Jordgubbstårta
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Bärfyllning & garnering:
1 liter färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
Sockerkaksbotten:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Kolla med en sticka att den är torr.
Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.
Vaniljkräm:
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning,
häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp. Blir den för tjock går det vispa i lite mjölk.
- - -
Mosa hälften av jordgubbarna. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.
Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.
Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.
Garnera med resten av jordgubbarna.
Vilken fin tårta!
Åh paleokladdkakan är ljuvligt god!
Ojojoj! Vad god tårtan såg ut! Blev väldigt sugen på en riktigt gräddig jordgubbstårta!
Vilken fin jordgubbstårta! Så somrigt med jordgubbar!
Den blev jätte fin :)