Varmrökt lax med varm gurksallad & kalla såser
Mina tjejer älskar varmrökt lax ..
och det är ju så gott !!
Och nyttigt ...
Till det serverar jag varm gurksallad från Anna Halléns kokbok & en kall örtsås.
Varm gurksallad
½ stor gurka
1 rödlök
½ msk osötad senap (typ Dijon)
saft från ½ citron + lite zest (finrivet skal)
salt och peppar
Gör så här:
Skala, dela gurkan och skär i tärningar, finstrimla rödlöken.
Smält 2 msk smör i en liten gryta och lägg ner gurkan, löken, senapen och citronsaften.
Låt allt fräsa i 4-5 minuter utan att få färg
Smaka av med salt och peppar. Strö över lite citronzest vid servering.
Örtsåsen gör jag så här:
2 dl creme fraiche (eller matyoghurt)
½ dl majonäs
2 tsk dijon senap
½ finhackad rödlök
½ dl varlfria örter (persilja, dill, basilika, dragon, gräslök ...)
salt
peppar
Blanda allt och smaka av med salt & peppar.
Romsås
2 dl creme fraiche
½ hackad rödlök
½ brk röd stenbitsrom
salt
peppar
Blanda allt och smaka av med salt & peppar.
Jag kokar broccoli till mig & övriga familjen vill ha kokt potatis
Hej!
Bra tips på goda såser! Det måste jag prova!!
Ha det bra!!
/Nina
Ser ut som goda såser. Vi åt också lax idag och hade också en sås med rom i, fast inte samma. Ska spara recepten för jag älskar lax.