Falsk nötfilé med ädelost

 
 
 
 
 
Vi pratade middagar på jobbet och en arbetskamrat berättade att han tänkte göra "Falsk fläskfile" fast med nötfärs istället för fläskfärs. Borde ju bli "Falsk oxfilé"  då ju ..  ;). Han brukade även ha i ädelost i färsen som smaksättning så jag testade detta jag med. Smakade inte oxfilé kanske men gott blev det och otroligt smidigt att göra. En bra bjudrätt till många. Går att förbereda så man slipper stå länge köket dessutom.
 
Detta kommer vi göra fler gånger och som sagt går ju göra rullarna och lägga i frysen långt innan de ska tillagas. Perfekt när man man köper storpack av nötfärs.  Går bra att skiva fryst med tandad brödkniv.
 
 
Så här gjorde jag.
 
Falsk nötfilé med ädelost & grönpeppar
5-6 pers

1000 g nötfärs
1 msk lantbuljong (Voltaires är jättegod) eller kalvfond
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 krm svartpeppar
100 riven ädelost

Sås:
2-3 dl vispgrädde 
2 dl creme fraiche
1 msk lant/kalvfond
2-3 tsk krossad grönpeppar 
100 gr ädelost
0,5 msk soja
salt och svartpeppar
späd ev med lite vatten

 
Köttet: Blanda ihop nötfärsen med övriga ingredenser. Klicka ut på plastfolie och forma till en eller två filéer, linda in plastfolien runt och lägg i frysen minst 1 timme.
 
Sätt ugnen på 200°.  Ta fram och skär i ca 1 cm skivor..
 
Stek köttet lite lätt i smör/olja i en stekpanna och lägg sedan i en ugnssäker form.

Sås: Koka ihop grädde, creme fraiche, fond, grönpeppar och soja i en kastrull. Låt ädelosten smälta ner. Smaka av med salt och peppar.  Häll såsen över köttet och tillaga i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.
 
Gott med rotfrukter, broccoli & sallad till.
 
 
 
Frys in färsrullarna i minst en timme.
 
 
 
Skär köttet fryst ca 1 cm tjocka skivor
 
 
 
Stek lite lätt och gör sås
 
 
 
Lägg köttet i ugnssäker form och häll över såsen
 
 
 
Gratinera i ugn ca 20 minuter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0