Nobelmiddag /Räkröra, Fläskfile m fylld paprika / Saffranspannakotta
Nobeldagen till ära äter vi en 3-rätters här hemma.
Jag föreslog för familjen att vi skulle ha l
ångklänning på men jag fick inte riktigt gehör .. ;)
Till förrätt gör vi en räkröra:
500 gr räkor med skal
½ finhackad rödlök
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ avokado i små bitar
½ msk pressad citron
½ dl hackad dill
salt
peppar
citron & dill till garnering
Skala räkorna & blanda med övriga ingredienser.
Spara gärna några till garnering.
Jag lägger röran på en Oopsie och övrig familj får på en toast.
Garnera med räkor, citron & dill.
Jag gillar även hackat ägg i men stora dottern
är inte förtjust i det så jag skippar det idag.
Varmrätt
Fläskfilé med fylld paprika, rödvinssky & ädelostkräm
Hittade ett recept här som verkade SÅ gott !!
Ändrar det lite ..
600 gr fläskfilé
salt, peppar
Skär köttet i skivor, salta och peppra.
Stek gärna i grillpanna eller stekpanna.
Svampfylld paprika
4 röda paprikor
6 färska tärnade champinjoner
100 gr tärnade kantareller
3 skivor hackad bacon
1 hackad gul lök
1 broccolibukett skuren i små bitar
1 dl grovriven blomkål
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 dl riven lagrad ost
Smör
Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhuset.
Stek hacket i smör och smaka av salt och grovmalen svartpappar.
Fyll paprikorna, strö över osten och gratinera i ugnen på 175 ° i ca 20min.
Rödvinsky
4 dl rödvin
2 finhackade baconskivor
1 finhackad vitlök
1 msk finhackad gul lök
2 msk kalvfond
1 tsk sukrin (eller socker)
1 msk färsk timjan
1 msk grädde
30 gr smör
Salt
Peppar
Fräs lökarna och fläsket i smör, slå på rödvinet och fonden
samt timjan och låt reducera till 2/3 delar.
I med grädde, resten av smöret, smaka ev. av med salt och nymalen vitpeppar.
Ädelostkräm
2 dl grädde
50 gr ädelost
Koka upp grädden och osten i en kastrull och låt reducera till hälften.
Servera fläskfilén med paprikorna, såserna & lite körsbästomater med basilikavinägrett.
Övriga familjen åt kroketter till.
Dessert
Vad kan passa bättre än en saffranspannakotta !!! Jag hittade ett bra recept hos Åse.
Jättegott !!
5 dl grädde
2 gelantinblad
ev 2 msk sukrin + 0,5 krm stevia (eller motsvarande 50 g socker)
0,5 g saffran (1 paket)
1 vaniljstång (eller ekologiskt vaniljpulver)
Björnbär till garnering
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Koka upp grädden och saffran och låt sjuda i ca 10 minuter.
Dela vaniljstången och gröp ut innanmätet med en kniv.
Lägg ner vaniljstång + innanmätet i grädden tillsammans med sötningen.
Dra åt sidan och lägg i gelatinbladen.
Låt stå ett tag och svalna lite sila sedan bort vaniljstången och portionera upp i glas.
Lägg ev plastfolie ovanpå så slipper ni hinnan! Ställ kallt 2-3 timmar.
Garnera innan servering med björnbär (eller vad du vill)