Lax & räktårta

 
 
 
En god rätt till högtidsborden, buffén eller som förrätt (varför inte till Nyår) är denna tårta. Brukar även göra en glutenfri, sockerfri (LCHF) variant med matjessill, se här.
 
 

Lax & räktårta

(10-12 bitar)

 

Botten:
200 g kavring eller rågkusar (mindre socker i dem)
75 g smält smör

Fyllning:
4 gelatinblad
500 gr räkor

150 gr kallrökt lax

100 gr stenbitsrom/röd caviar
300 g färskost
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 finhackad rödlök
finhackad dill
en liten skvätt citronsaft
salt och peppar

Garnering:
Räkor, stenbitsrom, dill, citronskivor

 

 

Börja med att skala räkorna & skär laxen i lite mindre bitar.


Mixa brödet till smulor och blanda sedan ner det smälta smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten.

 

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Blanda färskosten med 1 dl crème fraiche och majonnäs till en slät röra. 

 

Smält gelatinet försiktigt i en kastrull på spisen. Blanda sen ner 1 dl crème fraiche med gelatinet så att gelatinet blandas ut ordentligt. Rör sedan ner gelatinblandningen lite i taget i röran så det blir ordentligt blandat.

 

Smaka av med lite citron, salt och peppar. Vänd till sist ner hälften av stenbitsrommen, den finhackade rödlöken, dillen, laxen och hälften av räkorna.  Låt stelna i kylen i ca 6 timmar.

 

Garnera med resterande räkor, stenbitsrom & citron innan servering.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Kommentarer
Postat av: Lina

mmm ser ljuvligt ut :)

Svar: Ja den är inte alls så tokig .. och så smidigt eftersom man kan göra den klar innan man ska servera den. Gott Nytt År Lina! :)
mariasfavoriter.blogg.se

2015-12-27 @ 21:05:38
URL: http://cyklingminpassion.blogspot.com
Postat av: Fairyland surprises

ser väldigt god ut!

Svar: Tack, den är god och en bra rätt att ha som förrätt eller på ett buffébord. :)
mariasfavoriter.blogg.se

2016-02-20 @ 10:05:11
URL: http://fairylandsurprises.blogg.se
Postat av: Mirjam Wallmark

Gott!

Svar: Ja den är verkligen god. :)
mariasfavoriter.blogg.se

2016-02-20 @ 10:07:13
URL: http://mirjamwallmark.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0