Falsk fläskfilé med kantarellsås & råstekt sötpotatis/kålrot
För LÄNGE sen hörde jag många som gjorde "falsk" fläskfilé av fläskfärs.
Har helt glömt bort dem rätten tills Erika påminde om denna den.
Jag har aldrig gjort det innan då orginalet innehåller en massa aromat som jag inte gillar.
Dessutom har jag lite svårt för fläskfärs ..
Erika hade gjort om receptet och jag blev sugen att göra detta.
Men jag hade istället för blandfärs nötfärs så jag kanske ska kalla det "falsk oxfilé" !?
Ja som filé vet jag inte om det smakade men det blev väldigt gott.
SÅ det kommer jag göra fler gånger !!
Så här gjorde jag:
(ca 4-5 port)
Kött:
700 gr nötfärs
1 msk lantbuljong el kalvfond
1 tsk salt
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
2 krm pepparmix
Sås:
kantareller (hade en fryst påse vet inte mängd!?)
3 dl grädde
1 msk lantbuljong
1 msk dijonsenap
1 tsk timjan
ev vatten
salt/peppar
Tillbehör:
3 sötpotatisar
1 kålrot
olivolja, smör
Blanda ihop färsen med kryddorna.
Forma som en avlång filé och rulla in i plastfolie.
Lägg i frysen några timmar så det går lätt att skiva.
Skär sen i skivor som stekes i olja - och lägg i en ugnssäker form.
Gör såsen:
Stek kantareller i smör, häll på grädde och kryddor som får koka in tills det tjocknat.
Späd ev med vatten och smaka av med salt & peppar.
Häll såsen över de stekta köttskivorna och stek färdigt i ugnen ca 20 min.
Skär under tiden sötpotatis & kålrot i tunna skivor som stekes på stekpanna i olja/smör.
Kommentarer
Postat av: Karro
Spännande rätt, ser gott ut. Älskar svampsås.
Postat av: Karro
Trevlig helg!
Postat av: bodycomf
Sparas i receptboken! :-)
Postat av: Karin O
Ser grymt gott ut:)
Postat av: Erika - LCHF till vardag och fest
Vad gott med svamp till, det ska jag komma ihåg. Jag tyckte inte heller att det smakade filé (ox- eller fläsk) :-) men gott. :-)
Trackback