Önskar er God Jul - Sawadee Pee Mai !

 
 
 
 
 
 
Vill önska er en riktigt GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR från ett varmt och härligt Thailand !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Så var det äntligen dags ...

 
 
 
Tidigt imorgon bitti går tåget till Köpenhamn där vi sen åker vidare till Thailand om inte ovädret ställer till det. Då får vi ordna skjuts ner, men det löser sig alltid.
 
Ska bli så skönt då det har varit en väldigt hektisk och jobbig tid de sista veckorna.
 
Varit väldigt mycket på jobbet och även hemma med förberedelser mm. Och som inte det var nog så blev min mamma dålig i lördags efter en operation där hon tog bort galla/gallsten. Så det har varit mycket tuffa dagar då vi tillbringat en hel del tid på sjukhuset. Men mamma mår tack och lov bättre så nu känns det ganska OK att lämna landet.
 
 
Ska under resan försöka ägna mig åt att verkligen ta det lugnt och njuta. Försöka meditera lite, kanske få till några yogapass & ta massor med massage. Bada, snorkla & äta av den härliga maten. Har förståss träningskläder med för det kan jag nog inte helt vara utan.
 
Men tänker njuta av dagarna och bara vara. Så långt jag klarar det vill säga.
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 

Chiligratinerad fläskfilé med salami & mozzarellatopping

 

 
 
En kylskåprensning kan bli så himla bra. Nu inför resan ville jag tömma kyl & frys och fick till en väldigt god och smakrik fläskfilé som jag tycker passar som bjudmat. Snabbt och smidigt !
 
Så här gjorde jag:
 
5-600 gr fläskfilé (eller fläskytterfilé)
8-9 skivor salami
125 gr mozzarellaost
basilika gärna färsk men jag hade torkad
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
1-2 tsk sambal oelek (hur starkt man vill ha det)
1 msk shoyu eller soja
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Skiva fläskfilén och bryn i smör/kokosolja. Salta och peppra lite. Lägg i botten på en ugnsform.
 
Hacka salami och mozzarella och lägg på fläskfilén. Pudra över lite basilika.
 
Blanda grädde, creme fraiche med chilisås, sambal & soja i en bunke.
 
Häll såsen överst och gratinera i ugn ca 15 min.
 
 
Jag serverade sötpotatispommes & stekta champinjoner till. Äter också surkål varje dag (inbillar mig att det håller mig frisk) som jag hade till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 

Det är aldrig försent ...

 
 
Detta att styrketräna för att bli gammal - det är min devis. Jag vill hålla i många år med en kropp som ska må bra.
 
Det finns många exempel på kvinnor & män som även börjat träna på äldre dar och fått fantastiska resultat.
 
Man blir aldrig för gammal för att styrketräna.  Här är två exempel på två fantastiska kvinnor !!
 
 
 
 Wanja Sjödin som är 76 år.
 
 
 
Ernestine Sheperd som är 74 år.
 
 
 
 
 
 
 
.

Tips - Mandelpraliner med honung och chili

 
 
 
 
Har tänkt göra dessa fast inte hunnit än - men visst ser de magiskt goda ut!
 
Receptet finns här på Kung Markattas hemsida, skapat av Fanny som gör så mycket gott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Krispig glutenfri pizza

 
 
 
 
 
Gjorde en pizza som blev så god och knaprig i kanterna. Hittade recept hos Hanna  som jag nästan kopierade helt. Jag blev sugen på banan/curry som jag hade på min pizza. 
 
 
Så här gjorde jag:
1 pizza (räcker till 2 "lagom"-portioner)
 
Pizzabotten:
½ dl sesamfrö
0,5 dl bovetemjöl
0,25 dl mandelmjöl
0,25 dl kokosmjöl
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
½ dl valfri mjölk ( jag hade mandelmjölk)
1 ägg
lite salt & oregano
 
Ex på topping:
tacosås eller tomatsås
kalkon
paprika
tomater
rödlök
champinjoner
banan 
curry
oregano
ost (jag hade chiliost)
 
 

Sätt ugnen på 225 ° gärna om det finns "pizzafunktion".

 

Blanda de torra ingredienser i en bunke.

 

Vispa därefter ner mjölk och ägg till en smet. Låt degen stå i ca 5 minuter.

 

Bred sen ut smeten på bakplåtspapper på en plåt (den är ganska lös) med t ex en slickepott.

Grädda botten i mitten av ugnen i 10 min.

 

Ta ut och bred på tacosås eller tomatsås, sen valfritt "pålägg".

 

Grädda pizzan sen ytterligare  ca 10 min

 

 

 
 
 
 
 
  
 
 

 

 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 

Smakrik räksås med färskost & ädelost

 

 

 

Drycken Prosecco är en liten favorit här just nu. Det italienska vita mousserande vinet som är väldigt prisvärt. Brukar ofta bli det till välkomstdrink eller till förrätt. Jag som egentligen inte är så tokig i vitt vin kan även ta ett glas till fisk & skaldjursrätter.

 

Här gjorde vi just en räksås där jag hade Prosecco i, går även med vitt vin.

 

Jag serverade Bönspagetti till. Bönpastan är glutenfri och väldigt god.

Finns flera varianter - jag hade den av svarta bönor.

 

Annars är det jättegott med ex zucchinispagetti till.

 

I såsen kan man även byta ut färskosten och bara ta ädelost (150 gr) eller tvärtom, blir dock lite mildare smak med färskost (kanske mer passande om barn ska äta).


Så här gjorde jag räksåsen:

(4-5 port)


1 kg oskalade räkor
50 gr ädelost

100 gr färskost (gärna med vitlök)
2 dl grädde

1 dl creme fraiche
½ dl Prosecco eller vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 finhackad vitlöksklyfta
salt & peppar

ev rosépeppar, chiliflakes


Skala räkorna.


Koka pastan enligt anvisningarna på paketet (eller gör zucchinispagetti) .


Låt osten smälta i en kastrull med grädden & creme fraichen.


Tillsätt Prosecco, buljongtärning och den hackade vitlöken. Låt sjud några minuter.
 

Lägg sist i räkorna, blanda runt och smaka av med salt, peppar. Gott är även rosépeppar & chiliflakes.

Servera sedan med valfritt tillbehör.

 

 

 
 
 
 
 
 
 Mycket god pasta - rekommenderas !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 

Smita från julen ..

 
 
 
 
 
Nu närmar det sig verkligen. Vår resa över jul & nyår. Tre veckor i underbara Thailand.
 
Känns lite som jag smiter från julen ..  Men för mig är det av flera anledningar vi åker nu.
Den första och största är nog att just slippa all hets som det blir över jul. Jag blir så påverkad av alla andra jag ser. Räcker att gå in på närmsta ICA så märker man av den. En del blir ju som galna ..  ;)
För att sen inte tala om tidningar, reklamblad, radio & TV. Nej inte min grej just nu.
 
Sen är det ju så att vill man åka och vara borta en längre resa så måste det ju vara under loven om barnen ska kunna få följa med. Skolans regler är så hårda nu. Inte ens en vecka får de vara lediga med giltig frånvaro. Så det kommer förmodligen bli olovlig frånvaro för våra döttrar den veckan innan jullovet ..  :(
 
Dessutom är det verkligen en "bra" jul i år, dvs man blir ledig i många dagar. På mitt arbete stänger vi många mellandagar så jag behöver bara ta ledigt 5 dagar för att kunna vara ledig i tre veckor.
Nästa år redan blir det mycket sämre ledighet.
 
Vi kommer under julen (vår andra vecka på resan) vara på Koh Lanta. Vi ska bo på Chada resort.
Ett stort hotell vid stranden. Här blir det lite mer liv än vår första vecka på Koh Mook som förmodligen kommer bli väldigt lugn. Här på Chada resort finns det gym, spa, aktiveteter och underhållning på kvällarna. 
 
 
 
 
 
Ligger mycket hellre här än är hemma i kylan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Annorlunda julkalender

 
 
Det var så länge sedan jag antog en träningsutmaning. Så det var nästan dags nu .. brukar alltid vara mycket sådant runt julen av någon anledning. Kanske för att med bättre samvete kan äta och slappa på alla kalas .. ;)
 
Iaf har Sara som har bloggen träningsglädje.se utmanat oss ..
 
Eftersom vi ska resa bort snart "tjuvstartade" jag redan förra vecka, Så nu har jag hunnit med lucka nr 3, 4, 6, 7, 9, 19 och i morse blev det nr 16 - en "amrap" (as many rounds as possible"  på 15 minuter.
 
Jag gjorde denna AMRAP,  Zuzka Light har många bra korta träningspass man kan hitta på youtube.
Perfekt när ibland tiden brister & jag som även gillar morgonträning, toppen med korta men intensiva pass.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

RSS 2.0