Lax & räktårta
Lax & räktårta
(10-12 bitar)
Botten:
200 g kavring eller rågkusar (mindre socker i dem)
75 g smält smör
Fyllning:
4 gelatinblad
500 gr räkor
150 gr kallrökt lax
100 gr stenbitsrom/röd caviar
300 g färskost
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 finhackad rödlök
finhackad dill
en liten skvätt citronsaft
salt och peppar
Garnering:
Räkor, stenbitsrom, dill, citronskivor
Börja med att skala räkorna & skär laxen i lite mindre bitar.
Mixa brödet till smulor och blanda sedan ner det smälta smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten.
Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Blanda färskosten med 1 dl crème fraiche och majonnäs till en slät röra.
Smält gelatinet försiktigt i en kastrull på spisen. Blanda sen ner 1 dl crème fraiche med gelatinet så att gelatinet blandas ut ordentligt. Rör sedan ner gelatinblandningen lite i taget i röran så det blir ordentligt blandat.
Smaka av med lite citron, salt och peppar. Vänd till sist ner hälften av stenbitsrommen, den finhackade rödlöken, dillen, laxen och hälften av räkorna. Låt stelna i kylen i ca 6 timmar.
Garnera med resterande räkor, stenbitsrom & citron innan servering.
mmm ser ljuvligt ut :)
ser väldigt god ut!
Gott!