Rättikagratäng
Istället för potatisgratäng gör jag gratäng på rättika.
Är faktiskt lika gott men inte mycket kolhydrater.
Grundreceptet har jag hittat hos Birgitta Höglund.
Rättikagratäng
1 stor rättika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
100 gr fetaost
salt & peppar
1-2 dl riven ost
Sätt ugnen på 175°.
Skala och skiva rättikan och lägg i kallt vatten en stund.
Fortsätt skiva löken och vitlöken tunt.
Lägg ett lager skivad rättika i botten på en smord gratängform.
Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.
Smula över hälten av fetaostosten.
Täck med ett nytt lager rättika, lök, vitlök resten av fetaosten
och krydda med salt, peppar igen och sen sista rättikan, salt/peppar.
Jag hade tre lager med rättika.
Slå över grädden och strö över riven ost.
Grädda i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.
Här serverad med helstekt fläskkotlett & grönpepparsås.