Rödbetspaj med getost & valnötter
På träningshelgen serverade jag två sorters vegetarisk pajer till lunch. Denna rödbetspajen var annorlunda och väldigt god. Funkar med antingen getost eller fetaost. Jag har gjort även med färdigkokta rödbetor och det blev lika bra.
RÖDBETSPAJ MED GETOST & VALNÖTTER
Fyllning 1 valfri förgräddad pajbotten, eller se längre ner:
400-500 gr rödbetor
1 msk honung
1½ msk balsamicovinäger
1 msk smör
65 g spenat
100 g getost eller fetaost
50 g valnötter
4 st ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
Crema de balsamico (balsamicokräm)
Sätt ugnen på 225°.
Skala och tärna rödbetorna. Stek dem med lite olivolja i stekpanna. Tillsätt honung och balsamicovinäger och låt det koka in. Smält ned smöret. (Eller klyfta färdigkokta rödbetor)
Fyll pajskalet med spenat och lägg över rödbetorna. Smula sedan över get/fetaosten. Toppa med valnötter.
Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen, toppa med valnötter och grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
Ringla över balsamicokräm och servera med en god sallad!
Där hade jag gjort pajpotten på bovetemjöl istället för vetemjöl, blir glutenfri men min absolut godaste favoritpajbotten som också är glutenfri är denna:
Sätt ugnen på 200 °.
Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter.
Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.
Kavla ut och lägg i en pajform. Eller tryck ut med fuktiga händer.
Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.
(Förbered gärna och låt stå i kylen över natten) .
Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.