Majonnäs / Aioli / Ägg"röra"
Jag äter ganska mycket majonnäs, har det bl a i min frukost-ägg-röra.
Jag gör den helst själv.
Är ju jättelätt & helt utan tillsatser.
Det viktigaste är att allt är rumstempererat så det inte skär sig.
Vill man istället ha aioli lägger man bara till 1-2 vitlöksklyftor.
(Gärna ½ gr saffran om man ska ha det till fisksoppa.)
Gott även att krydda med curry eller färska örter ex basilika.
Majonnäs
1 helt ägg
2 tsk fransk senap/dijonsenap
3 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl neutral (mild) olivolja eller rapsolja
salt
vitpeppar
Blanda allt i en handmixerbägare och mixa ihop allt i några sekunder. KLART !
Jag häller över i en glasburk och det håller ca en vecka i kylskåp.
Min kalla äggröra gör jag så här:
2 kokta hackade ägg
½ hackad avokado
1 msk majonnäs
salt, peppar
Blandar ihop och smaksätter med:
3 skivor hackad skinka eller
½ burk tonfisk eller
1 dl räkor/kräftstjärtar
kanske lite hackad paprika, purjo
Gott & mäktigt !!