Grekiskt långkok - Stifado ..
Jag älskar grekisk mat!
Stifado är en härligt kryddig köttgryta som är enkel att göra.
Nästan godast om man gör den dagen innan man ska äta den.
Stifado
DU behöver:
2 gula lökar i klyftor
3 hackade vitlöksklyftor
ca 800 gr nötkött i bitar
1 msk olivolja
400 gr krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
ca 3-4 dl vatten (så det täcker köttet)
1 msk tomatpure
1 tsk honung
2 dl rött vin
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång (funkar med 2 krm pepparkakskrydda ist för kanelstång & nejlika)
1 krm mald nejlika
Gör så här:
Bryn köttet i olja och tillsätt löken.
Stek i några minuter tills löken mjuknat något.
Häll i de krossade tomaterna och vatten så det täcker köttet.
Sen i med övriga ingredienser.
Låt koka upp och koka i ca 1½-2 timmar.
Tillsätt:
1 dl syltlök & smaka av med
salt & svartpeppar
Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.
Jag äter blomkålspotatis (ugnsstekt i skivor) & broccoli till.
( Även gott att smula över fetaost & oliver )