Köttfärspaj i långpanna
Smidigt med paj i långpanna när man blir många personer.
Denna räcker till 8-10 portioner.
Vill man göra i en vanlig pajform halverar man receptet.
Jag lät köttfärsröran sjuda i nästan 40 minuter, den blir så fyllig i smaken då.
Paj deg:
4 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 tsk salt
200 gr smör
4 msk vatten
Fyllning:
1 kg nötfärs
smör/olivolja
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
3 vitlöksklyftor
2 brukar krossade tomater
2 dl rött vin
1 tsk sambal oelek
1 msk timjan
3 skivade tomater
persilja (jag hade torkad)
Topping:
6 ägg
6 dl gräddmjölk (ev 3+3)
6 dl riven ost
lite salt & vitpeppar
Sätt ugnen på 220°.
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och kavla gärna
mellan 2 bakplåtspapper (jag har i silkon som funkar mycket bra).
Lägg i en långpanna och tryck ut upp på kanterna.
Ställ lite svalt i ca 20 minuter.
Förgrädda sen ca en kvart.
Bryn under tiden nötfärsen i smör eller olja.
Lägg i hackad vitlök, salt & peppar.
När färsen är genomstekt häll i de krossade tomaterna och vinet.
Låt sjuda under lock minst 30 minuter - gärna längre.
Fyll ev på med lite vatten om det blir torrt.
Röran får dock inte bli "blaskig" utan ganska fast.
Smaka av med sambal, timjan och ev. mer salt/peppar.
Fyll pajskalet med röran och toppa med skivade tomater.
Vispa ihop ägg, gräddmjölk, riven ost, salt & lite vitpeppar.
Bred sen på röran över tomaterna och krydda med persilja.
Grädda färdigt i ugn ca 25-30 minuter.
Kommentarer
Postat av: Anna
Vilka underbara pajer!
Trackback