Fiskgratäng med smak av parmesan

 
 
 
Sugna på fisk tidigare i veckan och det var ett tag sen vi åt fiskgratäng.
Är ju smidigt med mat i form, även om det blir ett moment extra.
 
Köpte färsk torsk från fiskbilen, älskar färsk fisk. Blir verkligen skillnad mot den frysta.
Och det funkar med vilken vitfisk som helst säkert, säkert lax med.
 
Gjorde blomkålsmos som jag lade runt fisken med sked, har ingen bra spritsare tyvärr.
Eller var lite lat om jag ska vara riktig ärlig ..  ;).
 
Gjorde en sås med creme fraiche, färskost & riven parmesan.
Det blev smakrikt och gott.
 
 
Så här gjorde jag:
 (4 port)
 
ca 600 gr torsk 
salt, peppar
 
Sås:
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
100 gr färskost, jag hade vitlök/örter
1,5 dl riven parmesanost
1 tsk salt, lite peppar
1 msk färsk hackad basilika
 
Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud, ca 1 kg
1 dl grädde
1-2 msk färskost (ex. vitlök/örter)
salt, peppar
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Börja med med att förbereda moset.
Jag gör oftast i micron, går snabbt & blir lite fastare då.
Skölj blomkålshuvudet och skär det i skivor eller plocka ur buketterna.
Lägg i en microsäker form, ex en glasskål. Häll över grädden så den täcker botten.
Sätt ett microlock över och kör på full effekt ca 10-13 minuter.
Känn att det är mjukt, micra annars lite till.
 
Mixa blomkålen tillsammans med färskostten och smaka av med salt och peppar.
Brukar krävas ganska mycket. Vill man ha det lösare tillsätter man lite mer grädde.
 
 
Lägg fisken i botten på en ugnssäker form.
Skeda eller spritsa ut moset runtom.
Blanda ihop ingredienserna till såsen och bred över fisken.
(Vill man ha lösare sås kan man även ha i lite grädde.)
 
Gratinera i ugn ca 30 minuter eller tills fisken är klar.
 
Serverade med lite sallad, tomat & avocado.
Som nästan alltid toppas med god balsamico.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nackdelen med fisk & mosrätter är att de ser aldrig särskilt roliga ut på foto.
Färglöst så tur man har lite färg på grönsakerna vid sidan om .. ;)

Kommentarer
Postat av: Lana

Gott, gott med fisk! Blev nu också sugen på att laga nån fiskrätt! :)
Kram kram
//Lana

2014-07-12 @ 12:29:55
URL: http://www.ryskadockor.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0