Tips på goda förrätter

.

Nyårsafton är väl den dagen då man gärna vill göra en tre-rätters.
Av alla rätter är det nog förrätten jag gillar mest.
Har hänt att jag beställer fler förrätter istället för huvudrätt när jag är på restaurang.

Här är tre av mina favoritrecept.


Chevre Chaud
4 pers

 

4 skivor surdegsbaguette eller lantbröd

(har sett ett recept där man bytte ut brödet mot skivad kålrot .. har inte testat dock)
200 gram getost

2 msk flytande honung

1 rödlök

Körsbärstomater eller vanliga tomater

1 påse ruccola

50 gram pinjenötter eller valnötter

Balsamicovinäger

Olivolja

 

Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

 Skiva getosten i skivor, cirka 1 cm tjocka.  Hetta upp smör i en stekpanna och
stek brödskivorna på hög värme, 2 minuter per sida.
Det går även bra att rosta brödskivorna i brödrost.

 Lägg bröden på plåten och lägg på getosten. Ringla över honung.

 Gratinera tills osten fått fin färg, det tar cirka 4-5 minuter.

 Gör i ordning salladen under tiden.
Ringla över lite olivolja och balsamico. Salta och peppra.

 Lägg en getosttoast bredvid salladen på tallriken.

8Rosta pinjekärnorna eller hacka valnötterna och strö över getosten.
Ringla över ytterligare lite honung.

 

 

 




Räksallad med mango, avokado och rödlök

4 port


600 g räkor, som Du skalar

2 st mango, tärnade (funkar med fryst med)

2 st avokado, tärnade

1 stor rödlök, tärnad

1 röd chili, finhackad

1 lime, saften ifrån


Blanda samman ingredienserna och fördela i 4 glas.





 

Pilgrimsmusslor provance

4-6 port
(beroende på hur stor förrätt du vill ha)


12 st pilgrimsmusslor

 

1 dl bacon i tärningar

 


Rostade tomater

8-12 st cocktailtomater

 

 

1 msk olivolja

 

 

1 knippa(en) timjan

salt

peppar

 

 

 

 

 

Persiljesmör

2 st vitlöksklyftor finrivna

 

 

3 msk persilja finhackad

 

80 gram smör rumstempererad


Grönsaker

2 st kvisttomater

 

 

4-6 st små potatisar (om man vill)

 

 

1 msk olivolja

 

 

100 gr haricot verts eller 0,5 paket

 

Gör så här:

Stek bacontärningarna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Sätt ugnen på 125 °. Lägg cocktailtomaterna i en ugnssäker form.
Blanda dem med olivolja och timjan. Salta och peppra.
Rosta i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Blanda vitlök, persilja och smör.

Skålla, skala och kärna ur kvisttomaterna. Skär dem i tärningar.
Skär potatisen i tunna skivor. Stek dem i oljan i 4–5 minuter.
Tillsätt haricots verts och stek tills potatisen är mjuk.
Tillsätt tomattärningarna och låt persiljesmöret smälta över.

Halstra musslorna ca 1 minut på varje sida i en het panna.

 Fördela grönsakerna på fyra tallrikar.
Lägg på musslorna och garnera med bacontärningar och rostade cocktailtomater.

Receptet är komponerat av Fredrik Eriksson och kommer ur boken "Fredriks fiskar" (Natur & Kultur).

 

 

 (Bilderna är lånade från google)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0