Kommentera gärna mera ...

Är så kul att jag fått lite läsare. Är ju så ny på det här!
Och ni får gärna kommentera mera !
Är kul att få lite feedback !!


Dåligt kan bli bra

För några år sedan firade vi midsommar på Ekerums Camping på Öland.
Jag skulle försöka ta lite fina kort på barnen för att skicka till min mormor.

Barnen tyckte jag var "skitjobbig" och ville inte alls ... 

Men som tur var sparade vi dessa foton för stora dottern skickade in det i
en tävling som Elgiganten hade "Värsta semesterbilden" !
Och hon vann 3:e pris, en fin kamera!

Vi skrattar så gott åt kortet,  i alla fall idag ... ;)




Härlig Saffranslax

Idag gör vi saffranslax. Har tidigare brukat köpa den färdiga Creme Fraichen (Gourmet) med saffran/tomat-smak. Men det känns bättre/roligare att göra det från grunden själv & är inte svårare heller.

Saffranslax

Du behöver
1 msk olivolja eller smör
1 urkärnad strimlad röd paprika
1 strimlad fänkål
2 vitlöksklyftor
0,5 g saffran, 1 pkt
1-2 st finhackad soltorkad tomat
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1 msk lantbuljong (eller 1 fiskbuljong)
1 tsk timjan
salt & peppar
600 g lax i stora kuber


Gör så här:

Hetta upp olja i en rymlig panna. Bryn paprika, fänkål, vitlök och saffran 2–3 minuter.
Tillsätt soltorkad tomat, vatten, creme fraiche, buljong och vinäger.

Salta och peppra laxen lite och lägg ner den i såsen.
Koka 5 minuter. Dra åt sidan och låt stå under lock ytterligare 5 minuter.


Idag serverade jag med wokad rödkål, brysselkål, paprika & lade i tomater i slutet.




Visst är det härligt med färgglad mat !  =)

Love ...








Snabba rester

Jag köpte kokosnötsmjöl i helgen och skulle testa göra "kokospannkakor" igår.

Receptet jag hittade innehöll kokosflingor som man skulle mixa
men jag förstod att det är inte samma sak som kokosnötsmjöl för det blev en jättetjock smet.
Men trots tjocklek och att de blev lite brända så var de faktiskt goda
så jag ska försöka mixtra ihop ett recept så de blir lite lättare att steka.

Här äter jag dem med kesella & granatäpple.

Nu bär det iväg till yogan. Alldeles nysminkad och fin efter ansiktsbehandlingen! =)



=) !


Favoritbutik ..

Jag älskar att gå i hälsokostaffärer. Det är nog min favoritbutik nr. 1

Detta köpte jag i söndags!



Kokosnötsmjöl


Kyckling-"tjofräs" ....

Vi blev bjudna på en god maträtt hos min bror & svägerska.
Receptet kommer från svägerskans bror Ola.
Enkelt, snabbt & jättegott!

Kyckling-tjofräs
(6 port)

Du behöver:
2 grillade kycklingar
200 gr champinjoner i skivor
2 brk  vitlöksklyftor i chiliolja
2 brk creme fraiche

Gör så här:
Rensa kycklingarna och skär i munsbitar.
Lägg kycklingbitarna i en stekgryta tillsammans med champinjonerna.
Stek ihop några minuter.
Häll i vitlöken tillsammans med oljan och creme fraichen.
Låt koka i ca 5 minuter.

Klart! Servera ev. ris eller broccoli till & en sallad.


Hektisk vecka

Ny måndag, ny vecka ...  är ju bara måndag - fredag känns det som.
Helgerna går alldeles för fort!

Men vad mysigt det var att vakna till adventsstakarna tända i mörkret!! =)

Denna vecka kommer att bli väldigt hektisk.
Idag jobbar jag "långdag", går annars hem vid 14.30 måndagar.
Men imorgon tisdag ska jag på ansiktsbehandling på "hudvårdsskolan"
så jag har bytt dessa dagar. Och det ska bli skönt !
Onsdag har vi utvecklingssamtal mitt på dagen med "lilla" A.
Torsdag ska jag på "Glöggmys" hos en kompis.
Fredag ska maken ha "herrmiddag" &
lördag ska jag ha "kusin-mosterträff"...

Sen har jag ju tänkt träna med!
Idag måndag är det styrkepass, får ta yoga på tisdag  (...om jag hinner ),
sumba på onsdag & min morgongymträning fredag (löpning 5 km + styrka 30 min).

Sen behöver jag ju handla inför helgens middagar!! Vet inte när jag ska få in detta..  ;)

Så några storslagna middagsrecept kan blir lite vilande denna vecka! 
Men man vet aldrig, ska försöka det med.
 En god och bra måltid behöver ju inte ta tid alltid.

Lägger ut under em det vi blev bjudna på hos bror & svägerska i fredag.
Det var mkt gott & lättlagat! Kycklingtjofräs kallar de det....




Dessutom måste jag hinna hämta denna klänning/tunika som jag lagt undan på H&M.
Visst är den härlig !?
Skulle behöva 3-4 timmar till per dygn. Kan man önska sig det i julklapp!??  ;)

Ha en bra vecka ni därute!




Lite kul på marknaden i Jönköping ..


Saffransskorpor LCHF

Jag gillar saffransbröd men äter ju då inte vanligt mjöl så nu gör jag det istället på mandelmjöl. Gjorde nu Saffransskorpor.

Det här behöver du:
(ca 50 st)
125 gr grovhackad sötmandel (jag skalade inte mina så de blev lite mörkare i färgen)
75 gr rumsvarmt smör
ca 1½ dl Sukrin
3 ägg
½ gr saffran (1 paket)
7 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200˚C. 
Vispa smör, sockerersättning och saffran poröst med elvisp.
Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar.
Blanda samman mandelmjöl, bakpulver, vanilj, mandel och sesamfrö och rör ner det i smeten.
Vispa försiktigt tills allt är blandat, inte längre.
Tag upp degen på köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten.
Platta till dem lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 
Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut plåten & sänk värmen till ca 100˚C.
Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar.
Lägg dem med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter, vänd dem efter halva tiden.





Härligt ..

svettig efter en blåsig & duggig men härlig löpartur på 6,5 km.  
Löven fladdrade runt mig.   Ska eftersvettas klart sen in i duschen.





Dagens frukost blir 2 ägg och en Salami/brieostmacka på det goda brödet jag bakade igår!

Recept finns här...

 

Sen ska vi till Ikea en sväng. Har inte varit där på hur-länge-som-helst.


1:a advent


När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas att fira få advent ..

Den dikten får mig att tänka på när tjejerna gick på dagis.
Blir lite sentemental ...

Så var det då 1:a advent !!
Skulle vara mysigt med lite snö ..





På besök i Jönköping

Har hittills haft en härlig weekend med besök hos lillebror med familj i Jönköping.
Sötaste Axel har blivit så stor!!  Saknar honom redan ...

Väl hemma bakade jag med lilla dottern & adventspyntade lite.

Vi latade oss och köpte färdigmat, kebabsallad blev det för mig.

Och nu har vi tittat på TV (Så mycket bättre), myst med lite vin & nötchoklad.



Axel 7 månader


LCHF-bröd

Har bakat ett jättegott Lchf bröd som kommer
från Anna Halléns bok LCHF för kvinnor.
Väldigt poröst & saftigt blev det och det går ju så fort!

Åt det igår kväll med en kebabsallad & doppade i vitlöksåsen! Mums ... :P

LCHF-rutor
(8 st)
1,5 dl mald mandel eller mandelmöl
2 msk sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk mineralsalt
2 st ägg
2 msk smält ekologiskt kokosfett
1 dl creme fraiche
½ dl riven västerbottenost
solroskärnor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.  
Rör ihop alla torra ingredienser, lägg sedan i ägg
och creme fraiche och rör runt.
Rör i det smälta kokosfettet.
Smeta ut på bakplåt med bakpapper.
Strö över ost & solroskärnor.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter,
låt svalna och skär i rutor.






Nu har vi bakat ..

Agnes & jag ... 

Detta gjorde Agnes ...




Och detta gjorde jag ..




Och ...


Saffransmuffins

Hittade ett recept hos Åse som jag tänkte testa. Ser väldigt gott ut!
Och jag gillar muffins. Lätt att baka & smidiga att förvara.

Här är hennes recept på saffransmuffins:

3 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
Sockerersättningsströ motsvarande 75 g socker (Sukrin, Splenda, Hermesetas, Canderel t.e.x)
125 g smält smör
100 g philadelphiaost
1 dl grädde eller kesella
0,5 g (1 pkt) saffran
2 tsk bakpulver
4 ägg
1 krm Dr Oetkers vaniljarom

Sätt ugnen på 175 °.
Vispa sockerersättning och ägg poröst.
Smält smöret och blanda med saffran.
Vispa ner smör, grädde (eller kesella) och philadelphiaost i äggblandningen
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Portionera upp i muffinsformar och grädda i ca 25-30 minuter!




Glöm inte ...


Salt nötchoklad

Jag gillar choklad & nötter & salt ..
Finns ju att köpa choklad med nötter & salt
(Den i Saluhallen är underbar!!)
Men nu har jag gjort egen! Lätt som en plätt.
Tog kanske lite för mycket salt på man annars blev det gott.

Så här gjorde jag:

3 dl blandade nötter
½ dl kokosflingor
100 gr mörk choklad
Lite havssalt

Rosta nötterna i torr stekpanna några minuter.
Hacka sen nötterna. Smält chokladen i micro (eller vattenbad)
Blanda i nötterna & kokos i chokladen.

Bred ut på en bakplåtspapperklädd plåt eller dyl. Strö över salt.

Låt kallna i kylen och bryt sen i bitar.

Är kanske gott med smaksatt choklad (ex hallon ..)




Plock & gott

En typisk fredagkväll kan se ut så här hos oss
ev en grillad kyckling till
(gärna med ostchips & ett glas rött)




Gurka, paprika,morötter, i stavar, blomkål, oliver,
körbärstomater, oststavar 
guacamole & vitlöksdipp .


Joel Kinnaman

"Upptäckte" denna goding när han spelade med i
80-talsfilmen "Tjenare kungen" ..
Sen kom han åter i mina ögon i Falk-filmerna.
Och även Snabba Cash & nu sist i
den amerikanska tv-serien "The Killing"
som jag tyckte var riktigt bra!

Dels är han en riktigt duktig skådis
och är inte så fel att titta på heller ..;)

Idag fyller han år såg jag så..
Grattis Joel på 32-årsdagen!


Broccolisoppa med ägg & räkor

 
 
Eftersom jag tränar yoga på torsdagar
brukar jag vilja äta något lätt till middag.

För det är omöjligt iaf för mig att yoga med "full" mage.

Soppa är idealet och passar nu när det är så ruggigt ute.

Dessutom älskar jag soppor !!

Här är ett recept på Broccolisoppa som är så lätt att göra & gott.


Du behöver:
800 gram broccoli fryst eller färsk
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
8 dl vatten
2 msk Lantbuljong (eller grönsaksfond)
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
salt, peppar
2 kokta ägg
200 gr skalade räkor
aioli



Gör så här:

Hårdkoka ägg, 8-10 minuter.
Kyl dem i kallt vatten. Skala och halvera.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull.
Fräs lök och vitlök tills de har mjuknat utan att bränna.

Lägg i broccoli och slå på vatten och lantbuljongen.
 Låt sjuda 10 minuter.

Häll i grädde och tillsätt sambal oelek.
Mixa till en slät soppa med stavmixer.
Smaka av med salt/peppar.

Servera med ägghalvor, räkor och aioli.

 


 

 
 

 


Rödbetscupcake med saffransfrosting

Rödbetscupcake med saffransfrosting

3 st skalade normalstora rödbetor
1 dl valnötter ellar hasselnötter
2 st ägg
2 dl socker
1 tsk mald kanel
1 tsk torkad ingefära
1 tsk äkta vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl smält smör

Sätt ugnen på 200 °.

Riv rödbetorna fint och se till att spara så mycket saft/vätska som möjligt 
(enkelt att riva i matberedare).

Mal eller mixa nötterna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
 
Blanda ihop allt försiktigt.

Fördela i cupcake formar på plåtar och grädda i ca 12 minuter.

 Låt svalna och spritsa på frosting. 

Frosting:
200 g cream cheese
3 dl florsocker
1 pkt saffran

Blanda ihop glasyren och bred på muffinsen har svalnat.

Garnera med lite hackade nötter.


1 månad kvar till julafton !!

Jag förstår inte var tiden tar vägen ..!?

Var ju sommar nyss.



=)


Blodbad .... :(

Igår kväll hade stackars dottern näsblod ..
Såg ut som ett smärre blodbad här hemma, ville inte sluta blöda.
Blödde nog konstant i 1 timme.  Det var lite otäckt faktiskt.

Nu var det ett tag sen men annars får hon ofta näsblod.
Hon har känsliga blodkärl och nu när hon är förkyld blir det ännu värre.
 Har hört att man kan "bränna" blodkärl, kanske får bli det sen.

Och det ser ju så otäckt ut med allt blod. Ser ju alltid värre ut än vad det är.
Jag blev lite skakis själv - gillar inte att se blod.
Och än värre blir det ju när det är ens älskade som blöder ...


Fikaexperiment ...

Idag ska jag baka till morgondagens "fikaklubb".

VI får väl se vad det blir av det, exprementerar lite .. 
Återkommer med recept/bild.

Snart är det Sumbadags med extra rump-träning.
Förra veckan hade jag träningsvärk i 3 dagar efter det ...!!

Härligt .. ;)



Lchf Glögg

Här är ett recept på en LCHF/GI glögg som är mycket god.

75cl rödvin (funkar med alkoholfri med)
1 blodapelsin (eller vanlig apelsin)
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
2 dl björnbär
1 dl blåbär
1 tsk hela kryddnejlikor
(ev 1-2 dl vodka om man vill ha starkare glögg) 


Tvätta apelsinen noga, riv skalet & pressa ur saften.
Lägg allt i en kastrull och precis innan det kokar upp ta av kastrullen från värmen.  
Låt  stå kvar i kastrullen och vila under lock i ca 2-3 timmar.
Sila och häll över i en flaska!

Servera med skalade mandlar eller frysta lingon!
Jättegod LCHF glögg!



Bild från Metro


Glögg 2011 - har ni smakat den ??

I år är det nio år sen Blossa började med sin "årgångsglögg". 
Detta året är den smaksatt med kaffe.
Inte så att den smakar kaffe direkt men smakerna gifter sig
och glöggen känns inte så sliskigt söt.
Glöggen är god både varm såväl som kall.

BLOSSA 11 smakar gott till mörk choklad, en lagrad ost
eller som våra goda vänner brukar vilja ha den -tillsammans med saltlakrits !?  
Läste även ett tips om att den passar till knäck och att man kan
addera en skvätt BLOSSA 11 i knäcksmeten.

Annars är nog min favorit som varm Blåbärsglöggen (2008) 
& kall Saffransglöggen (2010) med mycket is.

Om jag serverar vanlig Blossa vinglögg har jag frysta lingon i istället för russin & mandel.
Det blir jättegott!! Testa det om ni inte redan gjort det.

Annars är jag egentligen mer för Glühwine som inte är så sött !!
Och LCHF glöggen som jag testat smakar mer som det!!
Jättegod !!  =)



Fläskfilé med jordnötsås

Vi älskar jordnötsås här hemma.
Minns när vi var i Thailand första gången,
då var det godaste barnen visste Chicken Satay ..
blev några gånger vi åt det.
Dessa tunna kycklingspett att doppa i såsen .. =P

Jordnötsåsen vi brukar göra är väldigt krämig,
jag brukar lägga i köttet i så det blir
som en "gryta" men det är lika gott att ha såsen vid sidan om.

Fläskfilé i jordnötsås (4 port)

1 fläskfilé i tunna skivor eller strimlor (eller 4 kycklingfileér)
1 msk Kokosolja (eller olivolja)
1-2 hackade vitlöksklyftor
Salt, peppar

Sås:
2 dl kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde
4 msk jordnötssmör (gärna ekologiskt, osaltat)
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk salt
1-2 tsk Shoyu  (soja)

Gör så här

Stek fläskfilén (eller kycklingen) med vitlöken
 och krydda med salt & peppar.
Koka upp kokosmjölken.
Tillsätt jordnötssmöret och grädden och
sjud det till såsen får en krämig konsistens, det går fort ca 5 minuter.
Krydda med sambal, citronsaft, salt & soja.  
Lägg i den stekta fläskfilén och om man vill kan man strö över
lite extra jordnötter
eller cashewnötter.

Basmatiris till eller blomkålsris & en sallad är alltid gott!



Blomkålsris

Ett jättegott tillbehör när man inte äter vanligt ris.

Man kan koka det i någon minut men jag tycker det är godare att steka (woka).

Blomkålsris

1 blomkålshuvud

Riv blomkål, stek i smör i ett par minuter
och krydda ordentligt med salt och peppar.



Blomkålsris de luxe

1 rivet blomkålshuvud
skivade färska champinjoner
½ msk Lantbuljong eller fond
1 dl vitt vin
smör

Bryn champinjonerna i smör & häll i blomkålen.
Låt bryna med en stund, häll på fond & vin och låt sjuda i 5-10 minuter.



Muffins med mango, hallon & vit choklad

På torsdag är det min tur att ta med fika till jobbet.

Har ett recept på gång som kommer senare
men så länge kommer recept på det jag hade med mig förra gången,
de är väldigt goda!!!

Muffins med mango, hallon & vit choklad

Till ca 12 st behöver du:

125 gr smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk

1 dl hallon
1 dl mango
75 gr vit choklad

Sätt ugnen på 200°

Vispa smör och socker
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med mjölken i smeten.
Ställ formar i en muffinsplåt. Lägg i en klick med smet.Smält den vita chokladen.
Mixa ihop chokladen med hallon och mango.
lägg en klick med fyllning på smeten och lägg sedan en klick smet över så att det täcker fyllningen.
Grädda i ca 15-20 min. Ta ut ur muffinsplåten och låt svalna på galler eller en tallrik




Bilden är lånad


Köttfärssås med ägg

Idag har jag varit frisören så när jag kom hem hade maken gjort köttfärssås & pasta.

Eftersom jag inte äter pasta så knäckte jag istället
2 ägg i köttförsåsen så de fick "pocheras" där.
Hade läst tipset hos Eva  som har många bra tips!!

Var faktiskt riktigt gott. Tog ca 10 minter för dem att stelna i såsen & då hade jag lock på.

Hade lite sallad & riven parmasanost till.

Strax är det dags för styrkepass !!





Ny ..

vecka - nya tag !!!

Söndagen blev en frosseriets dag , 
kändes inget vidare när det var sängdags ..

MEN jag tar nya tag idag !!

Ny vecka - Nya utmaningar !!!

HÄRLIGT !!!  =)



Ostchips ..

Godare än vanliga chips, funkar jättebra till tacos, dipp och innehåller 0 kolhydrater!!!


OSTCHIPS

Riv ost (gärna Västerbotten) som jag tycker är godast.
Undvik färdigriven för den innehåller potatisstärkelse.

Lägg på bakplåtspapper i små högar.
Krydda ev med chili, paprika, dill eller grillkrydda.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.
Passa så det inte bränns. 
 Låt svalna och ta loss dem.



Mina LCHF Frukostar ..

Försöker ju undvika kolhydrater och då brukar frukosten vara det jobbigaste
målet om man normalt brukar äta bröd eller gröt.

Det bästa man kan äta enligt LCHF är ägg, ägg & ägg. Men man tröttnar lätt i alla fall jag.
Dessutom tar jag med mig frukosten till jobbet så omelett är inget val till vardags.
Ej heller ägg & bacon. Men jag har en perfect röra jag blandar ihop redan kvällen innan bestående av:

Kalla "äggröran":

2 kokta hackade ägg
2 msk lätt kesella
1 msk majonäs (gör ofta egen )
3 skivor hackad skinka
(eller ½ brk tonfisk i olja, räkor, kräftstjärtar)
ev. halv avocado
ev. lite hackad gurka/paprika/purjolök
salt, peppar

Blanda allt & smaka av med salt & peppar. Klart


Något annat som jag ibland äter är den feta matyoghurten.
Har upptäckt att Arlas Turkiska Meze endast innehåller 3 gram kolhydrater,
dessutom är den jättegod & krämig. (Ibland blandar jag i Kesella).
Till det tar jag några hallon, (färska eller frysta) & toppar med rostade frön & nötter.
Äter man strikt LCHF ska man nog undvika för mycket nötter. 
(Äter man inte Lchf är detta den godaste müslin ever tycker jag.. ;)


Nöt & frömüsli:

Paranötter
Sötmandel
Solroskärnor
Valnötter
Lite kokos

Hacka i lite mindre bitar & rosta i stekpanna några minuter. Förvara i burk, håller flera veckor.




Omelett
gör jag också gärna till helgen, den kan se ut så här:

2 ägg
2 msk grädde
salt, persillade
Zuccini
purjolök
paprika
Färskost gärna "vitlök/örter" eller gräslök
tomat

Jag skivar grönsakerna tunt & bryner lite lätt först. Vispar ägg, grädde & kryddor som jag häller över grönsakerna. Låter äggstanningen stelna och klickar över osten. Skivar en tomat och lägger överst innan jag viker omeletten och lägger på tallriken.

Har hittat ett recept på gröt som jag inte testat än men här finns det: Marianns Lchf-gröt
Ska köpa kokosmjöl & testa !  =)


Time out

Läste Therese träningsblogg och hittade detta!
Jag brukar inte titta på Time Out .. men detta var så kul! Skrattade högt ... :D



Fasterkärlek ..

Har suttit och lekt lite vid datorn.
Stora dottern har visat mig hur man kan redigera bilder via picnik ...
Vad kul det var !  =)

Här är en bild jag valt att kalla "fasterskärlek"




Borde kanske tagit bort flaskan i första bilden .. ;)


Leende Lördag - Sömnig söndag ...

Har svårt att sova normalt men med lite vin i kroppen blir det hopplöst ..
Trots det känner jag mig hyfsat pigg (just nu i a f)

Dottern som sovit hos kompis inatt kom hem och mådde nog sämre.
Skönt att hon är ledig från skolan imorgon.

Gårdagskvällen blev toppen!
Maten blev mycket bra: gulasch med limeaioli

Vi fortsatte med lite spel först "True or False" ... gick sådär för mig ..
Men sen spelade vi Wii och jag är ju oslagbar i boxning !! ;)
Vann även tillsammans med maken i bowlingen !
Det är tyvärr inte så ofta vi spelar spel / Wii
men det är ju jättekul när man är några stycken.

Söndagen blir mycket lugn, ska försöka ta mig lite frisk luft,
antingen en joggingtur eller powerwalk.
Sen blir det nog film & mys.



Saffransglögg som välkomstdrink



Hehe .. jag knockade dem alla !!!  =)



Gulaschgryta

Idag ska jag bjuda på en smakrik mustig Gulaschgryta / soppa.

Har en Limeaiolikräm  till som pricken över i´t ...

Du behöver:
3 gula lökar i ringar
1 msk smör/olja
2 smk paprikapulver
8 dl vatten
500 gr små bitar av högrev
2 dl rött vin
1 ½ buljongtärning
2 hackade vitlöksklyftor
4 lagerblad
1 burk krossade tomater (gärna körsbärstomater)
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 hackad chilifrukt
4 potatisar i små bitar
2-3 paprikor i olika färger i små bitar
salt, peppar

Gör så här:

Fräs löken glansig i en stekgryta. Strö över paprikapulver och tillsätt vatten.
Låt köttet fräsa med några minuter och rör ner vin, buljong, vitlök, lagerplad,
tomatkross, tomatpuré, socker och chilifrukten.
Låt soppan koka under lock i 40-50 minuter.
Häll i potatisen och låt koka med i ytterligare 15 minuter.
Sist i med paprikan som får koka med i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.


Lime-aiolikräm:

Blanda 1 dl majonäs, 1 dl matyoghurt med finrivet skal
från en sköljd lime & pressa ner 1-2 vitlöksklyftor.
Smaka av med salt och peppar.
Gör gärna egen majonäs,
är mycket lättare än man tror recept här:
majonäs


VI serverar surdegsbaguette med ost till & gott rött vin eller öl.


Lek & spelkväll med vänner ..

Ikväll träffas hela "smedbygänget" .. låter som vi är väldigt många
men vi är 3 familjer som började umgås när våra barn
var små och gick på dagis tillsammans.

Vi har haft semestrar, firat  valborg, midsommar, kräftskivor & nyår ihop i många år.

Nu är barnen "stora" och umgås inte så mycket längre men
vi föräldrar håller ihop och träffas fortfarande många av dessa "högtider".

Nu tänkte vi införa "spelkvällar" dessutom där vi umgås,
äter något gott och spelar spel ihop.

Ikväll blir det nog lite Wii - där slår jag dem i boxning i a f (tror jag;) !! 

Ska bli väldigt trevligt !


19 november

Mamma har namnsdag - GRATTIS !!

Pappa fyller år - GRATTIS  !!

Det är 35 dagar kvar till julafton

Monaco har nationaldag

Det är Internationella mansdagen
Fokus ligger kring pojkars och mäns hälsa,
jämställdhet, relationer, familj och positiva manliga förebilder




Myskväll .. kyckling med gourmétsås

Började fredagen med hårt träningspass på gymmet.
Arbetsdagen var förhållandevis lugn idag.
Väl hemma skjutsades maken till Simhallens relax
tillsammans med vännen T och jag fortsatte
till Maxi tillsammans med övriga Kalmars befolkning kändes det som.
Gick ändå ganska smärtfritt ...

Och ikväll har vi haft en myskväll av högsta grad !
Ätit god mat: kycklingfile med gourmétsås  & wokade grönsaker.

Förberett morgondagens mat då vi ska ha gäster ...
(Återkommer med detta ..)

Och haft trevliga diskussioner med dotter & hennes pojkvän.
Nu är det TV:n som gäller .. Idol mm ...

Ha en trevlig kväll !!






I stället för potatis/ris/pasta ...

I stället för potatis, ris & pasta äter jag gärna wokade grönsaker !
Fräscht, gott & nyttigt !! Här en blandning av :
 Brysselkål Rödkål, Paprika, Champinjoner


 


Chokladkaka med philadelfia LCHF

Här är ett recept på en kladdig kaka, nästan lite som chokladpudding.

Chokladkaka LCHF
Ugn: 200°

100 gr brynt smör
100 gr mörk choklad (72%)
4 ägg 
2 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker)
200 gr  Philadelphiaost
Valfria nötter / mandel

Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret.
"Bröa" gärna med lite kokos eller lite hackade nötter.
Tillsätt hackad chokladen i smöret och rör så den smälter helt.
 
Vispa äggen och vaniljpulvret fluffigt, minst fem minuter.
Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen.

Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl.
Häll smeten i springformen och strö över nötterna, jag hade pecannötter. 

Grädda på mittersta falsen i ca 15 minuter .
Servera gärna ljummen med vispad grädde och ev något bär.






Här serverad med björnbär & grädde .. (blir så mörka bilder ...)


Haft en mysig kväll ..

Varit på tjejträff hos A i Färjestaden
och lika trevligt & gott som alltid.

Idag bjöds det på god hemlagad pizza
& "lite" vin eftersom jag skulle köra senare.

Jag hade gjort en chokladkaka (LCHF) som
var väldigt "mousseig"  & chokladig i smaken.
De övriga tjejerna ville nog ha den sötare men
jag har nog vant mig ..   gott med björnbär till!


A pain in the ass ...

Aj aj aj .. tränade stenhård rumpa igår
och det KÄNNS ..!! =/
Fast det är en härlig känsla
när man "känner" att träning ger något.





Kan man gå från "svensson-rumpa" till modell tro .. ;)


Idag är bär det av till Ölandstjejen ..

Ikväll har vi tjejträff igen.  =)
Vi är ett gäng som jobbat ihop för flera år sedan i olika omgångar.
Nu försöker vi träffas nästan varje månad, antingen
hemma hos någon med middag eller en utekväll på puben.

Vi har så mysigt ihop! Längtar alltid till nästa gång.
Idag är det Färjestaden som gäller.
Jag erbjöd mig göra efterrätt!
Har hittat ett recept på Lchf kladdkaka ... 

Återkommer med recept. 

.


Dagens finaste ..


Het kycklingwok

Idag lagade vi kycklingwok.
Detta kallar jag snabbmat så länge man har färdig grönsaksmix.
 
Het kycklingwok med grönsaker

Du behöver:
4 kycklingfiléer (á ca 125 g)
1-2 vitlöksklyftor
(1 msk riven färsk ingefära)
1 msk olja (gärna kokosolja)
½ tsk salt
1 förpackning wokmix
(eller färsk broccoli, morot, lök, champinjoner, vattenkastanj .. vad du vill ha i)

Sås:
2 ½ kycklingbuljong (vatten + tärning)
1 msk soja (eller Shoyu)
2 msk sweet chilisås
el. lite Sambal Oelek
(ev 2 tsk brun farin)
1-2 tsk potatismjöl

Och sist men inte minst:
ca 1 dl cashewnötter

Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs kycklingstrimlorna, vitlöken (och ingefära) i oljan i en stor stek- eller wokpanna. 
Stek gärna i 2 omgångar för det vätskar sig gärna (iaf om kycklingen varit fryst).
Krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingstrimlorna och håll det varmt. 
Woka grönsakerna i ca 5 min. Blanda ingredienserna till såsen i en skål.
Lägg tillbaka kycklingstrimlorna i woken och häll över såsen.
Koka upp och låt koka någon min. Strö sist över cashewnötter.

Servera detta med basmatiris eller nudlar, soja & sweet chilisås!


Längtar ...

Idag kommer min systerdotter Elsa hit !!

Hon är så härlig nu, 1½ år ... EN av de bästa åldrarna ...



Hmmm  mindre bra bild från mobilen igen ... MEN hon är ju så söt ...  =)


Wrapsen är testade ..

Idag testade jag att göra wrapsen som man kan ha till tacos mm..

Wrap, 2 stycken:
4 ägg
6 msk grädde
1 msk fiberhusk

Vispa ihop och låt stå ett tag, steg sedan i smör på medelvärme.
Låt svalna i kylskåp någon timme

Jag wokade :
broccoli (1 stånd),
1 paprika,
1 röd lök,
10 champinjoner 
4 lammkorvar (kryddiga)

Sen blandade jag i
ca 1 dl creme fraiche 
2 msk ajvar relish
så det blev krämigt
+ lite salt och peppar.

Lade röran i wrapsen + lite körsbärstomater, gurka & avokado.

Blev riktigt gott. Är säkert jättegott med ex. kyckling i.









Är ju perfekt utflyktsmat att fylla med div saker !! 



 


Härligt men ...

Imorse när jag gick till jobbet var det  dj...  halt
men ack SÅ vackert !

Solen började gå upp och det var frost över fälten.
Tog ett foto med min icke-så-bra mobilkamera ...

När det är sådant här väder är det underbart att "powerwalka" - ren meditation.


Saknar våren i Budapest ..

I våras besökte vi Budapest.

Det var en härlig överraskning. Det är en mycket trevlig gammal stad
som bjöd på vackra byggnader med intressant historia, även tragisk sådan.
Varma underbara terminalbad, trevlig shopping, mysiga fik och
framförallt jättegod mat & öl.

Budapest består av stadshalvorna Buda och Pest,
väster respektive öster om floden Donau. 

Kan verkligen rekommendera en weekendresa hit.

Här är några foton för inspiration ..


 

St Stefan Basilikan är bara en av alla vackra kyrkor





Och Matthiaskyrkan en annan.




   

Fikade på Gerbeaud Café som är bland det äldsta cafeét i Budapest.





Det fanns många härliga bakverk att välja på.







Badade på Szecény bad och spa.  Szecény har 15 pooler
varav 12 är termalbad (vatten från varma källor).
3 pooler utomhus & 12 inomhus.
Alla pooler håller lite olika grader mellan 18-40 grader.
Fanns olika slags bastur också. UNDERBART!! =)





Var även till Gellért, ett jättevackert badhus.





Terror-museét var en viktig men mindre trevlig upplevelse
Fotona på väggen är några av alla Ungerns offer.
Huset står som symbol för allt ont som
följde med fascisterna och kommunisterna.
Det ska finnas en cell där Raul Wallenberg bott & förmodligen terroriserats.
Det var fruktansvärt att se dessa trånga kalla mörka celler..






Elisabethbron, 1 av 9 broar mellan Buda & Pest.





Det vackra parlamentet.





Och underbar mat åt vi varje dag. Här är vi på Rest. Kiskakukk åt jag Scampi på spett. Jättegott!





& inte minst den goda ölen !!!










Italienska köttbullar i tomatsås

 

 
 
 

Så var måndagens arbetspass över.
Har varit stressigt den sista tiden.
Händer oväntade grejer nästan varje dag ..  Både på gott & ont.
Men alltid skönt när det är mycket att göra.

Idag lagade vi köttbullar som är väldigt smakrika & saftiga. 
Jag steker dem i ugnen, så slipper man matos och det går fort. 

Här är receptet: 

Du behöver:

600 gr lammfärs eller nötfärs
1 ägg
½ dl grädde
½ dl riven parmesanost
2 msk hackad timjan (el. rosmarin el. persilja)
½-1 citron (rivet skal)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Tomatsås:
500 gr krossade tomater (tetra)
(eller 2 brk - gott med mkt sås)
1 liten hackad gul lök
1-2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
½ tsk salt
peppar
2 krm socker
hackad basilika (helst färsk men går med torkad med)

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200° (om du inte vill steka köttbullarna på spisen)
Vispa ihop ägg & grädde och i med vitlök & alla kryddor, blanda sist i köttfärsen.
Låt stå i några minuter.
Rulla ganska stora köttbullar och stek i ugnen ca 15 minuter.

Gör såsen:
Bryn lök, vitlök i olja.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar.
Låt koka sakta ca 10 minuter, tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
Smaka av med socker och basilika.

Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt koka upp några minuter.

Servera pasta till eller som jag broccoli & zuccinipasta.

Riv gärna lite parmesanost över.


 
 
 
 

Oopsies / Räksmörgås

Eftersom jag inte äter vanligt bröd just nu så testade jag baka "oopsies".
Ett LCHF-bröd recept som är mkt lätt och luftigt.

Receptet kommer ursprungligen från USA och finns omnämnt på
många amerikanska Low Carb-siter.

Passar som hamburgerbröd, smörgåstårtor, pizzabotten, semlor 
och jag har idag gjort räksmörgås. 

Gott med min egna majonäs & goda räkor på.

Här är receptet på Oopsies:

Ingredienser
3 ägg
100 gram philadelphiaost
1 krm salt
1 krm bakpulver
ev lite riven ost

Gör så här:

Dela på äggvitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt med lite salt.
Man ska kunna vända på bunken utan att vitorna rinner ur.
Vispa gulorna i en annan bunke tillsammans med philadelphiaosten och bakpulver (ev osten).
Sedan vänder du försiktigt ner ostsmeten i vitorna  Rör inte alltså, utan blanda försiktigt.
Detta för att man vill bibehålla luften i smeten.
Klicka sedan ut på smörat bakplåtspapper och grädda i ugnen på 150 grader i 25 minuter!




Så här blev min räksmörgås !! 




Blir lite mörka & tråkiga bilder nu på kvällen ..


Sju ...

 .. timmar har jag sovit i natt (kors i taket!!)
 .. km har jag sprungit nu precis med
..k huvudvärk ..:( men den börjar lossna nu)
0, .. grader var det ute då jag startade och
..kt god söndagsfrukost åt jag sen!


Turkisk yoghurt blandat med kesella, färska hallon, rostade nötter/solroskärnor,
En Oopsie med guacamole & inlagd strömming.
Yuimme ... :P






Farsornas dag ..

Ett stort GRATTIS till alla pappor !!

Själv har jag 2 stycken att gratulera !
(De är inget par utan jag har en mamma som varit ihop med båda ...
ja inte samtidigt då ..  ;)

Sen har mina (våra) döttrar
VÄRLDENS BÄSTA PAPPA ! <3







Fläskfilé med whiskeysås

I morgon är det ju Fars-dag!
Och vilken man (eller kvinna) skulle tacka nej till whiskeysås!

Detta recept är från min väninna Anna-Karin,
tror det var på en cykelfest hon bjöd på det ..
Ljuvligt gott i alla fall !!!  

Fläskfilé med whiskysås
(4 port)

500 gr fläskfilé
salt, peppar
5 dl grädde
2 msk honung
½ msk outspädd apelsinjuice
2 msk soja
1 msk whisky
1 msk kalvfond
ev. maizena + vatten

Skiva och stek köttet, salta & peppra. Lägg i en ugnsfast form. 
Blanda övriga ingredienser i en kastrull till sås – låt koka ihop en stund.

Häll såsen över köttet och låt allt bli varmt i ugnen ca 15 min i 200 grader.

Serveras med ris, gratäng, kroketter eller något annat gott.

Gott till är vinbärsgelé och en fräsch sallad .






Gymnasiemässa

Idag är det Gymnasie-mässa i Kalmar.

Vi ska åka runt & kolla lite med A som går i 8-an nu.
Bra att ha några år att fundera lite på vad som verkar intressant & kul.
Stora A ska & hennes pojkvän ska också följa med.

Finns så otroligt mycket att välja på som verkar spännande.
Om jag hade fått välja nu tror jag inte
 jag skulle gått Ekonomisk linje som det nu blev.

Man undrar ju ibland om man skulle gjort något annat.
Fast jag trivs väldigt bra med det jag gör just nu.

Jag jobbar ju med DATA .. som barnen sa när de var små ;)





Gourmétsås

Detta recept har jag fått av en gammal kollega Monica för länge sen.
Det är ett sådant recept man slickar kastrullen efter .. SÅ gott !!!

Passar till det det mesta, kyckling & kött - grillat eller stekt.
DÅ på "den tiden" åt vi gärna kroketter till att "doppa" i såsen ...


Du behöver:

1 finhackad sharlottenlök (ev ½ gul lök)
1 msk smör
2 msk finhackad persilja
1½ tsk fransk senap
½ dl buljong
2 tsk kinesisk soja
2 dl Creme fraiche

Fräs lök i smör och låt persiljan fräsa med en stund.
Blanda i senap, buljong, soja och sist creme fraiche.
Låt koka upp och sen klar att servera.




Här serverad med stekt kycklingfilé och wokad brysselkål, rödkål, paprika & champinjoner.


11 11 11 11 11

Coolt va ..   ;)

50 dagar kvar av 2011 ...

Mårten har namnsdag,

Leonardo Di Caprio & Fredde Granberg fyller år ..

År 1918: Ett vapenstilleståndsavtal undertecknas klockan 11.00,
vilket markerar slutet på striderna i det första världskriget




Tacos enl LCHF ..

Fredagar hos oss är ofta Tacos på menyn.
 Lagom trevlig mys & plockmat.
Dessutom hälsosam om man gör som jag ;)

Jag brukar göra egna ostchips till istället för tacochips/bröd.
Bara lägga riven ost (Västerbotten är godast) 
på bakplåtspapper i 200° ca 5 minuter.
Man måste ha koll så det inte bränns.

Egen tacokrydda är så lätt att blanda & håller i burk länge.

Tacosåsen är också väldigt god & guacamolen är ett måste!



Tacokrydda

1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda! Krydda köttfärsen efter smak! (Glöm inte addera vatten)

Salsa/Tacosås 3 dl

1/2 gul lök
1 grön chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 tsk vinäger
(ev 1 tsk agavesirap eller honung)
1/2 tsk salt
Olja
Hacka lök och grön chili och fräs mjuk i olja på mellanstark värme.
Lägg i övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. 
Ta bort överflödig vätska och häll upp i skål.


Guacamole 2-3 personer


2 avokado
1 dl creme fraiche
0,5 tomat
saften av en 0,5 lime
1- 2 pressade vitlöksklyftor
persillade
salt, peppar efter smak

Mosa avokadon.
Skär tomatköttet i tärnor (släng kärnhuset)
pressa i vitlöken och blanda i övriga
ingredienser och rör runt! Ställ kallt.

Wrap, 2 stycken

4 ägg
6 msk grädde
1 msk fiberhusk

Vispa ihop och låt stå ett tag,
stek sedan i smör på medelvärme.
Låt svalna i kylskåp någon timme innan!




Yogadax ... fullmåne

Torsdagar är yoga för mig. Hoppas jag orkar för jag börjar bli sömnig.
Inte sovit inatt heller ...  Förstår inte vad jag har för problem !!?
Börjar bli jobbigt nu. Undrar om det är en åldersgrej ....
Man har ju hört hur " äldre " inte sover .. ;)
Fast det är ju fullmåne och det kan ju vara en anledning,
så det blir väl en vak-en-natt igen !!!  =/

Men dagens pass kör nog slut på mig & avslappningen
i slutet gör att jag kanske kommer sova gott!

Hoppas jag i alla fall !!






Närproducerat ..

Är så glad för vår Saluhall här i Kalmar.
Det är så mysigt att bara gå & titta och känna dofterna.
Den är inte så stor men de har mina favoriter.

Har köpt jättefin lammfärs som jag gjort moussaka (recept finns under middagar)
 & lammfärsbiffar på flera ggr.
Även fina kryddor & underbar choklad. Köpte en smaksatt rapsolja som är toppen.

Likaså här i Smedby har vi en gårdsbutik som har jättefina grejer.
Köper ofta bl a  ägg, nötfärs & olika korvar/salami där.
Känns så mycket färskare & "renare".

Det är roligare att handla i dessa butiker tycker jag och
det känns bra både för miljön & samvetet att man gynnar lokala producenter.



Min moussaka med lammfärs




Kokosolja ren medicin ??

Jag har sedan en tid tillbaka använt mig mycket av kallpressad kokosolja.
Jag tar en sked i kaffet på morgonen, steker i den,
har den på torr hud, i mina goda Bountys & andra bakverk.

Kokosolja har i många tusen år använts i Asien för sina hälsofördelar. 
Den innehåller förutom vitaminer och mineraler även den viktiga fettsyran Laurinsyra. 
Laurinsyra hjälper till att bekämpa virus, bakterier, svamp och stärker immunförsvaret.
Med hjälp av laurinsyra bildas ett ämne som heter monolaurin som dödar virus.

Den kokosolja man testade förut som fått så dåligt rykte var härdad.

Kokosoljan är nyttig av flera skäl. Dess mättade fett har kortare kedjor
(är halvfast eller flytande vid rumstemperatur)
som är lätta för kroppens celler att absorbera och smälta utan enzymer.
Därmed tillför de snabb och bra energi till cellerna,
vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning.
Den är bra för viktnedgång har jag läst på flera ställen.
Min hy & hårbotten är inte lika torr, ett problem jag alltid har haft.


Kokosolja har varit den huvudsakliga fettkällan på fem kontinenter i många tusentals år.
I Polynesien där man äter mycket kokosolja i sin traditionella föda
har man inte alls de västerländska sjukdomarna.

Så vad har man att förlora !?  Gott är det med ... =)




Denna brukar jag köpa, finns där de säljer hälsokost


Sumba & Bron !!


Strax är det dags för skaka rumpa på Sumba.
Sen blir det hem & duscha för sen är det Bron på SVT1.
Har ni inte sett det så har ni missat något!
Det är en jättebra svensk/dansk kriminalserie.

Sofia Helin spelar den svenska polisen & hon gör det SÅ bra .. ;)



Fisk & skaldjursgryta med saffran

Fänkål är något jag tycker mycket om.
Gillar lakritssmaken & krispigheten.
Den är god att blanda i sallader,  Coleslow och
framför allt passar den till fisk & skaldjursrätter.


Här är ett recept på en god och enkel fiskgryta.
Är ett GI recept från Ola Lauritzson som jag ändrat något på.

250 gr lax 
250 gr vit fisk
100 gr skalade räkor
100 gr kräftstjärtar
2 st fänkål
1 st purjolök
1 burkar krossade tomater, ca 400 g/st
2 st vitlöksklyftor
2 st fiskbuljongtärningar eller fond
6 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1-2 pkt saffran
2 msk olivolja (eller kokosolja)



Till servering
Aioli (recept finns under fliken Tillbehör)
Eller blanda majonnäs med vitlök.

Gör så här:
Skiva alla grönsaker och stek snabbt i olivoljan i kastrull.  
Häll i de krossade tomaterna. 
Tillsätt fiskbuljong, vatten, saffran, vitt vin & grädde. 
Låt puttra några minuter och lägg i fisken som du skurit i bitar. 
Låt sjuda tills fisken blivit kokt, ca 10 minuter.

Precis innan servering häller du i kräftstjärtar och räkor.

Gott med vitlöksbröd till !!



En gång, två gånger, tre ggr blir till en vana ..


Måste skärpa till mig nu !!
Börjar bli morgonbekväm. Har förut minst 4 dagar i veckan gått till jobbet.
Men den sista månaden har jag tagit bilen nästan varje dag. 
Jag har ju bara 3 km till jobbet så den promenaden är ju jätteskön.

Idag ska jag gå !! Hoppas vädret håller i sig ...




Chokladbollar a lá LCHF

Ibland blir man bara SÅDÄR sötsugen och kan inte tänka på annat.
Ofta har jag Bountys i frysen (recept finns i receptfliken) eller
några rutor mörk choklad kan stilla suget.

Här är ett annat recept på godis som känns lite "bättre" ;)

Chokladbollar
ca 25 stycken

100 g smör
100 g kokosflingor  + flingor att rulla i
150 g malda hasselnötter eller mandelmjöl
3 msk  kakao  
2 msk starkt kaffe
+ ev 2-3 msk sukrin

Blanda rumsvarmt smör och ev sötning med elvisp,
rör sedan ner övriga ingredienser och vispa ihop!
Rulla små bollar och rulla i kokosflingor och ställ sedan kallt.



Det goda brödet

Jag äter egentligen inte bröd nu.
Men när vi var på Tylösand så hade de detta brödet (i alla fall liknande).
Detta bakade jag ofta förut & det är SÅ gott!!
Supergott med ost på eller bara som det är utan något på. Och så lätt att baka.

Ska nog testa att göra liknande men lite mer LCHF inspirerat i a f GI.
Här är i alla fall orginalreceptet till att börja med:


Det goda brödet

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl hackade nötter (hassel, val, mandlar)
3 tsk bikarbonat
1 liter fil/naturell yoghurt
Ev ½-1 dl sirap eller honung

Blanda alla torra ingredienser i en burk, häll i fil/yoghurt,
sirap och frukt och blanda väl.
Häll smeten i 2 smörjda brödformar.
Grädda i 75 minuter 175 grader.
Låt svalna innan det skäres i skivor.

Ypperligt att styckfrysa och ta fram vid behov !!!

OBS !!  Mjölsorterna kan bytas ut










:(

Jaha, då var det dags igen !!!  Kan inte sova ...  =/.
Vänder & vrider, dricker vatten, kissar, vänder & vrider o s v.

Får nog snart försöka igen - är ju egentligen jättetrött !




Färsiga Jakob .. x 2

Idag gjorde vi Färsiga Jakob till middag. Ett recept som följt oss i många år.
Det är lätt att göra & de flesta tycker om det. 
Eftersom jag äter LCHF gjorde jag en egen liten form till mig. (Recept nr 2)

Färsiga Jakob  (orginal)

4 portioner kokt ris
1 hackad gul lök
600 gr köttfärs
1 tsk salt
peppar
3 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
1 msk curry
1 dl jordnötter (eller cashewnötter)
1-2 bananer eller 1 burk ananas

Lägg det kokta riset i botten på en form. 
Bryn lök & köttfärs.
Krydda med salt , peppar & lägg det över riset.
Skiva banan (eller ananas i bitar) och lägg över.
Häll över nötterna.
Vispa grädden lätt & blanda i chilisås och curry.
Bred detta överst och grädda i 200° i ca 20 minuter.


Färsiga Jakob  (LCHF)

1 zuccini
1 hackad gul lök
600 gr köttfärs
1 tsk salt
peppar
3 dl vispgrädde
2-3 msk tomatpuré
1 msk curry
2 msk jordnötssmör
1 dl jordnötter (eller cashewnötter)

Ugn 200°.

Skiva zuccinin i tunna skivor, salta lite och låt stå 10 minuter. 
Torka av med papper och lägg på en ugnsplåt.
Förgrädda dem ca 5-10 minuter tills de fått lite färg.
Stek lök & köttfärs, krydda.
Vispa grädden lätt & smaksätt med
tomatpurén, curryn & jordnötssmöret.
Lägg zuccinin i botten på en form,
lägg över köttfärsen, nötterna och bred över grädd-röran.
Grädda i ca 15 minuter.

Jag hade blomkåsris & sallad till.

(Det skulle säkert bli jättebra att
lägga blomkålsris i botten istället -
det ska jag testa nästa gång.)



Färsiga Jacob (orginal) med ananas & jordnötter




Lchf-varianten ..











Majonnäs / Aioli / Ägg"röra"

 

 

Jag äter ganska mycket majonnäs, har det bl a  i min frukost-ägg-röra.

Jag gör den helst själv.
Är ju jättelätt & helt utan tillsatser.
Det viktigaste är att allt är rumstempererat så det inte skär sig.

Vill man istället ha aioli lägger man bara till 1-2 vitlöksklyftor.
(Gärna ½ gr saffran om man ska ha det till fisksoppa.)

Gott även att krydda med curry eller färska örter ex basilika.



Majonnäs


1 helt ägg
2 tsk fransk senap/dijonsenap
3 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl neutral (mild)  olivolja eller rapsolja
salt
vitpeppar


Blanda allt i en handmixerbägare och mixa ihop allt i några sekunder. KLART !

Jag häller över i en glasburk och det håller ca en vecka i kylskåp.


Min kalla äggröra gör jag så här:

2 kokta hackade ägg
½ hackad avokado
1 msk majonnäs
salt, peppar

Blandar ihop och smaksätter med:

3 skivor hackad skinka eller
½ burk tonfisk eller
1 dl räkor/kräftstjärtar
kanske lite hackad paprika, purjo


Gott & mäktigt !! 


Sköna söndag ..

Härligt med en söndag utan planer.
Började morgonen med en lång joggingtur.
Har även hunnit vara på fikabesök i Ljungbyholm, handlat, tvättat,
plockat in alla mina örter (för att frysa in),
 ätit lunch (Grekisk sallad), bakat äggmuffins 
& håller nu på med min söndagsgryta.

Man känner sig nöjd när man är effektiv utan tvång.

Sitter & lyssnar på Phantom of the Opera på Spotify.
Vi funderar på att se den när vi åker till London i vår.
Den verkar maffig dessutom är ju Peter Jöback med i den ! =)





Grekiskt långkok - Stifado ..

Jag älskar grekisk mat! 
Stifado är en härligt kryddig köttgryta som är enkel att göra.
Nästan godast om man gör den dagen innan man ska äta den.

Stifado

DU behöver:

2 gula lökar i klyftor
3 hackade vitlöksklyftor
ca 800 gr nötkött i bitar
1 msk olivolja
400 gr krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
ca 3-4 dl vatten (så det täcker köttet)
1 msk tomatpure
1 tsk honung
2 dl rött vin
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång (funkar med 2 krm pepparkakskrydda ist för kanelstång & nejlika)
1 krm mald nejlika

Gör så här:
Bryn köttet i olja och tillsätt löken.
Stek i några minuter tills löken mjuknat något.
Häll i de krossade tomaterna och vatten så det täcker köttet.
Sen i med övriga ingredienser.
Låt koka upp och koka i ca 1½-2 timmar.

Tillsätt:
1 dl syltlök & smaka av med
salt & svartpeppar

Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.
Jag äter blomkålspotatis (ugnsstekt i skivor) & broccoli till. 
( Även gott att smula över fetaost & oliver )



Orientaliska räkor ..

 
(Uppdaterad bild då de gamla bilderna försvunnit ...  )
 
 
 
Här kommer ett recept jag & min väninna Catarina inte fick nog av i början på 90-talet.
Tror vi gjorde det nästan varje vecka. Nu blir det inte så ofta jag äter det fast jag tycker fortfarande det är väldigt gott. Och det är verkligen "snabbmat".   Nu har jag har "moderniserat" det lite:
 
Så här gör jag:
(4 portioner)

1 kg räkor med skal
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
1 msk smör
2-3 tsk curry
4-5 dl creme fraiche
100 gr Creme Bonjour (jag hade Örtagård)
1 msk Lantbuljong (eller skaldjursfond)
Salt, peppar
 
Valfritt tillbehör, ex färsk pasta, zucchinipasta, quinoa, ris 

Skala räkorna.
Strimla purjo, vitlök & paprikor.
Smält smör i en stekpanna & bryn curryn några sekunder (blir mer smak då). I med purjolök, vitlök
& paprikan och stek med några minuter.
Blanda i creme fraiche, färskost & buljong/fond. Koka upp och blanda i räkorna och låt de bli varma.
Smaka av med salt & peppar.

Servera med god sallad och valfritt tillbehör. Jag hade här bönpasta till. 


 
 
 
 
 
 



Ingen vinst ... ??


för KFF idag ... :(

Men vi hade en mkt trevlig förkväll hos goda vännerna
A-K & T med årets glögg, vin & ost.

Blev en del rese-prat med !!

Hoppas det håller i sig  ... ;)




In i dimman ...

Fy attan vad dimmigt det är !!
Ute alltså. Kört till Rödeby och såg typ 5 meter framför mig.
Riktigt läskigt ..

När det är så dålig sikt får jag alltid för mig att det plötsligt ska dyka upp en älg.
Men än har jag klarat mig - tack & lov !

Hoppas det lättar tills jag ska hem igen.

Blir nog att kolla fotboll sen .. Kalmar FF.
De är ju i final i Svenska Cupen idag!!



Bild från förra gången de vann Svenska CUPEN 2007.


Äggmuffins - perfekta mellanmålet!

Ett gott & enkelt mellanmål. Lätt att göra, utmärkta att frysa.
Går att fylla med i stort sett vad som helst.

Så här brukar jag göra;

Ägg och bacon muffins – 12st

10 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost (gärna västerbotten)
1 pkt bacon eller 100 gr salami
100 gr smulad fetaost
peppar
basilika

Stek bacon helt och skär i små bitar efter.

Blanda ägg, grädde och ost.

Blanda baconen med äggröran, i med lite peppar & basilika.
Häll sedan smeten i muffinsformar.

In i ugnen i ca 175 ° i ca 20 minuter.

Goda både varma & kalla.


Vinnare av Idol 2011 ???

I alla fall tycker jag att hon är grym..  !!  =)


Kan inte låta bli ... ;)

Sitter & kollar gamla kort här i datorn. Hittade dessa underbara foto
på min söta systerdotter som jag ska träffa imorgon !!

(Förlåt söta E .. ;)















<3


Fläskfilegryta med ädelost

Så var det då fredagkväll !
Sitter här med ett glas vin .. skål på er !!  =)

Kvällens middag blev en fläskfilégryta, jag blandade i lite vad jag hade. 
Det är det som är så bra med LCHF,
bara man har grädde eller creme fraiche så smakar det oftast bra.

Och vad är lättare eller godare än grytor !?
Och t o m mannen valde Blomkålsriset före vanligt ris!!
DÅ är det ett gott betyg. ;)   För han är verkligen en risälskare.

SÅ här gjorde jag iaf ..


Fläskfilegryta med ädelost

ca 700 gr fläskfilé i tunna skivor
1 hackad gul lök
1 hackad vitlök
1 pkt bacon, tärnat
1 paprika gärna röd
150 gr ädelost
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk Lantbuljong eller fond
2 msk persilja
2 tsk fransk senap

Bryn lök, vitlök, fläskfile & bacon så köttet är genomstekt i en stekgryta.
Blanda i övriga ingredienserna & smaka av med:
Svartpeppar
Salt
Cayennepeppar


Blomkålsris de luxe

1 riven blomkål
skivade färska champinjoner
½ msk Lantbuljog eller fond
1 dl vitt vin
smör

Bryn champinjonerna i smör & häll i blomkålen.
Låt bryna med en stund, häll på fond & vin och låt sjuda i 5-10 minuter.



Morgonstund har guld i mund ...

Härligt med fredag !!! 

Börjar arla morgon med ett gympass.
Är perfekt att träna innan jobbet så har man det gjort sen.
Jag gillar verkligen morgonträning.
Man mår så bra sen hela dagen.
Tänkte köra 30 minuter löpning & sen styrka på det.

Sen ska jag bara njuta av dagen !! =)


I like ...


Tystnaden när ingen är hemma ...

Yogan inställd idag .. :(
Mannen är på hockey och inga barn är hemma.
14-åringen har åkt till Karlskrona med en kompis.
Hon ska vara barnvakt imorgon åt systers lilla Elsa,
& 16-åring är hos sin pojkvän.
Man får nog börja vänja sig.

Ska passa på att lyssna på lugnet, titta ikapp på inspelade program
bl a "Så mycket bättre" som vi missade i helgen.
Har ju hört Laleh (som jag har gillat länge) många ggr denna vecka 
på radion när hon sjunger "Just nu", en toppenversion tycker jag. =)

Ingen rolig middag blev det idag heller.
Gjorde bara en omelett med lammkorv, zuccini & vitlöksost.

Ska istället fundera ut något gott till imorgon.

Apropå gott så hade vi "fikaklubb" på jobbet idag!
Kerstin bjöd på en jättegod kaka som jag bett att få receptet på.
Brownies med citrontopping.  Kommer kanske här någon dag! :P





Kosttillskott .. eller inte !???

Vad det gäller kosttillskott har jag alltid varit ganska tvivlande.
Men sen jag haft värk i min axel sen flera år tillbaka fick jag tips av
min yogatränare att ta Omega-3 & Magnesium.
Sen har jag en arbetskamrat som hade så mycket gott att säga om MSM
(http://www.ion-silver.com/msm.lignisul.htm).

Så jag blev trött på min värk & har nu i flera veckor kört med
dessa 3 kosttillskott och har faktiskt nästan blivit helt bra i axeln!

Givetvis är jag jätteglad men jag vet ju egentligen inte 
vilket det är av dessa tillskott som hjälpt.
Eller om det är alla tillsammans.

När jag googlade kosttillskott & bilder så kom bl a denna upp!

SÅ skrämmande - det kan inte vara på riktigt ...  Eller !??



Nu ska jag åka & träna ... ;)


Fiskgratäng

Här i Smedby kommer nu fiskbilen varje onsdag!!
SÅ förmodligen kommer onsdagar bli fiskdag hos oss - för jag älskar fisk.  =)

Köpte torsk idag igen men hade inte planerat något så det fick bli lite
Gott-O-Blandat-Fisk idag.

Blev ganska bra ändå.

Jag började med att strimla & woka:
1  fänkål
1  purjolök
1  röd paprika
1  grön paprika
½ zuccini
som jag sen lade i botten på en form.

Över det lade jag torsken (ca 800 gr) som jag saltade & pepprade lite.

Blandade i en kastrull:
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 brk (200gr) Philadelfia med Basilikasmak
1 msk Lantbuljong
1 äggula (för redningen)
1 tsk sambal oelek
smakade av med salt & peppar

Kokte i några minuter & hällde sen över fisken & in i ugnen 200° i ca 30 minuter.

Jag åt broccoli till & övriga familjen potatis.

Glömde ju ta kort givetvis men så här ser min lunchlåda ut imorgon.. ;)



Broccolin tog slut vid middagen så i lådan är den fryst, brukar bli bra när man micrar sen!

Tea for two ...

Varje morgon "måste" jag ha en stor mugg kaffe, gärna starkt.
Blir en stor kick för både kropp & hjärna för mig.

Men resten av dagen dricker jag bara te
och gärna många koppar, stora ..
Oftast dricker jag grön te men rött går också bra.

När jag är ute & reser både i Sverige och utomlands
så kommer jag nästan alltid hem med flera olika tesorter.
Jag älskar att gå i nya butiker & dofta på teer.

Flera gånger har jag hittat en "favorit" som då sen inte finns att köpa här.

Nu har jag en från Bryssel, ett Infusion-te (egentligen inte te utan små fruktbitar) 
som innehåller nypon, apelsin, citron, hibiskus & mango -  SÅ gott !!!



Turkiskt & belgiskt te


Med doft av nybakat ...

Finns det något underbarare än att komma in i ett hus där de precis har bakat bullar ?! 
Vilken välkomnande känsla. Det hände mig idag! 

14-åringen har bakat bullar - både kanel & vanilj. =)
Jag försöker ju undvika sötsaker men jag ska givetvis smaka i alla fall en ... ;)

Visst ser det gott ut !


Italienska biffar

1:a november redan!! 

Att det ska gå så fort ... 
Blev sugen på lite sommar så här är ett recept
som min svägerska har efterfrågat några gånger nu!

Goda köttfärsbiffar a lá Italien:

600 gr nötfärs
1 ägg
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk basilika (eller 2 tsk torkad)
½ dl hackade soltorkade tomater i olja
150 gr fetaost i små bitar
½ dl rostade pinjekärnor

Vispa upp ägget med salt, peppar, basilika & hackad vitlök.
Rör i köttfärsen & blanda till jämn smet.
Blanda försiktigt i övriga ingredienser.

Gör biffar & stek eller grilla. Servera ex. med:

Ugnsrostade rotfrukter:

4 potatisar/eller hellre 2 sötpotatis
2 morötter
1-2 paprikor
1 zucchini
1 aubergine
1 rödlök

Skala & skär i klyftor
Häll ½ dl olivolja på en ugnsplåt,
lägg på rotsakerna & blanda ordentligt.

In i ugn 200° i ca 20 minuter,
tag ut & rör om.
Lägg på 1 dl svarta kalamataoliver och
låt stå ca 10 minuter till.
Känn så det är mjukt.
(Lite al dente tycker jag är godast)
Krydda med salt, persillade, timjan
  

Till detta är det gott med
matyoghurt blandad med pesto eller 
kall örtsås = matyoghurt, vitlök, valfria färska örter
(går med torkade med), salt, peppar


RSS 2.0