Vad är Sukrin ?

I många LCHF recept används Sukrin i stället för socker.
Många undrar vad det är och jag gör det lätt för mig ...


"Sukrin, Sötin, sötning utan kalorier och blodsockerpåverkan, Erythritol,

Sukrin och sötin används istället för socker i kaffe, te, bakverk, sylt, som sötning
eller till hemgjort godis.

Vad är sukrin/sötin?
Sukrin och sötin är samma sak. De säljs bara under olika varumärken och av olika grossister.

De består av en 100% naturlig och ekologisk produkt, baserad på en sockeralkohol som kallas Erythritol. Erythritol finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.

Sukrin och sötin görs genom fermentering (jäsning) av kolhydraterna (dextros/glukos) i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till Erytritol. Det är samma process som vin, ost och yoghurt går igenom.

Fördelar med sukrin/sötin/erythritol:
- inga kalorier
- smakar och ser ut som socker
- bra för diabetiker, eller för dem som vill ha kontroll på sitt blodsocker, GI noll
- 100% naturlig, finns i frukt och svamp
- skadar inte tänderna
- fungerar som en antioxidant

Näringsinnehåll per 100 g sukrin/sötin/erythritol:
Energi: 0 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater totalt: 100 g
- varav socker: 0 g
- varav sockeralkoholer: 100 g
Fett: 0 g

Användning:
Används som ersättning för socker. Kan värmas och användas vid bakning.
Sukrin/sötin bör max utgöra en femtedel av de totala ingredienserna.

Till en kaksmet på 1 kilo bör sukrinmängden ligga på 100 gram för att få lagom sötma.
Jäsningen blir inte lika kraftfull som vid vanligt socker men brukar bättra på sig i ugnen.

Om man vill omvandla 1 dl socker till sukrin/sötin så är sötman densamma,
det vill säga den motsvarar 1 dl sukrin eller sötin.

(Fast personligen tycker jag att den smakar sötare än socker så jag brukar minska lite)

Vad säger forskningen om sukrin/sötin?
Sukrin har använts i Japan och USA i flera år men bara sedan 2006 i Europa.
Studier visar att sukrin är säker och utan biverkningar som andra sockeralkoholer kan ge,
till exempel diarre och gaser.

Studier visar att erytritol absorberas snabbt av kroppen och utsöndras oförändrat via urinen.
Både djur- och toxikologiska studier samt kliniska studier har visat att erytritol är säkert.
Även om det konsumeras dagligen i stora mängder.
Slutsatsen är att erytritol är säkert för livsmedelsanvändning."
(Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)

Källa: www.plushalsa.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0