Äkta vaniljpulver


Istället för vaniljsocker använder jag numera ekologiskt vaniljpulver som innehåller enbart finmalda vaniljstänger. Burken är inte stor men man använder oftast så lite så den räcker ändå ett bra tag.

Om man hellre vill använda vaniljsocker så byt ut vaniljpulvret mot dubbel mängd vaniljsocker.

Finns att köpa på ex Ica.

"Äkta vaniljpulver består av enbart malda vaniljstänger och har en naturlig vaniljsmak till skillnad från vaniljsocker och vanillinsocker.


Äkta vaniljpulver är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång. Vaniljpulver är lika bra och god som vanlig vaniljstång men lättare att använda och dosera. Det innehåller inget socker, inga färgämnen och inga tillsatser. Det är alltså helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare vanilj än vaniljsocker.


I alla recept där vaniljsocker används så kan man byta ut det mot mellan en fjärdedel och hälften så mycket äkta vaniljpulver för att få lika mycket vaniljsmak. Därför blir inte äkta vaniljpulver så mycket dyrare som man kanske först kan tro eftersom man inte behöver ta lika mycket.


80% av världens export av vanilj kommer från Madagaskar. Vanilj kommer från en orkidé. De skördas omogna och sedan vänds och svettas de i 3-4 månader tills de fått sin brun-svarta färg.


Vanilj är den dyraste kryddan efter saffran och kan användas i desserter, vispad grädde, kakor, glass, kaffe, te m.m.


Vaniljpulver har lågt GI eftersom det inte innehåller något socker.


Näringsvärde: 1 tsk, ca 2 gr innehåller 6.78 kcal, 0 g fett, mindre än 1 g kolhydrater, 0 g socker, 0 g protein.


Källa: http://www.recepten.se/info/vaniljpulver.html




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0