Vad är LCHF ?


LCHF står för Low Carb High Fat vilket betyder lite kolhydrater och mycket fett.

Fettet ska helst vara naturligt mättat, till exempel smör, grädde, fet fisk eller kött.

En enkel regel för allra bäst effekt är - gå inte över 20g kolhydrater per dygn!
Du måste börja läsa på förpackningarna och räkna och kanske i värsta fall väga din mat.
Men oftast inte så avancerat, en tumregel kan vara att om ett livsmedel har mer än 5g kolhydrater/ 100g så är den inte LCHF-godkänd! Sen får du räkna ut hur mycket du kan äta av den för att komma upp i 20g kolhydrater.

Är faktiskt enklare än man tror.

Hittade det bra tips beskrivna på kokaihop.se ... 

Ät:

  • Kött: Alla sorter. Nöt, gris, vilt, kyckling. Här behöver du inte skära bort fettranden på köttet eller ta bort skinnet på kycklingen. 
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Men undvik panerad fisk. Paneringen innehåller brödsmulor.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett.
  • Naturligt fett och feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen. Det blir både godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås är två exempel på såser. Smör, kokosfett, olivolja och rapsolja är några exempel på naturliga fetter.
  • Grönsaker: Kål av alla sorter. Blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål, sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat.
  • Mejeriprodukter: Välj det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde 40 procent, crème fraiche 34 procent, feta ostar. Grekisk eller turkisk yoghurt  10 procent. Var försiktigare med vanlig mjölk och fil eftersom de innehåller mycket mjölksocker. Undvik helt smaksatta och sockrade lättvarianter.
  • Nötter: Alla sorter.
  • Bär: I måttliga mängder till LCHF-plättar eller LCHF-pannkakor eller tillsammans med turkisk yoghurt och nötter. Bär är också gott tillsammans med vispad grädde.

Drick vatten till maten till vardags och ett glas vin om det är fest.

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat.
  • Kaffe: gärna med vispgrädde i.
  • Te: Svart, grönt, rött, vitt …


Undvik helst det här.

  • Socker (och sötningsmedel): finns i läsk, saft, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor.
  • Stärkelse: finns i bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare.
  • Margarin: använd äkta smör istället.
  • Öl och cider: innehåller massor av socker. Öl innehåller maltsocker.
  • Frukt: ät sparsamt som godis.

Det här kan du unna dig vid särskilda tillfällen och när det är fest.

  • Alkohol: torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka och drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: i måttliga mängder. Välj choklad med minst 70 % kakao.
  • Eftterrätter och kakor á la LCHF.

 
Det här kan du äta till frukost.

  • Ägg och bacon: smörstekt ägg och bacon blir en riktig LCHF-frukost.
  • Yoghurt: yoghurt med hög fetthalt som turkisk youghurt eller grekisk yoghurt.
  • Omelett 
  • Rester: rester av gårdagens middag funkar som frukost.
  • Kaffe med grädde
  • Makrill: en burk makrill i tomatsås och kokt ägg funkar fint som LCHF-frukost.
  • Kokt ägg: kokt ägg, kanske med lite majonnäs.
  • Avokado:  avocado med gravad lax och crème fraiche blir en god LCHF-frukost.
  • Smörgås: gör en smörgås på gott LCHF-bröd 
  • Finn crisp: en tunn bit Finn crisp-bröd med mycket pålägg.
  • Ost: en rejäl ostbit.
  • LCHF-macka: LCHF-bröd med skivat kokt ägg och majonäs, finhackad gräslök, salt och peppar
  • Brieost: en bit brieost och lite skinka eller salami.


Du kan laga de flesta recept i kokböcker om du undviker kolhydratrika ingredienser.
Öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde.

  • Kött: Kött-, fisk- och kycklingrätter med grönsaker och fet sås. 
  • Grytor: grytor, soppor och gratänger tillagade enligt LCHF  :

Många klarar sig bra på två eller tre mål om dagen. Men här är några tips på vad du kan äta om du blir sugen på något däremellan.

  • Rullar: rullar av ost eller skinka med någon grönsak
  • Oliver: goda marinerade oliver av varierande slag.
  • Nötter: gott och nyttigt mellanmål.
  • Ost: en bit ost funkar fint som mellanmål á la LCHF.
  • Ägg: ett kokt ägg är ett lättfixat mellanmål.
  • Makrill: makrill på burk i tomatsås.


Om du alltid blir sugen mellan måltiderna äter du antagligen för lite fett. 
Äter du LCHF - var inte rädd för fett. Ät mer fett tills du är mätt.


Fredagsmys eller barhäng. Ibland kan det vara gott att unna sig något litet till ett glas rött.

  • Nötter: alla sorter
  • Korv: med hög kött- och fetthalt, skuren i småbitar, skär en lika stor ostkub och sätt ihop med tandpetare.
  • Grönsaker med dipp: välj grönsaker som växer ovan jord t.ex. stavar av gurka, bitar av paprika eller blomkål.
  • Färskostrullar: rulla in en klick färskost av valfri sort i en skiva salami, lufttorkad skinka eller gurka hyvlad på längden.
  • Oliver: marinera själv eller köp färdigmarinerade. 
  • Ost-chips: små parmesanchips, eller ostchips av västerbottenost eller annan smakrik, hård ost du gillar.


Oliver eller nötter kan ersätta chips framför tv:n.


Har du svårt att leva utan bröd? Finn crisp med smör och pålägg är ett sätt att komma runt brödsuget.
Eller prova att baka ett LCHF bröd.  Ju mer smör och pålägg du lägger på desto mindre bröd och kolhydrater behöver du för att bli mätt.


Det här kan du servera till kött, fisk och kyckling i stället för potatis, ris och pasta.

  • Blomkål: Blomkålsmos, ugnsstekt blomkål i skivor, gräddkokt blomkål eller blomkålsris i form av riven blomkål som läggs i kokande lättsaltat vatten i någon minut.
  • Vitkål: olika varianter t.ex. vitkålsspagetti ( kokt strimlad vitkål).
  • Sallad: använd grönsaker som växer ovan jord och blanda i olika sorters ost. 
  • Kokta grönsaker: broccoli, blomkål eller brysselkål.
  • Ostgratinerade grönsaker: squash, aubergine, fänkål eller andra grönsaker.
  • Gräddstuvade grönsaker: t.ex. vitkål, brysselkål, grönkål eller spenat.
  • Zuccini: strimla till "pasta" eller wooka i halvmånar
  • Aubergine: gott att ugnsbaka eller steka som pytt
  • Avocado: skiva eller ät avocadohalvor som tillbehör till kött och fisk.
  • Röror: av varierande slag. 
SÅ hur kommer man igång!? 

Släng pastan, släng ketchupen, släng småkakorna osv. Om du är seriös med ditt LCHF:ande så kommer du aldrig vilja äta de igen ändå.  Ha inget hemma som kan trigga överätning, hetsätning eller avsteg från LCHF:en. Du kommer inte få några hälsofördelar/fettminskning om du ska smyga in pasta och fikabröd titt som tätt ändå. 
Det finns många kokböcker att köpa eller recept att hitta på nätet. Annars är det lätt att "göra om " vanliga favoriter.



LYCKA TILL ..  Det är enklare än man tror  !  Tycker i a f jag.




Kommentarer
Postat av: Mia

Vad bra sammanfattat....att ha allt det där på ett och samma ställe.

2011-12-29 @ 07:57:30
URL: http://joggemia.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0