Shepherds pie med pumpa/blomkålsmos

 
 
 
 
När barnen var små gjorde jag ofta Shepherds Pie. Köttfärsröra med mos på toppen.
Nu gjorde jag en ny variant där jag gjorde mos på blomkål & pumpa (Butternut Squash).
Blev en väldigt vacker färg på moset, passande nu till hösten och kommande halloween.
 
Och den lite söta smaken "gifte sig" bra med den lite smakrika/salta köttfärsen.
 
Till barnen som är lite "känsliga" för nytt gjorde en vanlig variant med vanligt potatismos,
 
Jag använder gärna lammfärs men det är gott även med nötfärs.
 
Så här gjorde jag:
 
Shepherds Pie med mos av blomkål & pumpa
4-6  port
 
Pumpa/blomkålsmos:
ca 400 gr Butternut quash
ca 400 gr blomkål
½-1 tsk salt
vitpeppar
30 gr smör
1 ägg
 
Köttfärsröra:
1 paket bacon i tärningar
500 gr färs (lamm eller nöt)
1 morot i små tärningar
8-10 champinjoner i klyftor
1 hackad gul lök
ev. vitlök
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
½ dl rött vin
1 msk lantbuljong
ev. salt & peppar
 
Topping:
ev. 50 gr riven ost

 

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Börja sen med att skala pumpan, ta bort ev kärnor och skär i mindre bitar. Låt den koka tillsamman med blomkålen (också i mindre bitar) tills den blir mjuk. Häll av vattnet och vispa till fluffigt mos med smör och salt, smaka av om det behövs mer kryddning och vispa sist ner ägget.

 

Stek baconet med morot, lök (ev vitlök) & champinoner en stund. Tillsätt sen färsen och låt det brynas till det är genomstekt.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vin & buljong. Rör om och låt det sjuda några minuter tills den mesta vätskan har kokt in.

Smaka av med salt & peppar.

 

Lägg köttfärsröran i botten på en ugnssäker form

Bred över moset, dra gärna en gaffel över så det blir räfflor.

Toppa med den rivna osten.

 

Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.

 

Servera gärna med sallad.

 

 

Här nedan följer en bildserie ...  ;)

Morötter & bacon i träningar, klyftade champinjoner
 
 
Köttfärsröran i botten på en form
 
 
Moset räfflat över ...
 
 
 
 
 
Färdiggratinerad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Barnens med vanligt potatismos (ska vara ganska löst mos).

 

 


Kommentarer
Postat av: Fröken M

Åh, den vanliga varianten med mos uppe på är en av mina favoriter. Dock så hatar mannen det så det var evigheter sedan vi åt det sist...
Kram

Svar: Håller med om att den vanliga är supergod. Har vi gjort mycket här hemma.Men blev riktigt gott med pumpa i moset, lite sött mot det salta! =P
:)
mariasfavoriter.blogg.se

2014-10-29 @ 21:09:18
URL: http://frokenmela.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0