ugn och bred på tomatsås.
Lägg sen på valfritt tillbehör, vad man nu gillar.
Jag toppade med några klickar bearnaisesås.
 
Sen gräddade jag Meatzan färdig ca 10 minuter.
 
Jag gjorde en vitkålssallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nedräkningen har börjat ..

 
 
 
 
 
Nu är det mindre än en månad kvar !!
 
Kao Lak är resemålet denna gången och nu längtar vi
verkligen till lite sol, värme, god mat och att få umgås.
 
Thailand är ett underbart resemål med skönt klimat,
 härlig befolkning, vackra stränder, varma bad och SÅ god mat.
Det blir nu fjärde gången vi åker dit - dock varit olika resemål.
 
Egentligen var inte Thailand tanken från början men vi
fick sådant toppenpris via Campadre så det gick inte att missa.
Vet att de har en del reseerbjudande nu med så gå in och kolla!
 
 
Nu är det 5 år sen vi var där förra gången .. här lite bilder från då!
 
 
 
Underbart, eller hur !?
 
 
 
Paradise beach
 
 
 
Lite snorkling
 
 
 
Massage kanske ?
 
 
 
Lilla dottern hittade en eremitkräfta
 
 
 
Fin solnedgång i Karon Beach
 
 

Dags igen då !!

 
 
 
 

Mandelpanerad torsk med blomkålsmos

 
 
 
 
 
 
Åhh vad jag älskar fisk. Och det var längesen jag åt panerad sådan. Detta blev väldigt gott och är ju så lätt att göra.
 
Brukar köpa fisk från fiskbilen som brukar komma till byn men nu har den inte varit här på några veckor så det blev ett fryst torsk från affären.
 
Gjorde en kall sås som påminner lite om remouladsås. Här är receptet på den.
 
Blomkålen kokte jag i micron, mycket smidigt.
 
 
Panerad fisk
 
500 gr torskfilé (eller annan fisk)
1- 2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
 
Skär fisken i mindre bitar.
Vispa upp ägg i en tallrik/skål och doppa i fisken där.
Blanda mjölet med kryddor i en annan tallrik/skål och
blanda runt den äggdoppade fisken däri.
 
Stek i kokosolja/olja/smör tills fisken är klar.
 
 
Blomkålsmos
 
1 blomkålshuvud ca 7-800 gr
½-1 dl kokosmjölk (går med grädde med)
salt, vitpeppar
 
Skär blomkålen i mindre bitar, jag brukar skiva den.
Lägg i en microsäker lite större burk/skål tillsammans med kokosmjölken.
Sätt på högsta effekt ca 12-15 minuter. Känn så den är mjuk. 
 
Tag ur och mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Typ remouladsås / hamburgerdressing

 
 
 
 
God sås till ex fisk är ju remouladsås.
 
Här är en variant jag gjorde till den mandelpanerade fisken.
Är även passande till ex hamburgare !
 
Mycket god tycker jag och gott med kapris i.
 
 
1 dl majonäs
7-8 cm tärnad gurka färsk /eller några cornichons
1 tsk dijonsenap
1 tärnad avokado
½ msk citron el limejuice
1 tsk gurkmeja
salt, peppar
ev. lite tomatpuré
 
Enklaste sättet tycker jag att tärna en avokado är att först dela den på mitten.
Ta ur kärnan och sen göra ett rutmönster med kniv ända ner till skalet.
Sen gröper man bara ur den med en sked.
 
Blanda ihop alla ingredienser i en skål lite försiktigt.
Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 
 Här serverad med panerad fisk och blomkålsmos
 
 

Blomkålsmos

 Snacka om gott !!
 
Detta har jag gjort länge istället för potatismos
men har tidigare haft grädde och smör i.
 
Nu när jag undviker mjölkprodukter testade jag kokosmjölk i stället och det var lika gott!!
 
Lätt att tillaga i micro med - annars går det lika bra på spisen i kastrull.
 
 
Blomkålsmos
 
1 blomkålshuvud ca 7-800 gr
1 dl kokosmjölk (går med grädde med)
salt, vitpeppar
 
Skär blomkålen i mindre bitar, jag brukar skiva den.
Lägg i en microsäker lite större burk/skål tillsammans med kokosmjölken.
Sätt ett microlock på och kör på högsta effekt ca 12-15 minuter.
 
Tag ur och mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
 
 
Här serverad med stekt mandelpanerad torskfilé

Lite gör så mycket

 
 

 

Igår när jag handlade efter jobbet (trött, stressad & skitig i håret ;)

och stod och plockade ner varorna i påsar betalade en liten flicka 7-8 år sitt godis efter mig.

 

Hon tittade på mig och säger leende  - ”Hej! ”, jag ler och säger - "Hej"  tillbaka.

Då säger hon helt plötsligt – ”Vad fin du är!”

 

Jag blev så snopen men fann mig och hann säga  - ” Tack det samma”  innan hon försvann. 

Jag blev så glad över denna enkla kommentar.

 

Tror i o f att hon tyckte jag hade en fin halsduk som det är lite fin spets på ..  Men ändå!

Så lite gör så mycket. Jag mådde bra och var glad hela kvällen sen !!

 

 

Minns när jag var liten älskade jag att göra äldre damer & herrar glada.

Hälsade alltid med ett leende när jag mötte dem på gatan.

Och nästan alltid fick jag ett leende tillbaka vilket ju även gladde mig!

(Det var kanske lilla tjejen tänkte - den "tanten" behöver bli gladare ..;)

 

 

Jag och en väninna brukade även ”tjuvringa” (vi var i 12-årsåldern) till äldre,

vi kollade i telefonkatalogen efter namn som vi trodde tillhörde äldre och låtsades

att vi var ett av deras barnbarn som sjöng gratulationssånger på " födelsedagen ".

Nästan alltid möttes vi av skratt och ett trevligt samtal där både de och vi blev glada.

 

Ger man lite glädje, kan ju räcka med ett leende så får man nästan alltid det tillbaka.

Och det glädjer ju även en annan !!

 

 

Så tänk på det idag -

Ge bort ditt vackra leende så får du säkert ett tillbaka !!

 

 

 

 

 

 

 


Äppelpaj x 2

 Bakade äppelpaj som efterrätt i fredags.
 
Hade köpt kokossocker som jag sötade lite med.
Kokossocker är ett naturligt, oraffinerat och nyttigare socker.
Har ett Gi på 35 och framställs utan kemikalier och tillsatser.
Ett mycket bra substitut till vanligt socker.
 
Jag har ju tidigare använt mig av Sukrin & Stevia men tycker det ofta ger en bitter smak.
Blir lätt för sött också så Kokossocker passar mig ypperligt om jag "måste" söta.
 
Kokosen som jag hade i rostade jag först lite lätt i en torr stekpanna.
Jag gillar även mycket kanelsmak och väljer den större mängden.
 
Äppelpaj
  
2 tunt skivade äpplen
½-1 msk kanel
4 msk kokosolja
2 dl mandelmjöl
1 dl finhackade hasselnötter/valnötter
½ dl kokos (gärna rostad)
1 tsk vaniljpulver
ev 1-2 msk kokossocker
 
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Smält kokosoljan och blanda i övriga ingredienser till en smulig deg.
 
Lägg de skivade äpplena lite omlott i en pajform strö gärna
på lite extra kanel och smula över degen.
 
Grädda i ugn ca 20 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till barnen som vill ha den "gamla vanliga" gjorde jag den knäckiga varianten (recept här)
som är en favorit men hade denna gången bara äpplen i (gjorde dubbel sats smet).
 
 
 
 
 

Currystekta grönsaker till köttfärsbiffar

 
 
 
Idag tog jag bara fram köttfärsbiffar som jag hade i frysen.
Som tillbehör stekte jag till lite grönsaker i curry som jag fräste upp först i lite kokosolja.
Hade tyvärr ingen svamp hemma annars hade jag haft det i med.
 
Jag gillar verkligen curry, blir härligt smakrikt - nästan lite exotiskt.
 
 
Jag skivade / strimlade:
(3-4 port)
 
1 zucchini
½ aubergine
1 paprika
1/4 purjolök
1 klyfta vitkål
1  morot
 
och stekte i
 
1 msk kokosolja el smör
1 msk curry
 
Stek ca 5-8 minuter tills det börjar mjukna något .
Salta och peppra lite.
 
Serverade currymajonäs och sallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HöstMys

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans träning - v. 40

 
 
 
 
Har inte denna veckan heller kunnat springa.
Men faktiskt så känns benhinnorna bättre så kanske vågar ta upp det nästa vecka lite.
Funderade på om det är extra/mer skonsamt att börja på löpband??
Är det någon som vet ???
 
 
Testade Crossfit i lördags tyvärr lite sent ....
För jag gillade det så mycket att jag kunnat tänka mig köpa ett träningskort.
Men jag har precis köpt årskort på mitt gym så det får nog vänta ett tag.
 
I alla fall var det härlig träning - helt slut efter. ME LIKE !!!!!
 
 
Denna vecka fick jag till:
 
Måndag:  Cirkelträning i trädgården 50 min
 
Tisdag: Tabataintervaller på Crosstrainer 20 min
Yoga 90 min
 
Onsdag: Cirkel i trädgården 50 min
 
Torsdag: Tabata på Cross, rodd 30 min + mage 8 min
Yoga 90 min
 
Fredag: inställd cirkel pga ösregn = Vila
 
Lördag: Crossfit 60 min
 
Söndag: Yoga 60 min

Mustig höstgryta

 
 
Hittade fin högrev när jag handlade och blev sugen på kalops.
Men gjorde istället en gryta lite efter inspiration av detta recept istället.
 
Grytan fick stå och puttra i nästan fyra timmar så den var så
mör att köttet trillade sönder när vi skulle äta - gott !!
 
Smakrik och passade bra denna ruggiga höstdag!
Kryddorna går ju att byta ut efter vad man gillar.
 
Som tillbehör ugnsstekte jag sötpotatis, palsternacka, rotselleri och kålrot.
Många goda smaker som passar bra till grytan.
 
 
Mustig höstgryta
 
1 kg högrev
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
5 dl passerade tomater
3 dl rött vin
2 msk tomatpure
vatten efter" behov"
 
1 tsk koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
2 tsk torkad persilja
salt, peppar
3 lagerblad
 
2 morötter
10 champinjoner
1 röd paprika
 
 
Rensa köttet och skär i mindre bitar.
Bryn i smör/olja i en stekgryta.
Tillsätt löken i klyftor och hackad vitlök.
Låt steka med några minuter.
Häll sen över tomaterna, tomatpuré och vatten så det täcker köttet.
 
Tillsätt kryddorna och smaka av om det behövs mer.
 
Låt stå och sjuda i minst 2 timmar, men håll koll så att köttet hela tiden täcks av vätska.
Fyll på med vatten så fort det börjar minska.
 
Skala morötter och skär i bitar, klyfta champinjoner och strimla paprikan.
 
Lägg i det när det är ca 20-30 min kvar.
 
 
Gott till är ugnsrostade rotfrukter & sallad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Har ju glömt

 
... att redovisa hur det gick i utmaningen hos vicksens.blogg !!
 
Den bestod ju i tre "grenar"
 
1. Sockerfria dagar
2. Träningsminuter
3. Styrketräningsminuter
 
 
I "socker" räknade jag in alla bakverk även om de var bakade med stevia eller honung.
Så där kom jag "bara" 2:a (var kalas varje helg den månaden).
 
MEN i de andra två grenarna segrade jag !!
 
Det är lite kul med utmaningar - man kämpar lite extra då.
 
 
 
Bilderna kommer från Victorias blogg
 

"Skäms"-program ..

 
Läste och såg en video hos Emelie och blev påmind om programmet Glee jag gärna såg förr.
Har missat de sista säsongerna för den går på en kanal jag inte tänker på ..
 
Jag av gammal vana tittar mest på 1-5 och kan missa massa bra pga det.
Dessutom hinner jag knappt se någon tv längre.
 
Saknar det egentligen inte så mycket heller
förutom kanske nu när jag såg denna video:
 
Coldplay & Glee i samma !! VAD kan gå fel ???
 
 
 
 
 
Glee är ett sådan pinsamt bra program.
De sjunger SÅ underbart och hela serien är så känslosam så man både
gråter och skrattar väldigt mycket. Ett sådant där "skämsigt" program .. ;)
Men jag gillar det verkligen! Det är mycket bra musik.
 
 
Har ni sett Glee ??
 
Eller brukar ni se något annat "skämsprogram " på TV ??
Ett sådant som man inte gärna säger man tittar på...

Crossfit del 2

 
 
 
 
 
 
Åhh vad detta var häftigt!!
 
Vi var 9 stycken som skulle testa, varav en tjej har tränat CF i två år redan.
3 var killar och vi andra 6 var tjejer.
Jag var äldst ...  kunde nästan vara de andras mor tror jag .. ;)
 
Vi började först med lite information hur det fungerar.
Sen uppvärmning och fick testa de olika övningarna vi skulle göra.
Efter ca 50 minuter började själva "rundan".
 
WOD:en bestod av
 
7 wall-balls
20 meter löpning
7 KB-swingar
20 meter löpning
 
ASAP (as many round as possible) på 7 minuter.
 
Jag klarade nästan 10 (9,75 ;)
Och var den som klarade flest!!
 
En häftig känsla att ta ut sig så mycket.
Nästan spy/svimfärdig efter, fick faktiskt sätta mig ner.
 
Är man "tävlingsmänniska" så är man !
 
Är jättesugen på en fortsättning.
Har ju dock tyvärr köpt årskort på gymmet precis och känner att det blir lite för mycket just nu.
Men till våren kanske .. eller bara gå kurs på 4 gånger som också finns .. !??
 
Hm .. lite att tänka på.
 
 
 
 
 
Har varit helt euforsk hela dagen efter !!
Tänk vad träning kan göra.
 
Får se vad jag tycker imorgon .. har t o m börjat få ont i lillfingret !!
 
 
 
 
 
 
 

Fylld fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och basilikaaioli

 
 
 
 
 
Igår bjöd jag gästerna på fläskfilé som jag fyllt med soltorkade tomater, oliver och basilika.
Till det blev det rostade rotfrukter, härlig sallad och basilikaaioli.
 
Min stora basilikabuske lever fortfarande
(har tagit in den från altanen dock) och den bär så mycket blad.
 
Jag mätte inte upp direkt så det blir inget måttat recept
men så här gjorde jag:
 
 
Jag ansade fläskfilé och brynde den i olja/smör några minuter runtom.
Saltade och pepprade.
 
Gjorde sen ett snitt längsmed som jag fyllde med en blandning av
hackade svarta oliver, soltorkade tomater och basilika.
 
Lade i ugnssäker form och stekte klart i ugnen tills fläskfilen hade en innetemperatur på ca 70°.
 
Hade dagen innan redan förberett rotfrukterna, skalat och skurit stavar/klyftor.
Det var palsternacka, rotselleri, kålrot, sötpotatis, morötter & rödbetor.
SÅ de lade jag på en djup plåt och stekte i ugn ca 20 minuter.
 
Aioli gjorde jag som jag brukar med en stor näve basilika i.
 
Sallad gjorde dottern - det blev en bra kalasmåltid!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Crossfit !?

 
 
 
Har anmält mig till ett Crossfitpass  !!!???
 
Det har lockat mig jättelänge men jag har inte vetat att det fanns här i staden.
Men det gör det och är en alldeles ny box.
 
Tyvärr är ju benhinnorna ibland fortfarande lite ömma men ska ändå testa.
De hade provträningar på lördagar och just imorgon passar så bra.
 
 
Men jag är lite nervös  --  ser ju ut att vara så tufft !!!  =/
 
 
Har ni testat ???
  
 
 

Girltalk ..

Fick till en sån mysig kväll igår.
 
Väninnan som jag inte träffat på ett tag utan endast pratat i telefon med
kom förbi innan yogan igår (som hon inte heller varit med på en tid).
 
Fick till en pratstund mitt i all köksstim och sen till gymmet där jag
crossade lite Tabata samtidigt som vi tjattrade .. pust .. jobbigt!
 
Men det var så länge sen kändes det som!
 
Yogapasset var också sådär härligt skönt.
Är riktigt i flow nu känner jag.
 
Har den sista tiden yogat nästan tre ggr i veckan och
det är toppenskönt och stor skillnad mot bara en gång.
 
Söta vänninnan hade några presenter med sig ..
och hon känner mig väl !! För det var toppensaker!!
 
Ett underbart gott te från Clipper med smak av kokos/apelsin.
Och en superfin väska !! Röd prickig - passar mina nya kängor!
Fick även grytlappar - med dalahästar på.
Kulla som jag är så är jag lite "Dalahästsamlare" ..
 
 
 
Presenterna från igår
 
 
 
Idag är det först jobb, sen i eftermiddag blir det ett Cirkelpass i trädgården
och efter det har vi middagsbjudning med de "äldre"  (föräldrar & svärföräldrar).
 
 
Ha en skön FREDAG !!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coconut "Peach" Melba

Gott som dessert, mellanmål eller varför inte frukost.
 
Nektarin, hallon och vispad iskall kokosmjölk (till typ lös grädde)
 ev. lite vaniljpulver och lite kokoschips på toppen.
 
 
 
Detta blir kvällen "efter yoga" - mål !!

Istället för ..

 
 
Just nu väljer jag  ...
 
Kokosmjölk istället för grädde, mjölk eller yoghurt
Kokosolja, olivolja, ev smör istället för rapsolja & margarin
Grönsaker & vissa rotsaker istället för potatis, pasta, ris
Ostaltade nötter istället för chips
Kött, fisk & ägg istället för ost
Majonäs istället för gräddsåser
Havssalt istället för vanligt salt
Bär & frukt istället för godis
Mandel & kokosmjöl istället för vetemjöl
Mandelsmör istället för jordnötssmör
 
 
Just nu undviker jag:
 
Socker
Baljväxter
Mjölkprodukter
Mjölprodukter
 
 
Men unnar mig också ibland
 
Rött vin
Mörk choklad
Bakverk med honung som sötning
 
 
 
Sen är jag kanske ändå 80/20 ..
 
80 % enligt ovan och
20 % äter jag vad som finns
(ex. då jag är bortrest / bortbjuden)
 
 
 
Folk ska inte tycka att det är jobbigt att bjuda hem mig.
Och är jag ute och reser försöker jag ändå välja hälsosamma alternativ.
 
Jag försöker att köpa det mesta ekologiskt och/eller närproducerat så
 länge det är ekonomiskt försvarbart - vi är dock en familj och dyrare blir det.
 
Jag föredrar att tillaga det mesta från grunden ex majonäs. 
Kollar alltid innehållsförteckningar och ratar i och med det MASSOR av produkter.
( Det är ju skrämmande vad de lägger i många produkter ...!!! )
 
 
Men att leva så här passar mig -  jag mår väldigt bra
och framför allt älskar jag denna maten.
 
 
Ren och enkel !!
 
 
 
 
 
 
 

Marinerade ugnsrostade grönsaker

 
 
Förra veckan gjorde jag ugnsrostade grönsaker som jag hällde marinad över.
Blev väldigt friskt och fräscht med citron och pecorinoost.
 
Pecorino är en italiensk lagrad fårost och är mycket god.
Lite som parmesanost och det går ju använda det istället.
 
Jag serverade detta ljummet till ugnsstekt kycklingfilé och aioli.
 
Valfria grönsaker/rotfrukter -
jag hade till 4 portioner:
 
1 zucchini
2 paprikor
½ blomkålshuvud
1 rödlök
oliver
olivolja
flingsalt
 
Marinad:
½ citron, rivet skal och pressad saft
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta
50 g finriven pecorino
salt och vitpeppar
2 tsk timjan

Sätt ugnen på 200°.
 
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
Ringla över lite olivolja och strö över salt.
 
 
Låt det rostas i ugnen i 20-25 minuter.
 
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Häll marinaden över de varma grönsakerna och rör om.
 
 
 
 
 
 
Receptet inspirerades från Remsans Bistro.

 
 
 
 
 

Take care ..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moussaka (Mjölkfri - Paleo)

  
 
Ni som läst min blogg har säkert förstått att jag ÄLSKAR Moussaka.
Det skulle jag lätt kunna äta varje vecka!
 
Nu undviker jag ju mjölkprodukter så jag gjorde efter
tips från Paleo Nordic med kokosmjölk istället.
 
(Äter man mejeri är mitt orginalrecept här.)
 
Jag hade lammfärs men det går ju med vilken färs man vill ha.
 
Verkligen jättegott !!!
 

Moussaka

(4 port)

 

800 gr lammfärs

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 burkar krossade tomater

2 dl kokosmjölk

1 aubergine

1 zucchini

1 tsk havssalt

peppar

oregano ev. basilika

 

 Sätt ugnen på 175 °

 

Börja med att skära aubergine och zucchini i 0,5 cm tjocka skivor.

Lägg på olivoljepenslad ugnsplåt och salta lite lätt.

Låt stå ca 5 minuter, torka sen av vätskan med hushållspapper

och förgrädda skivorna i 7-8 minuter i ugnen, tag sen ut och låt svalna.

 

Under tiden - hacka lök och stek i smör tillsammans med köttfärs.

Häll över tomater och kokosmjölk och låt koka ihop ca 10 min.

Krydda efter smak.

.

När köttfärsen är klar varvar du den med aubergine och zucchini i en ugnsfast form.

Avsluta med köttfärssåsen på toppen.

In i ugnen ca 20-25 min.

 

Gott med en sallad till !

 

 

 

 
 

 


En härlig dag/kväll ..

blev det igår !
 
Blev uppvaktad som om jag fyllde 25 ..  ;).
 
Inte i presenter men med i gratulationer - precis som jag vill ha det!
 
Fick fina presenter med men det är inte så viktigt längre.
 
Vi började em med ett träningspass i trädgården,
sen på kvällen blev det gott restaurangbesök (Asiatiskt).
 
Av maken har jag fått (beställt) en ring från Campadre som jag gillat länge.
 
(Kan verkligen rekommendera att bli medlem där,
kostar ingen och man kan verkligen fynda fina saker)
 
 
 
 
Här är lite annat som blev mitt igår:
 
 
Bodyshopsaker & choklad från barnen ..  ett fint halsband från väninnan K. 
 
 
 
Efterlängtade skor - äntligen mina ..
 
 
Bilder från mitt Instagram : mariasiver

Köpenhamn

  
Helgen i Köpenhamn var mycket härlig.
 
Köpenhamn är en mysig, levande stad.
Har varit här många gånger och blir aldrig besviken.
 
Regnade en del på lördagen men sken upp rejält på em och blev jätteskönt.
 
Vi var mest där för att äta, dricka gott och bara umgås med vännerna.
 
Här följer lite bilder från vår weekend.
 
 
Vi startade med Champagne & tapas på tåget ..
 
 
Väl framme blev det ett pubbesök, dricker goda ölen Hoegaarden
 
 
Lunch på Palaeo
 
 
Laxwraps och smoothie
 
 
Nere vid Nyhavn - vätskepåfyllning ..
 
 
Vi bodde på Admiral Hotel - utsikt från sovrumsfönster
 
 
Lite kultur med ... Amalienborg (kungliga slottet) låg "granne" med hotellet
 
 
Fredrikskyrkan utanför Amelienborg
 
 
 
Menyn för kvällen
 
 
 
 
 
 
 
Hummer med chilimajonäs
 
 
Pepparbiff
 
 
Irish coffee
 
 
Äppelkaka
 
 
Frukosttallrik nr 1
 
 
nr 2
 
 
Coola tepåsar
 
Det enda jag shoppade ..   =/
 
 
Litet mellanmål på tåget
 
 
 

25 +

" Ja må jag leva .. "
 
 
Idag fyller jag år, inget märkvärdigt alls längre.
Brukar säga att jag fyller 25 +. ;)
 
Siffran betyder ju egentligen inget alls.
 
 
 
Vi ska i alla fall "fira" med ett restaurangbesök.
Lite lagom lugnt bara med familjen.
 
 

RSS 2.0