Jordnötsglass
Hittade ett recept hos Jenny på jordnötsglass som såg så fin ut.
Jag gjorde både Jennys orginalrecept och som LCHF
(är nog ganska liberal LCHF för det var SÅ gott tyckte jag).
Typiskt nog gick min glassmaskin sönder men jag märkte att det gick att
röra i den frysta burken i ca 15 minuter så blev den fryst ändå!
Jättegod är den i alla fall !!!
Det här behöver du :
Orginal
4 dl gräddmjölk 50/50
½ dl hackade jordnötter
6 st äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1-2 dl jordnötssmör
Chokladsås (egengjord eller typ Ohoj)
LCHF-variant
4 dl grädde
½ dl hackade jordnötter
6 st äggulor
3 msk Sukrin ½ krm stevia
1 tsk äkta vaniljpulver
1-2 dl jordnötssmör (osötad)
smält 50 gr 70-90%-choklad i ½ dl uppkokt grädde
Gör så här:
Häll upp gräddmjölken/grädden i en kastrull och hackade jordnötter (kan uteslutas).
Värm upp tills det nästan kokar, ta bort från plattan och låt svalna helt.
Vispa äggulorna fluffigt med sockret (Sukrin/stevia)
och häll ner den svala gräddmjölken/grädden där i och rör om.
Häll tillbaka allt i kastrullen och låt det sjuda tills allt tjocknar
(rör så det inte bränns) då kan du ta bort kastrullen.
Rör ner vaniljsockret/pulver.
Vispa krämen kall (i ett kallt vattenbad om du har bråttom).
Har du glassmaskin så följ de instruktioner som finns.
Utan glassmaskin så häller du upp smeten i en form och ställer in den i frysen,
rör om 2-3 gånger i timmen och frys den i ca 4 timmar.
När glassen är lite fastare så vänder du ner jordnötssmöret (mängd efter tycke/smak)
samt ringlar ner chokladsåsen och vänder om så att den får ett fint mönster.
Låt stå i ett par timmar till i frysen.
Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar något.
Ringla gärna över lite chokladsås till.
LCHF varianten blev lite hårdare än den vanliga
så ta ut och tina den ca 15 minuter innan den ska serveras.
Är heller ej lika söt så vill du ha sötare smak tag lite mer sukrin/stevia.
+
Mums! Nu är nästa helgens dessert klar då. :) Ja, jag gör kort på beställning. :)