Brysselkålsmos med fiskbiffar

 
 
 
Gjorde fiskbiffarna jag brukar göra häromdagen. En smidig rätt att göra mycket av och går bra att frysa in i portioner. Tycker om när man blandar i olika fisksorter & den frysta fisken funkar ypperligt.
 
Här hittar ni mitt recept på fiskbiffarna jag gör. Kryddningarna kan variera lite. Dill, persilja, citron, dijonsenap, Seafood & Fish-kryddan, ja det går ju att krydda med vad man gillar.  
 
Som tillbehör denna gången gjorde jag mos av brysselkål ! SÅ gott det blev. Jag gillar verkligen brysselkål, tycker om all kål jag smakat iof. Men det är viktigt att man inte överkoker den för då blir den så  besk.
Jag gillar när den är lite al dente, har ett gott tuggmotstånd så jag kokar den max 6-7 minuter.
Annars wokar/steker jag den (halverar den först) oftast med smör & vitlök (gärna med paprika, sockerärter). Eller gräddkokar - jättegott !!
 
Men som sagt nu testade jag göra mos av den och det kommer jag göra fler gånger.
Att det dessutom går snabbt gör ju absolut ingenting.
 
Jag skar av det hårda längst ner på rotfästet och de yttersta bladen. Kokte dem i lättsaltat vatten ca 7 minuter.
Lade dem i matberedaren och körde till mos någon minut. Tillsatte sedan en klick smör, en sked philadelfiaost och smakade av med salt & peppar (krävs en del tycker jag).  Klar att servera !!
 
Som sås denna gången blandade jag turkisk yoghurt, majonäs, lite dijonsenap, curry, salt & peppar.
Höftade bara men tror det blev ca 2 msk vardera av yoghurt, majonäs, 1 tsk dijonsenap, ½ tsk curry & smakada av med salt & peppar. 
 
Gjorde även en salsa av avokado, gul paprika, körsbärstomater & gurka med en skvätt god olivolja & balsamvinäger på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Den svåra jobbiga kosten kan bli så lätt

Jag har alltid älskat mat. Både att laga och att äta. Men jag vill ha det ganska enkelt. Rena ingredienser (ej halvfabrikat) & ändå gärna snabblagat. 
 
Har dock haft svårt att äta lagom. Överäter ofta för jag har ibland svårt att känna mättnad. Det var först när jag upptäckte att det är OK med fetter som jag började bli mätt. 
 
Jag försöker lägga upp ett slags schema över hur mycket fisk/kyckling/kött, grönsaker, frukt/bär, proteiner (ägg, kvarg) jag behöver varje dag för att må bra. Har hittat en ganska bra balans mellan fett, kolhudrater & protein.
Använde mig ett tag av att "räkna" enligt appen Lifesum. Men det blev nästan tyvärr en fixering och tog även väldigt mycket tid.
 
Lyssnade på podden Styrkebyrån, avsnitt 6 som handlade om Kost där de satte ord på mina tankar så bra.
"Fokusera först på den kosten du behöver ha". Är man sen sugen på något utöver så ta det efter man ätit det man "ska". Ofta räcker det med lite då har jag märkt. Att man även inte har några förbud utan allt är tillåtet i viss mängd. Det tar bort fixeringar.
 
Något annat de pratar om i podden och som jag alltid har är att frysta grönsaker i frysen. Jag har alltid broccoli, blomkål hemma. Om jag gör matlådor så lägger jag ner den fryst, blir perfekt krispig när man kör den i micron på jobbet sen. Lika med vitkål som jag ofta river och har färdig i en burk hemma, gärna med riven morot.
Ger massor med bra mättnad, vitaminer & fibrer.  
 
Att försöka ha lunchportioner i frysen gör att det blir lätt med. Lagar nästan alltid så mycket mat så det blir några matlådor extra. Gör man det regelbundet finns det alltid varierade luncher i frysen. Och det tar ju inte mer tid.
"Tillbehör" typ rotfrukter i ugn, quinoa, wokade grönsaker fryser jag ofta ner i mindre burkar eller tom ibland i påsar. Lätt att ta fram om man har fisk/köttrester. Brukar ibland göra "storkok" på bl a kycklingfileér som jag fryser ner. Perfekt att ha till grytor, gratänger eller en pytt. Snabbt & gott!
 
Pytt förresten är ju så gott! Och man kan ju lägga i nästan vad som helst. Perfekt "rest-fest-mat". Min favvo är nog med kyckling, halloumi & rotfrukter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

En morgon-hundring med ex Burpees & Man Maker

 
Jag brukar iaf fyra dagar i veckan starta dagen med ett litet träningspass. Ibland blir det på gymmet men faktiskt den sista tiden oftast här hemma. Jag bygger eller hittar små enkla kombinationer. Kan vara Tabataintervaller, en Cirkel av något slag, ett 500-pass eller som här en Hundring av någon "större" övning, ex Burpees.
 
Brukar då göra 20 reps i fem varv av Burpees. OM jag tycker den blir "tråkig" så gör jag hälften, dvs 10 Burpees +10 reps av Man Maker x 5 varv.  Man Maker är typ en Burpee med en Plankrodd & Thruster (benböj + axelpress), då jag använder hantlar eller två KB.
Kolla gärna nedan för det är verkligen en toppenövning!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Proteinpraliner, goda & sega

 
 
 
 
Enkelt & gott mellanmål eller godis ..  chokladdoppad egengjord proteinbar typ Questbar. Lite kanel, kokos eller salt på toppen är väldigt gott på. Nedan ett tips på questbar och här (klicka för länk)  finns några fler tips.
Smaksätta baren med pepparkakskrydda är också väldigt gott!
 

Questbar med choklad & kokos (1 st)

 

30 gr (ca 2 msk) fibersirap (clear)

25 gr (ca ½ dl) vassleprotein ex med chokladsmak

½ msk kakao

1 msk kokos eller kakaonibbs, hackade nötter 

 

Koka upp sirapen i en liten kastrull. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om tills det blir en fast deg. Blir det för löst, tillsätt mer proteinulver och blir det alldeles för hårt några droppar vatten. Är lite meckigt i början men man hittar efter ett tag den bästa konsistensen.

 

(Jag upplever att det blir lite olika beroende på vilket proteinpulver jag använder. Men hellre lite för hårt än för mjukt tycker jag. Den stelnar dock när den svalnat).

 

Forma till en bar, gärna på teflonpapper eller gör mindre praliner direkt. Lägg i kylen tills den svalnat/stelnat. 

 
När den stelnat är det bara att skära baren i så stora bitar man vill ha. Ställ in i frysen 5-10 minuter, smält valfri choklad (eller gör egen choklad) och doppa eller pensla på. Stelnar direkt när biten är lite frusen så var snabb med ev topping.
 
Njut och förvara i kyl eller frys. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att unna sig tid

Jag lever lite efter klockan. Har nästan alltid koll hur mycket tid saker ska ta. Antar att det är en anledning till min stressiga tillvaro just nu. Blir dessutom även stressad när jag inte har koll på tiden.
 
Blev därför så förvånad i söndags när jag verkligen inte hade koll och njöt!
 
Började fm med ett träningspass med min svägerska på gymmet. Vi tränade hårt en timme. Det var väldigt folktomt så det var så skönt. Duschade sen på gymmet vilket jag inte så ofta gör (känns mer tidseffektivt att göra det hemma). Gjorde hårinpackning, satt i bastun och tog det så lugnt. Satt t o m 15 minuter i massagesstolen innan jag lämnade gymmet. Åkte till ett köpcenter, uträttade lite ärenden och gick och strosade där en stund helt utan mål.
 
Kände sen när jag åkte hem att detta var ju HUR SKÖNT SOM HELST! Hade inte kollat in klockan och hade ingen tid att passa.
 
Detta ska jag försöka göra någon dag i veckan. Helt släppa tiden och bara vara.
Jag kan ofta "bara vara" hemma, sitta med en bok eller film. Men gör det sällan utanför hemmet.
 
 
 
Lite av min livstanke ..  förutom en dag i veckan nu då!  ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Morgonens ..

 
Ett mycket enkelt och bra pass jag gjort några gånger här nedan! Gav iaf mig träningsvärk ...
Jag använder mig av hantlar i utfallsövningarna för lite extra tyngd.
 
 
 
I den andra tabatan står det sido hopp (side side leaps) där gör jag istället den jag kallar skridskoåkaren (skate jumps har jag också sett att den kallas). Man hoppar åt sidan gör ett utfall bakåt åt sidan som en enbensböj. Den känns ALLTID i rumpan efter - väldigt effektiv !! Se på bilden jag hittade på google nedan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Peanut Butter Cups

 
 
Det allra enklaste och  godaste godiset gör jag på några sekunder. Nötsmör & nötter är lätta att variera.
Fick av döttrarna en ask med tunna skivor mörk choklad från Marabou som gör det så lätt. Går ju använda vanlig valfri choklad som smälts men då blir momenten lite fler.
 
Jag använder här:
 
Marabou dark - tunna skivor
cashewnötter
kokoschips
jordnötsmör
lite flingsalt
 
muffinsformar i silicon
 
 
 
 
 
Bottna formarna med en skiva choklad.
 
 
Lägg över en sked nötsmör, nötter, kokoschips & toppa med en chokladskiva.
 
 
Och smält i micro full effekt ca 1 min & toppa sen med lite havs / flingsalt. 
 
 
Låt svalna i kyl eller frys.
 
 
 
 
 
 
Färdig att avnjutas!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Tips mot oro & stress

 
Pratade med syrran och fick ett så bra tips så jag vill dela med mig här. Hon är för övrigt 22 år yngre än mig men så mycket klokare ibland .. ;) .
 
Vi pratade iaf om min stress ..  Att jag ett tag nu känt mig så orolig, trött & känslosam. Hon berättade att när hon känner så så städar hon. Rensar ut både skräp och tråkiga energier.
 
Då tänker man på annat och sen när det är klart så mår man bättre. För det finns väl inget som är så härligt som ett nystädat hem. Blir ju en win-win liksom !  :D
 
Tänder man dessutom lite ljus denna mörka årstid så känns ju allt lite lättare sen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 

Egentligen ett enkelt benpass ..

... MEN med enkelt menar jag inte "lätt" utan ganska tufft. Det är bara tre övningar att fokusera på så inte mycket att hålla reda på. Tog 45 minuter att göra på gymmet för mig.
 
I a f gjorde jag detta passet ett par gånger denna veckan och haft träningsvärk i flera dagar. Särskilt i baksida lår och i rumpan som man får bra kontakt med i nedan kombination.
 
Passet hittade jag för ett tag sen hos Lofsan (Lovisa Sandström) och man väljer ut tre övningar. Jag gjorde som Lovisa benböj, sumomarklyft & benpress. Eftersom jag var på gymmet använde jag mig av skivstång. Hemma gör jag liknande med hantlar & KB.
 
Man använder en vikt där man klarar 10-15 rep, det ska vara utmanande dock. 
 
Första varvet gör man 40 repetetioner av varje övning, vilar så mycket som behövs men försök hålla 10-15 reps i taget. Övningarna görs direkt efter varandra och någon minuts vila mellan varven. Jag försöker hålla max tre set på första och andra varvet.
 
Andra varvet är det 30 repetetioner av övningarna, lika här lite vila vid behov. Nu bör det bränna lite i baken  ;)
 
Tredje varvet är antalet 20 (h ä r  känns det definitivt) och slutligen fjärde varvet 10 reps av varje övning.
 
SÅ enkelt men effektivt -  ME LIKE !!  =D
 
 
Jag har även gjort lika med överkroppsövningar. Biceps med hantlar, dips & axelpress med hantlar.
 
 
 
 
 
 

Questbars (proteinbars) med fibersirap

 
 
Många har upptäckt den perfekta ingrediensen fibersirap. Jag har köpt min på Bodystore som skriver såhär:
 
 "Fiber syrup från Funksjonell mat är en mycket användbar ingrediens i kakor, desserter eller annat som du vill ha sötma i. Sirapen innehåller prebiotisk fiber. Endast 6 % socker.
  • 70 gram fiber och endast 5 g sockerarter per 100 g
  • Ett hälsosamt substitut för sirap och honung
  • Fantastisk i hemlagade barer och desserter

Fiber sirap Clear är en söt sirap och består av prebiotiska fibrer som både smakar gott och är bra för kroppen. Den är gjord av en växtfiber kallad isomalto-oligosackarid (IMO) Sirapen är inte lika söt som vanligt socker eller sirap.

Användning: Ersätter socker och ljus sirap i bakning, desserter och efterrätter med mera. Ger kakor en mjuk kärna och krispig yta. Riktigt god i hemlagade bars och ger sötma och fin, mjuk konsistens.  Fiber Sirap Clear är 60 % så sött som socker. Perfekt att använda tillsammans med Stevia eller Sukrin för att få full sötning.

Innehåll:  100 % isomalto-oligosackarid (IMO)"

 

 

 Denna sötning är så perfekt att ha i barer, godis och kakor.

 

Jag gör oftast mina bars med proteinpulver men man kan byta ut proteinpulvret mot mandelmjöl (behövs lite extra sötning då tycker jag ex stevia/sukrin) och smaksättningen sätter ju inga gränser. Själv är jag väldigt förtjust i choklad & kokos så det är nog min favorit. Har även använt mig av Mintchokadproteinpulver som blev väldigt gott. Har även tillsatt pepparkakskrydda. Annars finns Steviadroppar som är smaksatta.

 

Gott är också att hacka ner choklad i, det sista man gör innan man formar baren. En msk nötsmör är också gott, likaså lakritspulver.

 

Går att doppa i choklad, göra mindre "praliner" .. ja bara fantasin sätter gränser.

 

 

Här är de tre barerna jag gjorde sist:

 

Questbar med choklad & kokos (1 st)

 

30 gr (ca 2 msk) fibersirap (clear)

25 gr (ca ½ dl) vassleprotein ex med chokladsmak

½ msk kakao

1 msk kokos eller kakaonibbs, hackade nötter 

 

Koka upp sirapen i en liten kastrull. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om tills det blir en fast deg. Blir det för löst, tillsätt mer proteinulver och blir det alldeles för hårt några droppar vatten. Är lite meckigt i början men man hittar efter ett tag den bästa konsistensen.

 

(Jag upplever att det blir lite olika beroende på vilket proteinpulver jag använder. Men hellre lite för hårt än för mjukt tycker jag. Den stelnar dock när den svalnat).

 

Forma till en bar, gärna på teflonpapper. Lägg i kylen tills den svalnat/stelnat. Håller flera dagar i kyl, eller funkar också bra att frysa in. Jag gör oftast flera i taget så jag har under veckan.

 

  

 

Questbar med smak av mandel & goji (1 st)

 

30 gr (ca 2 msk) fibersirap (clear)

25 gr (ca ½ dl) mandelmjöl eller vassleprotein vaniljsmak

½ tsk vaniljpulver

1 msk gojibär

några droppar Stevia med mandelsmak (jag har dessa) 

 

Koka upp sirapen i en liten kastrull. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om tills det blir en fast deg. Blir det för löst, tillsätt mer mandelmjöl/proteinulver och blir det alldeles för hårt några droppar vatten.
 
Forma till en bar, gärna på teflonpapper. Lägg i kylen tills den svalnat/stelnat.
 
 
 

Questbar med jordnöt & choklad (1 st)

 

30 gr (ca 2 msk) fibersirap (clear)

25 gr (ca ½ dl)  vassleprotein choklad

1 msk jordnötsmör

1 tsk kakao

några droppar Stevia med mandelsmak (jag har dessa) 

 

Koka upp sirapen i en liten kastrull. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om tills det blir en fast deg. Blir det för löst, tillsätt mer mandelmjöl/proteinulver och blir det alldeles för hårt några droppar vatten.
 
Forma till en bar, gärna på teflonpapper. Lägg i kylen tills den svalnat/stelnat.
 
 
Slå gärna in dem i smörpapper för förvaring.
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att lära sig leva - utan stress

 
Jag har under en längre tid känt mig orolig och väldigt stressad. Sådär så det inte är hälsosamt.
Jag fick boken "Lär dig leva" av mannen och den fick mig vakna ordentligt. Nästan så man blev lite skrämd ...
Just att jag ofta tänker mer på andra än på mig själv. Min inre oro över andra tar ibland över.  Och jag blir så påmind när jag läser boken av att jag sällan är "här & nu". Är så väldigt ofta någon annanstans i tankarna.  
Verkligen I N T E  B R A !! 
 
Jag är nu otroligt känslig för stress, får hjärtklappning & kan ibland inte tänka klart. Har ibland blivit yr och haft synrubbningar. Väldigt läskiga symtom som jag försöker lyssna på.
 
Behöver verkligen lära mig leva "här & nu". Att vara närvarande! På riktigt! Det är ofta så lätt att säga & tänka, men göra ...   inte lika lätt just nu.
 
SÅ just nu försöker jag bl a meditera en del - fast det är svårt, tankarna är lite "all over the place" ...
 
Jag går bl a  en kurs hos min fd yogalärare "Andning från grunden". Att bli medveten om andningen som i sin tur påverkar hälsan, stress mm. Ett bra verktyg för att leva i nuet. 
 
 
 
 
 Boken är väldigt lättläst och blev för mig ett uppvaknande. Kan verkligen rekommendera den.
 
 

RSS 2.0