Krämig rotfruktssoppa toppad med sparris & räkor
Jag fick jordärtskockor av min kompis som odlat. Och soppa är ju så gott nu på hösten så det fick det bli.
Sparris & räkor i gör det lite mer matigt. Enkelt & gott!
Rotfrukter kan man ju blanda hur man vill. Så här gjorde jag:
Rotfruktssoppa med sparris & räkor
ca 300 gr jordärtskockor
1 medelstor morot, ca 100 gr
1 sötpotatis, ca 200 gr
1 schalottenlök
8 dl lantfond/buljong
1 dl vitt vin
1 dl grädde/kokosgrädde
Persillade
Salt, peppar
Smör/kokosolja
Topping:
ca 5 cm purjolök
5-6 gröna sparrissjälkar, ca 100 gr
200 gr skalade räkor (500 gr oskalade)
Chiliflakes
Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör eller kokosolja i en kastrull tills den är mjuk.
Tillsätt rotfrukterna och fräs med några sekunder.,
Häll på buljongen och koka ca 10-15 minuter till de är mjuka.
Skär sparrisen i mindre bitar & förväll någon minut i saltat vatten. Strimla purjolöken fint, fräs i smör/olja några minuter i en stekpanna och låt den förvällda sparrisen fräsa med en stund.
Ställ åt sidan & blanda i de skalade räkorna, bara så de blir ljumma.
Häll av kokvattnet i en bunke, mixa rotfrukterna med en stavmixer till en slät kräm. Tillsätt åter kokvattnet tillsammans med det vita vinet & grädde. Smaka av med persillade, salt och peppar.
Låt soppan koka upp & låt sjuda ett par minuter.
Servera soppan i skålar och toppa med sparris/räkröran. Lite chiliflakes på toppen blir fint.
Jag åt här med fröknäcke med chilifärskost.