Morotskakebakelse - rawfood
BOTTEN
½ dl urkärnade dadlar
1 ½ dl nötter (jag använde mandlar och cashew)
1 tsk vaniljpulver
3 msk smält kokosolja
kokosflingor
FYLLNING
1 dl valnötter
1 dl urkärnade dadlar
1 tsk kanel
1 tsk ingefära (jag har pulver)
½ tsk kardemumma
en nypa havssalt
2 dl fint rivna morötter
TILL TOPPING
1 dl blötlagda cashewnötter ( blötlagda några timmar)
1 tsk vaniljpulver
4 dadlar
½ dl vatten
1 msk citronsaft
Mixa nötter och dadlar till botten. Det ska bli en fast massa. Häll sedan över allt i en skål och blanda samman med smält kokosolja. Tryck ut botten i en liten pajform eller små siliconformar. Smörj gärna med olja och pudra med kokosflingor för att botten inte ska fasta så mycket i formen. Ställ i frysen under tiden du gör morotssmeten.
Mixa dadlar och valnötter så att det blir smuligt. Tillsätt kryddorna och mixa vidare, men bara så att kryddorna blandas samman. Det ska inte bli för mosigt. Häll över i en stor skål och ställ åt sidan. Skala och riv morötterna, läg i en ren kökshandduk och vrid ur saften ur morötterna. Tillsätt morötterna till dadel- och nötmixen och blanda samman ordentligt. Ta ut nötbotten ur frysen och bred över morotssmeten. Ställ helst i frysen cirka 2-3 timmar.
Mixa ihop ingredienserna till toppingen i ca två minuter till en kräm. Tag försiktigt ut bakelserna ur formarna och bred toppingen på kakorna innan servering. Toppa gärna med lite kokos.