Scones
Fick tips på scones a lá LCHF av Almungs Skafferi.
LCHF Scones
Ingredienser:
100 g smör
1 dl kokosmjöl
1 dl turkisk yoghurt
2 dl vatten
0,5 dl fiberhusk
0,5 tsk salt
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °.
Smält smöret & blanda i kokosmjölet medan smöret är varmt.
Tillsätt sen yoghurt, vatten, salt, fiberhusk och ägg.
Låt degen stå och svälla ett tag (ca 15 min)
Blanda mandelmjöl och bakpulver.
Häll i mjöl- och bakpulverblandningen till degen.
Rör snabbt ihop degen och forma 4 st scones
som plattas ut på en plåt. Skär varje scones i fyra tårtbitar.
Grädda i ugnen tills sconesen får fin färg , ca 10-20 min.
Ät gärna sconsen varma med smör och ost på.
Till övriga familjen gjorde jag så här:
Klassiska scones
100 gr smör
4 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl vaniljyoghurt
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet.
Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg,
men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor,
cirka 12-15 centimeter i diameter.
Skär två skåror i varje kaka, i ett kors.
Nagga kakorna med en gaffel.
Grädda i ugn 200° i 10-15 minuter.