Fiskgratäng med vit sparris & kräftstjärtar
Köpte vit färsk sparris. Är ju gott till fisk så det fick bli fiskgratäng.
Hade sett ett recept hos Mårtenssons kök som inspirerade mig.
Vill man kan man spritsa mos (gärna med en äggula i)
runt fisken eller som jag som tillbehör.
Fiskgratäng med sparris & kräftor
4 port
500 gr torskfile
1 burk kräftstjärtar
½ purjolök
1 fänkål
1 bunte färsk vit sparris (eller grön)
hackad dill
Gratängsås
40 gr smör
3 dl grädde
100 gr philadelfiaost
1 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°.
Skala den vita sparrisen (ganska mycket om du ska slippa trådigheter)
dela gärna på mitten och koka färdig i saltat vatten.
Hacka kräftstjärtarna grovt och finhacka purjolök & fänkål.
Lägg fisken i ugnssäker form, strö på sparris, fänkål, lök och kräftstjärtar.
Smält smör i en gryta och tillsätt övriga ingredienser
till såsen, låt koka sakta tills den tjocknat.
Slå över såsen och strö på dill.
Gratinera i ugnen i 25 minuter.
Servera med blomkålsmos eller vanligt mos och en sallad.
Oh, det är så gott med vin i maten! :) Jag ska göra rödvinssås till oxfilén till sonens 20-års födelsemiddag! Har du nåt bra recept på såsen? :)
Kram
//Lana
Perfekt! Ser supersmarrigt ut. och så gott med sparris.
Vilken lyx... Fiskgratäng... Mmm:) jag brukar köpa färdig fryst, haha. Men den e faktiskt rätt god;)