Jordgubbstårta

 
 
 
Det är verkligen inte ofta jag gör tårta.
Brukar istället bli andra desserter.
 
Men nu kände vi för en riktig jordgubbstårta på dotterns avslutnings"kalas".
 
Hittade ett recept hos Leila som jag gjorde.
Med egenlagad vaniljkräm blev den jättefin.
 
 
Tårtbotten:
 
3  ekologiska ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

 

Vaniljkräm:

 5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 1/2 dl strösocker

7 ekologiska äggulor

3/4 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

 

Bärfyllning & garnering:

1 liter färska jordgubbar

3 dl vispgrädde

 

 

 Sockerkaksbotten:

 

Sätt ugnen på 175°.

 

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

 

 Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.

 

Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.

 

 Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.

 

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Kolla med en sticka att den är torr.

Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

 

Vaniljkräm:

 

Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.

 

 Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.

 

 Slå över den heta mjölken under vispning.

 

 Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning,

häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.

 

 Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.

 

 Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp. Blir den för tjock går det vispa i lite mjölk.

 

 - - -

 

Mosa hälften av jordgubbarna. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.

 

Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.

 

 Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.

 

 Garnera med resten av jordgubbarna.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Gästerna tyckte väldigt mycket om den. Faktiskt så smakade jag den bara väldigt lite.
 
Är just nu så sockerkänslig så jag gjorde en liten bakelse till mig istället av en kladdig paleomuffins.
Passade mig mycket mer - gluten & sockerfri.
 
 
 
Fylld med mosad jordgubbe och toppad med kokosgrädde.
 
 
 
 
 

 


Kommentarer
Postat av: Lina

Vilken fin tårta!

Åh paleokladdkakan är ljuvligt god!

2013-06-15 @ 11:41:35
URL: http://cyklingminpassion.blogspot.com
Postat av: Trillingnöten

Ojojoj! Vad god tårtan såg ut! Blev väldigt sugen på en riktigt gräddig jordgubbstårta!

2013-06-16 @ 02:15:34
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Erika - LCHF till vardag och fest

Vilken fin jordgubbstårta! Så somrigt med jordgubbar!

2013-06-16 @ 20:23:00
URL: http://vardagfest.blogspot.com
Postat av: jannica

Den blev jätte fin :)

2013-06-16 @ 20:47:17
URL: http://jannicaaenneby.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0