Rödbetspaj med getost & valnötter

 

 

träningshelgen serverade jag två sorters vegetarisk pajer till lunch. Denna rödbetspajen var annorlunda och väldigt god. Funkar med antingen getost eller fetaost. Jag har gjort även med färdigkokta rödbetor och det blev lika bra.

 

 

RÖDBETSPAJ MED GETOST & VALNÖTTER

Fyllning 1 valfri förgräddad pajbotten, eller se längre ner:

 

 400-500 gr rödbetor

 1 msk honung 

1½ msk balsamicovinäger

1 msk smör 

65 g spenat 

100 g getost eller fetaost 

50 g valnötter 

4 st ägg 

3 dl mjölk 

1 tsk salt 

2 krm peppar 

Crema de balsamico (balsamicokräm)

  

Sätt ugnen på 225°.

 

Skala och tärna rödbetorna. Stek dem med lite olivolja i stekpanna. Tillsätt honung och balsamicovinäger och låt det koka in. Smält ned smöret. (Eller klyfta färdigkokta rödbetor)

 

Fyll pajskalet med spenat och lägg över rödbetorna. Smula sedan över get/fetaosten. Toppa med valnötter.

 

Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen, toppa med valnötter och grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

 

 Ringla över balsamicokräm och servera med en god sallad!

 

 

 

 

 

Där hade jag gjort pajpotten på bovetemjöl istället för vetemjöl, blir glutenfri men min absolut godaste favoritpajbotten som också är glutenfri är denna:

 

Godste pajdegen:
 
2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr smält kokosolja
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten
 

Sätt ugnen på 200 °.

 

Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter.

 

Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.
Kavla ut och lägg i en pajform. Eller tryck ut med fuktiga händer.

 

Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.

(Förbered gärna och låt stå i kylen över natten) .

 

Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0