Rosmarinkyckling i lergryta
Köpte en hel kyckling - och det var jättelänge sen sist.
Hittade min gamla lergryta i gömmorna så det fick bli lite nostalgi.
Jag lade lergrytan i vattenbad ca 1 timme först.
Sen blandade jag ihop:
finrivet skal från 1 citron
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk Shoyu (soja)
1 tsk salt
2 msk rapsolja
Detta penslade jag kycklingen med.
Jag delade citronen och lade en halva inuti kycklingen.
Lägg kycklingen i lergrytan och ställ i kall ugn.
Sätt på ugnen 250° och låt stå i ca en timme.
Under tiden skalade jag 4 potatis, 1 morötter, 1 palsternacka (till min familj)
Delade lite blomkål, klyftade 1 rödlök, 5 champinjoner & en halv zuccini (till mig).
Efter en timme fyllde jag på detta i grytan och ställde in igen.
(Zuccinin kan man vänta med till det är ca 10 min kvar - den blev lite färglös nu).
Låt stå i ca 30 minuter till. Gör sås under tiden.
Rosmarinsås
Blanda i en kastrull:
3 dl grädde
1 pressad vitlökslyfta
½ msk soja
½ msk balsamvinäger
½ msk kycklingfond
1 dl från skyn i grytan
½-1 msk rosmarin (jag höftade bara)
Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lite sallad till & familjen ville ha gelé.
Gud vad gott det ser ut! Kanske ska investera i en sådan lergryta!
Ha en bra dag!
//Lana