Tonfiskgratäng med zucchini & kycklingbacon
ca 400-500 gr zucchini
140 gr kycklingbacon
150 gr tonfisk
ca 5 cm purjolök
1 ägg
1,5 dl lätt creme fraiche
1 msk färskost (örter)
1 msk tomatpuré
50 gr riven ost
½ tsk persillade
salt, peppar
chiliflakes
Sätt ugnen på 200°.
Skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord eller bakplåtskläddpapper (jag använder mig av silicon) ugnsplåt. Salta lite på skivorna och låt vätska ur 5-10 minuter. Torka av vätskan med en ren kökshandduk och sätt in i ugnen tills de nästan är mjuka, ca 10-15 minuter.
Skär kycklingbacon i mindre bitar och stek tillsammans med strimlad purjolök. Ställ åt sidan och blanda ner tonfisken tillsammans med ½ dl creme fraiche & tomatpuré till en krämig röra.
Vispa upp ägget med resterande (1 dl creme fraiche), färskost, den rivna osten och smaka av med persillade, salt & peppar.
Lägg sedan ett lager zucchini i botten på en liten ugnssäker form, ett lager tonfiskröra och gör om proceduren en gång och avsluta med ett lager zucchini. Bred ägg/oströran överst och strö över chiliflakes.
Gratinera i ugnen tills det fått fin färg ca 10-15 minuter.
Jag hade lätt kokt broccoli och en sallad till.