Guacamole & salsa / tacosås
Att göra egen guacamole och salsa är väldigt enkelt. Det blir så mycket godare och fräschare än köpt tycker jag. Mogen/mjuk avocaodo är dock viktigt. Och skulle den vara för hård när man delar den kan man "baka" den en stund i ugnen på 100° ca 10-20 minuter. Låt den svalna innan det görs guacamole sen.
Annars kan avokado mogna snabbare om man lägger den i en papperspåse med banan eller äpple.
Vill man ha den lite hetare kan man tillsätta chili eller som jag brukar göra chiliflakes.
Guacamole
2 avokado
1 dl creme fraiche/matyoghurt eller majonäs (om mjölkfri)
0,5 tomat
saften av en 0,5 lime
1- 2 pressade vitlöksklyftor
persillade
salt, peppar efter smak
Mosa avokadon. Skär tomatköttet i tärningar, försök få bort all vätska (släng kärnhuset), pressa i vitlöken och blanda i övriga ingredienser och rör runt!
Smaka av med persillade, salt och peppar.
Ställ kallt.
Salsa/Tacosås 3 dl
1/2 gul lök
1 grön chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 tsk vinäger
(ev 1 tsk agavesirap eller honung)
1/2 tsk salt
ev färsk koriander
Olja
Hacka lök och grön chili och fräs mjuk i olja på mellanstark värme.
Lägg i övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Blanda ev i lite hackad koriander.
Ta bort överflödig vätska med en sked och häll upp i burk eller i en skål.
Låt svalna - klart !