Krämig rotfruktssoppa toppad med sparris & räkor

 
 
 

 

 

Jag fick jordärtskockor av min kompis som odlat.  Och soppa är ju så gott nu på hösten så det fick det bli.

Sparris & räkor i gör det lite mer matigt. Enkelt & gott!

 

Rotfrukter kan man ju blanda hur man vill. Så här gjorde jag:

 

Rotfruktssoppa med sparris & räkor

 

ca 300 gr jordärtskockor

1 medelstor morot, ca 100 gr

1 sötpotatis, ca 200 gr

1 schalottenlök

8 dl lantfond/buljong

1 dl vitt vin

1 dl grädde/kokosgrädde

Persillade

Salt, peppar

Smör/kokosolja

Topping:

ca 5 cm purjolök

5-6 gröna sparrissjälkar, ca 100 gr

200 gr skalade räkor (500 gr oskalade)

Chiliflakes

 

Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

Fräs löken i smör eller kokosolja i en kastrull tills den är mjuk.

Tillsätt rotfrukterna och fräs med några sekunder.,

 

Häll på buljongen och koka ca 10-15 minuter till de är mjuka.

 

Skär sparrisen i mindre bitar & förväll någon minut i saltat vatten. Strimla purjolöken fint, fräs i smör/olja några minuter i en stekpanna och låt den förvällda sparrisen fräsa med en stund. 

Ställ åt sidan & blanda i de skalade räkorna, bara så de blir ljumma.

 

Häll av kokvattnet i en bunke, mixa rotfrukterna med en stavmixer till en slät kräm. Tillsätt åter kokvattnet tillsammans med det vita vinet & grädde. Smaka av med persillade, salt och peppar.

Låt soppan koka upp & låt sjuda ett par minuter.

 

Servera soppan i skålar och toppa med sparris/räkröran. Lite chiliflakes på toppen blir fint.

 

Jag åt här med fröknäcke med chilifärskost.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0