Matjesilltårta

 

 

Jag brukar göra matjesilltårta varje midsommar & även vid jul. I år har jag gjort en LCHF-variant. Det går byta ut matjesill mot räkor, kräftstjärtar, lax eller varför inte skinka. Jag har stenbitsrom & avocado i med vilket är en smaksak.

 

Tips när man ska tärna avocado är att dela den och ta ur kärnan. Sen skär man ett rutmönster i avokadoköttet ner till skalet  som man sen gröper ur med en sked. Tärnat och klart!

 

 

Matjesilltårta

 

Till botten behöver man: 

1 dl sesamfrön

½ dl solrosfrön

½ dl cashewnötter

½ dl mandelmjöl

1 dl linfrön

75 gr osaltat smör

1 tsk salt

 

Fyllning: 

4 gelatinblad

1 burk (200 gr) matjesill

1 st rödlök

2 dl creme fraiche

250 gr kesella

200 gr färskost (gärna med gräslök)

50 gr stenbitsrom

2 hackade avokados

1 krm vitpeppar

2 krm salt

 

Garnering: 

50 gr stenbitsrom

gräslök eller dill

 

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 175°.

Mixa sesamfrön, cashewnötter och solroskärnor till grovt mjöl. Lägg sen i mandelmjöl, linfrö och salt.

Blanda i smöret och tryck ut i en bakform med avtagbar kant.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt botten svalna.

 

Fyllning:

 

Lägg gelatinen i vatten ca 5 minuter. 

Hacka matjesillen och rödlöken fint. Blanda det med färskost, creme fraiche och kesella. Tillsätt 50 gr stenbitsrom och smaka av med salt och vitpeppar.

 

Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Lägg i en sked av sillsmeten och rör runt i gelatinet, häll det sedan i sillsmeten och blanda väl. Rör sist försiktigt i den hackade avocadon. 

 

Bred ut smeten i formen och låt stå kallt i minst 3-4 timmar.

 

Garnera med rom & gräslök eller dill. Lossa försiktigt formen. Ställ svalt innan den serveras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trackback
RSS 2.0