Ottomansk kebab - Guveç
Minns första gången jag var i Turkiet 1991 och blev serverad en köttgryta som var SÅ god.
Osmanish Pfanne stod det i menyn, på tyska givetvis vilket är vanligt i Alanya ..
Ofta tror jag de har lammkött i den men här gjorde jag på högrev.
Går även att göra på kycklingkött.
Jag gjorde i min lergryta och det är ju ett sådant smidigt tillagningssätt.
Blir dessutom SÅ gott med ...
Så här gjorde jag:
Ottomansk kebab - Guveç
500 gr nöt eller lammkött skuret i tärningar
1 stor hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tärnad aubergine
1 tärnad grön paprika
1 tärnad röd paprika
3 tärnade stora tomater
2 msk tomatpuré
2 msk lantfond (eller buljong)
2,5 dl vatten
2 tsk sambal oelek
½ halv pressad citon
lite salt & svartpeppar
1 förpackning fetaost
Blötlägg först lergrytan ca 30 minuter.
Bryn köttet några minuter i olivolja.
Lägg sedan köttet i botten på lergrytan och lägg sedan
över grönsakerna och smula över fetaosten överst.
(Jag hade här köttet över grönsakerna men då blev köttet lite mörkt).
Blanda vatten med fond/buljong, häll i grytan och sätt på locket.
Ställ grytan i kall ugn och sätt ugnen på ca 220°.
Låt stå i ca 2 timmar.
Här serverad med tabbouleh, vinbladsdolmar, hoummus, labneh (myntayoghurt), lammfärsbullar & sallad.
Kommentarer
Postat av: Karro
Turkisk mat är ju så gott.
Kram
Svar:
mariasfavoriter.blogg.se
Postat av: Mary
Testade det här receptet med lite höftade mått idag (och jag hade ingen fetaost hemma så det blev en halv förpackning getost istället) och det var jättegott. Tack!
Trackback