Guacamole & salsa / tacosås

 
 
 

Att göra egen guacamole och salsa är väldigt enkelt. Det blir så mycket godare och fräschare än köpt tycker jag. Mogen/mjuk avocaodo är dock viktigt. Och skulle den vara för hård när man delar den kan man "baka" den en stund i ugnen på 100° ca 10-20 minuter. Låt den svalna innan det görs guacamole sen. 

Annars kan avokado mogna snabbare om man lägger den i en papperspåse med banan eller äpple.

Vill man ha den lite hetare kan man tillsätta chili eller som jag brukar göra chiliflakes.

 

 

Guacamole 

2 avokado
1 dl creme fraiche/matyoghurt eller majonäs (om mjölkfri)
0,5 tomat
saften av en 0,5 lime 
1- 2 pressade vitlöksklyftor
persillade
salt, peppar efter smak

Mosa avokadon.  Skär tomatköttet i tärningar, försök få bort all vätska (släng kärnhuset), pressa i vitlöken och blanda i övriga ingredienser och rör runt! 
Smaka av med persillade, salt och peppar.

Ställ kallt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salsa/Tacosås 3 dl

1/2 gul lök
1 grön chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 tsk vinäger
(ev 1 tsk agavesirap eller honung)
1/2 tsk salt

ev färsk koriander
Olja

Hacka lök och grön chili och fräs mjuk i olja på mellanstark värme.
Lägg i övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Blanda ev i lite hackad koriander.
Ta bort överflödig vätska med en sked och häll upp i burk eller i en skål.

Låt svalna - klart !

 

 
 
 
 

 

 

 



 
 





Trackback
RSS 2.0