Matjesilltårta
Jag brukar göra matjesilltårta varje midsommar & även vid jul. I år har jag gjort en LCHF-variant. Det går byta ut matjesill mot räkor, kräftstjärtar, lax eller varför inte skinka. Jag har stenbitsrom & avocado i med vilket är en smaksak.
Tips när man ska tärna avocado är att dela den och ta ur kärnan. Sen skär man ett rutmönster i avokadoköttet ner till skalet som man sen gröper ur med en sked. Tärnat och klart!
Matjesilltårta
Till botten behöver man:
1 dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl cashewnötter
½ dl mandelmjöl
1 dl linfrön
75 gr osaltat smör
1 tsk salt
Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk (200 gr) matjesill
1 st rödlök
2 dl creme fraiche
250 gr kesella
200 gr färskost (gärna med gräslök)
50 gr stenbitsrom
2 hackade avokados
1 krm vitpeppar
2 krm salt
Garnering:
50 gr stenbitsrom
gräslök eller dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Mixa sesamfrön, cashewnötter och solroskärnor till grovt mjöl. Lägg sen i mandelmjöl, linfrö och salt.
Blanda i smöret och tryck ut i en bakform med avtagbar kant.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt botten svalna.
Fyllning:
Lägg gelatinen i vatten ca 5 minuter.
Hacka matjesillen och rödlöken fint. Blanda det med färskost, creme fraiche och kesella. Tillsätt 50 gr stenbitsrom och smaka av med salt och vitpeppar.
Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Lägg i en sked av sillsmeten och rör runt i gelatinet, häll det sedan i sillsmeten och blanda väl. Rör sist försiktigt i den hackade avocadon.
Bred ut smeten i formen och låt stå kallt i minst 3-4 timmar.
Garnera med rom & gräslök eller dill. Lossa försiktigt formen. Ställ svalt innan den serveras.