Italienska köttbullar i tomatsås
Så var måndagens arbetspass över.
Har varit stressigt den sista tiden.
Händer oväntade grejer nästan varje dag .. Både på gott & ont.
Men alltid skönt när det är mycket att göra.
Idag lagade vi köttbullar som är väldigt smakrika & saftiga.
Jag steker dem i ugnen, så slipper man matos och det går fort.
Här är receptet:
Du behöver:
600 gr lammfärs eller nötfärs
1 ägg
½ dl grädde
½ dl riven parmesanost
2 msk hackad timjan (el. rosmarin el. persilja)
½-1 citron (rivet skal)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tomatsås:
500 gr krossade tomater (tetra)
(eller 2 brk - gott med mkt sås)
1 liten hackad gul lök
1-2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
½ tsk salt
peppar
2 krm socker
hackad basilika (helst färsk men går med torkad med)
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200° (om du inte vill steka köttbullarna på spisen)
Vispa ihop ägg & grädde och i med vitlök & alla kryddor, blanda sist i köttfärsen.
Låt stå i några minuter.
Rulla ganska stora köttbullar och stek i ugnen ca 15 minuter.
Gör såsen:
Bryn lök, vitlök i olja.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar.
Låt koka sakta ca 10 minuter, tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
Smaka av med socker och basilika.
Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt koka upp några minuter.
Servera pasta till eller som jag broccoli & zuccinipasta.
Riv gärna lite parmesanost över.