Quinoa/kikärtsburgare / bollar med parmesan, basilika & citron
Meatfree Monday & blev lite lek i köket. Har gjort lite olika varianter på vegetariska biffar/bollar med bl a quinoa.
Denna gången tyckte jag de blev perfekta. Gjorde några som hamburgare och några rullade jag till bollar.
Ibland steker jag biffarna i ugnen (vänder efter ca 10 minuter) för smeten blir ganska kladdig men denna gången stekte jag dem i stekpannan. Bollarna lade jag in i ugnen några minuter för att bli helt färdiga.
Till burgaren använde jag mig av pannbrödet till hamburgerbröd & en dressing av turkisk yogurt, majonäs & persillade. Blev så gott !!
Till bollarna åt vi stekt zucchini & en morotstzatsiki.
QUINOA/KIKÄRTS/BURGARE/BOLLAR
4-6 port
2 dl quinoa
½ msk lantfond eller ½ buljongtärning
400 gr kikärtor
2 ägg
1 tsk sambal oelek
1 dl riven parmesanost
2-3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 hackad vitlöksklyfta
rivet skal från 1 citon
½ dl färsk hackad basilika
ca 1 tsk salt
peppar
olja att steka i
Sätt på ugnen på 175° om de ska tillagas i ugn.
Koka quinoan med fond/buljong enligt anvisningar på paketet och låt svalna.
Mixa övriga ingredienser till en smet. Lägg i den svalnade quinoan och mixa ihop lite lätt. Smaka av med salt & peppar och låt svälla ca 5 min.
Smeten blir ganska lös. Forma till biffar/bollar med fuktiga händer och stek i olja tills de blir gyllenbruna.
Eller lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Sätt in i ugnen tills de fått fin färg, i ungefär 15-20 minuter (vänd dem gärna efter halva tiden).
Om jag gör bollar brukar jag steka dem först några minuter i stekpanna sen låta dem gå färdiga i ugnen ca 8-10 min.
Morotstzatsiki
3 dl turkisk yoghurt
1 stor morot
½ citron (skal & juice)
2 pressade vitlöksklyftor
ev 1 tsk honung
salt, vitpeppar
Spiralisera eller strimla med potatisskalare moroten. Gott även att riva grovt.
Blanda yoghurten med finrivet skal och saft från citronen, vitlök ev honung och smaka av med salt och peppar.
Rör ner moroten.
Det där ser så sjukt gott ut och nyttigt!!
Mums!