Thaikyckling med röd curry, citrongräs & sötpotatis
En enkel och god thaigryta som går att ha i vad man gillar. Gott även med lax/torsk istället för kyckling.
Jag har ofta i mycket grönsaker, blandar i lite allt möjligt och äter den ibland som den är, dvs utan ris.
Zucchini, blomkål t ex är också gott att ha i. Sötpotatis kanske man inte får i Thailand men tog inspiration från deras goda Massaman Thai som innehåller vanlig potatis.
THAIKYCKLING MED RÖD CURRYPASTA, CITRONGRÄS OCH SÖTPOTATIS
4 portioner
500 gram kycklingfilé
1 sötpotatis i tärningar
1 röd paprika
2 vårlökar
2 citrongräs
1 stor skivad morot
10-12 champinjoner
1 stånd broccoli
1 msk riven färsk ingefära
1 msk röd currypasta
2 tsk olja
1 burk kokosmjölk
1-2 tsk fisksås
0,5 tsk råsocker
2 msk pressad lime + finrivet skal från hela
1-2 dl vatten
1 msk kyckling fond
1 dl cashewnötter
Gör så här:
Skär kycklingen mindre bitar/strimlor och bryn lite lätt i olja. Låt currypastan, morot & sötpotatis bryna med i slutet ett par minuter.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och fond.
Låt puttra i några (3-5) minuter.
Skär under tiden grönsaker i strimlor/skivor. Banka först citrongräset med baksidan av en kniv, skär bort det hårda yttersta grova stjälklagret, den torra toppen samt den nedersta delen. Skär tvärs över tunna strimlor. Skär inte längs med stjälken eftersom det blir för mycket trådiga fibrer.
Tillsätt grönsaker.
Låt sjuda tills grönsaker känns klara cirka 5-10 minuter.
Tillsätt 1-1½ tsk fisksås, smaka av med socker, pressad lime/skal och tillsätt sist cashewnötter.
Servera thaigrytan precis som den är eller med ex basmatiris.