Fläskfilé med jordnötsås
Vi älskar jordnötsås här hemma.
Minns när vi var i Thailand första gången,
då var det godaste barnen visste Chicken Satay ..
blev några gånger vi åt det.
Dessa tunna kycklingspett att doppa i såsen .. =P
Jordnötsåsen vi brukar göra är väldigt krämig,
jag brukar lägga i köttet i så det blir
som en "gryta" men det är lika gott att ha såsen vid sidan om.
Fläskfilé i jordnötsås (4 port)
1 fläskfilé i tunna skivor eller strimlor (eller 4 kycklingfileér)
1 msk Kokosolja (eller olivolja)
1-2 hackade vitlöksklyftor
Salt, peppar
Sås:
2 dl kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde
4 msk jordnötssmör (gärna ekologiskt, osaltat)
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk salt
1-2 tsk Shoyu (soja)
Gör så här
Stek fläskfilén (eller kycklingen) med vitlöken
och krydda med salt & peppar.
Koka upp kokosmjölken.
Tillsätt jordnötssmöret och grädden och
sjud det till såsen får en krämig konsistens, det går fort ca 5 minuter.
Krydda med sambal, citronsaft, salt & soja.
Lägg i den stekta fläskfilén och om man vill kan man strö över
lite extra jordnötter
eller cashewnötter.
Basmatiris till eller blomkålsris & en sallad är alltid gott!